Kerstboeken – 22x de leukste kerstboeken op een rij

kerstboeken tips

Ben je op zoek naar de leukste kerstboeken in 2023? Dan heb je heel veel keus! Wij hebben de leukste boeken voor je op een rijtje gezet, zodat je meteen kunt zien wat de meest populaire en geliefde kerstboeken zijn. Van klassiekers als ‘Kerstmis’ tot ‘Kerst in de Tovertuin: de keuze is reuze! Laat je verrassen door deze geweldige kerstboeken-titels en ontdek de leukste kerstboeken van 2023!

Kerstboeken lezen of voorlezen

Veel mensen zijn alweer op zoek naar de leukste kerstboeken voor thuis, maar ook juffen en meesters willen graag de leukste exemplaren aanschaffen voor in de klas. In dit artikel kun je een lijst bekijken met heel veel verschillende kerstboeken voor verschillende leeftijden. Bekijk zowel boeken om kinderen zelf te laten lezen of kerstboeken die je aan je kind kunt voorlezen.

Lees ook: Dit zijn de leukste Kerst onesies van dit jaar!

Lezen is leuk, gezellig en ook nog eens hartstikke goed voor de ontwikkeling van je kind! Tijdens de feestdagen wil je natuurlijk wel leuke boeken op de plank hebben staan die aansluiten op deze tijd van het jaar. Geniet van de mooiste prentenboeken of laat je kind een spannend Kerst-verhaal lezen! Wist je dat kinderen heel erg genieten van de aandacht die zij krijgen wanneer je samen een boek leest? Breng de koude, donkere winterdagen gezellig met elkaar door en pak er een goed boek bij!

Ga er even voor zitten en bekijk de leukste kerstboeken van nu!

1. O, dennenboom – Jacques Vriens – herziene versie

Mieke vertelt aan haar kleine broertje Wouter dat het na Sinterklaas Kerstmis wordt. Wouter begrijpt er niet zoveel van, maar Mieke weet er al veel meer over. Zij legt hem haarfijn alles uit! Lekker de boom versieren, luisteren naar mama die het verhaal vertelt over de geboorte van het kindje in de stal. En natuurlijk worden er kerstliedjes gezongen. Jacques Vriens, de auteur van dit boek, stelt nooit teleur. Het boek “O,dennenboom” werd uitgegeven in 2014 en is nog steeds een groot succes. Dit boek is een herziene versie.

Bekijk hier de oldschool exemplaren bij BOL.com

2. Het grote decemberboek – kerstboeken in 2023

Let op: bovenstaand boek is tweedehands. Check deze pagina (BOL.com) voor nieuwe exemplaren.

In ‘Het grote decemberboek’ lees je over Pedro, die ervan droomt om met de stoomboot mee te mogen naar een heel ver land. Voordat hij mee mag, moet hij eerst nog heel veel leren. Want hoe bak je eigenlijk pepernoten zonder dat je deze laat verbranden? En hoe kun je cadeautjes mooi inpakken zonder het papier te scheuren? Pedro doet heel erg zijn best en uiteindelijk mag hij dan ook mee! Het is heel leuk en alles gaat goed, totdat… hij op pakjesavond door de schoorsteen valt en bij Maarten, zijn zusjes en broertjes terechtkomt!

In het tweede verhaal lees je over Maarten die de stoomboot uitzwaait en geniet van heel veel sneeuwpret! Op school wordt het kerstspel geoefend en zijn babyzusjes mag zelfs het Kerstkindje zijn! Na dit feest is het tijd voor Oudejaarsavond! Dit decemberboek, geschreven door Ellen Tijsinger, is een ware aanrader voor de decemberdagen!

3. Kerstmis van Dick Bruna – kerstboeken 2023

Wist je dat het boek ‘Kerstmis’ van Dick Bruna, bekend van o.a. Nijntje, al in 1995 werd uitgebracht? Deze klassieker is en blijft immens populair en dat lijkt niet te gaan veranderen. Het boek geeft een erg mooie beschrijving van het kerstverhaal op een begrijpelijke manier voor kinderen. Ook wordt er verteld over de geboorte van Jezus, uiteraard ook op een speelse manier zodat kinderen het makkelijk begrijpen.

We raden aan om de recensies over dit boek zeker door te nemen. Het verhaal ‘Kerstmis’ wordt al tientallen jaren voorgelezen en dit geeft dan ook een nostalgisch gevoel! Daarnaast heeft Dick Bruna ook een luisterboek uitgegeven, zodat je het boek ook kunt beluisteren met je kind(eren).

Op deze pagina kun je het luisterboek bekijken bij BOL.com

4. Dikkie Dik viert kerstmis

Het boek ‘Dikkie Dik viert Kerstmis’ is ook een ontzettend populair boek, geschreven door Jet Boeke. Hierboven zie je een tweedehands exemplaar, maar je kunt er ook voor kiezen om een gepersonaliseerd (en dus nieuw!) exemplaar bij YourSurprise te bestellen. Het mooie boek met vier verhalen over Dikkie Dik mag in ieder geval niet ontbreken op de lijst met leukste kerstboeken!

In het boek ga je Kerstmis vieren met Poes, Muis en beer: gezellig! Lekker samen snoepen van de kerstkransjes die in de kerstboom hangen, krabbelen aan de pakjes en natuurlijk op zoek gaan naar de kerstster. Daarna zing je de mooiste poezenkerstliedjes! Dit boek is een heerlijk boek voor kinderen! Ben je gek op Dikkie Dik? Kijk dan zeker eens tussen de andere kerstboeken!

Op deze pagina kun je dit boek (en dus nieuw!) gepersonaliseerd bestellen!
Hier kun je meer Dikkie Dik & kerstgerelateerde boeken bekijken op BOL.com

5. Kerstfeest met Kikker – leukste kerstboeken 2023

Er zijn tientallen boeken verkrijgbaar waarin Kikker de hoofdrol speelt, geschreven door Max Velthuijs. In dit boek is het feest voor Kikker, want morgen is het Kerstmis! Het sneeuwt en hij heeft heel veel zin om hiervan te genieten! Een sneeuwpop maken, sleeën met Eend en een kerstboom uit het bos halen. Voor het kerstfeest is hij van plan om al zijn vrienden uit te nodigen. Wat is er nu leuker dan Kerstmis vieren met al je vrienden? De mooie winterprenten maken het helemaal af!

6. De Zoete Zusjes vieren Kerst

Eén van de meest populaire Kerstboeken van dit moment voor kinderen vanaf vier jaar: De Zoete Zusjes vieren Kerst. Het is bijna Kerstmis en de Zoete Zusjes Janna en Saar kunnen niet wachten! Kun jij ook niet wachten tot de Kerstman en de rendieren in het land aankomen? De Zoete Zusjes helpen mee met het versieren van de boom en gaan naar de kerstmarkt.

Natuurlijk spelen ze het kerstverhaal na en vieren ze Kerst op school! Wist je dat ze dit jaar mee mogen doen met de lichtjestocht en de levende kerststal in de wijk? Hopelijk kunnen ze het Kerstfeest redden, want er komt een grote sneeuwstorm aan!

7. Een jongen met de naam Kerstmis

Dit boek, geschreven door Matt Haig, staat in veel top 10 lijsten en dat heeft een reden. “Een jongen met de naam Kerstmis” krijgt zeer veel goede recensies. Het verhaal gaat over Nikolas, die met zijn vader in Finland woont. Ze hebben het niet al te breed. Op een dag krijgt Nikolas’ vader de kans om heel veel geld te verdienen en die kans grijpt hij natuurlijk direct!

Hij moet op reis naar het noorden, zodat hij kan helpen bewijzen dat Elfhelm, een legendarisch elfendorp, echt bestaat. Hij laat Nikolas achter bij tante Carlotta, welke kwaadaardig is en kinderen haat. Nikolas houdt het niet lang vol en gaat op zoek naar zijn vader.

Dit boek is een goede kerstboeken tip en verkrijgbaar als harcover, paperback en ebook. Het boek is vertaald in het Nederlands en geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar.

8. Nog een nachtje slapen… feest!

In het boek “Nog één nachtje slapen… feest!” worden de meest bijzondere feesten van het jaar gevierd. Wouter en zijn zusje Mieke kijken hier natuurlijk heel erg naar uit! Dit is geen boek dat specifiek gericht is op Kerst, maar het boek “O,dennenboom” (staat ook in deze lijst), is ook in dit boek opgenomen.

9. Hoe Gniep de kerst stal – Dr. Seuss

Dit boek werd in 2012 uitgebracht, maar is nog steeds een denderend succes. Ga je op zoek naar “de leukste kerstboeken”, dan kom je dit boek meerdere malen tegen. Het boek is geschreven door Dr. Seuss en alleen verkrijgbaar als hardcover. Met ontzettend veel goede recensies is dit boek een echte aanrader!

De Hunnen, een klein volkje dat dol is op feestvieren en Kerstmis. Hun magische land ligt ergens in een sneeuwvlok. Boven op de berg leeft de Gniep, die een vreselijke hekel heeft aan Kerstmis. Niemand weet hier de reden van. Op Kerstavond besluit hij naar het Hunnendorp te gaan en de cadeautjes en versieringen van de Hunnen te stelen. Op die manier zorgt de Gniep ervoor dat de Hunnen geen Kerstmis kunnen vieren. Toch heeft de Griep de Hunnen een beetje onderschat.

10. Het Kerstboek voor peuters en kleuters

Dit vrolijke voorleesboek op rijm is voor alle kinderen die voor het eerst het kerstfeest mee gaan maken! In het boek lees je hoe juf Margreet ieder jaar Kerst viert en het begint allemaal in de klas. Ze versieren een eigen boom! Lees over de kerstboom, de klokjes op het raam en natuurlijk over het kerstverhaal! Dit boek is geschreven door Marianne Busser, welke verantwoordelijk is voor nog veel meer mooie kinderboeken. Onlangs voegden we een aantal boeken toe aan ons Sint-artikel en aan ons artikel met de mooiste voorleesboeken voor opa & oma.

Bekijk hier de mooiste voorleesboeken voor opa & oma
Voor de mooiste Sinterklaas boeken kun je ons andere artikel lezen

11. Kerstmis met Boer Boris : kerstboeken

Boer Boris komt ook voor in ons Sinterklaas boeken tips artikel! Kerstmis met Boer Boris is verkrijgbaar als ebook, hardcover en vertelmap. De vertelmap is bijvoorbeeld erg leuk voor in de klas! Bekijk de map hier bij BOL.com.

Dit mooie boek, geschreven door Ted van Lieshout, gaat over leven en dood. Boer Boris heeft samen met Berend en Sam een geweldig grote kerstboom uitgegraven in het bos. Alle dieren komen kijken wanneer de boom mooi versierd op het erg staat. Alleen het oude varken komt niet kijken. Wat is er aan de hand? Het varken blijkt uit ouderdom te zijn gestoven.

Boer Boris organiseert een heel mooie begrafenis in het bos en bij terugkomst blijkt kerst toch nog een mooi eind te krijgen. Een heel mooi verhaal dat je moet lezen!

12. Het verhaal van de Sneeuwman

“Het verhaal van de Sneeuwman” werd uitgebracht in 2018 en is alleen verkrijgbaar als hardcover. Met meer dan 130 boeken en vele prijzen op zijn naam, is ook dit boek gegarandeerd een succes. Het boek is geschreven door de geweldige auteur Michael Morpurgo.

James wordt op de dag voor kerst vroeg wakker en ziet dat er buiten een dik pak sneeuw ligt. Hij besluit om een grote sneeuwpop te gaan maken. ’s Nachts kijkt hij naar buiten en ziet dat zijn sneeuwman tot leven is gekomen! Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar en bevat 160 pagina’s vol avontuur!

13. Luuk en Lotje – het is kerst

Dit kerstboek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Houd jij van kerstbomen, cadeautjes en een heleboel gezelligheid? Je leest een vrolijk verhaal over kerst. Het is bijna kerst! Luuk en Lotje gaan de kerstboom opzetten en krijgen vanavond bezoek van opa en oma. Waar is de boom? Die staat nog in de tuin! Luuk en Lotje mogen er eentje uitkiezen.

Dit boek wordt als kerstboeken cadeautip voor kinderen aanbevolen en is geschreven door Ruth Wielockx.

14. Kas en Saar vieren kerst – leukste kerstboeken 2023

Pauline Oud is vooral heel bekend door haar vele, mooie invulboeken voor tijdens de zwangerschap en kindertijd. Onder andere het ‘kraambezoekboek’, ‘opgroeiboek’ en ‘mijn 9 maanden dagboek’ zijn ontzettend populair onder (aanstaande) moeders. Wil je deze invulboeken bekijken? Dat kan hier.

In het boek “Kas en Saar vieren kerst” lees je over een gezellig kerstfeest op school. Kas en Saar worden naar school gebracht door opa, want vandaag is het een bijzondere dag op school. Kerstfeest! Het is namelijk bijna kerst. Er staat een grote dennenboom in de klas bij Kas en Saar en samen versieren zij de klas en de boom. Ook maken zij heel mooie kerstkaarten en smullen zij van een diner. Kun jij raden wie er op bezoek komt in de klas? Dit kerstboek is geschikt voor kindjes vanaf drie jaar.

15. Woezel & Pip – Kerst in de Tovertuin

Woezel & Pip zijn al een flinke tijd populair onder kinderen en ook de verschillende boeken staan al lang bovenaan in de lijsten. Ook het boek ‘Kerst in de Tovertuin’ blijft het goed doen! In dit boek gaat het natuurlijk over het thema Kerst! Het is vandaag Kerstmis! Woezel en Pip voelen wel wat kriebels in hun buik. Door alle drukte zijn ze vergeten om een kerstboom te halen, dus worden ze snel naar het kerstbomenbos gestuurd. Uiteindelijk komen ze terug met een wel heel bijzonder boompje.

16. Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg viert Kerstavond in dit vrolijke kerstboek! Waar is iedereen eigenlijk in deze stille nacht? Rupsje Nooitgenoeg gaat op zoek naar de poes, de hond en de muis. Zal hij ze vinden achter de flapjes? Wie knabbelt daar eigenlijk aan het huisje van koek? En waar is de Kerstman? Dit boek van Rupsje Nooitgenoeg is al jarenlang een populair karakter in het land der Kinderen en dit boek is dan ook een leuke aanvulling op je collectie boeken. Het boek is ook erg leuk voor op het kinderdagverblijf of op de basisschool!

17. Bobbi viert Kerst

Bobbi-boekjes zijn ontzettend leuk voor jonge kinderen! Het leuke aan deze boeken is dat er voor ieder onderwerp een boek verkrijgbaar is. Denk aan onderwerpen als voor het eerst op het potje gaan, naar de dierentuin, naar de basisschool enzovoort. Ook de Sinterklaas- en Kerstboeken zijn erg geliefd onder kinderen en momenteel kun je deze boeken weer los van elkaar bestellen. Zoek je nog een geweldig kerstboek voor je peuter? Dan is dit je kans! Bobbi gaat met zijn vader een kerstboom kopen, op de slee!

18. Pettson viert Kerstmis

Het prachtige boek ‘Pettson viert Kerstmis’ is zowel een mooi boek om voor te lezen als om zelf te laten lezen wanneer je kindje ouder is. Op de dag voor kerstavond hebben Findus en Pettson het heel druk! Ze moeten nog van alles doen, zoals boodschappen doen, eten koken, poetsen en een kerstboom omhakken! Als ze eenmaal buiten met de slee dennentakken halen, struikelt Pettson! Hij verstuikt zijn voet en het feest kan nu niet doorgaan. Gaat het een droevige kerst worden voor de twee vriendjes?

19. Bumba aftellen naar Kerst

Op 16 november 2022 kwam het nieuwe Bumba ‘Aftellen naar Kerst’ boek uit! Heb je thuis een Bumba-fan? Dan is dit je kans om een exemplaar te bemachtigen! In het boek gaat Bumba de kerstboom versieren, cadeautjes inpakken en mooie wenskaartjes schrijven. Er zijn heel veel leuke dingen te doen wanneer de kersttijd aanbreekt! Kijk jij net zoveel uit naar Kerst als Bumba en zijn vriendjes?

20. Spirit – Lucky viert Kerst

Het boek ‘Lucky viert kerst’ is geschikt om voor te lezen aan je kindje vanaf drie jaar, maar kan later zelf door je kindje worden gelezen. Het gaat hier om een AVI E3 boek, dat geschikt is voor kinderen in eind groep 3 om zelf te lezen. In Miradero is het bijna kerst en Lucky is dól op kerst! Het is het mooiste feest van het jaar, want samen met je vriendjes zing je rond de boom en je kiest pakjes uit voor je vrienden.

Maar dan komt er een storm en alle pakjes zitten vast in de trein naar Miradero! Kerst kan toch helemaal niet doorgaan zonder pakjes? Gelukkig heeft Lucky een oplossing! Dit boek is ook erg leuk als schoencadeautje tijdens de Sinterklaas-tijd!

21. Kerstmis in de stal – leukste kerstboeken 2023

Het boek ‘Kerstmis in de stal’ is geschreven door Astrid Lindgrens en mag eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast van je kindje! In dit verhaal lees je over het kindje dat tijdens kerstnacht wordt geboren in een stal. De mooie illustraties passen perfect bij het verhaal! Het boek is geschikt voor kinderen vanaf zo’n vier jaar en oudere kinderen kunnen het boek uiteraard ook zelf lezen. In dit boek wordt er gesproken over een man, vrouw en een baby, dus niet over Jozes, Maria en Jezus.

22. A Christmas Carol – Marianne Busser

Wie kent de klassieker ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens niet? Voor kinderen vanaf 4 jaar kun je dit mooie boek bestellen, geschreven door Marianne Busser. In het boek wordt verteld over Scrooge, op rijm. De oude man denkt alleen aan zichzelf en vergeet alle mensen om zich heen. Maar dan verschijnt de geest van Scrooge overleden zakenpartner Marley ineens op kerstavond en hij vertelt dat hij drie keer bezoek zal krijgen.

Deze verschijningen laten het verleden, heden en de toekomst van Scrooge zien! De oude man, die heel kil en gierig is, ziet welk effect zijn gedrag heeft op de mensen om hem heen en hij besluit het allemaal helemaal anders te gaan doen!

Dit vind je misschien ook leuk

Sinterklaasboeken zonder Zwarte Piet | de leukste Sint boeken!
15x de leukste kinderboeken tot 6 jaar in 2023
Lidl speelgoed tips | houten speelgoed
Dit zijn de kerstfilms in 2023 op Amazon Prime Video!

Scroll naar boven