Kerstboeken | 15x de leukste kerstboeken op een rij

kerstboeken tips

Kerstboeken in 2021, de keuze is reuze! Wij hebben de leukste boeken voor je op een rijtje gezet. Van de klassiekers als “Kerstmis” tot aan “Kerst in de Tovertuin”. Laat je verrassen door deze geweldige kerstboeken titels! Lees snel verder en ontdek de leukste kerstboeken van 2021!


Voorlezen of zelf lezen : kerstboeken

Ben je op zoek naar de leukste kerstboeken voor thuis? Of misschien ben je een juf of meester, die graag de leukste kerstboeken wilt aanschaffen voor in de klas. Hieronder kun je een lijst bekijken met 15 verschillende kerstboeken, die allen erg leuk zijn om voor te lezen aan kinderen. Ook kunnen de kinderen de boeken natuurlijk zelf lezen.

Lezen is leuk, gezellig en hartstikke goed voor de ontwikkeling. Tijdens de feestdagen wil je natuurlijk wel leuke boeken op de plank hebben die aansluiten op deze tijd van het jaar. Prentenboeken zijn erg leuk! Kinderen genieten van de aandacht wanneer je samen een boek leest. Breng de koude, donkere winterdagen gezellig met elkaar door en pak er een goed boek bij!

Ga er even voor zitten en bekijk de leukste kerstboeken van nu!


1. O, dennenboom

Mieke vertelt aan haar kleine broertje Wouter dat het na Sinterklaas Kerstmis wordt. Wouter begrijpt er niet zoveel van, maar Mieke weet er al veel meer over.

Zij legt hem haarfijn alles uit! Lekker de boom versieren, luisteren naar mama die het verhaal vertelt over de geboorte van het kindje in de stal. En natuurlijk worden er kerstliedjes gezongen. Jacques Vriens stelt nooit teleur. Het boek “O,dennenboom” werd uitgegeven in 2014 en is nog steeds een groot succes.

Auteur: Jacques Vriens
ISBN 9789000329281


2. Het grote decemberboek : kerstboeken

In dit boek lees je over Pedro die ervan droomt om met de stoomboot mee te mogen naar een ver land. Voordat hij mee mag, moet hij natuurlijk nog heel veel leren. Hoe bak je pepernoten zonder dat je deze laat verbranden? En wat denk je van cadeautjes inpakken zonder het papier te scheuren?

Natuurlijk doet Pedro heel erg zijn best en mag hij uiteindelijk mee. Het is heel leuk en alles gaat goed! Totdat… hij op pakjesavond door de schoorsteen valt en bij Maarten en zijn zusjes en broertjes terechtkomt.

Het tweede verhaal gaat over Maarten, die de stoomboot uitzwaait en geniet van sneeuwpret! Natuurlijk wordt op school het kerstspel geoefend en zijn babyzusje mag zelfs het Kerstkindje zijn! Na dit leuke feest is het tijd voor oudejaarsavond! Dit kerstboek is een echte aanrader voor de decemberdagen! Wij hebben hem zelf in huis en de kinderen vinden het een geweldig boek!

Auteur: Ellen Tijsinger
ISBN 9789021679082


3. Kerstmis | Dick Bruna : kerstboeken

In 1995 werd het boek “Kerstmis” van Dick Bruna uitgebracht. Dit is een echte klassieker en is ook in 2021 nog immens populair! Het boek geeft een erg mooie beschrijving van het kerstverhaal. Ook wordt de geboorte van Jezus vertelt, op een voor kinderen te begrijpen manier.

Lees ook eens de recensies over dit boek. Al tientallen jaren wordt het verhaal voorgelezen en dit geeft natuurlijk ook een nostalgisch gevoel! Ook heeft Dick Bruna nog een luisterboek uitgegeven met het thema Kerst. Dit luisterboek kun je hier vinden.

Je kunt dit boek kopen in de vorm van een paperback of hardcover.


4. Dikkie Dik viert kerstmis

Jammer genoeg is “Dikkie Dik viert kerstmis” alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Toch is dit een boek dat niet mag ontbreken in deze lijst. In het boek staan vier verhalen over Dikkie Dik.

Kerstmis vieren met Poes, Muis en Beer, dat is gezellig! Lekker snoepen van de kerstkransjes die in de boom hangen, aan de pakjes krabbelen en op zoek gaan naar een kerstster. Natuurlijk mag het zingen van poezenkerstliedjes niet ontbreken. Een heerlijk boek voor kinderen!

Auteur: Jet Boeke
ISBN 9789025744779


5. Kerstfeest met Kikker : kerstboeken

Er zijn tientallen boeken te boek waarin Kikker de hoofdrol speelt. In dit boek is het feest voor Kikker, want morgen is het Kerstmis! Het sneeuwt en hij heeft heel veel zin om hiervan te genieten! Een sneeuwpop maken, sleeën met Eend en een kerstboom uit het bos halen.

Voor het kerstfeest is hij van plan om al zijn vrienden uit te nodigen. Wat is er nu leuker dan Kerstmis vieren met al je vrienden? De mooie winterprenten maken het helemaal af!

Auteur: Max Velthuijs
ISBN 9789025866792


6. Alles wat je wilt weten over Kerst

Kerst! En dat betekent natuurlijk heel veel gezelligheid, zoals samen eten en kerstversiering. De mooiste kerstbomen, kerstlichtjes en de geboorte van Jezus. Dit boek geeft jou en jouw kind antwoord op allerlei vragen.

Wanneer is Jezus geboren? Wie zijn de Drie Wijzen? Er zijn drie verschillende verhalen, waarin allerlei feiten worden uitgelegd. Zo heeft de Kerstman last van een koekjesstorm en wordt er vertelt over Joris die met zijn familie kerst viert.

Auteur: Natalie van der Horst
ISBN 9789460682254


7. Een jongen met de naam Kerstmis

Dit boek staat in veel top 10 lijsten en dat heeft een reden. “Een jongen met de naam Kerstmis” heeft zeer veel goede recensies. Het verhaal gaat over Nikolas, die met zijn vader in Finland woont. Ze hebben het niet al te breed. Nikolas zijn vader krijgt de kans om heel veel geld te verdienen en die kans grijpt hij natuurlijk direct!

Hij moet op reis naar het noorden, zodat hij kan helpen bewijzen dat Elfhelm, een legendarisch elfendorp, echt bestaat. Hij laat Nikolas achter bij tante Carlotta. Deze tante is kwaadaardig en haat kinderen. Nikolas houdt het niet lang vol en gaat op zoek naar zijn vader.

Dit boek is een goede kerstboeken tip! Verkrijgbaar als harcover, paperback en ebook. Het boek is vertaald in het Nederlands en geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar.

Auteur: Matt Haig
ISBN 9789048845774


8. Nog een nachtje slapen… feest!

In het boek “Nog één nachtje slapen… feest!” worden de meest bijzondere feesten van het jaar gevierd. Wouter en zijn zusje Mieke kijken hier natuurlijk heel erg naar uit! Dit is geen boek dat specifiek gericht is op Kerst, maar het boek “O,dennenboom” (staat ook in deze lijst), is ook in dit boek opgenomen.

Auteur: Jacques Vriens
ISBN 9789000341290


9. Hoe Gniep de kerst stal | Dr. Seuss

Dit boek werd in 2012 uitgebracht, maar is nog steeds een denderend succes. Ga je op zoek naar “de leukste kerstboeken”, dan kom je dit boek meerdere malen tegen. Alleen verkrijgbaar als hardcover.

De Hunnen, een klein volkje dat dol is op feestvieren en Kerstmis. Hun magische land ligt ergens in een sneeuwvlok. Boven op de berg leeft de Gniep, die een vreselijke hekel heeft aan Kerstmis. Niemand weet hier de reden van.

Op kerstavond besluit hij naar het Hunnendorp te gaan en de cadeautjes en versieringen van de Hunnen te stelen. Op die manier zorgt de Gniep ervoor dat de Hunnen geen Kerstmis kunnen vieren. Toch heeft de Gniep de Hunnen een beetje onderschat…

Het boek krijgt erg goede recensies.

Auteur: Dr. Seuss
ISBN 9789025752743


10. De kerstwens van Raffie

Een origineel Kerstverhaal, met prachtige illustraties. Raffie is een muisje en droomt van een écht kerstfeest. Hij wordt uitgelachen door de andere dieren, maar Raffie blijft volhouden en overtuigt ook de andere dieren om aan de slag te gaan.

Ze vinden oude spullen op de vuilnisbelt en bouwen samen een kerstboom. Er komt een bijzondere man een kijkje nemen en Raffie krijgt dan eindelijk een echt kerstfeest!

Auteur: Annemieke Pecht
ISBN 9789044818239


11. Kerstmis met Boer Boris : kerstboeken

Boer Boris komt ook voor in ons Sinterklaas boeken tips artikel! Kerstmis met Boer Boris is verkrijgbaar als ebook, hardcover en vertelmap. De vertelmap is bijvoorbeeld erg leuk voor in de klas! Bekijk de map hier.

Dit mooie boek gaat over leven en dood. Boer Boris heeft samen met Berend en Sam een geweldig grote kerstboom uitgegraven in het bos. Alle dieren komen kijken wanneer de boom mooi versierd op het erg staat. Alleen het oude varken komt niet kijken. Wat is er aan de hand? Het varken blijkt uit ouderdom te zijn gestoven.

Boer Boris organiseert een heel mooie begrafenis in het bos en bij terugkomst blijkt kerst toch nog een mooi eind te krijgen. Een heel mooi verhaal dat je moet lezen!

Auteur: Ted van Lieshout
ISBN 9789025770143


12. Het verhaal van de Sneeuwman

“Het verhaal van de Sneeuwman” werd uitgebracht in 2018 en is alleen verkrijgbaar als hardcover. Met meer dan 130 boeken en vele prijzen op zijn naam, is ook dit boek gegarandeerd een succes.

James wordt op de dag voor kerst vroeg wakker en ziet dat er buiten een dik pak sneeuw ligt. Hij besluit om een grote sneeuwpop te gaan maken. ‘s Nachts kijkt hij naar buiten en ziet dat zijn sneeuwman tot leven is gekomen! Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar en bevat 160 pagina’s vol avontuur!

Auteur: Michael Morpurgo
ISBN 9789047626145


13. Luuk en Lotje – het is kerst

Dit kerstboek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Houd jij van kerstbomen, cadeautjes en een heleboel gezelligheid? Je leest een vrolijk verhaal over kerst.

Het is bijna kerst! Luuk en Lotje gaan de kerstboom opzetten en krijgen vanavond bezoek van opa en oma. Waar is de boom? Die staat nog in de tuin! Luuk en Lotje mogen er eentje uitkiezen.

Dit boek wordt als kerstboeken cadeautip voor kinderen aanbevolen!

Auteur: Ruth Wielockx
ISBN 9789044834222


14. Kas en Saar vieren kerst

Pauline Oud kennen sommige moeders wellicht van de leuke invulboeken die zij maakt. Zo heeft zij onder andere het “kraambezoekboek”, het “opgroeiboek” en het “mijn 9 maanden dagboek” uitgegeven. Deze invulboeken bekijken? Dat kan hier.

In het boek “Kas en Saar vieren kerst” lees je over een gezellig kerstfeest op school. Het boek is voor kinderen vanaf drie jaar geschikt. Kas en Saar worden naar school gebracht door opa, want vandaag is het een bijzondere dag op school. Kerstfeest! Het is namelijk bijna kerst.

Er staat een grote dennenboom in de klas bij Kas en Saar en samen versieren zij de klas en de boom. Ook maken zij heel mooie kerstkaarten en smullen zij van een diner. Kun jij raden wie er op bezoek komt in de klas?

Auteur: Pauline Oud
ISBN 9789044837681


15. Woezel & Pip – Kerst in de Tovertuin : kerstboeken

Woezel & Pip bestaan alweer een hele poos, maar ze staan nog steeds bovenaan in de lijsten. Ook het boek “Kerst in de Tovertuin” blijft het goed doen. Deze keer gaat het over het thema Kerst.

Het is vandaag Kerstmis! Woezel en Pip voelen wel wat kriebels in hun buik. Door alle drukte zijn ze vergeten om een kerstboom te halen, dus worden ze snel naar het kerstbomenbos gestuurd. Ze komen uiteindelijk terug met een heel bijzonder boompje.

Auteur: Guusje Nederhorst
ISBN 9789025876487


Lees ook: