Nub-theorie | geslacht van je kindje

nub-theorie

Spannend! Is het wonder in je buik een jongen of een meisje? Tegenwoordig willen veel ouders van tevoren weten of zij een jongetje of meisje verwachten en dat kan al vroeg! Met de nub-theorie kun je alvast genieten van de voorpret! In dit artikel lees je de informatie die je nodig hebt om de NUB-theorie te begrijpen en uit te voeren.

Wat is de nub-theorie? Een korte uitleg

Bobbeltje: dat is de letterlijke vertaling van “nub”. Vanaf de bevruchting (conceptie) staat al vast of je een jongetje of een meisje krijgt, dit wordt door de chromosomen bepaald. De geslachtschromosomen voor een meisje bestaan uit XX en de geslachtshormonen voor een jongen bestaan uit XY. Wist je dat de zaadcel (en dus de vader) “bepaald” welk geslacht jullie kindje krijgt? De zaadcel geeft namelijk óf een X óf een Y door.

Lees ook: De mooiste geboorteversiering in 1 overzicht!

Vanaf elf weken zwangerschap gaan de geslachten zich verder ontwikkelen, maar tot die tijd zien de geslachtsorganen er hetzelfde uit. Na deze elf weken vormt er zich bij jongens een penis en bij meisjes een clitoris. Ondanks dat het er nog vrijwel hetzelfde uitziet, kun je door de stand van de geslachtsorganen bekijken wat het geslacht is van je kindje.

Bij meisjes staat de nub evenwijdig aan de ruggengraat, terwijl de nub bij jongens 30 graden omhoog staat ten opzichte van de ruggengraat. Het blijft “gissen”, de nub-theorie, maar leuk is het zeker en vaak klopt het nog ook!

Op deze afbeeldingenpagina van Google kun je veel voorbeelden bekijken

Lees ook:

Hoe betrouwbaar is de nub-theorie?

Leuk, dat zeker. Maar de nub-theorie is voor maar 75% effectief. De echofoto die je gaat gebruiken voor de nub-theorie moet op de juiste manier gemaakt zijn én de echo moet plaatsvinden tussen de 12 en 14 weken. De kans dat de echo verkeerd beoordeeld wordt is groter wanneer je de echo te vroeg of te laat maakt.

Pas je de nub-theorie toe wanneer je in de 13e zwangerschapsweek zit? Dan neemt de betrouwbaarheid toe tot 95%. Vanaf ongeveer 14 weken bieden veel echobureau’s een zogenaamde geslachtsbepaling (of geslachtsbepalende echo) aan.

De beste echo om de nub te beoordelen is wanneer de foetus op zijn rug ligt, met zijn of haar beentjes opgetrokken. De nub is dan het beste zichtbaar en de kans op fouten is dan het kleinst.

Lees ook: Dit zijn 18x de leukste luiertassen van dit moment!

Nub-theorie meisje : eigen ervaring

Toen ik zwanger was van mijn derde kind kwam ik in aanraking met de bekende nub-theorie. Bij alle zwangerschappen die volgden, klopte de nub-theorie. Hieronder zie je een (helaas onscherpe) foto, waarop de nub heel goed zichtbaar is. Uitkomst: een dochter!

De twee streepjes links in beeld vormen de nub. Je ziet dat de nub evenwijdig aan de ruggengraat is en in een rechte lijn doorloopt. Dit is een perfect voorbeeld van een goede echofoto voor de nub-theorie.

nub-theorie

Hoe kom je aan een echo met een nub?

Staat er geen echo gepland tussen de 12 en 14 weken zwangerschap? Of wilt de echoscopist niet meewerken aan de nub-theorie? Geen stress! Je kunt zelf een korte pretecho inplannen, zodat de het echobureau een mooie, perfecte echofoto kan maken voor de nub-theorie. De kosten van zo’n echo op eigen verzoek komen wel voor eigen rekening en verschillen per echocentrum.

Gemiddeld betaal je ongeveer €40-€50 voor een geslachtsbepaling bij een commercieel echobureau. Krijg je wel een echo tussen de 12 en 14 weken zwangerschap? Vraag dan alsnog of de echoscopist mee wilt werken aan de nub-theorie. De ervaring leert dat echoscopisten de laatste jaren meer interesse tonen in deze methode.

Geslachtsbepaling vanaf 13 weken

De meeste echobureaus bieden een geslachtsbepaling aan vanaf 14 weken zwangerschap, maar er zijn de laatste jaren ook praktijken die de geslachtsbepalende echo al vanaf 13 weken uitvoeren. Let op: je hebt niet de 100% zekerheid die je eigenlijk wel wilt hebben. Vanaf 14 weken is het geslacht al duidelijker te zien.

Vanaf 20 weken zwangerschap is het geslacht van de ongeboren baby nog duidelijker te zien, maar zelfs dan is het nog niet zeker dat de uitslag klopt. Zelfs in deze moderne tijd lezen we nog steeds verhalen van vrouwen die bevielen van een dochter, terwijl zij eigenlijk een zoontje verwachtten.

Een erg bekend echobureau in Nederland dat geslachtsbepalingen aanbiedt vanaf 13 weken is 3D echobureau Barendrecht. Mocht ze het geslacht niet duidelijk kunnen zien of ze is niet zeker van wat ze ziet, mag je nog een keertje terugkomen. Er staan veel positieve reviews/ervaringen op het internet over deze praktijk. Ook hier betaal je de kosten van de geslachtsbepaling zelf.

Lees ook: Baby Musthaves top 10 : wat heb je echt nodig?

De medische 20 weken echo

De medische 20 weken echo (SEO of Structureel Echoscopisch Onderzoek) is in het leven geroepen om eventuele afwijkingen bij de ongeboren baby zo snel mogelijk op te sporen. Deze medische echo is dan ook niet bedoeld om te weten te komen welk geslacht je kindje heeft.

Natuurlijk zijn er genoeg verloskundigen en echoscopisten die je graag vertellen of je een jongetje of een meisje verwacht, maar dit is dus niet altijd het geval. De gezondheid en groei van je kindje is het meest belangrijke tijdens deze echo, maar je kunt het altijd van tevoren vragen.

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven