Sinterklaas boeken zonder Zwarte Piet, 26 tips in 2021!

Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Sinterklaas, de eeuwenoude traditie die we nog ieder jaar trouw naleven. De Goedheiligman moet de laatste jaren steeds meer afstand nemen van Zwarte Piet en er worden ook allerlei producten aangepast. In dit artikel kun je 26 tips voor de leukste Sinterklaas boeken zonder Zwarte Piet vinden!


De zwarte pieten discussie

Sinterklaas boeken zonder zwarte Piet zijn erg in trek sinds het begin van de hoogoplopende discussies over Zwarte Piet. Waarom moet Piet zwart zijn? Dat is toch racistisch? Veel mensen vinden dan ook dat het stereotype moet verdwijnen.

Ieder mens heeft zijn eigen mening hierover en soms verschilt die mening behoorlijk met de mening van een ander. In dit artikel wil ik mij vooral focussen op al het leuks dat er wél is. En dat is gelukkig erg veel! Van witte pietjes tot pietjes met roetvegen! Ik laat je 26 Sinterklaas boeken zonder Zwarte Piet zien!

Update: inmiddels hebben we weer een boek toegevoegd aan de lijst! Sommige Sinterklaasboeken zonder Zwarte Piet zijn momenteel niet voorradig, maar we verwachten dat deze boeken snel weer te bestellen zijn.


De bibliotheek stroomt leeg…

Misschien heb je het ook gelezen in de krant of gehoord op het nieuws. De bibliotheken verwijderen traditionele Sinterklaas boeken, waarin Zwarte Piet afgebeeld staat of waar Zwarte Piet een rol in speelt. Hierdoor zou er een groot tekort zijn ontstaan aan boeken over de Goedheiligman. Er zouden namelijk niet genoeg nieuwe boeken zijn, zonder de traditionele Zwarte Piet. Inmiddels krijgen veel klassieke sinterklaas boeken een herziene druk.

Toch zijn er talloze boeken te vinden, waarin Zwarte Piet geen enkele rol speelt. De Zwarte Pieten discussie heeft alles “op de voorpagina” gezet, maar er zijn mensen die al langer boeken weren met Zwarte Piet erin. Ben jij dus opzoek naar boeken over Sinterklaas, zonder Zwarte Piet? Daar komt ‘ie!


>> Dit zijn de leukste LEGO DUPLO cadeautjes in 2021!


Sinterklaas boeken zonder Zwarte Piet

Als je goed zoekt, kun je leuke boeken vinden waarin Zwarte Piet geen rol speelt. Natuurlijk zijn er wel gekleurde Pietjes en Pietjes met een ander kleurtje. Hieronder zie je meerdere tips! Sommige boeken zijn alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Dit zal ik er dan duidelijk bij vermelden.


1. Daar is Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Tijs is drie en gaat samen met zijn vader en zus naar de intocht van Sinterklaas. Hij vindt het natuurlijk hartstikke spannend! Hanna kan hem precies uitleggen hoe het allemaal werkt met Sinterklaas en zijn Pieten. Zij is namelijk al vijf en weet precies hoe je een schoen moet zetten en hoe je een mooi verlanglijstje maakt. Maar, hoe lang duurt het nog voordat het Pakjesavond is? Mama maakt een handige afstreepkalender!

Auteur: Vivian den Hollander
ISBN 9789021679716
Druk: oktober 2019


2. Sinterklaasliedjes : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Een boekje dat echt de moeite waard is. In de stemming komen door gezellig met zijn allen Sinterklaasliedjes te zingen. Allemaal klassiekers vindt je in dit leuke boek. Op die manier wordt het hele Sinterklaasverhaal vertelt. Op elke prent gaat er iets mis, dus raad maar eens hoe ze er op de laatste prent uitzien!

Auteur: Mark Janssen
ISBN 9789047712213


3. Op zoek naar een Sint

Faat hoort dat Sint niet komt en gaat op zoek naar een andere Sint. Dat valt natuurlijk niet mee! Gaat het feest nog wel door dit jaar? Dit spannende boek is perfect geschikt voor kinderen die net leren lezen en heeft niveau AVI M3. Laat je kindje dit leuke Sinterklaasboek zonder zwarte Piet helemaal zelf lezen of lees het samen. Omdat het boek korte woorden en zinnen bevat, kunnen jonge kinderen veel leesmeters maken!

Auteur: Pim Lammers
ISBN 9789048738441
Druk: september 2020


4. Bobbi viert Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Voor de allerkleinsten zijn de Bobbi boekjes zeer geschikt. Vanaf dit jaar zijn de Bobbi (Kerst en Sint) boeken weer los verkrijgbaar. Eerder kon je deze boekjes alleen als bundel aanschaffen, maar dat is verlegen tijd. Dit leuke, makkelijke kinderboekje is erg leuk voor baby’s en peuters.

Auteur: Ingeborg Bijlsma
ISBN 9789020684414

Vanaf 20 oktober is het nieuwe Bobbi Sinterklaas kijk- en zoekboek verkrijgbaar! Wil je alvast een exemplaar reserveren? Dat kan!

>> Reserveer hier het nieuwe Bobbi Sinterklaas kijk- en zoekboek!


5. De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Ja, dit is de échte titel van het boek. Wist je dat dit boek voor het eerst gedrukt werd in 1968? Door de jaren heen heeft dit verhaal steeds een ander jasje gekregen. Dit zegt wel iets over de kwaliteit van het verhaal, denk je niet?

Ook de recensies liegen er niet om. “Hartverwarmend en een prachtig verhaal”.

Het verhaal gaat over de stoomboot die vergaat in de Golf van Biskaje. Kan het Sinterklaasfeest dit jaar nog wel doorgaan? Het verhaal vertelt veel mooie kanten van een situatie door de ogen van een kind. Het boek is zowel in de vorm van een luisterboek als een hardcover verkrijgbaar.

Met de “witte” tekeningen past dit verhaal helemaal in deze tijd.

Auteur: Annie M.G. Schmidt
ISBN 9789045125350
Druk: 2020


6. Jip en Janneke – Sinterklaas komt!

Jip en Janneke kennen we allemaal. Het klassieke Jip en Janneke boek is nog steeds te koop en heeft nog exact dezelfde prijs. Al enige jaren geleden werd deze versie uitgebracht en het is nog steeds een succes.

Geniet van tien heerlijke sinterklaasverhalen en kijk naar de feestelijke prenten van Fiep Westendorp. Jip en Janneke zetten hun schoen veel te vroeg en maken ruzie over welk liedje zij gaan zingen. Toch worden ze beloond met prachtige cadeautjes!

Momenteel is dit boek alleen als ebook of tweedehands te koop. Wanneer je op onderstaande link klikt, zie je een andere versie die wel direct beschikbaar is.

Auteur: Annie M.G. Schmidt
ISBN 9789045114132


7. Gratis boekentip! Unilever!

Ieder jaar kun je gratis boeken verzamelen bij de volgende supermarkten: PLUS, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders. In 2020 kon je bijvoorbeeld sinterklaasboeken verzamelen geschreven door Gordon, Maxime Meiland en Roxeanne Hazes. Of de boeken ook dit jaar verschijnen, is nog niet bekend. Zodra dit bekend is, wordt de lijst gewijzigd.

Sinterklaas en de Vuurvliegjes – Gordon en Job vanGelder
Sint en de verdwaalde pakjesboot – Maxime Meiland en Rick Wake
Sint wordt drummer – Roxeanne Hazes en Andrea Rivola.

De boeken worden gratis verstrekt bij aankoop van deelnemende actieproducten. Kijk voor meer informatie in de betreffende winkels.


8. Kolletje & Dirk – O, kom er eens kijken…

Van “Kolletje & Dirk” zijn meerdere boeken verkrijgbaar. Zo hebben ze onder andere nog een boek in het kerstthema: Kolletje & Dirk – O, dennenboom (ebook + hardcover). Kolletje & Dirk O, kom er eens kijken… is verkrijgbaar als ebook (€2,99) en als hardcover (€5,99). Uit dit boek kun je de hele november- en decembermaand voorlezen. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar.

Auteur: Pieter Feller


9. Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje

Dit leuke boek komt uit de Fien & Teun collectie. Het verhaal vertelt over Fien en Teun, die hun schoen mogen zetten omdat Sinterklaas in het land is! Natuurlijk zijn ze zenuwachtig en ongeduldig, dus spelen zij voor Sinterklaas en Pietje. Cadeautjes inpakken, de schoenen van papa en mama vullen, met pepernoten strooien. Maar… Stopt de Sint ook iets in hun klompjes?

Naast lekker lezen kunnen de kinderen ook een eigen Sinterklaas- of Pietenmuts knutselen. Ook kunnen zij meezingen op de Sinterklaasmedley van Fien & Teun.

Auteur: van Hoorne


10. Sinterklaasje, kom maar binnen

Dit boek is er eentje met allemaal Sinterklaasliedjes van deze tijd, allemaal in een nieuw jasje gestoken. Heb je niet genoeg aan het boek? Je kunt er ook nog een Spotify-playlist in vinden, zodat je samen met de kinderen Sinterklaasliedjes mee kunt zingen!

Auteur: Paul Passchier


11. De vrienden van Sinterklaas

Het jongetje Broes is ontroostbaar, want zijn vader heeft het te druk om mee te gaan naar de intocht van Sinterklaas. Broes wilt ook niet naar de kade. Broes heeft een grote zus, Lotte, die hem vertelt over de Pietenschool en de vrienden van Sinterklaas. Hij besluit toch mee te gaan en als de stoomboot binnen komt varen, kan hij zijn ogen niet geloven!

Auteur: Sjoerd Kuyper.


12. Piet en Sint en het slimme kind

De spannendste nacht van het jaar is aangebroken voor alle kinderen, 5 december! Natuurlijk zijn Piet, Sint en de schimmel zijn onderweg, maar dan begint het hard te regenen. De regen zorgt ervoor dat de krullen uit de baar verdwijnen van Sint en het zwart van Piet zijn wangen. Heel zijn pak is vies! Het paard loopt er ook niet al te vrolijk bij. Ze kunnen niet verder en kloppen aan bij een huis waar het licht nog brandt. Mogen we hier schuilen?

Alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Auteur: Gerda Dendooven


13. Gouden Boekjes – Het verhaal van Sinterklaas

Dit boek vertelt de ware geschiedenis van Sinterklaas. De sint is oud, heeft een baard en een mijter en geeft cadeautjes. De vragen, waarom is de Sint geboren in Turkije en viert hij zijn verjaardag in Nederland? komen aan bod in het boek. Net als de vraag waarom Pieten altijd roetvegen op hun gezicht hebben. Dit boek geeft gehoor aan de Zwarte Piet discussie.

Auteur: Sjoerd Kuyper


14. Het huis van Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Een boek geschreven op rijm. Wanneer Sinterklaas niet thuis is, dansen de kleine Pietjes op het dak. Dan komen we te weten wat Pietjes doen die nog niet mee mogen naar Nederland. Ze passen op het huis van Sinterklaas en hoe!

Dit populaire boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Auteur: Gottmer


15. Zie de maan schijnt door de bomen

Dit is een prentenboek inclusief cd om mee te zingen. Door middel van de mooie, vrolijke platen kun je zien hoe de dieren door de bomen kijken naar het sinterklaasfeest. Op hun eigen manier vieren zij dit feest mee!

Auteur: Mies van Hout


16. Wie durft? zegt Sinterklaas

Dit boek krijgt erg goede en leuke recensies. In het verhaal durft geen enkele Piet het huis van Brian binnen te gaan. Waarom? Omdat de bruine labrador een hond is. De Sint moet hier natuurlijk iets op verzinnen!

Auteur: Bette Westera


17. Woezel & Pip Aftellen tot Sinterklaas

In dit avontuur kom je herkenbare sinterklaasmomenten tegen. Woezel en Pip kunnen natuurlijk niet wachten tot het zover is! Ze gaan aan de slag met een verlanglijstje, zingen allerlei sinterklaasliedjes en zetten hun schoen. De Wijze Varen geeft aan iedereen in de Tovertuin sinterklaasles. Wanneer het begint te stormen, vliegt alles in het rond! Ze zien zelfs de mijter van de Sint! Kan hij de weg nog wel vinden naar hun hok?

Let op: dit boek is alleen tweedehands te verkrijgen óf als ebook.

Auteur: Guusje Nederhorst


18. Hoe Piet kleur kreeg : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

In dit boek wordt op een spannende manier vertelt hoe zwarte pieten in Spanje ineens een andere kleur kregen. Doordat de pieten een andere kleur kregen, werd het sinterklaasfeest weer vrolijk!

Auteur: Saskia Henderson


19. Dadoe – pakjesavond : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Een leuke tip voor een schoencadeautje! Dadoe – pakjesavond is een miniprentenboek en vertelt over hoe Dadoe pakjesavond gaat vieren. Dadoe kan niet wachten! Er worden pepernoten gebakken en Sinterklaasliedjes gezongen. En dan wordt er ineens op de deur geklopt! Wie zou dat zijn? Inclusief: liedje en recept.

Auteur: Jim Bakkum


20. Het grote Sinterklaas kijk- en zoekboek

In de vrolijke wereld van Sinterklaas en zijn Pieten kun je een kijkje nemen in de sinterlijke opslagplaats. Hier verzamelen de Inpakpieten het speelgoed en zijn de Bakpieten druk aan het werk in de keuken. Je komt erachter hoe de boot van Sinterklaas eruit ziet vanbinnen en hoe de kinderen juichen bij zijn aankomst!

Auteur: ZNU


21. Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

Het leukste sinterklaas boek zonder zwarte piet van het jaar! Boer Boris wordt ingeschakeld wanneer de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen. Boer Boris vraagt of hij Knol een weekje mag lenen en Knol voelt zich vereerd. Knol moet het dak op, maar heeft hoogtevrees!

Auteur: Ted van Lieshout


22. Sinterklaas en de circuspieten

Piet is met pensioen en Sint staat er alleen voor. Hij moet werkelijk alles zelf doen! Koken en boodschappen doen, maar ook de afwas en zijn mantel strijken. Hoe moet dat wanneer het tijd is voor Sinterklaasavond? Hij kan natuurlijk niet al dat speelgoed zelf rondbrengen. Sinterklaas blijft piekeren, totdat de bel gaat. Er staat een groot circus voor de deur! Zonder tent, want er was een brand. Mogen ze een nachtje schuilen?

Auteur: Eric Bouwens


23. Nu ben ik de baas, Sinterklaas!

Dit boek vertelt het verhaal over de band tussen een vader en zijn kind. Maar natuurlijk ook over Sinterklaas! Lotte is boos, want papa zou meegaan naar de intocht. Hij is nog steeds niet thuis van zijn werk en Lotte vraagt zich af waarom papa niet net zo lief is als Sinterklaas, want die is altijd op tijd. Wilt Sint haar papa worden? Geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

Auteur: Sanne Miltenburg


24. Lieve Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Dit sinterklaasverhaal gaat over kindjes die een beetje zenuwachtig zijn. Anna gaat mee naar de winkel, want Sinterklaas is daar. Ze mag hem een hand geven, maar ze heeft wel een beetje kriebels in haar buik!

Dit boek is een herziene versie.

Auteur: Kathleen Amant


25. Dag Sinterklaasje : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Het huis is donker, behalve de kamer van Lieke, want de maan schijnt naar binnen. Iedereen in huis slaapt, maar Lieke wordt wakker van de maan en kan niet slapen. Ze denkt aan Sinterklaas, die morgen aankomt met de stoomboot. Dan mag ze hem een hand geven! Durft ze dat? Een spannende tijd breekt aan! Het boek is verkrijgbaar als hardcover en ebook.

Dit boek is een herziene versie en kan weer generaties mee!

Auteur: Jacques Vriens


26. De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

“De Zoete Zusjes” zijn bekend van YouTube. In dit boek zit ook een recept voor pepernoten en een zoekplaat.

De zusjes Janna en Saar kunnen niet wachten totdat Sinterklaas in het land is! Ze staan de Sint en pieten op te wachten en mogen hun schoen zetten. ook kijken ze naar het Sinterklaasjournaal en vieren ze pakjesavond. Janna kan op school zelfs een pietendiploma verdienen! Ze vinden het vooral spannend en Janna vergeet haar brief te geven aan Sinterklaas. Krijgt ze nu wel de cadeautjes die zij wilt?

Auteur: Hanneke de Zoete

>> Bekijk hier nog meer leuke Sinterklaasboeken


27. Pomtidom viert Sinterklaas

Kim van Kooten heeft een leuk boek voor tijdens de Sinterklaastijd: Pomtidom viert Sinterklaas. Pomtidom is nogal een verwend prinsesje en krijgt alles wat ze wilt van haar ouders. Elke dag gourmetten, een hamster, een mooie fiets. En dan wordt het winter en komt Sinterklaas. Natuurlijk heeft Pomtidom een ele lijst met wensen, maar het enige dat ze krijgt is een chocoladeletter.

Waar zijn mijn cadeautjes? Sinterklaas geeft een preek aan Pomtidom en legt uit dat er veel arme kinderen zijn. Pomtidom besluit iets goeds te doen voor deze arme kinderen.


Lees ook: