Kerstboeken | 15x de leukste kerstboeken op een rij

kerstboeken tips

Kerstboeken in 2022, de keuze is reuze! Wij hebben de leukste boeken voor je op een rijtje gezet. Van de klassiekers als “Kerstmis” tot aan “Kerst in de Tovertuin”. Laat je verrassen door deze geweldige kerstboeken titels! Lees snel verder en ontdek de leukste kerstboeken van 2022!

Voorlezen of zelf lezen : kerstboeken

Ben je op zoek naar de leukste kerstboeken voor thuis? Of misschien ben je een juf of meester, die graag de leukste kerstboeken wilt aanschaffen voor in de klas. Hieronder kun je een lijst bekijken met 15 verschillende kerstboeken, die allen erg leuk zijn om voor te lezen aan kinderen. Ook kunnen de kinderen de boeken natuurlijk zelf lezen.

Lezen is leuk, gezellig en hartstikke goed voor de ontwikkeling. Tijdens de feestdagen wil je natuurlijk wel leuke boeken op de plank hebben die aansluiten op deze tijd van het jaar. Prentenboeken zijn erg leuk! Kinderen genieten van de aandacht wanneer je samen een boek leest. Breng de koude, donkere winterdagen gezellig met elkaar door en pak er een goed boek bij!

Ga er even voor zitten en bekijk de leukste kerstboeken van nu!

1. O, dennenboom – Jacques Vriens

Mieke vertelt aan haar kleine broertje Wouter dat het na Sinterklaas Kerstmis wordt. Wouter begrijpt er niet zoveel van, maar Mieke weet er al veel meer over. Zij legt hem haarfijn alles uit! Lekker de boom versieren, luisteren naar mama die het verhaal vertelt over de geboorte van het kindje in de stal. En natuurlijk worden er kerstliedjes gezongen. Jacques Vriens, de auteur van dit boek, stelt nooit teleur. Het boek “O,dennenboom” werd uitgegeven in 2014 en is nog steeds een groot succes.

2. Het grote decemberboek : kerstboeken

In dit boek lees je over Pedro die ervan droomt om met de stoomboot mee te mogen naar een ver land. Voordat hij mee mag, moet hij natuurlijk nog heel veel leren. Hoe bak je pepernoten zonder dat je deze laat verbranden? En wat denk je van cadeautjes inpakken zonder het papier te scheuren?

Natuurlijk doet Pedro heel erg zijn best en mag hij uiteindelijk mee. Het is heel leuk en alles gaat goed! Totdat… hij op pakjesavond door de schoorsteen valt en bij Maarten en zijn zusjes en broertjes terechtkomt.

Het tweede verhaal gaat over Maarten, die de stoomboot uitzwaait en geniet van sneeuwpret! Natuurlijk wordt op school het kerstspel geoefend en zijn babyzusje mag zelfs het Kerstkindje zijn! Na dit leuke feest is het tijd voor oudejaarsavond! Dit kerstboek is een echte aanrader voor de decemberdagen! Wij hebben hem zelf in huis en de kinderen vinden het een geweldig boek! Het boek is geschreven door Ellen Tijsinger.

Op deze pagina kun je het boek reserveren bij Bruna!

3. Kerstmis | Dick Bruna : kerstboeken

In 1995 werd het boek “Kerstmis” van Dick Bruna uitgebracht. Dit is een echte klassieker en is ook in 2022 nog immens populair! Het boek geeft een erg mooie beschrijving van het kerstverhaal. Ook wordt de geboorte van Jezus vertelt, op een voor kinderen te begrijpen manier.

Lees ook eens de recensies over dit boek. Al tientallen jaren wordt het verhaal voorgelezen en dit geeft natuurlijk ook een nostalgisch gevoel! Ook heeft Dick Bruna nog een luisterboek uitgegeven met het thema Kerst. Dit luisterboek kun je hier vinden. Je kunt dit boek kopen in de vorm van een paperback of hardcover.

4. Dikkie Dik viert kerstmis

Het boek “Dikkie Dik viert Kerstmis”, geschreven door Jet Boeke, is jammer genoeg alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Toch mag dit mooie boek met vier verhalen over Dikkie Dik niet ontbreken in de lijst.

Kerstmis vieren met Poes, Muis en Beer, dat is gezellig! Lekker snoepen van de kerstkransjes die in de boom hangen, aan de pakjes krabbelen en op zoek gaan naar een kerstster. Natuurlijk mag het zingen van poezenkerstliedjes niet ontbreken. Een heerlijk boek voor kinderen!

Op deze pagina kun je dit boek gepersonaliseerd bestellen!

5. Kerstfeest met Kikker : kerstboeken

Er zijn tientallen boeken te boek waarin Kikker de hoofdrol speelt, geschreven door Max Velthuijs. In dit boek is het feest voor Kikker, want morgen is het Kerstmis! Het sneeuwt en hij heeft heel veel zin om hiervan te genieten! Een sneeuwpop maken, sleeën met Eend en een kerstboom uit het bos halen. Voor het kerstfeest is hij van plan om al zijn vrienden uit te nodigen. Wat is er nu leuker dan Kerstmis vieren met al je vrienden? De mooie winterprenten maken het helemaal af!

6. De Zoete Zusjes vieren Kerst

Eén van de meest populaire Kerstboeken van dit moment voor kinderen vanaf vier jaar: De Zoete Zusjes vieren Kerst. Het is bijna Kerstmis en de Zoete Zusjes Janna en Saar kunnen niet wachten! Kun jij ook niet wachten tot de Kerstman en de rendieren in het land aankomen? De Zoete Zusjes helpen mee met het versieren van de boom en gaan naar de kerstmarkt.

Natuurlijk spelen ze het kerstverhaal na en vieren ze Kerst op school! Wist je dat ze dit jaar mee mogen doen met de lichtjestocht en de levende kerststal in de wijk? Hopelijk kunnen ze het Kerstfeest redden, want er komt een grote sneeuwstorm aan!

7. Een jongen met de naam Kerstmis

Dit boek, geschreven door Matt Haig, staat in veel top 10 lijsten en dat heeft een reden. “Een jongen met de naam Kerstmis” heeft zeer veel goede recensies. Het verhaal gaat over Nikolas, die met zijn vader in Finland woont. Ze hebben het niet al te breed. Nikolas zijn vader krijgt de kans om heel veel geld te verdienen en die kans grijpt hij natuurlijk direct!

Hij moet op reis naar het noorden, zodat hij kan helpen bewijzen dat Elfhelm, een legendarisch elfendorp, echt bestaat. Hij laat Nikolas achter bij tante Carlotta. Deze tante is kwaadaardig en haat kinderen. Nikolas houdt het niet lang vol en gaat op zoek naar zijn vader.

Lees ook  Kinderhandschoenen kopen? Hier vind je de leukste!

Dit boek is een goede kerstboeken tip! Verkrijgbaar als harcover, paperback en ebook. Het boek is vertaald in het Nederlands en geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar.

8. Nog een nachtje slapen… feest!

In het boek “Nog één nachtje slapen… feest!” worden de meest bijzondere feesten van het jaar gevierd. Wouter en zijn zusje Mieke kijken hier natuurlijk heel erg naar uit! Dit is geen boek dat specifiek gericht is op Kerst, maar het boek “O,dennenboom” (staat ook in deze lijst), is ook in dit boek opgenomen.

9. Hoe Gniep de kerst stal | Dr. Seuss

Dit boek werd in 2012 uitgebracht, maar is nog steeds een denderend succes. Ga je op zoek naar “de leukste kerstboeken”, dan kom je dit boek meerdere malen tegen. Het boek is geschreven door Dr. Seuss en is alleen verkrijgbaar als hardcover.

De Hunnen, een klein volkje dat dol is op feestvieren en Kerstmis. Hun magische land ligt ergens in een sneeuwvlok. Boven op de berg leeft de Gniep, die een vreselijke hekel heeft aan Kerstmis. Niemand weet hier de reden van.

Op kerstavond besluit hij naar het Hunnendorp te gaan en de cadeautjes en versieringen van de Hunnen te stelen. Op die manier zorgt de Gniep ervoor dat de Hunnen geen Kerstmis kunnen vieren. Toch heeft de Gniep de Hunnen een beetje onderschat… Het boek krijgt erg goede recensies en is een aanrader!

10. Het Kerstboek voor peuters en kleuters

Dit vrolijke voorleesboek op rijm is voor alle kinderen die voor het eerst het kerstfeest mee gaan maken! In het boek lees je hoe juf Margreet ieder jaar Kerst viert en het begint allemaal in de klas. Ze versieren een eigen boom! Lees over de kerstboom, de klokjes op het raam en natuurlijk over het kerstverhaal!

11. Kerstmis met Boer Boris : kerstboeken

Boer Boris komt ook voor in ons Sinterklaas boeken tips artikel! Kerstmis met Boer Boris is verkrijgbaar als ebook, hardcover en vertelmap. De vertelmap is bijvoorbeeld erg leuk voor in de klas! Bekijk de map hier.

Dit mooie boek, geschreven door Ted van Lieshout, gaat over leven en dood. Boer Boris heeft samen met Berend en Sam een geweldig grote kerstboom uitgegraven in het bos. Alle dieren komen kijken wanneer de boom mooi versierd op het erg staat. Alleen het oude varken komt niet kijken. Wat is er aan de hand? Het varken blijkt uit ouderdom te zijn gestoven.

Boer Boris organiseert een heel mooie begrafenis in het bos en bij terugkomst blijkt kerst toch nog een mooi eind te krijgen. Een heel mooi verhaal dat je moet lezen!

12. Het verhaal van de Sneeuwman

“Het verhaal van de Sneeuwman” werd uitgebracht in 2018 en is alleen verkrijgbaar als hardcover. Met meer dan 130 boeken en vele prijzen op zijn naam, is ook dit boek gegarandeerd een succes. Het boek is geschreven door de geweldige auteur Michael Morpurgo.

James wordt op de dag voor kerst vroeg wakker en ziet dat er buiten een dik pak sneeuw ligt. Hij besluit om een grote sneeuwpop te gaan maken. ’s Nachts kijkt hij naar buiten en ziet dat zijn sneeuwman tot leven is gekomen! Het boek is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar en bevat 160 pagina’s vol avontuur!

13. Luuk en Lotje – het is kerst

Dit kerstboek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Houd jij van kerstbomen, cadeautjes en een heleboel gezelligheid? Je leest een vrolijk verhaal over kerst.

Het is bijna kerst! Luuk en Lotje gaan de kerstboom opzetten en krijgen vanavond bezoek van opa en oma. Waar is de boom? Die staat nog in de tuin! Luuk en Lotje mogen er eentje uitkiezen.

Dit boek wordt als kerstboeken cadeautip voor kinderen aanbevolen en is geschreven door Ruth Wielockx.

14. Kas en Saar vieren kerst

Pauline Oud kennen sommige moeders wellicht van de leuke invulboeken die zij maakt. Zo heeft zij onder andere het “kraambezoekboek”, het “opgroeiboek” en het “mijn 9 maanden dagboek” uitgegeven. Deze invulboeken bekijken? Dat kan hier.

In het boek “Kas en Saar vieren kerst” lees je over een gezellig kerstfeest op school. Het boek is voor kinderen vanaf drie jaar geschikt. Kas en Saar worden naar school gebracht door opa, want vandaag is het een bijzondere dag op school. Kerstfeest! Het is namelijk bijna kerst.

Er staat een grote dennenboom in de klas bij Kas en Saar en samen versieren zij de klas en de boom. Ook maken zij heel mooie kerstkaarten en smullen zij van een diner. Kun jij raden wie er op bezoek komt in de klas?

15. Woezel & Pip – Kerst in de Tovertuin : kerstboeken

Woezel & Pip bestaan alweer een hele poos, maar ze staan nog steeds bovenaan in de lijsten. Ook het boek “Kerst in de Tovertuin” blijft het goed doen. Deze keer gaat het over het thema Kerst.

Het is vandaag Kerstmis! Woezel en Pip voelen wel wat kriebels in hun buik. Door alle drukte zijn ze vergeten om een kerstboom te halen, dus worden ze snel naar het kerstbomenbos gestuurd. Ze komen uiteindelijk terug met een heel bijzonder boompje.

16. Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg

Rupsje Nooitgenoeg viert Kerstavond in dit vrolijke kerstboek! Waar is iedereen eigenlijk in deze stille nacht? Rupsje Nooitgenoeg gaat op zoek naar de poes, de hond en de muis. Zal hij ze vinden achter de flapjes? Wie knabbelt daar eigenlijk aan het huisje van koek? En waar is de Kerstman?

Rupsje Nooitgenoeg is al jarenlang een populair karakter in Kinderland en ook dit boek is een leuke aanvulling op de opvoeding van je kindje! Dit boek is ook erg leuk voor op het kinderdagverblijf of basisschool!

Dit vind je misschien ook leuk

Sinterklaasboeken zonder Zwarte Piet | de leukste Sint boeken!
15x de leukste kinderboeken tot 6 jaar in 2022
Lidl speelgoed tips | houten speelgoed