Kerstboeken – 22x de leukste kerstboeken op een rij

kerstboeken tips

Ben je op zoek naar de leukste kerstboeken van dit jaar? Dan heb je ruime keuze! Wij hebben de meest populaire en geliefde kerstboeken voor je geselecteerd, zodat je direct kunt zien welke titels er dit jaar uitspringen. Van tijdloze klassiekers zoals ‘Kerstmis’ tot nieuwe pareltjes zoals ‘Kerst in de Tovertuin,’ het aanbod is divers! Laat je verrassen door deze geweldige kerstboekentitels en ontdek de hoogtepunten van kerstlezen!

Kerstboeken lezen of voorlezen

Veel mensen zijn alweer op zoek naar de leukste kerstboeken voor thuis, en ook leerkrachten willen graag de meest aansprekende exemplaren aanschaffen voor gebruik in de klas. In dit artikel vind je een uitgebreide lijst met kerstboeken geschikt voor diverse leeftijden. Ontdek boeken die kinderen zelf kunnen lezen of verhalen die je aan je kind kunt voorlezen.

Lezen is niet alleen plezierig en gezellig, maar het bevordert ook de ontwikkeling van je kind. Tijdens de feestdagen is het natuurlijk fijn om boeken op de plank te hebben die passen bij deze tijd van het jaar. Geniet van prachtige prentenboeken of laat je kind een spannend kerstverhaal lezen. Wist je dat kinderen enorm kunnen genieten van de aandacht die ze krijgen als je samen een boek leest? Maak de koude, donkere winterdagen extra knus door samen te lezen en haal een goed boek tevoorschijn!

Aanbod kerstboeken voor jong en oud

Als je op zoek bent naar geweldige kerstboeken, zul je veel exemplaren tegenkomen die geschikt zijn voor kinderen tot en met ongeveer 12 jaar. Op basisscholen wordt graag voorgelezen over het kerst-thema en er zijn talloze kerstboeken verkrijgbaar voor in de klas. In dit overzicht kom je verschillende kerstboeken tegen, geschikt voor verschillende leeftijden. Uiteraard zijn er ook genoeg boeken verkrijgbaar voor volwassenen en oudere kinderen, welke je op deze pagina van bol kunt bekijken.

Lees ook: Dit zijn de leukste Kerst onesies van dit jaar!

1. O, dennenboom – Jacques Vriens

Mieke legt aan haar kleine broertje Wouter uit dat Kerstmis na Sinterklaas komt. Wouter begrijpt het nog niet helemaal, maar Mieke heeft al veel meer kennis over Kerstmis. Ze vertelt hem enthousiast over het versieren van de kerstboom, het luisteren naar mama die het verhaal vertelt over de geboorte van het kindje in de stal, en natuurlijk het zingen van kerstliedjes. Jacques Vriens, de auteur van dit boek, stelt nooit teleur. Het boek “O, dennenboom” werd in 2014 uitgebracht en is nog steeds enorm populair. Deze herziene versie van het boek is momenteel een groot succes.

2. Het grote decemberboek – Ellen Tijsinger

Let op: bovenstaand boek is tweedehands. Check deze pagina van bol voor de voorraad nieuwe boeken.

In ‘Het Grote Decemberboek’ volg je Pedro, wiens droom het is om mee te gaan met de stoomboot naar een ver land. Voordat hij deze kans krijgt, moet hij nog veel leren. Hoe bak je bijvoorbeeld pepernoten zonder ze te laten verbranden? En hoe pak je cadeautjes mooi in zonder het papier te scheuren? Pedro zet zich enorm in, en uiteindelijk krijgt hij groen licht om mee te gaan! Alles verloopt geweldig, totdat… hij op pakjesavond per ongeluk door de schoorsteen glijdt en bij Maarten, zijn zusjes en broertjes belandt!

Het tweede verhaal gaat over Maarten, die de stoomboot uitzwaait en volop van de sneeuwpret geniet! Op school wordt het kerstspel geoefend, en zelfs zijn babyzusjes mogen het Kerstkindje spelen! Na dit feest is het tijd voor Oudejaarsavond. Dit decemberboek, geschreven door Ellen Tijsinger, is een absolute aanrader voor de feestdagen! We hopen dat het boek binnenkort weer op voorraad is, want momenteel kun je alleen kiezen voor een tweedehands luisterboek.

3. Kerstmis van Dick Bruna – kerstboeken

Wist je dat het boek ‘Kerstmis’ van Dick Bruna, de bekende auteur van onder andere Nijntje, al in 1995 werd gepubliceerd? Deze tijdloze klassieker blijft onverminderd populair en lijkt niet aan populariteit te verliezen. Het boek biedt een prachtige en begrijpelijke beschrijving van het kerstverhaal, speciaal geschreven voor kinderen. Het vertelt ook het verhaal van de geboorte van Jezus op een speelse manier, zodat kinderen het gemakkelijk kunnen begrijpen.

We raden je zeker aan om de recensies over dit boek door te nemen. Het verhaal ‘Kerstmis’ wordt al tientallen jaren voorgelezen en roept een nostalgisch gevoel op! Bovendien heeft Dick Bruna ook een luisterboek uitgebracht, waardoor je het verhaal samen met je kind(eren) kunt beluisteren.

4. Dikkie Dik viert kerstmis

‘Dikkie Dik viert Kerstmis’ is ook een buitengewoon populair boek, geschreven door Jet Boeke. Bovenstaand zie je een tweedehands exemplaar, maar je hebt ook de mogelijkheid om een gepersonaliseerd (en dus nieuw!) exemplaar bij YourSurprise te bestellen. Dit prachtige boek met vier verhalen over Dikkie Dik hoort absoluut thuis op de lijst van de leukste kerstboeken!

In dit boek vier je Kerstmis met Poes, Muis en Beer, wat ontzettend gezellig is! Samen smullen van de kerstkransjes die in de kerstboom hangen, de cadeautjes onderzoeken, en natuurlijk op zoek gaan naar de kerstster. Vervolgens kun je de mooiste poezenkerstliedjes zingen! Dit boek is een waar genot voor kinderen. Als je een fan bent van Dikkie Dik, is het zeker de moeite waard om ook naar de andere kerstboeken te kijken

5. Kerstfeest met Kikker – leukste kerstboeken

Er zijn talloze boeken beschikbaar waarin Kikker, gecreëerd door Max Velthuijs, de hoofdrol speelt. In dit boek staat Kikker in het middelpunt van de aandacht, want morgen is het Kerstmis! De sneeuw valt en Kikker kijkt ernaar uit om ervan te genieten: een sneeuwpop maken, samen sleeën met Eend, en een kerstboom uit het bos halen. Voor het kerstfeest heeft hij grootse plannen om al zijn vrienden uit te nodigen. Wat is er nu gezelliger dan Kerstmis vieren met al je vrienden? De prachtige winterse illustraties maken het verhaal helemaal compleet!

6. De Zoete Zusjes vieren Kerst

Eén van de meest populaire kerstboeken op dit moment, geschikt voor kinderen vanaf vier jaar, is “De Zoete Zusjes vieren Kerst”. Kerstmis staat bijna voor de deur en de enthousiaste Zoete Zusjes, Janna en Saar, kunnen nauwelijks wachten! Kun jij ook niet wachten tot de Kerstman en zijn rendieren arriveren? De Zoete Zusjes helpen bij het versieren van de kerstboom en brengen een bezoek aan de kerstmarkt.

Natuurlijk spelen ze ook het kerstverhaal na en vieren ze Kerst op school! Wist je trouwens dat ze dit jaar deelnemen aan de lichtjestocht en de levende kerststal in de buurt? Laten we hopen dat ze het Kerstfeest kunnen redden, want er is een grote sneeuwstorm op komst!

7. Een jongen met de naam Kerstmis

Dit boek, geschreven door Matt Haig, prijkt in veel top 10-lijsten, en dat is niet zonder reden. “Een jongen met de naam Kerstmis” ontvangt talloze positieve recensies. Het verhaal draait om Nikolas, die samen met zijn vader in Finland woont, maar het niet breed heeft. Op een dag krijgt Nikolas’ vader een kans om veel geld te verdienen, en hij grijpt die kans meteen.

Hij moet naar het noorden reizen om te helpen bewijzen dat Elfhelm, een legendarisch elfendorp, echt bestaat. Hij laat Nikolas achter bij tante Carlotta, die kwaadaardig is en een hekel heeft aan kinderen. Nikolas houdt het echter niet lang vol en besluit zijn vader op te sporen. Dit boek is een aanrader voor de kersttijd en is verkrijgbaar in hardcover, paperback en als e-book. Bovendien is het boek vertaald in het Nederlands en geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar.

8. Nog een nachtje slapen… feest!

In het boek “Nog één nachtje slapen… feest!” worden de meest bijzondere feesten van het jaar gevierd. Wouter en zijn zusje Mieke kijken hier natuurlijk erg naar uit! Hoewel dit boek niet specifiek gericht is op Kerst, bevat het wel het verhaal “O, dennenboom” (dat ook in deze lijst staat). Hierboven zie je de eBook-versie, maar voor het gedrukte boek betaal je aanzienlijk meer. Boeken van Jacques Vriens worden altijd zeer goed ontvangen en deze verhalen worden ook vaak voorgelezen op basisscholen.

9. Hoe Gniep de kerst stal – Dr. Seuss

Dit boek werd in 2012 uitgebracht maar geniet nog steeds van groot succes. Als je op zoek bent naar “de leukste kerstboeken,” kom je dit boek meerdere keren tegen. Geschreven door Dr. Seuss, is het boek alleen verkrijgbaar als hardcover en heeft het talloze positieve recensies ontvangen. Een echte aanrader!

Het verhaal speelt zich af bij de Hunnen, een klein volk dat dol is op feestvieren, vooral met Kerstmis. Hun magische land bevindt zich ergens in een sneeuwvlok. Boven op de berg leeft de Gniep, die een intense hekel heeft aan Kerstmis, al weet niemand waarom. Op Kerstavond besluit hij naar het Hunnendorp te gaan om cadeautjes en versieringen te stelen, in de hoop dat de Hunnen geen Kerstmis kunnen vieren. Maar de Gniep heeft de Hunnen een beetje onderschat.

10. Het Kerstboek voor peuters en kleuters

Dit vrolijke voorleesboek in rijmstijl is bedoeld voor alle kinderen die voor het eerst het kerstfeest gaan beleven! In het boek ontdek je hoe juf Margreet jaarlijks Kerst viert, en het begint allemaal in haar klas. Samen versieren ze hun eigen kerstboom, hangen klokjes aan het raam en beleven natuurlijk het kerstverhaal! Marianne Busser, de auteur van dit boek, heeft nog veel meer prachtige kinderboeken op haar naam staan. Onlangs hebben we enkele van haar boeken toegevoegd aan ons artikel over Sinterklaas en aan ons artikel met de mooiste voorleesboeken voor opa en oma.

11. Kerstmis met Boer Boris : kerstboeken

Boer Boris komt ook voor in ons artikel met Sinterklaasboekentips! “Kerstmis met Boer Boris” is verkrijgbaar als e-book, hardcover en vertelmap. Vooral de vertelmap is leuk voor in de klas! Je kunt de vertelmap hier bekijken bij bol.

Dit prachtige boek, geschreven door Ted van Lieshout, behandelt het thema leven en dood. Boer Boris, samen met Berend en Sam, heeft een enorm grote kerstboom uit het bos gehaald. Alle dieren komen kijken wanneer de boom prachtig versierd staat. Alleen het oude varken komt niet kijken. Wat is er aan de hand? Het varken blijkt overleden te zijn door ouderdom. Boer Boris organiseert een mooie begrafenis in het bos, en bij terugkeer blijkt dat Kerstmis toch nog een mooie afsluiting krijgt. Een ontroerend verhaal dat je absoluut moet lezen!

12. Het verhaal van de Sneeuwman

“Het verhaal van de Sneeuwman” werd uitgebracht in 2018 en is uitsluitend beschikbaar als hardcover. Met meer dan 130 boeken en talloze prijzen op zijn naam, is ook dit boek gegarandeerd een succes. Het is geschreven door de geweldige auteur Michael Morpurgo.

Op kerstavond wordt James vroeg wakker en ontdekt hij dat er buiten een dik pak sneeuw ligt. Hij besluit een grote sneeuwpop te maken. Later die nacht kijkt hij uit het raam en ziet tot zijn verbazing dat zijn sneeuwpop tot leven is gekomen! Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar en telt 160 pagina’s vol avontuur!

13. Luuk en Lotje – het is kerst

Dit kerstboek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Hou je van kerstbomen, cadeautjes en veel gezelligheid? In dit vrolijke verhaal lees je alles over kerst. Het is bijna kerst! Luuk en Lotje gaan de kerstboom opzetten en vanavond krijgen ze bezoek van opa en oma. Maar waar is de kerstboom? Die staat nog in de tuin! Luuk en Lotje mogen er zelf een uitkiezen. Dit boek wordt aanbevolen als kerstcadeautip voor kinderen en is geschreven door Ruth Wielockx.

14. Kas en Saar vieren kerst – leukste kerstboeken

Pauline Oud is vooral bekend vanwege haar prachtige invulboeken voor tijdens de zwangerschap en kindertijd. Haar ‘kraambezoekboek,’ ‘opgroeiboek,’ en ‘mijn 9 maanden dagboek’ zijn bijzonder populair bij (aanstaande) moeders. Wil je deze invulboeken bekijken? Dat kan op deze pagina van bol. Je kunt ook ons artikel lezen over de leukste invulboeken voor tijdens de zwangerschap.

In het boek “Kas en Saar vieren kerst” beleef je een gezellig kerstfeest op school. Kas en Saar worden door opa naar school gebracht, want het is een bijzondere dag. Het is namelijk bijna kerst! Er staat een grote dennenboom in de klas van Kas en Saar, en samen versieren ze de klas en de boom. Ze maken prachtige kerstkaarten en genieten van een feestelijk diner. Kun je raden wie er op bezoek komt in de klas? Dit kerstboek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

15. Woezel & Pip – Kerst in de Tovertuin

Woezel & Pip zijn al geruime tijd immens populair bij kinderen, en hun diverse boeken blijven steevast bovenaan de ranglijsten staan. Het boek ‘Kerst in de Tovertuin’ vormt hierop geen uitzondering! In dit boek staat uiteraard het kerstthema centraal. Het is kerstochtend! Woezel en Pip voelen een lichte spanning in hun buik. Door alle drukte zijn ze vergeten een kerstboom te halen, dus worden ze snel naar het kerstbomenbos gestuurd. Uiteindelijk keren ze terug met een wel heel bijzondere boom.

16. Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg

In dit vrolijke kerstboek viert Rupsje Nooitgenoeg Kerstavond! Maar waar is iedereen eigenlijk in deze stille nacht? Rupsje Nooitgenoeg gaat op zoek naar de poes, de hond en de muis. Zul je ze vinden achter de flapjes? En wie knabbelt er eigenlijk aan het huisje van koek? En waar is de Kerstman? Dit boek met Rupsje Nooitgenoeg, dat al vele jaren een geliefd personage is in de wereld van kinderen, is een waardevolle aanvulling op je boekencollectie. Bovendien is het zeer geschikt voor gebruik in kinderdagverblijven en op basisscholen.

17. Bobbi viert Kerst

De Bobbi-boekjes zijn buitengewoon geschikt voor jonge kinderen! Wat deze boeken zo leuk maakt, is dat er voor elk onderwerp wel een boek beschikbaar is. Denk aan onderwerpen zoals zindelijkheidstraining, een bezoek aan de dierentuin, de eerste schooldag, en nog veel meer. Ook de Sinterklaas- en Kerstboeken zijn bijzonder geliefd bij kinderen, en momenteel kun je deze boeken afzonderlijk bestellen. Ben je nog op zoek naar een fantastisch kerstboek voor je peuter? Dan is dit je kans! Bobbi gaat samen met zijn vader een kerstboom kopen, op de slee!

18. Pettson viert Kerstmis

Het prachtige boek ‘Pettson viert Kerstmis’ is zowel geschikt om voor te lezen als om zelf te laten lezen wanneer je kindje ouder is. Op de dag voor kerstavond hebben Findus en Pettson het ontzettend druk! Ze hebben nog veel te doen, zoals boodschappen halen, koken, poetsen en een kerstboom omhakken. Terwijl ze buiten met de slee dennentakken gaan verzamelen, struikelt Pettson en verstuikt zijn voet. Nu lijkt het erop dat het feest niet kan doorgaan. Zal het een treurige kerst worden voor de twee vriendjes?

19. Bumba aftellen naar Kerst

Op 16 november 2022 werd het nieuwe boek ‘Bumba – Aftellen naar Kerst’ uitgebracht! Heb je een Bumba-fan thuis? Dan is dit je kans om een exemplaar te krijgen! In het boek gaat Bumba de kerstboom versieren, cadeautjes inpakken en mooie wenskaartjes schrijven. Er zijn tal van leuke dingen te doen als de kersttijd nadert! Kijk je net zo uit naar Kerst als Bumba en zijn vriendjes?

20. Spirit – Lucky viert Kerst

Het boek ‘Lucky viert kerst’ is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf drie jaar en kan later door het kind zelf worden gelezen. Het is een AVI E3-boek, bedoeld voor kinderen in groep 3 die al zelf kunnen lezen. In Miradero nadert Kerstmis en Lucky is dol op deze feestelijke tijd van het jaar! Het is het mooiste feest, waar je samen met vriendjes rond de boom zingt en cadeautjes uitkiest voor elkaar.

Maar dan komt er een storm, en alle cadeautjes zitten vast in de trein naar Miradero! Kan Kerstmis wel doorgaan zonder cadeautjes? Gelukkig heeft Lucky een oplossing! Dit boek is ook een geweldig idee als schoencadeautje tijdens de Sinterklaasperiode! Momenteel is het boek (nog) niet voorradig, maar we verwachten hem zeer binnenkort weer online te kunnen vinden.

21. Kerstmis in de stal – leukste kerstboeken

Het boek ‘Kerstmis in de stal’ is geschreven door Astrid Lindgren en mag eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast van je kindje! In dit verhaal lees je over het kindje dat tijdens kerstnacht wordt geboren in een stal. De prachtige illustraties passen perfect bij het verhaal! Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar, en oudere kinderen kunnen het uiteraard ook zelf lezen. Het verhaal spreekt over een man, een vrouw en een baby, dus noemt Jozef, Maria en Jezus niet bij naam.

22. A Christmas Carol – Marianne Busser

Wie kent de klassieker ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens niet? Voor kinderen vanaf 4 jaar kun je dit prachtige boek bestellen, geschreven door Marianne Busser. In het boek wordt het verhaal van Scrooge op rijm verteld. Deze oude man denkt alleen aan zichzelf en vergeet alle mensen om zich heen. Maar dan verschijnt de geest van Scrooges overleden zakenpartner Marley plotseling op kerstavond en vertelt dat Scrooge drie bezoekers zal ontvangen.

Deze verschijningen tonen hem het verleden, het heden en de toekomst van Scrooge! De oude man, die eerst heel kil en gierig is, ziet welk effect zijn gedrag heeft op de mensen om hem heen, en hij besluit alles volledig anders aan te pakken!

Kerstboekjes voor peuters

In dit overzicht heb je 22x de leukste kerstboeken van dit jaar kunnen bekijken. In dit overzicht staan genoeg kerstboekjes voor peuters, maar ook voor oudere kinderen zitten er geschikte boeken tussen. Als je op zoek gaat naar het leukste kerstboekje voor peuters, kom je al snel bij Marianne Busser uit. Jammer genoeg is de voorraad niet altijd op peil, maar in de tweede helft van ieder jaar zie je steeds nieuwe exemplaren van oudere boeken verschijnen. Wist je dat je deze boeken ook in de bibliotheek kunt vinden?

Waarom zijn kerstboeken voor kinderen belangrijk?

Allereerst is het goed om te weten dat (voor)lezen ontzettend goed is voor de ontwikkeling van je kind. Daarnaast vormen kerstboeken een belangrijk onderdeel van alle feestelijke tradities en creëer je samen blijvende herinneringen. Veel kinderen herinneren zich later de knusse momenten met hun ouders tijdens het lezen van kerstboeken en houden hier een warm gevoel aan over. Uiteraard leren kinderen door het lezen van deze boeken ook waar Kerstmis om draait.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven