De beste kolfapparaten op een rij + tips & informatie!

Beste kolfapparaten

Een borstkolf, ook wel kolfapparaat genoemd, gebruik je om melk uit je borsten te kolven. Moedermelk is ontzettend goed voor je kindje en veel vrouwen willen ook na het bevallingsverlof verder met het geven van borstvoeding. Welk kolfapparaat is het allerbeste en wat zijn de aandachtspunten? Lees in dit artikel alles wat je moet weten over een borstkolf en bekijk de beste kolfapparaten!

Inhoudsopgave

Top 10 beste borstkolf van dit moment!

Geen zin om het hele artikel door te nemen, maar wel direct de top 10 bekijken? Dat kan! Hieronder zie je de 10 beste borstkolven van dit moment in een handig overzicht verkrijgbaar bij BOL.com. In dit artikel lees je verder nuttige informatie over de borstkolf in het algemeen + budget tips!

 1. Medela Swing Flex
 2. Medela Swing Maxi Flex
 3. Medela Freestyle Flex dubbel, elektrische kolfapparaat
 4. Philips Avent SCF398/11 dubbel, elektrisch borstkolfapparaat
 5. Youha The INs
 6. Philips Avent handkolf
 7. Medela Solo enkelzijdig, elektrisch borstkolfapparaat
 8. Elvie Curve draagbaar kolfapparaat
 9. Haakaa kolf – siliconen borstkolf
 10. NurtureGoods Dual Efficient

Tip van de maand: BYER elektrische borstkolf! BUDGET TIP!

Binnenkort plaatsen we een uitgebreid artikel over de nieuwe BYER elektrische borstkolf. Nog geen €25,00 voor een elektrische, dubbele borstkolf?! Je leest het goed! Wil je jezelf graag laten overtuigen door tientallen tevreden mama’s? Dan raden we je aan om alvast de vele positieve reviews door te lezen. Let wel op: de positieve reviews gaan over de elektrische borstkolf. De handkolf krijgt jammer genoeg minder goede recensies.

Lees hier alle reviews op BOL.com!

Wat is het beste kolfapparaat van 2023?

Er is niet één borstkolfapparaat dat voor iedere vrouw de beste keus is, omdat iedere moeder anders is. Hieronder lees je eerst meer informatie over de redenen om een kolfapparaat te gebruiken en over de verschillende soorten borstkolven. Heb je daarna besloten welk soort kolfapparaat het beste bij jou past? Bekijk dan direct daarna de beste kolfapparaten van 2023!

Redenen om een kolfapparaat te gebruiken

Ben je pas bevallen en moet je de melkproductie een beetje stimuleren? Dan kan een borstkolf de oplossing bieden! Let wel op: vaak wordt er voor een speciale borstkolf gekozen welke ook in het ziekenhuis gebruikt worden. Deze kolfapparaten zijn vaak te huur via bijvoorbeeld een thuiszorgwinkel. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met de verloskundige of lactatiekundige, zodat je het beste advies krijgt. 

Een andere belangrijke reden om te kiezen voor kolven is het aanleggen van een voorraad moedermelk. Sommige vrouwen vinden ‘live voeden” niet fijn of moeten op een gegeven moment weer aan het werk. Door gebruik te maken van het beste borstkolfapparaat leg je snel een voorraad moedermelk aan, welke je later aan je kindje kunt geven. Ook zorg je ervoor dat de melkproductie niet teveel terugloopt wanneer je weer aan het werk gaat en dus niet live kunt voeden. 

Welke soorten kolfapparaten zijn er verkrijgbaar?

 • De elektrische borstkolf
 • De handkolf
 • Dubbele kolf (elektrisch)
 • Enkele kolf
 • Handsfree kolf

De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet, maar het is belangrijk om te weten dat er verschillende kolfapparaten verkrijgbaar zijn. Voordat je een borstkolfapparaat gaat aanschaffen, is het belangrijk om voor jezelf wat zaken op een rijtje te zetten. 

Ga je vaak kolven of af en toe? Wat is het budget? Wil je graag een A-merk of is een minder bekend merk ook prima? De prijzen variëren behoorlijk en de minder bekende merken zijn ook goed! Wanneer je dagelijks gebruik wilt gaan maken van een kolf kan een dubbele, elektrische borstkolf je heel veel kostbare tijd besparen! Wanneer je slechts sporadisch gaat kolven, is een basic handkolf al snel voldoende. 

Het verschil tussen een elektrisch kolfapparaat en een handkolf

Zoals we eerder al aan hebben gegeven is een elektrische borstkolf beter wanneer je dagelijks wilt gaan kolven. Zo’n elektrische kolf kan je heel veel tijd besparen en je hoeft zelf maar weinig te doen. Elektrische borstkolfapparaten zijn verkrijgbaar in een dubbele- en een enkele variant. 

Wil je af en toe gaan kolven? Bijvoorbeeld wanneer er teveel spanning op je borsten staat of wanneer je een dagje weg bent en niet live kunt voeden? Dan volstaat een simpele handkolf. Deze kolven zijn een stuk goedkoper en hebben doorgaans geen stroom nodig. Deze apparaten stop je dus gemakkelijk in je tas en neem je overal mee naartoe. Let erop dat je zelf moet kolven met een handkolf en dat dit best intensief kan zijn wanneer je het vaker wilt gaan doen. 

Het verschil tussen een enkele en dubbele elektrische borstkolf

Je hebt dus de keus uit een elektrische borstkolf of een handkolf, maar daarnaast kun je ook nog kiezen voor een enkele- of een dubbele kolf. De dubbele borstkolfapparaten worden veelal aangeschaft door moeders die graag veel moedermelk afkolven en een voorraadje aanleggen. 

De enkele, elektrische borstkolf is meer geschikt voor mama’s die niet zo vaak kolven, maar een manuele borstkolf teveel werk vinden. Over het algemeen zijn de dubbele borstkolven dus beter geschikt voor vrouwen die een voorraad moedermelk in de vriezer willen kunnen zetten! 

De meeste dubbele elektrische borstkolven kunnen beide borsten tegelijk afkolven, zodat je een stuk sneller klaar bent. Daarnaast is het eindresultaat beter, want bij dubbelzijdig kolven heb je een grotere opbrengst melk! 

1. Medela Swing Flex : beste enkel, elektrisch kolfapparaat

Medela is een populair en zeer bekend merk wanneer het gaat om de beste borstkolven. Het merk is een begrip in de wereld van de borstkolf en veel kersverse moeders zijn erg positief over deze Medela kolf. De Medela Swing Flex is één van de meest verkochte enkele, elektrische borstkolven. Dit enkelzijdige, elektrische kolfapparaat is gemakkelijk te reinigen, compact en maakt niet veel geluid. 

Wil je graag snel en efficient moedermelk afkolven? Dat is mogelijk met de Medela Swing Flex. Dit borstkolfapparaat is licht en beschikt over de nieuwe Flex technologie én de 2-Phase Expression technologie, waardoor je slechts 20 minuten per borst nodig hebt. Deze technologie imiteert het natuurlijke zuiggedrag van je kindje. 

Het borstschild van dit kolfapparaat heeft een zachte rand, een wijde openingshoek en kan 360 graden gedraaid worden. Hierdoor is de pasvorm beter, wat ook weer de melkstroom bevordert en uiteindelijk 11% meer melk oplevert

Een ander voordeel van deze borstkolf is dat je hem op zowel netstroom als batterijen kunt gebruiken, wat fijn is voor mama’s die vaak op locatie kolft. Wanneer je heel vaak moet kolven, is een stopcontact desondanks wel handig. Verder heeft de kolf een overloopbeveiliging, welke ervoor zorgt dat de melk niet kan teruglopen in de kolf. 

Medela Swing Flex kolfapparaat reviews

Reviews van andere klanten leren je heel veel over een bepaald product. De reviews over dit enkelzijdige, elektrische borstkolfapparaat van Medela zijn erg goed en geven aan welke voordelen moeders ervaren. Denk aan het aanpassen van het borstschild, waardoor het kolven ook prettig aanvoelt wanneer je grotere borsten hebt. Maar ook het eenvoudig schoonmaken van deze kolf wordt als prettig ervaren. Andere genoemde voordelen zijn onder andere dat de kolf ook goed werkt op batterijen, zonder dat er sprake is van zuigkrachtverlies en dat de kolf geruisloos is. 

Prénatal: €114,99
BOL.com €119,00
Amazon.nl €119,00

2. Medela Swing Maxi Flex dubbele elektrische borstkolf

De Medela Swing Maxi Flex (BOL.com) is een dubbele, elektrische borstkolf welke voor heel veel melk zorgt. Net als bij de enkelzijdige, elektrische borstkolf maakt ook dit exemplaar gebruik van de nieuwe 2-Phase Expression technologie, welke voor 11% meer melk zorgt. De pasvorm van het borstschild is erg goed en deze schilden worden door veel vrouwen geprezen. Ze zorgen voor een natuurlijk gevoel tijdens het kolven en voelen heel anders dan harde, plastic borstschilden. 

Je kunt dit dubbelzijdige, elektrische kolfapparaat zowel op netstroom- als op batterijen (6xAAA) gebruiken, wat fijn is op momenten dat je even geen stopcontact bij de hand hebt. Ga je de kolf heel vaak gebruiken op locatie? Dan gaan de batterijen er wel snel doorheen en is netstroom wel handig. De overloopbeveiliging van deze Medela kolf zorgt ervoor dat de melk niet terug de kolf inloopt. 

Medela Swing Maxi Flex dubbele elektrische borstkolf reviews

De Medela Swing Maxi Flex kan rekenen op positieve reviews van tevreden moeders. Onder andere het kolven op locatie zonder stopcontact wordt geprezen door vele moeders, net als de fijne borstschilden. Sommige mama’s geven aan dat het snoer wel iets langer had gemogen, maar dat dit kolfapparaat een verademing is vergeleken met andere borstkolven. 

Prénatal €175,00
BOL.com €169,00
Amazon.nl €169,00

3. Medela Freestyle Flex dubbel, elektrische kolfapparaat

De Medela Freestyle Flex is een dubbele, elektrische borstkolf die ontzettend geliefd is onder moeders. Deze populaire, uitgebreide kolf is perfect geschikt wanneer je veelvuldig gebruik gaat maken van een kolfapparaat. Veel moeders noemen deze borstkolf het beste kolfapparaat aller tijden!

Met deze uitgebreide set ben je meteen helemaal klaar voor het grote avontuur! Dit kolfapparaat komt met een oplaadbare accu en een adapter met een USB-kabel, wat gelijk een groot voordeel is van deze krachtige borstkolf. Je kunt kolven waar je maar wilt en het apparaat direct koppelen aan de MyMedela-app, welke gratis wordt aangeboden. In deze app registreer je alle kolfgegevens, zodat je een handig overzicht hebt van je kolfsessies. 

Alle Medela-borstkolven hebben hetzelfde fijne borstschild met wijde openingshoek en een zachte rand, wat zorgt voor een betere pasvorm en melkstroom. Met deze borstkolf kun je in een ontspannen houding kolven, maar ook de melkproductie stimuleren en een voorraadje moedermelk aanleggen is geen enkel probleem met dit kolfapparaat!

De Medela Freestyle Flex komt dicht in de buurt van de Medela borstkolf die je in het ziekenhuis tot je beschikking hebt, maar hij behoort dan ook wel tot de duurdere borstkolven. Deze borstkolf is vooral geschikt voor moeders die veel én vaak willen gaan kolven en gaan voor een maximale melkopbrengst. We raden je aan om deze kolf pas aan te schaffen wanneer je zeker weet dat je lang gaat kolven. 

Medela Freestyle Flex reviews

Veel moeders zijn erg blij dat zij dit kolfapparaat door middel van Bluetooth kunnen koppelen aan de MyMedela-app en op die manier de kolfsessies bij kunnen houden. Ook geven veel mama’s aan dat deze borstkolf lekker stil is en een accu heeft die lang mee gaat. Volgens kolvende moeders is het kolven een stuk relaxter en is de Medela Freestyle Flex zijn geld meer dan waard. Sommige moeders zouden graag de instellingen meer kunnen personaliseren.

Prénatal €269,00
BOL.com €289,00
Amazon.nl €269,00

4. Philips Avent SCF398/11 dubbel, elektrisch borstkolfapparaat

Wanneer je een kindje verwacht kom je al snel in aanraking met het merk Philips Avent. Onder andere de babyflesjes en borstkolven zijn erg geliefd onder ouders. Deze dubbele, elektrische borstkolf van Philips krijgt heel veel goede reviews van tevreden ouders en is een aanrader voor iedereen! De kolf zorgt voor een optimale melkstroom en past zich precies aan de grootte en vorm van je tepel aan. Daarnaast is de borstkolf oplaadbaar (batterijen) en kun je dus overal kolven!

Een groot voordeel van dit beste kolfapparaat van Philips is dat je meer melk in minder tijd kunt kolven, door middel van het kussen dat de borst stimuleert. Wanneer je aan het kolven bent, schakelt het apparaat zelf over van de stimulatiestand naar de kolfstand, zodat de tepel op de juiste manier gestimuleerd wordt. 

Iedere sessie kan afgestemd worden op de behoeften van de moeder en er zijn verschillende kolfstanden: 8 stimulatiestanden en 16 kolfstanden. Daarnaast kun je een ontspannen houding aannemen en hoef je niet meer helemaal naar voren te leunen, zoals bij veel kolfapparaten wel het geval is. 

Reviews Philips Avent elektrische borstkolf

Dit borstkolfapparaat krijgt niet zomaar bijna 5 sterren! Onder andere de stille motor (weinig lawaai) en de vele instellingen/standen worden geprezen door veel mama’s en met een kolfbh kun je zelfs je handen vrij houden! De siliconen kussens worden als aangenaam ervaren en doet het kolven geen pijn. Wil je waar voor je geld? Dan kies je voor dit apparaat! 

BOL.com €279,99
Amazon.nl €308,99

5. Youha The INs kolf als beste kolfapparaat

De Youha INs kolf is een dubbele, elektrische borstkolf die ook nog eens draadloos en draagbaar is! Geen wonder dat dit kolfapparaat in populariteit toeneemt, want hij maakt je leven een stuk makkelijker! Met deze kolf kun je efficient en snel kolven, in verschillende standen die je zelf kunt aanpassen. 

Wanneer je klaar bent om te gaan kolven, leg je hem aan, waarna de kolf aan de slag gaat. De afgekolfde moedermelk wordt in het borstschild opgevangen en kan daarna in een flesje of zakje worden geschonken. Alle onderdelen van dit kolfapparaat kunnen losgehaald worden, zodat je hem eenvoudig kunt reinigen in de magnetron of kokend water. 

Wil je graag voor een betaalbare prijs dubbelzijdig én draadloos kolven? Dan kies je voor Youha The INS! Let wel op dat je niet kunt liggen tijdens het kolven! Met een opgeladen accu kun je 4x 30 minuten kolven, zodat je hem ook gemakkelijk mee kunt nemen naar je werk of tijdens een dagje weg. Veel enthousiaste moeders noemen de Youha The INs het beste kolfapparaat van dit jaar!

Reviews Youha The INs borstkolfapparaat

Moeders zijn ontzettend blij met deze aankoop en zouden willen dat ze eerder hadden afgeweten van het bestaan van deze fijne kolf. De cups passen heel goed in een bh en vooral het feit dat je je handen vrij hebt is een groot voordeel! Een klein minpuntje is dat je niet goed kunt zien hoeveel je al hebt gekolfd.

BOL.com €145,00

6. Philips Avent handkolf, inclusief bewaarbeker

De Philips Avent handkolf is een simpele, basic handkolf die perfect geschikt is wanneer je af en toe wilt gaan kolven of wanneer je een handkolf voor ‘erbij’ wilt. Wil je af en toe kolven (thuis of op locatie), zonder dat je een stopcontact nodig hebt? Of wil je af en toe de druk van je borsten afkolven? Dan kun je voor de betaalbare handkolf van Philips Avent kiezen. 

Alle onderdelen van dit manuele kolfapparaat zijn gemakkelijk te verwijderen en eenvoudig te reinigen. In deze set vind je de niet-elektrische handkolf, inclusief een bewaarbeker waarin je de melk kunt opvangen. Heb je geen stroom in de buurt? Ook dan kun je kolven met deze budgetproof borstkolf!

Dit borstkolfapparaat is scherp geprijsd en van goede kwaliteit, waardoor het product erg populair is. Ook voor mensen met een kleiner budget is deze borstkolf geschikt! Wil je de melkproductie een flinke boost geven of een flinke voorraad moedermelk aanleggen? Dan adviseren we om te kiezen voor een dubbele, elektrische borstkolf. 

Reviews Philips Avent SCF430 handkolf

Het fijne formaat van deze handmatige kolf van Philips is één van de grote voordelen van dit product. Moeders geven aan dat hij gemakkelijk te vervoeren en te reinigen is, maar ook perfect geschikt is om de druk van je borsten af te kolven. 

Prénatal €59,99 (extra bewaarbekers)
BOL.com €34,99
Amazon.nl €34,08

7. Medela Solo enkelzijdig, elektrische borstkolfapparaat

Wil je graag een enkel, elektrisch borstkolfapparaat dat klein, licht en betaalbaar is? Dan willen we je graag voorstellen aan de Medela Solo! Dit borstkolfapparaat heeft een ingebouwde, oplaadbare accu die tot wel zes kolfsessies mee gaat! Het apparaat kan gemakkelijk en razendsnel worden opgeladen met de USB-C kabel. 

Ben je vaak onderweg en heb je behoefte aan een compact borstkolfapparaat dat je gemakkelijk mee kunt nemen? Een apparaat dat stil is en voor 11% meer melkopbrengst zorgt door een fijn borstschild en de 2-Phase Expression Technologie? Kies dan zeker voor de Medela Solo! In totaal kun je gebruikmaken van 9 standen en je reinigt de kolf binnen no-time. Alle voordelen van Medela in een compacte oplossing voor een fijne prijs? Dat is de Medela Solo. 

Reviews Medela Solo enkelzijdig, elektrisch borstkolfapparaat

De Medela Solo is nog niet heel lang op de markt, maar het internet staat al vol positieve reviews over dit borstkolfapparaat. Moeders geven bijvoorbeeld aan dat de accu lekker lang mee gaat en dat hij echt compact en gemakkelijk mee te nemen is. De zuigkracht is goed en hij voelt comfortabel aan. 

Prénatal €152,00
BOL.com €119,00
Amazon.nl €119,00

8. Elvie Curve draagbaar kolfapparaat

De Elvie Curve is een siliconen borstkolf, welke draagbaar en niet-elektrisch is. Heb je vaak een vol gevoel in je borsten of wil je graag de melk opvangen uit de borst waaruit je niet voedt, tijdens het live voeden? Dan biedt de Elvie Curve dé uitkomst! Veel mama’s hebben een toeschietreflex in de andere borst tijdens het voeden en vinden het zonde om dit kostbare goedje te verspillen. 

Dit kolfapparaat past in je bh, zodat je je handen vrij hebt tijdens het voeden van je kindje. Let wel op: de kolf moet goed vacuüm kunnen zuigen. Verschillende moeders (vanaf cup G) hebben aangegeven dat dit niet helemaal lukt en dat is natuurlijk hartstikke zonde. 

De Elvie Curve is compact en kan ook gebruikt worden op momenten dat je met je dagelijkse bezigheden bezig bent. Deze borstkolf is gemakkelijk in gebruik en eenvoudig te reinigen. Zodra je op de siliconen buidel drukt, wek je de zuigkracht op en kun je tot wel 120ml kolven!

Reviews Elvie Curve

Veel mama’s prijzen deze kolf om het feit dat hij draagbaar is en ervoor zorgt dat je je handen vrij hebt. Let wel op: deze kolf is niet geschikt voor het aanleggen van een flinke voorraad. De kolf past goed om de borst en heeft een afsluiten, zodat de zuigkracht goed geregeld wordt. Ook het feit dat de Elvie Curve in de vaatwasser mag en dat hij 90 dagen garantie heeft zijn pluspunten! Let op: sommige vrouwen met grote borsten geven aan dat de Elvie niet altijd goed vacuüm zuigt.

BOL.com €39,99
Amazon.nl €39,99

9. Haakaa kolf – siliconen borstkolf

De Haakaa kolf is een geliefde borstkolf en is immens populair. Dit kolfapparaat is zeer betaalbaar en geschikt voor iedereen, ook voor mensen met een kleiner budget. De bloem die je in de set vindt is een stopper die ervoor zorgt dat je geen kostbare melk verliest. Je plaatst deze stopper op de borst en de rest gaat vanzelf. De Haakaa kolf vangt de melk op van de ene borst, terwijl je borstvoeding geeft. 

Ben je klaar met de kolf? Dan kun je hem in kokend water leggen om hem te reinigen. Je kunt er overigens ook voor kiezen om de borstkolf in de vaatwasser of een sterilisator te leggen. Het is goed om te weten dat deze kolf geen giftige stoffen als BPA, PVC, ftalaat of bleekmiddel bevat. Hierdoor is hij 100% veilig te gebruiken. 

Reviews Haakaa kolf

Moeders zijn erg blij met de grote hoeveelheden melk die zij opvangen, terwijl deze melk anders in een zoogcompres terecht zou zijn gekomen. Daarnaast ervaren zij deze kolf als handig in gebruik en is het reinigen ervan erg gemakkelijk. Ook de prijs van het apparaat wordt als erg goed ervaren (zonder stopper is hij nog geen €30,00)

BOL.com €38,95
Amazon.nl €22,44 (aanbieding!)

10. NurtureGoods draadloze, dubbele, elektrische kolf

De dubbele, draadloze, elektrische borstkolf van het merk NurtureGoods is de laatste op de lijst, maar daardoor zeker niet minder geliefd! Dit kolfapparaat kan dubbelzijdig kolven en helpt je bij het aanleggen van een flinke voorraad moedermelk! Deze praktische borstkolf is daarnaast ook nog eens zeer betaalbaar met een prijs van €124,00!

Heb je een klein budget, maar wil je wel graag een flinke voorraad aanleggen of de melkproductie een flinke boost geven? Dan raden we de NurtureGoods borstkolf zeker aan! De Dual Efficient borstkolf is het derde model in de collectie en zeer innovatief. De draadloze borstkolf heeft een verbeterde batterijfunctie, zodat je nog langer kunt kolven dan met het vorige model. Deze ingebouwde accu is ook oplaadbaar en de kolf bevat verder een Pressure Pulse techniek, wat zorgt voor 20% meer melk!

Dit merk blijft constant verbeteren en gaat met de tijd mee, zodat jij kunt profiteren van de beste melkopbrengst! Kolven wordt een stuk leuker met een fijn borstkolfapparaat! De Dual power motor zorgt ervoor dat je zonder moeite beide borsten tegelijk kunt afkolven, zodat je veel tijd kunt besparen die je aan andere dingen kunt besteden. 

Reviews NurtureGoods draadloos borstkolfapparaat

De mama’s zijn vol lof over dit borstkolfapparaat! Vooral de prijs en het gebruiksgemak staan bovenaan het lijstje met redenen om te kiezen voor deze kolf. Verder geven klanten ook aan dat dit borstkolfapparaat niet onder doet voor de duurdere merken!

BOL.com €124,00

Welk kolfapparaat heb je nodig?

Er zijn ontzettend veel kolfapparaten verkrijgbaar, waardoor de kans groot is dat je geen idee hebt van welke borstkolf je moet aanschaffen. Welke borstkolf is het beste? De Avent-kolf of toch de Medela-borstkolf? Welke kolfapparaat heeft een goede prijs-/kwaliteitverhouding? Heb je genoeg aan een handkolf of heb je een elektrische borstkolf nodig?

Bekijk eerst de situatie. Lukt het live voeden niet of wil je de melkproductie snel stimuleren en een enorme boost geven? Wil je graag een flinke voorraad moedermelk aanleggen voor je kindje, voor wanneer je weer gaat werken? In deze gevallen kun je het beste kiezen voor een elektrisch borstkolfapparaat. 

Ga je niet vaak kolven, maar wil je er wel eentje in huis hebben voor de zekerheid? Wil je af en toe de druk van je borsten afkolven of ook kunnen kolven wanneer je een dagje weg gaat? Dan is een handkolf vaak al ruim voldoende. Een handkolf is echter niet geschikt voor het snel ophogen van de melkproductie of regelmatig afkolven! 

Voordelen borstvoeding

Er bestaat al jarenlang een discussie over het wel of niet geven van borstvoeding en de gemoederen lopen soms hoog op. Wij adviseren om vooral je eigen gevoel te volgen en zelf de keus te maken voor het geven van borstvoeding (of niet). Er zitten veel en grote voordelen aan het geven van borstvoeding, maar in sommige gevallen is het niet mogelijk om te voeden. Lees hieronder meer over de verschillende voordelen van het geven van borstvoeding. 

Oxytocine, ook wel het gelukshormoon genoemd

Wanneer je je newborn borstvoeding geeft, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit gelukshormoon zorgt onder andere voor de toeschietreflex, maar gaat ook gevoelens van depressie tegen. Je geef je kindje het beste van jezelf en geeft jezelf een geluksgevoel: een win-win!

Het beste van mama: afweerstoffen/antistoffen

In moedermelk zitten antistoffen/afweerstoffen welke ervoor zorgen dat de gezondheid van je kindje beschermd wordt, wat direct een groot gezondheidsvoordeel oplevert voor je kleintje! Deze afweerstoffen beschermen je kindje onder andere tegen middenoorontstekingen en luchtweginfecties. Verder is bewezen dat baby’s die opgroeien met moedermelk minder last hebben van klachten als eczeem en psoriasis. 

Heb je de 22-weken prik gehad tijdens de zwangerschap? Dan is je kindje de eerste weken/maanden beschermd tegen kinkhoest, maar ook via de borstvoeding krijgt je kindje de nodige antistoffen binnen. 

Sneller afvallen of terug op gewicht met borstvoeding

Nee, de zwangerschapskilo’s vliegen er niet bij iedereen a la minute af, maar je valt wel sneller af wanneer je borstvoeding geeft en zult snel verschil zien. Tijdens het geven van borstvoeding is het van essentieel belang om extra goed voor je lichaam te zorgen. Dit is altijd verstandig, maar tijdens de lactatieperiode nog net iets belangrijker. Gezonde maaltijden zijn een must, maar ook voldoende (proberen te) slapen is erg belangrijk. 

Je hebt altijd voeding bij je

Een heel groot voordeel van het geven van borstvoeding is dat je het altijd bij je hebt. Je bent niet afhankelijk van een flessenwarmer (en dus een stopcontact), je hoeft geen melkpoeder mee te nemen en je kunt overal borstvoeding geven aan je kindje. Dit is een van de belangrijke redenen dat veel moeders kiezen voor borstvoeding, naast het feit dat borstvoeding goed is voor zijn gezondheid.

Soms is borstvoeding geven niet mogelijk

Het geven van borstvoeding is jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd. In sommige gevallen is de productie niet optimaal of weigert de baby aan de borst te drinken. Wil je toch heel graag borstvoeding geven? Geef dan niet op en lever jezelf over aan de borstkolf. Een lactatiekundige kan heel veel informatie en handige tips geven om de borstvoeding toch te laten slagen. 

Waarom kiezen voor een borstkolf?

We hebben in dit artikel al redenen gegeven om een borstkolf te gebruiken. De meeste vrouwen gebruiken een borstkolfapparaat om na het bevallingsverlof te blijven voeden en de productie niet te ver te laten teruglopen. Ook kiezen veel vrouwen voor een borstkolf om de melkproductie een flinke boost te geven. Tegenwoordig kun je bijna geruisloos kolven, zodat het ook op de werkvloer geen ongemakkelijk moment hoeft te zijn. 

Als live borstvoeding geven niet lukt

Lijkt het de eerste dagen alsof je gemaakt bent voor het geven van borstvoeding? Fijn! In sommige gevallen kan er na een aantal dagen een dipje optreden. Denk aan teruglopende melkproductie, het weigeren van de borst of andere problemen. Veel vrouwen grijpen dan naar de borstkolf, om de productie niet té ver terug te laten lopen.

Ons advies: laat je goed adviseren door een lactatiekundige. Vaak kun je met een aantal tips en adviezen weer live voeding geven aan je kindje. Maak genoeg tijd vrij voor de borstvoeding, wanneer je écht graag borstvoeding wilt blijven geven. Het beste van mama geeft altijd voldoening! Let wel op: het geven van borstvoeding lukt niet altijd! Probeer advies in te winnen, om het een kans van slagen te geven.

Kolfapparaten van bekend- of onbekend merk?

Ben je net nieuw in de wereld van de kolfapparaten? Dan is de kans groot dat je al de Medela-kolf en de Avent borstkolf tegen bent gekomen op verschillende fora en in webwinkels. Je hoeft echter niet perse te kiezen voor een A-merk kolfapparaat, want ook de minder bekende merken leveren prima kolfapparaten. Bedenk eerst hoe vaak je de kolf wilt gaan gebruiken en lees de reviews van andere mama’s door. Op die manier weet je zeker dat je geen miskoop doet en dat je een kolf koopt die bij jou past. 

Uitleg soorten kolfapparaten

In dit artikel heb je kunnen zien dat er verschillende borstkolven bestaan. Hieronder geven we een beknopte uitleg over de verschillende soorten kolven.

Handkolf

Een handkolf is vooral geschikt voor vrouwen die sporadisch gaan kolen. Denk aan de druk van je borsten afkolven of af en toe buiten de deur kolven. Deze kolven zijn vaak goedkoop, maken weinig tot geen geluid en hebben geen netstroom/batterijen nodig. Deze kolven zijn niet geschikt voor moeders die graag de melkproductie een boost willen geven of dagelijks willen gaan kolven. 

Enkelzijdig elektrisch kolfapparaat

De enkelzijdige, elektrische borstkolf is perfect geschikt voor incidenteel gebruik of voor vrouwen die niet graag met twee borsten tegelijk bezig willen zijn. Met deze kolf heb je één hand vrij, zodat je bijvoorbeeld borstmassage/borstcompressie kunt toepassen. Doorgaans zijn deze kolfapparaten een stuk goedkoper dan de dubbelzijdige kolven. 

Dubbelzijdig elektrisch kolfapparaat

Een dubbelzijdig, elektrisch borstkolfapparaat is geschikt voor vrouwen die de melkproductie willen stimuleren en/of vaak willen gaan kolven. Deze borstkolven (van A-merken) zijn doorgaans een stuk duurder, maar besparen je wel heel veel tijd. In veel ziekenhuizen en geboortehuizen kun je de eerste dagen gebruikmaken van een speciaal apparaat om de productie op gang te helpen. 

Handsfree borstkolf

Wanneer je net moeder bent kom je er al snel achter dat er te weinig uren in een dag zitten. Veel moeders kiezen de laatste jaren dan ook steeds vaker voor een handsfree borstkolf, waarmee je kunt kolven terwijl je je handen vrij hebt. De Elvie Pump is een heel bekende handsfree kolf, maar er bestaan ook goedkopere exemplaren. 

Elvie Pump als beste borstkolfapparaat

De Elvie Pump bestaat nog niet heel lang, maar is wel ontzettend populair. Onlangs schreven we een uitgebreid artikel over deze handsfree borstkolf, welke je hier kunt lezen. We raden aan om de reviews van andere moeders door te nemen, omdat deze borstkolf niet bij iedereen past. Met een prijs van bijna €300,00 is dit een flinke uitgave.

Borstkolf vergoeding in 2023

Veel aanstaande moeders zijn op zoek naar een borstkolf vergoeding via de zorgverzekeraar. Vanuit de basisverzekering krijg je geen vergoeding voor een borstkolfapparaat, maar in sommige aanvullende pakketten kan er wel een vergoeding zitten. Wij raden aan om de polis van je zorgverzekering goed door te nemen of contact op te nemen met je zorgverzekeraar. 

Lees hier ons artikel over de Zorgverzekering en Zwangerschap

Gerelateerd aan borstvoeding

Er komt meer kijken bij borstvoeding dan je denkt! Op MamaGroeit.nl hebben we een aantal artikelen geschreven over onderwerpen die bij borstvoeding horen. Denk aan zoogcompressen tegen lekkende borsten, borstvoedingsdoeken, moedermelkbewaarzakjes en koeltasjes voor de moedermelk. Hieronder vind je de links naar deze informatieve artikelen. 

Koeltasje moedermelk voor het bewaren van afgekolfde melk 
13x de beste moedermelkbewaarzakjes!
Dit zijn de beste tepelhoedjes & tepelbeschermers
Wasbare zoogcompressen
Bekijk hier de mooiste borstvoedingsdoeken
Flessenwarmers voor thuis en onderweg
Sluitlaken of sluitband: dit zijn de beste opties

Veelgestelde vragen over de beste kolfapparaten

Het kiezen van de beste borstkolf is geen eenvoudige klus, want iedere vrouw is anders en het gaat hier om een heel persoonlijk product. Hieronder kun je een aantal veelgestelde vragen lezen over de beste borstkolfapparaten.

Hoe kies je een kolf?

Het aanschaffen van een kolf kan lastig zijn, omdat er ontzettend veel keus is. Daarnaast zijn er verschillende soorten kolven, met allemaal verschillende prijzen. Wij adviseren om eerst goed te kijken naar hoe vaak je de kolf wilt gaan gebruiken en dan een budget vast te stellen. 
Borstkolven zijn er in verschillende prijsklassen, waarbij de goedkopere kolfapparaten vaak niet onderdoen voor de A-merk kolven. Ga je vaak moedermelk afkolven? Dan raden we je een elektrische, dubbele borstkolf aan. Voor sporadisch kolven volstaat een handkolf of elektrische, enkelzijdige kolf. 

Welke kolf is de beste?

Jammer genoeg is dit voor iedereen anders. De ene moeder is dolblij met haar handkolf, zodat ze tijdens een dagje weg toch wat moedermelk kan afkolven. De andere moeder heeft veel baat bij haar dubbel, elektrisch kolfapparaat om een flinke voorraad melk in de vriezer te kunnen zetten. Kortom: de beste kolf is voor iedereen anders!
Medela is een van de meest verkochte merken wanneer het om kolfapparaten gaat en veel vrouwen vinden de kolven van dit merk dan ook de beste. Jammer genoeg heeft niet ieder gezin een groot budget en de kolven van Medela zijn iets prijziger dan B-merken. 

Welke kolf voor fulltime kolven?

Veel vrouwen vragen zich af voor welke kolf zij moeten kiezen wanneer ze fulltime willen gaan kolven. Om jezelf een heleboel tijd te besparen adviseren we je om een dubbel, elektrisch kolfapparaat aan te schaffen. Met zo’n borstkolf ben je een stuk sneller klaar! Er wordt door moeders vaak gekozen voor de Medela Maxi Swing Flex, maar ook de goedkopere borstkolven (zoals NurtureGoods) doen het goed. We raden een enkelzijdige- of handkolf af wanneer je fulltime wilt gaan kolven. 

Waar kan ik een kolfapparaat kopen?

In dit artikel heb je een aantal links naar webshops kunnen zien, zoals BOL.com, Prénatal en Amazon, maar je kunt een borstkolfapparaat ook in de winkel aanschaffen. Let wel op! Vaak zijn kolfapparaten in de fysieke winkel een stuk duurder dan online! Daarnaast kun je online snel de beste aanbiedingen bekijken en op die manier de beste kolf aanschaffen voor de laagste prijs. 

Hoe lang kun je afgekolfde melk bewaren?

Het is belangrijk om te weten hoe je de moedermelk het beste kunt bewaren en hoe lang. Wist je dat je met speciale moedermelkbewaarzakjes een heleboel ruimte kunt besparen in de koelkast of vriezer? Wij hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven dat je hier kunt lezen. Hieronder kun je de richtlijnen bekijken voor het veilig bewaren van afgekolfde moedermelk. 
Kamertemperatuur (16 tot 25 graden): maximaal 4 uur
Koelkast max. 4 graden of kouder: maximaal 3 dagen
Diepvriezer -18 graden of nog kouder: max. 6 maanden

Hoe lang gaat de Medela Freestyle mee?

Het is fijn om te weten hoe lang je kunt kolven met een opgeladen borstkolf van Medela. Wanneer je kiest voor de Medela Freestyle, kun je zo’n 8 keer kolven. Een opgeladen accu gaat zo’n 2 uur mee en er wordt rekening gehouden met een gemiddelde kolfsessie van 15 minuten. 

Hoe duur is een kolfapparaat?

De prijzen van kolfapparaten verschillen sterk per type kolf en per merk. Zo betaal je voor een dubbel, elektrisch kolfapparaat al snel ruim €100,00 (tot zo’n €300), terwijl je voor een handkolf al voor €30,00 klaar kunt zijn. De handkolven zijn het meest goedkoop en de dubbel, elektrische kolfapparaten en handsfree kolven zijn doorgaans het meest duur. 

Wanneer kolf kopen?

Veel zwangere vrouwen willen graag zo snel mogelijk alle benodigdheden in huis halen voor hun kindje en de hormonen versterken deze gevoelens. Toch is het verstandiger om nog even te wachten tot na de geboorte! Ben je er 100% zeker van dat je wilt gaan kolven en weet je ook al dat je vaak wilt gaan kolven? Bijvoorbeeld na het verlof? Dan kun je de beste aanbiedingen afwachten en je slag slaan!

Heb je altijd een borstkolf nodig?

Nee, niet iedere moeder heeft een borstkolf nodig. Sommige mama’s kiezen ervoor om moedermelk af te kolven wanneer hun kindje nog niet goed genoeg uit de borst kan drinken of wanneer ze melkproductie willen stimuleren. Een andere reden is dat moeders weer aan het werk gaan na hun verlof en toch borstvoeding willen blijven geven. Met een dubbel, elektrisch kolfapparaat leg je dan binnen no-time een voorraad moedermelk aan. 

Scroll naar boven