Nub-theorie

Nub-theorie | Is het een jongen of meisje?

Veel ouders willen tegenwoordig van tevoren al weten of zij een jongen of meisje verwachten. Dit is natuurlijk erg praktisch, voor wat betreft de baby-uitzet. Met de nub-theorie kun je alvast genieten van een beetje voorpret! Lees in dit artikel de informatie die je nodig hebt om zelf de NUB-theorie te begrijpen én uit te proberen.

Wat is de nub-theorie? Een korte uitleg.

De letterlijke vertaling van de “nub” is bobbeltje. Vanaf ongeveer elf weken zwangerschap gaan de geslachten zich ontwikkelen. Bij de bevruchting staat overigens al vast of jouw baby een jongen of een meisje is. Dit wordt namelijk bepaald door de chromosomen. XX voor een meisje en XY voor een jongen.

Na de elf weken vormt er zich bij jongens een penis en bij meisjes een clitoris. Het ziet er nog aardig gelijk uit, maar toch kun je door de stand hiervan bekijken wat voor een geslacht jouw baby heeft. Bij meisjes staat de nub evenwijdig aan aan de ruggengraat en bij jongens 30 graden omhoog, ten opzichte van de ruggengraat.

Op deze afbeeldingenpagina van Google zie je veel voorbeelden.


Geen zekerheid

Deze methode is voor maar 75% effectief. Je hebt hoe dan ook een goede echofoto nodig en de echo moet gemaakt zijn tussen de 12 en 14 weken. Ben je iets te vroeg of te laat? Dan kan het zijn dat de echo verkeerd beoordeeld wordt. In de 13e zwangerschapsweek wordt een betrouwbaarheid van 95% gegeven.

De beste echo om de nub te beoordelen is wanneer de foetus op zijn rug ligt, met zijn of haar beentjes opgetrokken. De nub is dan het beste zichtbaar.


Eigen ervaring nub-theorie

Ik kwam in aanraking met de nub-theorie bij mijn derde kind. Bij de laatste kinderen klopte de nub iedere keer. Ik heb even snel een foto van een echo opgezocht van de laatste zwangerschap. Op deze (helaas onscherpe) foto is de nub duidelijk te zien. Uitkomst : een dochter!

De twee streepjes links in beeld vormen de nub. Je ziet dat de nub evenwijdig aan de ruggengraat is en in een rechte lijn doorloopt.


Hoe kom je aan een echo met een nub?

Niet iedereen krijgt een echo tussen de 12 en 14 weken. Ook wilt niet iedere echoscopist meewerken aan deze theorie. Je kunt het natuurlijk wel aardig vragen! Verder kun je ervoor kiezen om een korte pretecho in te plannen. Tijdens een korte pretecho kun je vragen of de echoscopist deze foto’s wilt maken. De kosten voor een pretecho komen voor eigen rekening en verschillen per echobureau. Gemiddeld betaal je zo’n €40-€50 voor een geslachtsbepaling bij een commercieel echobureau.


Geslachtsbepaling vanaf 13 weken

Tegenwoordig kun je een echo voor de geslachtsbepaling inplannen vanaf 13 weken. Let wel op dat je dan niet 100% zekerheid hebt! Vanaf 20 weken zwangerschap is het geslacht een stuk beter te zien en zelfs dan is het nog niet zeker. Hoe vaak hoor/lees je niet dat vrouwen bevielen van een dochter, terwijl zij een zoontje verwachtten?

Een erg bekend echobureau in Nederland dat geslachtsbepalingen aanbiedt vanaf 13 weken is 3D echobureau Barendrecht. Mocht ze het geslacht niet duidelijk kunnen zien of ze is niet zeker van wat ze ziet, mag je nog een keertje terugkomen. Er staan veel positieve reviews/ervaringen op het internet over deze praktijk. Ook hier betaal je de kosten van de geslachtsbepaling zelf.


De medische 20 weken echo

Lang niet alle verloskundige en echoscopisten werken mee aan het bepalen van het geslacht tijdens de medische 20 weken echo. Vraag van tevoren of dit gedaan wordt. Je kunt zelf ook een pretecho inplannen, maar dat is natuurlijk een stuk leuker wanneer je al een stuk verder bent. De 20-weken echo is niet voor niets een medische echo. Het meest belangrijke is de gezondheid van je kindje en daarna komt het geslacht pas. Over het algemeen willen echoscopisten wel even snel voor je kijken naar het geslacht, maar ze geven nooit een zekerheid.

Lees ook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *