Sinterklaas boeken zonder Zwarte Piet, 35 tips in 2022!

Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Sinterklaas, de eeuwenoude traditie die we nog ieder jaar trouw naleven. De Goedheiligman moet de laatste jaren steeds meer afstand nemen van Zwarte Piet en er worden ook allerlei producten aangepast. In dit artikel kun je 35 tips voor de leukste Sinterklaas boeken zonder Zwarte Piet vinden!

Inhoudsopgave

De zwarte pieten discussie

Sinterklaas boeken zonder zwarte Piet zijn erg in trek sinds het begin van de hoogoplopende discussies over Zwarte Piet. Waarom moet Piet zwart zijn? Dat is toch racistisch? Veel mensen vinden dan ook dat het stereotype moet verdwijnen.

Ieder mens heeft zijn eigen mening hierover en soms verschilt die mening behoorlijk met de mening van een ander. In dit artikel willen we ons vooral focussen op al het leuks dat er wél is. En dat is gelukkig erg veel! Van witte pietjes tot pietjes met roetvegen! We laten je 35 Sinterklaas boeken zonder Zwarte Piet zien!

Update: inmiddels hebben we weer een boek toegevoegd aan de lijst! Sommige Sinterklaasboeken zonder Zwarte Piet zijn momenteel niet voorradig, maar we verwachten dat deze boeken snel weer te bestellen zijn.

De bibliotheek stroomt leeg…

Misschien heb je het ook gelezen in de krant of gehoord op het nieuws. De bibliotheken verwijderen traditionele Sinterklaas boeken, waarin Zwarte Piet afgebeeld staat of waar Zwarte Piet een rol in speelt. Hierdoor zou er een groot tekort zijn ontstaan aan boeken over de Goedheiligman. Er zouden namelijk niet genoeg nieuwe boeken zijn, zonder de traditionele Zwarte Piet. Inmiddels krijgen veel klassieke sinterklaas boeken een herziene druk.

Toch zijn er talloze boeken te vinden, waarin Zwarte Piet geen enkele rol speelt. De Zwarte Pieten discussie heeft alles “op de voorpagina” gezet, maar er zijn mensen die al langer boeken weren met Zwarte Piet erin. Ben jij dus opzoek naar boeken over Sinterklaas, zonder Zwarte Piet? Daar komt ‘ie!

Lees ook: Dit zijn de leukste LEGO DUPLO cadeautjes in 2022!

Sinterklaas boeken zonder Zwarte Piet

Als je goed zoekt, kun je heel leuke boeken vinden waarin Zwarte Piet geen enkele rol speelt. Uiteraard zul je wel gekleurde Pietjes en Pietjes met een ander kleurtje tegenkomen in sommige boeken. Hieronder kun je een uitgebreide lijst met 35 Sinterklaasboeken zonder Zwarte Piet bekijken!

1. Daar is Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Tijs is drie en gaat samen met zijn vader en zus naar de intocht van Sinterklaas. Hij vindt het natuurlijk hartstikke spannend! Hanna kan hem precies uitleggen hoe het allemaal werkt met Sinterklaas en zijn Pieten. Zij is namelijk al vijf en weet precies hoe je een schoen moet zetten en hoe je een mooi verlanglijstje maakt. Maar, hoe lang duurt het nog voordat het Pakjesavond is? Mama maakt een handige afstreepkalender!

Auteur: Vivian den Hollander
ISBN: 9789021679716
Druk: oktober 2019

2. Sinterklaasliedjes : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Het boek Sinterklaasliedje is echt de moeite waard als je gek bent op Sinterklaas. Kom in de stemming door gezellig met zijn allen de mooiste Sinterklaasliedjes te zingen! In dit boek vind je allerlei klassiekers en op die manier wordt het hele Sinterklaasverhaal overgebracht. Op iedere prent gaat er iets mis, dus raad maar eens hoe ze er op de laatste prent uit zien!

Auteur: Mark Janssen
ISBN: 9789047712213

3. Op zoek naar een Sint

Faat hoort dat Sint niet komt en gaat op zoek naar een andere Sint. Dat valt natuurlijk niet mee! Gaat het feest nog wel door dit jaar? Dit spannende boek is perfect geschikt voor kinderen die net leren lezen en heeft niveau AVI M3. Laat je kindje dit leuke Sinterklaasboek zonder zwarte Piet helemaal zelf lezen of lees het samen. Omdat het boek korte woorden en zinnen bevat, kunnen jonge kinderen veel leesmeters maken!

Auteur: Pim Lammers
ISBN: 9789048738441
Druk: september 2020

4. Bobbi viert Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Bobbi boekjes zijn ontzettend leuk voor de kleinere kindjes en ook dit Bobbie Sinterklaas boekje is geschikt voor de allerkleinsten. Vanaf dit jaar zijn de Bobbi (Kerst en Sint) boeken weer los verkrijgbaar! Eerder kon je deze leuke boekjes alleen als bundel aanschaffen, maar dat is nu verleden tijd.

Het Bobbi viert Sinterklaas boek is erg leuk en makkelijk voor baby’s en peuters. Maak er samen een ritueel van en lees iedere avond uit het Bobbi boekje! Je kunt momenteel ook weer het nieuwste Bobbi Sinterklaas kijk- en zoekboek bestellen!

Bekijk hier het nieuwe Bobbi Sinterklaas kijk- en zoekboek!

Auteur: Ingeborg Bijlsma
ISBN: 9789020684414

5. De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Het is een hele mond vol woorden en ja, dit is de échte titel van dit populaire Sinterklaasboek zonder Zwarte Piet! Wist je dat de eerste druk van dit boek in 1968 was? Door de jaren heen heeft dit boek steeds een ander jasje gekregen en dat zegt zeker iets over de kwaliteit van het boek! Het blijft razend populair en het verhaal blijft ontzettend mooi!

Ook de recensies liegen er niet om. “Hartverwarmend en een prachtig verhaal”.

Het verhaal gaat over de stoomboot die vergaat in de Golf van Biskaje. Kan het Sinterklaasfeest dit jaar nog wel doorgaan? Het verhaal vertelt veel mooie kanten van een situatie door de ogen van een kind. Het boek is zowel in de vorm van een luisterboek als een hardcover verkrijgbaar. Met de “witte” tekeningen past dit verhaal helemaal in deze tijd.

Auteur: Annie M.G. Schmidt
ISBN: 9789045125350
Druk: 2020

6. Jip en Janneke – Sinterklaas komt!

Jip en Janneke kennen we allemaal. Het klassieke Jip en Janneke boek is nog steeds te koop en heeft nog exact dezelfde prijs. Al enige jaren geleden werd deze versie uitgebracht en het is nog steeds een succes.

Geniet van tien heerlijke sinterklaasverhalen en kijk naar de feestelijke prenten van Fiep Westendorp. Jip en Janneke zetten hun schoen veel te vroeg en maken ruzie over welk liedje zij gaan zingen. Toch worden ze beloond met prachtige cadeautjes!

Auteur: Annie M.G. Schmidt
ISBN 9789045114132

7. Gratis boekentip! Unilever!

In 2020 en 2021 kon je in verschillende supermarkten gratis Sinterklaasboeken zonder Zwarte Piet krijgen. We hopen dat we over een aantal maanden weer hetzelfde kunnen zeggen! Het gaat dan om de volgende winkels: PLUS, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders. Deze boeken worden gratis verstrekt bij aankoop van deelnemende actieproducten.

8. Kolletje & Dirk – O, kom er eens kijken…

Kolletje & Dirk boeken zijn erg populair en je kunt dan ook verschillende boeken vinden in deze serie. Denk aan het razend populaire boek in kerstthema “Kolletje & Dirk – O, dennenboom“, welke verkrijgbaar is als ebook en hardcover. Het bovenstaande boek “Kolletje & Dirk O, kom er eens kijken… is verkrijgbaar als ebook en als hardcover.

Uit dit Sinterklaasboek kun je in de maanden november en december blijven voorlezen! Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vier jaar.

Bekijk hier alle Kolletje & Dirk boeken

Auteur: Pieter Feller

9. Fien & Teun spelen Sinterklaas en Pietje

Dit leuke boek komt uit de Fien & Teun collectie. Het verhaal vertelt over Fien en Teun, die hun schoen mogen zetten omdat Sinterklaas in het land is! Natuurlijk zijn ze zenuwachtig en ongeduldig, dus spelen zij voor Sinterklaas en Pietje. Cadeautjes inpakken, de schoenen van papa en mama vullen, met pepernoten strooien. Maar… Stopt de Sint ook iets in hun klompjes?

Naast lekker lezen kunnen kinderen ook een eigen Sinterklaas- of Pietenmuts knutselen. Zijn ze daar klaar mee? Zing dan lekker mee op de Sinterklaasmedley van Fien & Teun!

Auteur: van Hoorne

10. Sinterklaasje, kom maar binnen

Het boek “Sinterklaasje, kom maar binnen” bevat allemaal Sinterklaas uit deze tijd, in een nieuw jasje. Heb je niet genoeg aan het boek? Kijk dan naar de Spotify-playlist, welke bij het boek hoort. Samen met de kinderen kun je de mooiste Sinterklaasliedjes zingen en helemaal in de Sint-stemming komen!

Auteur: Paul Passchier

11. De vrienden van Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Het jongetje Broes is ontroostbaar, want zijn vader heeft het te druk om mee te gaan naar de intocht van Sinterklaas. Broes wilt ook niet naar de kade. Broes heeft een grote zus, Lotte, die hem vertelt over de Pietenschool en de vrienden van Sinterklaas. Hij besluit toch mee te gaan en als de stoomboot binnen komt varen, kan hij zijn ogen niet geloven!

Auteur: Sjoerd Kuyper

12. Piet en Sint en het slimme kind

Sinterklaasboeken zonder zwarte piet

De spannendste nacht van het jaar is aangebroken voor alle kinderen, 5 december! Natuurlijk zijn Piet, Sint en de schimmel zijn onderweg, maar dan begint het hard te regenen. De regen zorgt ervoor dat de krullen uit de baar verdwijnen van Sint en het zwart van Piet zijn wangen. Heel zijn pak is vies! Het paard loopt er ook niet al te vrolijk bij. Ze kunnen niet verder en kloppen aan bij een huis waar het licht nog brandt. Mogen we hier schuilen?

UPDATE: Yes! Je kunt dit boek ein-de-lijk reserveren voor dit jaar! Wees er wel snel bij, want het boek zal vast snel uitverkocht zijn. Je kunt het boek “Piet en Sint en het slimme kind” nu al reserveren bij Bruna! In november zal het boek verschijnen, dus je moet nog even geduld hebben.

Reserveer het boek hier bij Bruna!

Auteur: Gerda Dendooven

Lees ook  Beste ballenbak: bekijk 10x de leukste ballenbadjes!

13. Gouden Boekjes – Het verhaal van Sinterklaas

Dit boek vertelt de ware geschiedenis van Sinterklaas. De sint is oud, heeft een baard en een mijter en geeft cadeautjes. De vragen, waarom is de Sint geboren in Turkije en viert hij zijn verjaardag in Nederland? komen aan bod in het boek. Net als de vraag waarom Pieten altijd roetvegen op hun gezicht hebben. Dit boek geeft gehoor aan de Zwarte Piet discussie.

Auteur: Sjoerd Kuyper

14. Het huis van Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Een boek geschreven op rijm. Wanneer Sinterklaas niet thuis is, dansen de kleine Pietjes op het dak. Dan komen we te weten wat Pietjes doen die nog niet mee mogen naar Nederland. Ze passen op het huis van Sinterklaas en hoe!

Auteur: Gottmer

15. Zie de maan schijnt door de bomen

“Zie de maan schijnt door de bomen” is een prachtig prentenboek, inclusief een cd om mee te kunnen zingen. Door middel van de mooie, vrolijke platen kun je zien hoe alle dieren door de bomen kijken naar het Sinterklaasfeest! natuurlijk vieren de dieren op hun eigen manier het feest mee!

Auteur: Mies van Hout

16. Wie durft? zegt Sinterklaas

Bette Westera is een bekende naam en ook met dit leuke Sinterklaasboek heeft ze weer een hit te pakken. Het boek krijgt erg goede en leuke recensies van tevreden ouders, juffen en meesters! Veel kleuterklassen hebben inmiddels een exemplaar op de boekenplank staan!

In het verhaal durft geen enkele Piet het huis van Brian binnen te gaan. Waarom niet? Omdat de bruine labrador een hond is! De Sint moet hier natuurlijk iets op verzinnen, maar wat?!

Auteur: Bette Westera

17. Woezel & Pip Aftellen tot Sinterklaas

In dit avontuur kom je herkenbare sinterklaasmomenten tegen. Woezel en Pip kunnen natuurlijk niet wachten tot het zover is! Ze gaan aan de slag met een verlanglijstje, zingen allerlei sinterklaasliedjes en zetten hun schoen. De Wijze Varen geeft aan iedereen in de Tovertuin sinterklaasles. Wanneer het begint te stormen, vliegt alles in het rond! Ze zien zelfs de mijter van de Sint! Kan hij de weg nog wel vinden naar hun hok?

Woezel & Pip – Aftellen tot Sinterklaas is ook verkrijgbaar als eBook voor €7,99.

Auteur: Guusje Nederhorst

18. Hoe Piet kleur kreeg : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

In dit boek wordt op een spannende manier vertelt hoe zwarte pieten in Spanje ineens een andere kleur kregen. Doordat de pieten een andere kleur kregen, werd het sinterklaasfeest weer vrolijk!

Auteur: Saskia Henderson

19. Dadoe – pakjesavond : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Een leuke tip voor een schoencadeautje! Dadoe – pakjesavond is een miniprentenboek en vertelt over hoe Dadoe pakjesavond gaat vieren. Dadoe kan niet wachten! Er worden pepernoten gebakken en Sinterklaasliedjes gezongen. En dan wordt er ineens op de deur geklopt! Wie zou dat zijn? Inclusief: liedje en recept.

Auteur: Jim Bakkum

20. Het grote Sinterklaas kijk- en zoekboek

In de vrolijke wereld van Sinterklaas en zijn Pieten kun je een kijkje nemen in de sinterlijke opslagplaats. Hier verzamelen de Inpakpieten het speelgoed en zijn de Bakpieten druk aan het werk in de keuken. Je komt erachter hoe de boot van Sinterklaas eruit ziet vanbinnen en hoe de kinderen juichen bij zijn aankomst!

Auteur: ZNU

21. Boer Boris, een paard voor Sinterklaas

Het leukste sinterklaas boek zonder zwarte piet van het jaar! Boer Boris wordt ingeschakeld wanneer de schimmel van Sinterklaas van de trap is gevallen. Boer Boris vraagt of hij Knol een weekje mag lenen en Knol voelt zich vereerd. Knol moet het dak op, maar heeft hoogtevrees!

Auteur: Ted van Lieshout

22. Sinterklaas en de circuspieten : Sinterklaasboeken zonder zwarte Piet

Let op: hierboven zie je een tweedehands exemplaar.

Piet is met pensioen en Sint staat er alleen voor. Hij moet werkelijk alles zelf doen! Koken en boodschappen doen, maar ook de afwas en zijn mantel strijken. Hoe moet dat wanneer het tijd is voor Sinterklaasavond? Hij kan natuurlijk niet al dat speelgoed zelf rondbrengen. Sinterklaas blijft piekeren, totdat de bel gaat. Er staat een groot circus voor de deur! Zonder tent, want er was een brand. Mogen ze een nachtje schuilen?

Auteur: Eric Bouwens

23. Nu ben ik de baas, Sinterklaas!

Dit boek vertelt het verhaal over de band tussen een vader en zijn kind. Maar natuurlijk ook over Sinterklaas! Lotte is boos, want papa zou meegaan naar de intocht. Hij is nog steeds niet thuis van zijn werk en Lotte vraagt zich af waarom papa niet net zo lief is als Sinterklaas, want die is altijd op tijd. Wilt Sint haar papa worden? Geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

Auteur: Sanne Miltenburg

24. Lieve Sinterklaas : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Dit sinterklaasverhaal gaat over kindjes die een beetje zenuwachtig zijn. Anna gaat mee naar de winkel, want Sinterklaas is daar. Ze mag hem een hand geven, maar ze heeft wel een beetje kriebels in haar buik!

Dit boek is een herziene versie.

Auteur: Kathleen Amant

25. Dag Sinterklaasje : Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

Het huis is donker, behalve de kamer van Lieke, want de maan schijnt naar binnen. Iedereen in huis slaapt, maar Lieke wordt wakker van de maan en kan niet slapen. Ze denkt aan Sinterklaas, die morgen aankomt met de stoomboot. Dan mag ze hem een hand geven! Durft ze dat? Een spannende tijd breekt aan! Het boek is verkrijgbaar als hardcover en ebook.

Dit boek is een herziene versie en kan weer generaties mee!

Auteur: Jacques Vriens

26. De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas

“De Zoete Zusjes” zijn bekend van YouTube. In dit boek zit ook een recept voor pepernoten en een zoekplaat.

De zusjes Janna en Saar kunnen niet wachten totdat Sinterklaas in het land is! Ze staan de Sint en pieten op te wachten en mogen hun schoen zetten. ook kijken ze naar het Sinterklaasjournaal en vieren ze pakjesavond. Janna kan op school zelfs een pietendiploma verdienen! Ze vinden het vooral spannend en Janna vergeet haar brief te geven aan Sinterklaas. Krijgt ze nu wel de cadeautjes die zij wilt?

Auteur: Hanneke de Zoete

Bekijk hier nog meer leuke Sinterklaasboeken

27. Pomtidom viert Sinterklaas

Kim van Kooten heeft een leuk boek voor tijdens de Sinterklaastijd: Pomtidom viert Sinterklaas. Pomtidom is nogal een verwend prinsesje en krijgt alles wat ze wilt van haar ouders. Elke dag gourmetten, een hamster, een mooie fiets. En dan wordt het winter en komt Sinterklaas. Natuurlijk heeft Pomtidom een ele lijst met wensen, maar het enige dat ze krijgt is een chocoladeletter.

Waar zijn mijn cadeautjes? Sinterklaas geeft een preek aan Pomtidom en legt uit dat er veel arme kinderen zijn. Pomtidom besluit iets goeds te doen voor deze arme kinderen.

28. Nijntje Sinterklaas omdraaiboek

Dit boekje van Nijntje is een leuk cadeautje voor tijdens de feestdagen voor de allerkleinsten. In dit dubbeldikke omdraaiboek zitten wel twee Sinterklaasboeken! In het ene deel (Nijntje zet haar schoen) lees je over de aankomst van Sinterklaas tot en met een cadeautje vinden in je schoen.

In het andere deel (Nijntje zingt voor Sinterklaas) vind je bekende sinterklaasliedjes die door Nijntje met haar vriendjes wordt gezongen. Denk aan “Zie ginds komt de stoomboot” tot en met “Dag Sinterklaas!”.

29. Dikkie Dik wacht op Sinterklaas

De meest favoriete kater van Nederland! Dit flapjesboek vertelt over Dikkie Dik, die nog lang niet wilt slapen. Hij is bang dat hij slaapt als Sinterklaas langskomt en dat zou niet leuk zijn! Lees over Dikkie Dik, vol in verwachting of hij de hoeven van het paard van Sinterklaas al op het dak hoort.

Dikkie Dik wordt er nogal slaperig van, want hij hoort steeds andere dieren op het dak. Achter iedere flap zit weer iets leuks om te ontdekken voor je kindje!

30. Mineke bezoekt Sinterklaas

Dit boek is door zijn pictozinnen zeer geliefd onder ouders, maar ook veel juffen en meesters zijn gek op het boek. Wanneer je op zoek bent naar een mooi prentenboek voor kinderen vanaf vier jaar, is dit de juiste keus. Mineke helpt Sinterklaas bij het uitzoeken van nieuwe pieten in Spanje!

31. Luuk en Lotje Het is Sinterklaas

Het Sinterklaas boek van Luuk en Lotje werd twee jaar geleden uitgebracht en vertelt over het Sinterklaasfeest. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar en dus hartstikke leuk voor thuis!

Het is alweer bijna Sinterklaas en dat is het leukste feest van het jaar. Natuurlijk gaan Luuk en Lotje naar de intocht van de Sint kijken en maken ze thuis een mooie tekening. Deze tekening stoppen ze in hun schoen, zodat ze zeker weten dat Sinterklaas hun huisje niet zal overslaan! En dan wordt er ineens aan de deur geklopt…

32. De Dappere Ridster – Sint zit vast!

Yes, Sinterklaas is weer in het land! Natuurlijk vindt de ridster dit een leuke tijd en ondanks dat ze te groot is, zet ze haar laarsje. Wanneer ze ’s nachts wakker wordt en gaat kijken, is de Sint nog niet geweest. Ze gaat toch maar polshoogte nemen, want ze heeft een bepaald gevoel.

En ja hoor, haar voorgevoel is juist. Ze fietst door de donkere straten en hoort dan de Sint om hulp roepen! Hij zit vast in een schoorsteen! Hoe kan ze hem helpen? Dit grappige verhaal kan op oudere leeftijd zelf gelezen worden, maar is ook erg leuk om voor te lezen wanneer kinderen wat jonger zijn.

33. Sinterklaas ABC – Sinterklaas boeken zonder zwarte piet

In dit ABC-boekje op rijm komen alle aspecten van het sinterklaasfeest aan bod. Alle letters van het alfabet zijn natuurlijk van chocolade, wat helemaal in het thema past! Kinderen vinden het geweldig om de ABC af te gaan en hier mooie verhalen over te vertellen. Ondanks dat het geen standaard voorleesboek is, is dit wel een Sinterklaastip!

34. Spiekpietjes : Sinterklaasboeken zonder zwarte piet

Sinterklaas staat op met een dipje en wilt geen Sinterklaas meer zijn. Met de Spiekpietjes mijmert hij over een andere, nieuwe baan en alles waar hij van houdt. Kleuterjuf, popster of bergbeklimmer, misschien wilt hij dat wel worden! En dan hebben de Spiekpietjes goed nieuws, want ze bezorgen hem de perfecte baan!

35. Opa Jan helpt Sinterklaas

Oh nee! Sinterklaas is door het dak van opa Jan gezakt met zijn Amerigo! Het paard heeft zijn been bezeerd en nu kan de Sint de cadeaus niet bezorgen! Maar, misschien kan opa Jan een oplossing verzinnen?

Dit vind je misschien ook leuk

Sinterklaasversiering | maak het gezellig in huis!
Kerstboeken | 15x de leukste kerstboeken
15x de leukste kinderboeken tot 6 jaar
Kerst pyjama gezin : matching pyjama’s voor het hele gezin
Kinderboekenweek 2022: informatie en thematitels!