Dit zijn de beste kolfapparaten van 2024!

Een kolfapparaat, ook wel borstkolf genoemd, wordt gebruikt om moedermelk uit de borsten te kolven. Soms wordt dit gedaan om de melkproductie te stimuleren, maar ook het opbouwen van een voorraad moedermelk is een belangrijke reden om een borstkolf te gebruiken. Wat zijn de beste kolfapparaten en waar moet je op letten bij aankoop van een kolf? Bekijk snel de top 10 kolfapparaten!

Wat is het beste kolfapparaat van dit moment?

Wat ons betreft is de Medela Swing Flex het beste elektrische borstkolfapparaat van dit jaar. Deze borstkolf is ontzettend fijn geprijsd, waardoor hij ook beschikbaar is voor mensen met een lager budget. Daarnaast doet de kolf precies wat hij moet doen: het stimuleren van de melkproductie en/of het aanleggen van een voorraad moedermelk. Deze populaire kolf van Medela kan rekenen op veel positieve reviews van tevreden mama’s.

Een ander belangrijk voordeel is dat dit kolfapparaat van het bekende merk Medela is, zodat je weet dat je een product van hoge kwaliteit in huis haalt. Als er onverhoopt iets mis blijkt te zijn met de kolf, ben je verzekerd van een goede service. De Medela Swing Flex is op verschillende plekken verkrijgbaar, zoals BOL.com en Amazon.nl. Ook bij Prénatal is de kolf verkrijgbaar, maar je betaalt het minste geld op deze pagina van bol.

Dit zijn de 10 beste kolfapparaten van 2024

In dit artikel kun je uitgebreide informatie lezen over de tien beste kolfapparaten van dit jaar. Heb je geen tijd- of zin om het hele artikel door te lezen? Dan kun je meteen de top 10 bekijken! Het handige overzicht is samengesteld op basis van duizenden reviews en onderzoek onder mama’s, zodat je zeker weet dat je een goede borstkolf in huis haalt. Via de links kom je terecht bij bol en na de lijst kun je meer informatie lezen.

1Medela Swing FlexBekijk bij bol
2Medela Swing Maxi FlexBekijk bij bol
3Medela Freestyle Hands FreeBekijk bij bol
4Philips Avent SCF398/11 Bekijk bij bol
5Youha The INsBekijk bij bol
6Philips Avent handkolfBekijk bij bol
7Medela Solo Bekijk bij bol
8Elvie Curve draagbaar kolfapparaatBekijk bij bol
9Haakaa kolf – siliconen borstkolfBekijk bij bol
10NurtureGoods Dual EfficientBekijk bij bol

Wat is een kolfapparaat?

Een kolfapparaat, ook wel borstkolf of kolfmachine genoemd, is een praktisch hulpmiddel dat speciaal ontworpen is om moedermelk uit de borsten te kolven. Je kunt dit handmatig doen, door gebruik te maken van een handkolf óf elektrisch, met behulp van een elektrische borstkolf. Er bestaan veel verschillende kolfapparaten, waardoor het soms lastig kan zijn om te bepalen wat het beste kolfapparaat is voor jouw situatie.

Redenen om een kolfapparaat te gebruiken

De belangrijkste redenen om een kolfapparaat te gaan gebruiken zijn het stimuleren van de melkproductie en/of het aanleggen van een voorraad moedermelk. In het geval van het stimuleren van de melkproductie is het van essentieel belang om te overleggen met de lactatiekundige en/of de verloskundige. Soms start de borstvoeding niet goed op en kan het nodig zijn om een ziekenhuis-borstkolf te huren.

Over het algemeen is het aanleggen van een voorraad moedermelk de belangrijkste reden om een borstkolf te gebruiken. Als je weer aan het werk moet, kan je kindje niet live bij je drinken. Op het werk kun je moedermelk blijven afkolven, zodat de productie niet te snel terugloopt. Het is verstandig om vooraf advies in te winnen, zodat de borstvoeding ook tijdens het kolven goed blijft verlopen.

Welke soorten borstkolven zijn er verkrijgbaar?

  • Elektrische borstkolf
  • Handkolf
  • Enkele kolf
  • Dubbele kolf
  • Handsfree kolfapparaat

Zoals je ziet zijn er verschillende borstkolven verkrijgbaar. Ondanks dat veel vrouwen een kolfapparaat (willen) kopen tijdens de zwangerschap, is het raadzamer om deze aan te schaffen na de geboorte van je kindje. In sommige gevallen slaagt de borstvoeding niet of ga je uiteindelijk niet kolven. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke kolf bij jouw situatie past. Ga je voor een elektrische borstkolf of toch voor een handkolf? Heb je een dubbele borstkolf echt nodig of voldoet een enkele kolf ook?

Als je sporadisch wilt gaan kolven, is een handkolf vaak al voldoende. Wil je juist een flinke voorraad melk aanleggen voor je kindje? Dan kan een dubbele, elektrische borstkolf vaak veel fijner zijn. Voordat je overgaat tot de aanschaf van een borstkolfapparaat, is het belangrijk om te weten wat het doel is. Wil je vaak gaan kolven? Wat is het budget? Wil je graag een bepaald merk in huis halen?

Dit zijn de populairste kolfapparaten van dit moment

Het aanbod kolfapparaten is ontzettend groot en dat kan de keus soms best lastig maken. Als je voor jezelf hebt besloten welk type kolf je wilt aanschaffen, wordt de keus al een stuk makkelijker. Hieronder kun je de 10 beste kolfapparaten van 2024 bekijken, zodat de keus hopelijk nog een stuk eenvoudiger wordt. Bekijk kolven van zowel bekende A-merken, als van minder bekende merken zoals NurtureGoods.

Beste kolfapparaten Medela

1. Medela Swing Flex is het beste kolfapparaat

Medela is een bekend- en populair merk in de wereld van kolfapparaten. De sterke reputatie en goede kwaliteit van het merk kan rekenen op zeer veel positieve reviews. Eén van de bestverkochte, enkele, elektrische borstkolven van het merk is de Medela Swing Flex. Het enkelzijdige kolfapparaat is eenvoudig te reinigen, compact en maakt weinig geluid. Daarnaast beschikt de kolf over een overloopbeveiliging, zodat de melk niet terugstroomt in de kolf.

Met dit lichtgewicht kolfapparaat kun je snel en efficiënt kolven. Hij is voorzien van de nieuwe Flex-technologie en de 2-Phase Expression technologie, zodat je per borst slechts 20 minuten nodig hebt. Beide technologieën bootsen het natuurlijke zuiggedrag van je baby na. Het borstschild is voorzien van een zachte rand, een brede openingshoek én is 360 graden draaibaar. Dit zorgt voor een betere pasvorm, wat de melkstroom bevordert en resulteert in 11% meer melkproductie. Een ander voordeel is dat je hem óók op batterijen kunt gebruiken, wat fijn is als je onderweg bent.

Bekijken bij bol (aanbieding)
Prénatal
Amazon.nl

Medela swing maxi

2. Medela Swing Maxi

De Medela Swing Maxi is een dubbele-, elektrische borstkolf die net als de enkelzijdige borstkolf gebruikmaakt van de innovatieve 2-Phase Expression-technologie. Met dit kolfapparaat kun je efficiënt kolven en houd je 11% meer moedermelk over. Zoals bij alle Medela-kolfapparaten is ook het borstschild van deze kolf voorzien van een uitstekende pasvorm, wat gewaardeerd wordt door vele moeders.

Deze relatief nieuwe borstkolf van Medela heeft een andere accu, welke werkt op een USB oplaadbare accu. Dit apparaat is de opvolger van de Medela Swing Maxi Flex, welke op batterijen werkte. Dit is dus niet meer het geval, maar een opgeladen accu gaat tot wel 6 afkolfsessies mee. Als je graag dubbelzijdig wilt kolven en een goede melkopbrengst wilt, is dit een goede kolf.

Wil je precies weten wat je van deze borstkolf kunt verwachten? Dan raden we je aan om de tientallen reviews van andere moeders door te lezen. Hierin kun je zowel positieve- als negatieve reviews vinden, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Dit model krijgt veel positieve reviews over onder andere de kolfkwaliteiten en het comfortabele borstschild waar Medela om bekendstaat.

Bekijk de Medela Swing Maxi Flex hier bij bol
Prénatal
Amazon.nl

Medela Handsfree borstkolf

3. Medela Freestyle Hands Free

Handsfree kolven wordt steeds populairder en je kunt dan ook steeds meer handsfree kolfapparaten vinden. De Freestyle Hands-Free is de nieuwste kolf in de Medela-collectie en ook meteen uitgeroepen tot Winnaar van de Baby Innovation Award 2023 (Feeding). Je kunt dit kolfapparaat aanschaffen als enkelzijdige borstkolf, maar hij is ook verkrijgbaar als dubbele kolf.

Als je gaat voor flexibiliteit en comfort, kies je voor dit kolfapparaat. Met de Freestyle Hands-Free kun je overal kolven en toch je handen vrij hebben voor andere activiteiten, zoals werken. Deze kolf is voorzien van de 2-Phase Expression technologie en zorgt voor een efficiënte melkopbrengst. Uiteraard is ook dit kolfapparaat voorzien van de fijne Medela borstschilden.

Deze borstkolf is gebruiksvriendelijk met slechts 3 eenvoudig te reinigen onderdelen en kan zowel op netstroom als op batterijen worden gebruikt. Bovendien kun je de kolf koppelen aan de Medela Family-app om je kolfsessies automatisch te registreren. Het apparaat krijgt ontzettend veel positieve beoordelingen van vele moeders.

Bekijk de Medela Freestyle Hands Free op deze pagina van bol
Prénatal
Amazon.nl

Beste kolfapparaten Philips Avent

4. Philips Avent SCF398/11

Als je zwanger bent, kom je het vertrouwde merk Philips Avent al snel tegen. Babyflesjes en borstkolven van dit merk zijn erg populair onder ouders en je ziet deze dan ook overal. De dubbele-, elektrische borstkolf Philips Avent SCF398/11 is erg populair en kan rekenen op warme aanbevelingen van vele ouders. Deze borstkolf bevordert een optimale melkstroom en past zich nauwkeurig aan de grootte en vorm van je tepel aan.

Dit kolfapparaat is voorzien van een oplaadbare accu, zodat je hem ook onderweg kunt gebruiken zonder stopcontact. Met een opgeladen accu kun je drie kolfsessies houden. Een groot voordeel van deze kolf is dat je in minder tijd meer melk kunt kolven, dankzij het stimulerende kussen dat de borst masseert. Tijdens het kolven schakelt hij zelf over van de stimulatiestand naar de kolfstand, wat zorgt voor een effectieve stimulatie van de tepel.

Je kunt iedere sessie aanpassen aan je eigen behoeften, door gebruik te maken van de acht stimulatiestanden en zestien kolfstanden. Je kunt hierdoor een fijne houding aannemen, zonder te ver naar voren te leunen. Dit laatste is bij veel kolfapparaten het geval en absoluut niet comfortabel.

Bekijk op deze pagina van bol de Philips Avent elektrische borstkolf
Amazon.nl

Youha the ins kolfapparaat

5. Youha The INs kolf als beste kolfapparaat

Ontzettend veel vrouwen zijn gek op de Youha The INs borstkolf en je vindt deze op vele fora terug. De dubbele-, elektrische borstkolf is draadloos- én draagbaar, waardoor je leven een stuk makkelijker wordt! Het is geen wonder dat dit kolfapparaat aan populariteit wint, want ouders hebben tijd tekort met kleine kinderen in huis. Kolf efficiënt en snel, in verschillende aanpasbare standen. Als je klaar bent om te kolven, plaats je hem op de borsten en de kolf doet de rest.

Alle afgekolfde moedermelk wordt in het borstschild opgevangen, waarna je het kunt overbrengen naar een flesje of moedermelkbewaarzakje. Je kunt alle onderdelen eenvoudig verwijderen, zodat je alles kunt reinigen in de magnetron of in kokend water. Als je graag dubbelzijdig- en draadloos wilt kolven voor een betaalbaar bedrag, is Youha The INs de perfecte keuze!

Let op: je kunt niet liggen tijdens het kolven! Met een volledig opgeladen accu kun je 4x 30 minuten kolven, zodat hij ook geschikt is voor op het werk of tijdens een dagje weg. Veel enthousiaste moeders noemen de Youha The INs het beste kolfapparaat van 2024! Tip: je kunt deze kolf ook als eenzijdige borstkolf aanschaffen.

Bekijk op deze pagina van bol de Youha The INs kolf

Beste kolfapparaten Avent handkolf

6. Philips Avent handkolf incl. bewaarbeker

De Philips Avent handkolf is een basis handkolf, lekker eenvoudig en ideaal voor het incidenteel afkolven. Ook als aanvulling op een elektrische kolf (voor onderweg) is dit een fijne optie. Wil je druk van de borsten halen of onderweg kolven? Dan is de goedkope handkolf een goede keuze. Alle onderdelen kunnen verwijderd worden en vervolgens eenvoudig gereinigd worden.

In deze set zit de handkolf, inclusief een bewaarbeker om de afgekolfde melk mee op te vangen. Ook wanneer je even geen stroom/stopcontact hebt, kun je eenvoudig kolven met deze budgetvriendelijke borstkolf. Het apparaat biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en is daardoor zeer populair. Heb je een beperkt budget en wil je toch kolven? Dan is dit ook een goede optie. Voor het aanzienlijk verhogen van de melkproductie en het aanleggen van een voorraad moedermelk, raden we aan om te investeren in een dubbele-, elektrische kolf.

Bekijk de Philips Avent SCF430 handkolf op deze pagina van bol
Prénatal
Amazon.nl

Medela Solo kolf

7. Medela Solo enkelzijdig, elektrisch kolfapparaat

De Medela Solo is een enkelzijdig-, elektrische borstkolfapparaat dat zeer licht, klein en betaalbaar is. Het kolfapparaat beschikt over een oplaadbare accu, die tot wel zes kolfsessies meegaat. Je kunt de kolf eenvoudig en snel opladen via de meegeleverde USB-C kabel, waarna je hem onderweg ook kunt gebruiken. Dit borstkolfapparaat is compact, stil en heeft een comfortabel Medela-borstschild.

Uiteraard beschikt ook de Medela Solo over alle fijne Medela-eigenschappen, zoals de 2-Phase Exxpression technologie voor 11% meer melkopbrengst. In totaal zitten er 9 standen op dit apparaat en na gebruik kun je hem eenvoudig reinigen. Met een prijs van ongeveer €100,00 is dit een betaalbare, compacte oplossing. De Medela Solo is één van de beste kolfapparaten van dit moment.

Bekijk op deze pagina van bol de Medela Solo
Prénatal
Amazon.nl

Beste kolfapparaten Koalaa pro

8. Koalaa Pro kolfapparaat

Een goed kolfapparaat kopen voor een lage prijs kan een uitdaging zijn. Het Koalaa Pro kolfapparaat heeft een zeer scherpe prijs (nog geen €90!) en is een dubbelzijdige-, elektrische borstkolf. Door zijn lage prijs is deze kolf zeer toegankelijk en hij kan dan ook rekenen op vele, positieve reviews van ouders. Als je tijdens de zoektocht naar de beste kolfapparaten goed oplet, zie je dat deze kolf onder meerdere namen wordt verkocht (o.a. een model van NurtureGoods). Al deze kolven worden zeer goed ontvangen door moeders.

Eén van de sterke punten van dit kolfapparaat is de hoge zuigkracht, waar veel moeders erg tevreden over zijn. Daarnaast kan ook de accu rekenen op veel lof, want je kunt de kolf overal draadloos gebruiken. De verschillende standen zorgen ervoor dat je altijd kunt kolven op de manier die je zelf prettig vindt. Is er dan een nadeel? Ja, zeker. Deze prachtige kolf kan helaas niet tegelijkertijd kolven, want dit gebeurt om de beurt. Heb je hier geen moeite mee? Dan is dit een geweldig kolfapparaat voor jou!

​Bekijk hier meteen de Koalaa Pro bij bol

Haakaa kolf

9. Haakaa kolf – siliconen handkolf

De naam Haakaa zal vast al verschillende keren voorbij zijn gekomen tijdens de zoektocht naar de beste kolfapparaten. Deze handkolf is ontzettend populair en geliefd, maar daarnaast ook nog eens betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Heb je een klein budget? Ook dan wordt het met deze kolf mogelijk om gewoon te gaan kolven. De meegeleverde bloem fungeert als stopper en voorkomt melkverlies.

Als je klaar bent met kolven, kun je de Haakaa eenvoudig reinigen in kokend water. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om hem in de vaatwasser of in een sterilisator te stoppen. De Haakaa kolf is vrij van schadelijke stoffen, zoals BPA, PVC, ftalaten en bleekmiddel, dus je kunt hem veilig gebruiken.

Bekijk de Haakaa kolf op deze pagina van bol
Amazon.nl

NurtureGoods kolfapparaten

10. NurtureGoods draadloze, dubbele, elektrische kolf

De dubbele-, draadloze-, elektrische borstkolf van ’t merk NurtureGoods staat op nummer tien, maar is zeker niet het minst geliefd. Met deze kolf kun je dubbelzijdig kolven en hij biedt ondersteuning bij het opbouwen van een voorraad moedermelk. De zeer betaalbare prijs is een andere belangrijke reden om te kiezen voor deze fijne borstkolf. Heb je een klein budget en wil je toch een voorraad aanleggen of de productie stimuleren? Dan is dit een aanrader.

De Dual Efficient borstkolf is alweer het derde model van NurtureGoods en is weer een stuk verbeterd ten opzichte van het oude model. De batterijfunctie is verbeterd, zodat je nu nog langer kunt kolven. Daarnaast is de ingebouwde accu oplaadbaar en maakt de kolf gebruik van Pressure Pulse technologie, wat resulteert is 20% meer melkopbrengst.

Bekijk de NurtureGoods kolf op deze pagina van bol

Handkolf of elektrische kolf kopen?

De keuze tussen een elektrische- of een handkolf hangt af van hoe vaak je wilt gaan kolven. Een handkolf betekent dat je zelf aan het werk moet en dat kan op den duur best vermoeiend worden. Met een handkolf wordt er geen vacuüm gecreëerd door de kolf, dus dit zul je zelf moeten doen. Wil je vaak gaan kolven? Dan is enkel een handkolf niet voldoende. 

Een elektrische kolf ontneemt je al het werk en gaat voor jou aan de slag. Als je veelvuldig wilt gaan kolven, is een elektrisch kolfapparaat de beste optie. Over het algemeen zijn handkolven een stuk goedkoper dan elektrische kolven, maar het is zeker verstandig om de aanbiedingen in de gaten te houden.

Veel moeders kiezen voor een handkolf én een elektrisch kolfapparaat, zodat zij de handkolf mee kunnen nemen tijdens bijvoorbeeld een dagje weg. Let wel op, want veel elektrische kolven kunnen tegenwoordig ook zonder stopcontact gebruikt worden. Hierdoor kun je een handkolf achterwege laten. 

Kies je een enkele of een dubbele elektrische borstkolf?

Naast de vraag of je een handkolf of elektrisch kolfapparaat zou moeten aanschaffen is er de vraag of dit een dubbelzijdige- of enkelzijdige kolf moet zijn. Ook dit heeft weer te maken met de hoeveelheid moedermelk die je wilt afkolven, oftewel: hoe vaak ga je moedermelk kolven?

Als je sporadisch kolft, is een enkele-, elektrische borstkolf voldoende. Wil je toch een voorraadje moedermelk aanleggen of de productie flink stimuleren? Dan is een dubbelzijdige borstkolf meer geschikt. 

Een groot voordeel van een dubbele-, elektrische borstkolf is dat je beide borsten tegelijkertijd kunt afkolven en dus kostbare tijd kunt besparen. Daarnaast wordt er meer moedermelk geproduceerd wanneer je dubbelzijdig afkolft. 

Draadloze kolf – handsfree kolf

We begrijpen het als je door de bomen het bos niet meer ziet. De mogelijkheid op het gebied van kolfapparaten zijn erg groot en er zitten behoorlijke verschillen tussen de kolven. Een draadloze kolf wilt niet perse zeggen dat deze ook handsfree is, dus let hier goed op. In ons andere artikel kun je 7x de beste draadloze borstkolven bekijken, inclusief (prijs)tips en informatie. Wil je graag handsfree kolven? Dan kun je twee artikelen op onze website lezen over de Youha The INs en de Elvie borstkolf.

Elvie Pump
Youha The INs

Welke borstkolf is het beste?

De Medela Swing Flex is nog steeds de meest populaire borstkolf onder vele kersverse moeders. Toch zijn er veel vrouwen die kiezen voor andere merken, omdat deze vaak een stuk goedkoper zijn. Een belangrijke reden om te kiezen voor het merk Medela is onder andere de naamsbekendheid en de bijbehorende service/garantie. Je kunt de Medela Swing Flex kolf op verschillende plekken aanschaffen.

Bekijken bij bol
Bekijk op Amazon.nl

Wat is de beste draadloze borstkolf?

De laatste jaren zijn er steeds meer draadloze borstkolven op de markt verschenen. Zowel bekende- als minder bekende merken bieden dit type borstkolf aan en de prijzen verschillen behoorlijk. Op dit moment is de Evite draadloze borstkolf het meest populair.

Bekijk de Evite draadloze kolf op deze pagina van bol

Is de handkolf of de elektrische kolf beter?

Een handkolf is perfect geschikt voor sporadisch afkolven, terwijl een elektrische borstkolf beter geschikt is voor frequent kolven. Wil je de melkproductie stimuleren en/of een voorraad moedermelk aanleggen? Dan is een elektrische borstkolf beter. Een handkolf wordt vaak verkocht als een vrouw af en toe wilt kolven en vaak onderweg is.

Beste kolf voor fulltime kolven

Er zijn verschillende (elektrische) borstkolven die zeer geschikt zijn voor fulltime kolven. Denk aan de populaire Medela borstkolven, maar ook aan de borstkolf van YOUHA The INs. Tegenwoordig zijn er ook veel goedkopere kolven verkrijgbaar die geschikt zijn voor frequent kolven. Let er wel op dat er goede service/garantie geboden wordt, voor het geval er iets kapot gaat.

Borstkolf vergelijking – beste kolfapparaten

Als je nieuw bent in de wereld van het kolven, komt er veel informatie op je af. Daarnaast zijn er ook nog eens veel verschillende kolven verkrijgbaar, waardoor het lastig is om de juiste keus te maken. We raden aan om zoveel mogelijk reviews door te lezen, zodat je precies weet wat je van een kolf kunt verwachten. Hieronder staat een link naar een pagina van bol met de meest populaire borstkolven van dit moment.

Bekijk hier de meest populaire borstkolven bij bol

Andere interessante artikelen

Er komt meer kijken bij borstvoeding dan je misschien denkt! Op MamaGroeit.nl hebben we verschillende artikelen geschreven over onderwerpen die relevant zijn voor borstvoeding. Denk aan onderwerpen zoals het gebruik van zoogcompressen om lekkende borsten te voorkomen, het gebruik van borstvoedingsdoeken, tips voor het bewaren van moedermelk in bewaarzakjes en handige koeltasjes om moedermelk koel te houden. Hieronder vind je de links naar deze informatieve artikelen.

Koeltasje moedermelk voor het bewaren van afgekolfde melk
13x de beste moedermelkbewaarzakjes!
Dit zijn de beste tepelhoedjes & tepelbeschermers
Wasbare zoogcompressen
Bekijk hier de mooiste borstvoedingsdoeken
Flessenwarmers voor thuis en onderweg
11x de beste handkolf
Beste kolfmachines van dit moment
Beste kolfbh’s op een rijtje

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia

Scroll naar boven