15x De leukste kinderboeken tot 6 jaar in 2024!

leukste kinderboeken tot 6 jaar

Wat zijn de leukste kinderboeken tot 6 jaar in 2023? Welke boeken mag je dit jaar niet missen? En welke klassiekers moet je zeker op de boekenplank hebben staan voor je kindje? In dit artikel lees je de leukste tips op het gebied van kinderboeken tot 6 jaar. Van nieuw tot (stok)oud, deze boeken móet je hebben!

Voorlezen maakt je kind slimmer

Wist je dat voorlezen aan je kind heel goed is? Begin er dan ook zo vroeg mogelijk mee, want er zitten veel voordelen aan. Al vanaf de leeftijd van drie maanden heeft het nut om je kindje voor te lezen. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s slimmer worden wanneer zij worden voorgelezen.

Ten eerste hebben kinderen die regelmatig worden voorgelezen een veel grotere woordenschat dan kinderen die niet voorgelezen zijn. Je leert je kindje nieuwe woorden en krijgt gelijk de mogelijkheid om moeilijke woorden uit te leggen, wanneer je kindje iets ouder is.

Ook de plaatjes in de boeken voor kleine kinderen (illustraties) zijn nuttig. Wist je dat kinderen van ruim één jaar oud een betere woordenschat hebben wanneer zij worden voorgelezen? Het is dus écht de moeite waard om zo snel mogelijk dat leuke boek in huis te halen en te beginnen met voorlezen.

Andere voordelen van voorlezen

Natuurlijk zijn er nog meer voordelen naast het vergroten van de woordenschat. De voordelen:

  • Een sterkere band met je kindje: in het dagelijks leven nemen we tegenwoordig (onbewust) te weinig tijd voor elkaar. Het voorlees-ritueel is Quality time voor jou en je kindje, waardoor je de band versterkt.
  • Je stimuleert het inlevingsvermogen van je kind: voorlezen zorgt ervoor dat je kindje kennismaakt met allerlei situaties. Kinderboeken zijn educatief en zorgen ervoor dat kinderen veel leren. Kies de juiste boeken uit (op leeftijd) en leer je kindje zich in te leven in andere mensen.
  • Interesse stimuleren: wanneer kinderen bekend raken met boeken, vinden zij het leuker om op school te lezen. Ze weten immers hoe leuk verschillende verhalen kunnen zijn. Dit is een must voor kinderen op de basisschool.
  • Rustmomentje voor drukke baby’s en/of peuters: wanneer je vroeg begint met voorlezen, creëer je een rustmomentje voor je kind. Dit is voor ieder kind goed, dus ook voor drukke kinderen.
  • Nachtrust verbeteren: televisie kijken of een mobile device gebruiken voor het slapengaan is niet goed voor de nachtrust van een mens. Door het lezen van een boek worden kinderen (en volwassenen!) rustiger, waardoor ze beter slapen.
  • Fantasie stimuleren: er zijn ook boeken verkrijgbaar met alleen illustraties (plaatjes). Maak er samen met je kindje een prachtig verhaal van, dat iedere dag anders is. Op die manier bevorder je zijn fantasie.

De leukste kinderboeken tot 6 jaar – top 15

Elk kinderboek is speciaal geschreven voor specifieke leeftijden. Een kind van 6 jaar heeft een heel andere ontwikkeling dan een kind van 10 jaar oud. Het is verstandig om een boek uit te kiezen dat speciaal geschreven is voor de leeftijd van je kindje, zodat het niet te moeilijk of te makkelijk is. Bekijk hieronder veel leuke tips voor de leukste kinderboeken tot 6 jaar!

1. Coco kan het! in de leukste kinderboeken tot 6 jaar

In 2021 is ‘Coco kan het!’ bekroond tot ‘Prentenboek van het Jaar 2021’. Dit prentenboek van Loes Riphagen is een verhaal over het verzamelen van moed en meer kunnen dan je zelf denkt! Het is tijd voor Coco om haar vleugels uit te slaan, want alle babyvogeltjes zijn al uitgevlogen!

Coco vindt dat achter niet zo makkelijk, omdat ze bang is om te vallen. Ze wilt toch graag nieuwe vriendjes maken en door haar wijze moeder krijgt ze precies het zetje dat ze nodig heeft! De verschillende boeken van deze auteur zijn inmiddels in meer dan 15 landen verschenen! Je kunt voor een hardcover kiezen, maar ook voor vertelplaten, een babyboekje en een doeboek. Deze boeken vind je op deze pagina van bol.

2. Gewoon zoals je bent – Jonny Lambert

Ook het boek ‘Gewoon zoals je bent’ krijgt erg goede reviews en staat natuurlijk niet zomaar op nummer 2. Bij veel ouders is dit hét favoriete boek in huis!

In het boek kan Kleine Snuf niet in de rij lopen, want er is zoveel te zien! De lange steltpoten van Giraf, de prikhoorns van Gnoes en natuurlijk de tanden van Krokodil! Het verhaal vertelt dat ieder persoon uniek is en dat je bent zoals je bent: speciaal! Met dit boek leg je een goede basis voor de zelfverzekerdheid van je kindje en dat is erg belangrijk in deze moderne tijd!

3. Alfabet – de leukste kinderboeken tot 6 jaar

In dit boek kun je alle letters van het alfabet vinden op een leuke manier. Op iedere pagina kun je zoeken en ontdekken, iets dat kinderen fantastisch vinden! Zoek in de tekeningen de letters, voordat de dief ermee vandoor gaat. Dit gedetailleerde zoek- en kijkboek zorgt voor urenlang kijkplezier voor ouder en kind! Een echte aanrader met zeer goede recensies. Ook leuk: er is een speciale (gratis) app waar je de woorden kunt opzoeken.

4. De jongen, de mol, de vos en het paard

Over dit boek van Charlie Mackesy is iedereen hartstikke enthousiast! De auteur schrijft in dit boek over liefde, vriendschap en jezelf zijn. Een moderne fabel voor alle leeftijden. Met de vele illustraties en prachtige teksten wordt het verhaal over een bijzondere vriendschap verteld, tussen een jongen en drie dieren. In het boek komen verschillende levenswijsheden aan bod. Het ontroerende, maar vrolijke boek heeft al vele harten gestolen! Bekijk het boek en lees vooral de vele, lovende recensies.

5. Van wie zijn deze billen? – Leukste kinderboeken tot 6 jaar

Dit leuke, stevige, kartonnen boeken van Thorsten Salina zorgt ervoor dat je kunt raden én lachen! Behalve traditionele dieren staan er ook dieren in die niet zo vaak voorkomen. Door de vrolijke rijmpjes worden kinderen gestimuleerd om te ontdekken wat er allemaal achter de flapjes te zien is. Wanneer je voor dit boekje kiest, ga je voor gegarandeerd plezier met je kindje! Dit boekje is ook een leuke cadeautip voor een kindje vanaf 1 jaar.

6. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Dit boek van Werner Holzwart mag ook zeker niet ontbreken, want het blijft razend populair onder kinderen én ouders. Op een dag steekt de kleine mol zijn kopen boven de grond en ja hoor: er komt iets op zijn kop terecht. Een rond, bruin ding dat eruit ziet als een wordt. Kleine Mol gaat op zoek naar de dader! Er staat niet teveel tekst op een pagina, waardoor het boek perfect geschikt is voor kleinere kinderen. Het verhaal is grappig en ook handig voor kindjes die ‘bang’ zijn om te poepen. Ze leren dat ieder mens en dier poept, zodat het een normale zaak wordt.

7. Sst! De tijger slaapt! – leukste kinderboeken tot 6 jaar

Het boek “Sst! De tijger slaapt” werd al in 2016 geschreven. In 2018 werd het boek bekroond met “Prentenboek van het Jaar 2018”. Anno 2023 wordt het boek nog steeds heel vaak verkocht en de kinderen krijgen er geen genoeg van. Dit interactieve prentenboek heeft ballonnen in de tekeningen die glanzend zijn, net echt!

De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Maar hoe doe je dat als alle dieren langs de tijger moeten en wanneer ze in de weg ligt? De kikker geeft een idee: de dieren zweven met een ballon over de tijger heen. Maar… de dieren hebben hulp nodig van de lezer! Zal het de dieren en lezer lukken? Dit boek is verkrijgbaar als hardcover, kartonnen boek en als vertelplaten.

8. Hé, wie zit er op de wc?

Beer moet heel nodig en loopt naar de wc, maar de deur zit op slot. Wat moet hij daar nu toch mee? In dit grappige prentenboek staan veel dierenvriendjes die moeten wachten totdat de wc-deur opengaat. Dit boek van Harmen van Straaten is populair bij kinderen, maar ook bij ouders en juffen/meesters. Verder is het een leuk boek voor tijdens de zindelijkheidstraining.

9. Rupsje Nooitgenoeg – de leukste kinderboeken tot 6 jaar

Eric Carle is vooral bekend om het boek Rupsje Nooitgenoeg, maar heeft talloze andere boeken geschreven. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1969, maar is tot op de dag van vandaag nog zeer populair. Naast het gewone hardcover boek zijn er nog tal van andere boekjes en producten te vinden, zoals badboekjes, voelboekjes, pop-ups boekjes, stoffen boekjes en zoek- en vind boekjes.

In dit boek kruipt Rupsje Nooitgenoeg op een mooie dag uit zijn ei. Hij heeft zoveel honger dat hij direct begint met eten. Rupsje Nooitgenoeg kan niet stoppen en blijft eten tot hij een grote, dikke rups is. Hij bouwt een huisje om zich heen en komt er pas uit als hij een mooie vlinder is geworden. Eric Carle neemt je kind in dit boek mee in een mooi verhaal.

10. Het grote Fiep kijkboek

Het indrukwekkende kijk- en aanwijsboek bevat allemaal plaatjes over onderwerpen als voertuigen, beroepen, dierentuin en de boerderij. Het oefenen van woordjes wordt een stuk leuker wanneer je gebruikmaakt van dit rijk gevulde boek! Je kunt kiezen uit een hardcover of een kartonboek, waarvan het laatste meer geschikt is voor jonge kinderen. Fiep Westendorp stelt nooit teleur!

11. Boek Zoete Zusjes – leukste kinderboeken tot 6 jaar

De Zoete Zusjes zijn vooral bekend op Youtube. Dit avonturenverhaal van Hanneke de Zoeter is geschikt om voor te lezen vanaf 4 jaar, maar kan vanaf 7 jaar ook zelf worden gelezen. Saar en Janna gaan op avontuur om een schat te vinden. Onderweg bedenken ze van alles: wat gaan ze doen als ze rijk zijn? In een kasteel wonen? Een frietkraam én een zwembad kopen? Maar schatzoeken is moeilijker dan verwacht…

12. De mooiste vis van de zee

Hoe kan het boek “De mooiste vis van de zee” ontbreken in de lijst met de leukste kinderboeken tot 6 jaar? Niet dus! Dit tijdloze boek van Marcus Pfister komt ieder jaar terug en blijft een hit voor thuis, maar ook voor op school.

De mooiste mis van de zee, dat is Regenboog. Maar Regenboog is ook trots en ijdel, waardoor hij geen enkele vriend heeft. Ze vinden hem pas aardig wanneer hij een van zijn mooie schubben weggeeft en later zelfs nog meer. Op dat moment merkt hij dat het veel belangrijker is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn. Geef je kind een mooie levensles mee en koop dit boek!

13. Jip en Janneke – leukste kinderboeken tot 6 jaar

Het boek “Jip en Janneke” heeft bijna geen tekst en uitleg nodig. Het boek is ontzettend vaak uitgebracht en dit betreft de herziene druk. De avonturen van de kleutervriendjes Jip en Janneke zijn in dit boek samengebracht en er zijn weinig boekenplanken waar het boek ontbreekt. Een aanrader!

Annie M.G. Schmidt is ook bekend van boeken als: Puk van de Petteflet, Ibbeltje, Floddertje, Otje, Minoes en Dikkertje Dap (BOL.com). De meeste boeken zijn verkrijgbaar in de vorm van een hardcover, paperback, luisterboek en e-book. Ook leuk: er is onlangs ook een Jip en Janneke boek in het Fries verschenen. Je kunt hem hier bestellen bij bol!

14. Raad eens hoeveel ik van je hou

Het boek “Raad eens hoeveel ik van je hou” is erg populair en wordt vaak gegeven als kraamcadeautje. Van dit boek zijn verschillende varianten verkrijgbaar, maar het verhaal is natuurlijk hetzelfde. In het traditionele boek lees je over Hazeltje en Grote Haas, die elkaar graag laten zien hoeveel ze van elkaar houden.

Steeds als Hazeltje iets heeft bedacht, besluit Grote Haas er nog een schepje bovenop te doen! Het boek van Sam McBratney is verkrijgbaar in de vorm van een hardcover en een kartonboek. Het laatstgenoemde exemplaar is zeer geschikt voor jongere kinderen.

15. Zaterdag – de leukste kinderboeken tot 6 jaar

Dit is alweer het laatste boek in de lijst met de leukste kinderboeken tot 6 jaar. Het boek Zaterdag is een kijk- en zoekboek over de leukste dag van de week: zaterdag! Je hoeft niet naar school en kunt lekker uitslapen, mits je natuurlijk niet hoeft te sporten! Ga op zoek naar mensen en dieren in allerlei scenes: honden, ouders, voorleesjuffen, een kleine verzamelaar! Je kind is uren zoet met dit leuke, grote zoekboek van Saskia Halfmouw!

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven