Boeken

Voorlezen geeft je kind een voorsprong

Wat veel ouders (jammer genoeg) niet weten, is dat het voorlezen van boeken aan (jonge) kinderen een grote voorsprong oplevert. Vanaf ongeveer 3 a 4 maanden na de geboorte van je kind kun je al beginnen met het voorlezen van babyboekjes. Dit is ontzettend goed voor de taalontwikkeling van je kind en zelfs op latere leeftijd heeft je kind hier nog voordeel bij.

Wist je dat oudere kinderen hoger scoren op taal als zij al vóór de leeftijd van acht maanden zijn voorgelezen? Als je kijkt naar de effecten op langere termijn, zijn deze nog sterker.

Woordenschat vergroten

Samen lezen is niet alleen heel gezellig, maar ook erg goed voor de woordenschat van je kindje. In baby- en peuterboekjes staan vaak mooie illustraties, welke je gelijk een betekenis kunt geven met een woord. De woordenschat wordt al snel veel groter en dat is een groot voordeel.

Let op de adviesleeftijd

Boeken zijn er voor alle leeftijden en het is belangrijk dat je een boekje uitkiest dat geschikt is voor de leeftijd van je kindje. Babyboekjes bevatten vaak veel plaatjes, van bijvoorbeeld dieren of voorwerpen.

Als je baby een peuter wordt, zijn er weer andere leuke boeken verkrijgbaar. Je kunt een abonnement nemen bij de bibliotheek, wat gratis is voor kinderen. Daarnaast kun je ook op tweedehands marktplaatsen op boekenjacht gaan, zodat je vaak kunt afwisselen. Tip: ook kringloopwinkels hebben vaak een schat aan boeken!

Soorten kinderboekjes

Uiteraard zijn boeken met alleen maar letters geen geschikte boeken voor baby’s en peuters. Kies in het begin voor simpele kinderboekjes met veel plaatjes. Ook voelboekjes, flapjesboekjes en badboekjes zijn ontzettend leuk om je kindje kennis met het lezen te laten maken.

Populaire artikelen over boeken

Op MamaGroeit.nl besteden we vaak aandacht aan boeken en lezen. Hieronder kun je een aantal links bekijken naar populaire artikelen.

Voorleesboeken voor opa en oma
Knisperboekjes voor baby’s
Flapjesboeken
Voelboekjes
Badboekjes
Kinderboeken tot 6 jaar
Kerstboeken voor kinderen
Sinterklaasboeken zonder zwarte Piet

Scroll naar boven