Educatief speelgoed 3 jaar : wat is leuk speelgoed?

Educatief speelgoed 3 jaar

Je kindje wordt binnenkort 3 jaar of je zoekt leuk, educatief speelgoed voor de feestdagen. Wat is leuk speelgoed om te geven aan je kindje van 3 jaar? Ga je voor houten speelgoed of voor de Electro Wonderpen? Of misschien toch voor educatieve spelletjes zoals “Ik leer letters”? Educatief speelgoed 3 jaar: bekijk de meest leuke en leerzame cadeautjes voor je kind!

Educatief speelgoed 3 jaar als cadeau

Ben je op zoek naar het leukste educatieve speelgoed voor je peuter van 3 jaar? Dan is de keus heel ruim. Dit is het laatste jaar dat je kindje volledig thuis is, voordat hij de grote stap naar de basisschool zal gaan maken. Een goede voorbereiding is het halve werk en educatief speelgoed begint je kindje waarschijnlijk ook steeds meer te interesseren.

In deze lijst kun je leuk, educatief speelgoed vinden voor je kindje van 3 jaar. Denk aan puzzels, stapeltorens en ander leuk speelgoed om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Deze lijst bevat ook leuke kerstcadeautjes voor een klein budget! Leerzaam speelgoed hoeft niet duur te zijn en dat laten wij je in dit artikel zien!

Lees ook: Dit zijn de beste leertorens van dit moment!

Kleurentorentjes

1. Kleurentorentjes van Jumbo

Het spel ‘Kleurentorentjes’ van Jumbo is al meerdere keren een Sint-tip van bol geweest en het spelletje is immens populair. Met dit spel leren jonge kinderen vanaf drie jaar kleuren herkennen, zichzelf concentreren en samen spelen. De torentjes hebben zes kralen in de kleuren groen, geel, blauw, oranje, wit en rood. Degene die het eerste zijn torentje compleet heeft met de houten kralen, is degene die wint. Je kunt dit spel spelen met twee tot vier personen.

Bekijk de kleurentorentjes hier bij bol

Clementoni Kleuterschool

2. Clementoni Kleuterschool

In deze set van Clementoni zitten allerlei educatieve spellen met veel activiteiten voor kleuters. Maak leren nu nog leuker en stimuleer de creativiteit van je kind. In de set vind je ook nog (niet giftige en afwasbare) vingerverf en een boel viltstiften. Met deze leuke extra’s moedig je kinderen aan om de mooiste tekeningen te maken.

De activiteiten zijn op een manier ontworpen dat zij manuele vaardigheden bevorderen, maar bijvoorbeeld ook helpen bij het ontwikkelen van taalvaardigheden. Deze set van Clementoni zorgt gegarandeerd voor urenlang speelplezier!

Bekijk Clementoni Kleuterschool op deze pagina van bol

Ik Leer Letters

3. Educatief Speelgoed 3 Jaar – Ik Leer Letters

Het spel “Ik leer letters” van Jumbo is een budgetproof en leerzaam cadeautje voor in de schoen of tijdens de kerstdagen. Kinderen leren op een leuke manier de letters uit het alfabet herkennen en vergroten met het spel de woordenschat. Zoek letters bij afbeeldingen en leer het alfabet vormen! Natuurlijk moet je ook nog even de letters van het alfabet op volgorde leggen!

Dit spel is een musthave voor kinderen van 3 jaar, welke volgend jaar naar de basisschool gaan. Wanneer kinderen op jonge leeftijd al (vaak) in aanraking met letters komen, gaat de ontwikkeling op school ook een stuk sneller en makkelijker. In de set vind je 6 spelletjes, 26 letterpuzzels en een andere puzzel.

Bekijk ‘Ik Leer Letters’ hier bij bol

Ik leer op groep naar groep 1

4. Ik leer op weg naar Groep 1

In Nederland gaan kinderen naar de basisschool vanaf het moment dat zij vier jaar zijn. Kinderen van 3 jaar kun je al een beetje voorbereiden op groep 1 met educatief speelgoed, zoals de bovenstaande set. Met behulp van 20 spelletjes leert je kind van alles over vormen, kleuren, de letters van het alfabet en natuurlijk tellen van één tot vijf.

Alle spelletjes sluiten goed aan bij de onderwerpen die kinderen leren in groep 1. In de set vind je: leer letter met het dieren alfabet, leer cijfers met de boodschappenmandjes, leer kleuren & vormen met 5 lottokaarten en 30 fiches en het grote boerderijspel.

Bekijk ‘Ik leer op weg naar Groep 1’ bij bol

Electro Wonderpen Nijntje

5. Electro Wonderpen Nijntje

Electro Wonderpen Nijntje is een leuke cadeautip voor tijdens Sinterklaas en Kerst, maar ook voor verjaardagen is dit een ideaal cadeautje. De wonderpen van Electro is zeer geliefd onder kinderen en verkrijgbaar in meerdere varianten. Onder andere de ‘Vormen en Kleuren’ en ‘Nijntje’-wonderpennen zijn erg populair en worden vaak tijdens de feestdagen gegeven.

Een groot voordeel is dat de Electro Wonderpen gebruikt kan worden door kinderen vanaf 2 jaar, zodat je hier lang plezier van hebt. In het spel moet je kindje het juiste antwoord geven op iedere vraag. Als je kind met de punt van de pen het antwoord aanraakt, hoor je een muziek en gaat er een lampje branden. In deze set zitten twaalf kaarten en natuurlijk de Wonderpen.

Bekijk de Electro Wonderpen hier bij bol

Bing Maxi Memo

6. Educatief Speelgoed Bing Memo

Maxi Memo, het is een Bing Ding! Wie kent Bing niet? Wanneer je een jong kindje hebt en weleens de televisie aanzet, ben je dit vrolijke konijntje vast al eens tegengekomen. Memo is al jarenlang een populair en educatief spel, wat leuk is voor jong en oud. Voor dit memo spel worden de afbeeldingen van Bing en zijn vriendjes gebruikt, wat het extra leuk maakt voor de kinderen.

Wie vindt Coco als eerst? En heb je Panda al gevonden? Wanneer je kindje nog erg jong is, kun je beginnen met een klein aantal kaartjes. Begrijpt hij het spel? Dan kun je er steeds meer kaarten bij leggen. Het spel is ontzettend goed geschikt voor de bevordering van de concentratie, geheugentraining en het herkennen van beelden.

Bekijk de Bing Maxi Memo hier bij bol

educatief speelgoed 3 jaar

7. Spaghetteez 100 stuks – Montessori speelgoed 3 jaar

Spaghetteez ben je misschien al tegengekomen in het Grote Speelgoedboek. Dit populaire stukje speelgoed is nu alleen erg leuk, maar ook nog eens educatief. Spaghetteez zijn flexibele, zachte staafjes die je in elkaar kunt klikken. Maak een dino, een ander leuk figuurtje of bijvoorbeeld een grote vrachtwagen!

In deze set vind je 100 stuk Spaghetteez, zodat je kindje zichzelf urenlang kan vermaken. Officieel wordt Spaghetteez aangeraden voor kinderen vanaf 4 jaar, maar ook kinderen van 3 jaar kunnen zich hier urenlang mee vermaken. Blijf er wel bij! Spelen met Spaghetteez is goed voor de motoriek en stimuleert creatief denken. Dit speelgoed wordt ook wel Montessori speelgoed genoemd en is erg goed voor de ontwikkeling van je kind(eren).

Bekijk deze set Spaghetteezz hier bij bol

Educatief speelgoed 3 jaar wobbel

8. Educatief speelgoed 3 jaar – Wobbel

“Een van de beste speelgoedaankopen!” luidt één van de reviews over de immens populaire Wobbel. Het lijkt een simpel stukje hout, maar is in feite veel meer dan dat! Veel mensen laten zich afschrikken door de prijs, maar besluiten er toch eentje aan te schaffen nadat ze zoveel positieve verhalen hebben gehoord. Bovenstaande Wobbel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, maar er bestaat ook een Wobbel voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

Een Wobbel is eigenlijk een stuk speelgoed dat kan dienen als allerlei soorten speelgoed. Een schommel, glijbaan? Een opstapje of misschien toch een hut? Het Balance Board is geschikt voor jonge kinderen, maar ook voor volwassen. Wist je dat de Wobbel ook een positief effect heeft op kinderen die nog moeite hebben met balanceren?

De Wobbel helpt het gevoel voor evenwicht te ontwikkelen, stimuleert het evenwichtsorgaan, is extra stabiel en onverwoestbaar! En verder: de lak is kindvriendelijk en watergedragen, het persvilt reduceert geluid en voorkomt krassen op de vloer en hij is gemaakt van beukenhout.

Bekijk de Wobbel hier bij bol

Little Dutch Hamertje Tik

9. Educatief speelgoed 3 jaar – Little Dutch Hamertje Tik

Hamertje Tik in een hip jasje: dat is de versie van Little Dutch. Dit spel is tijdloos en zorgt al heel wat jaren voor veel speelplezier onder kinderen en dat zal waarschijnlijk nooit veranderen. Gelukkig kun je tegenwoordig wel kiezen uit verschillende setjes, want niet iedereen vindt de ouderwetse kleuren van andere sets een succes. Laat je kindje de mooiste figuurtjes (na)maken of laat zijn fantasie op de vrije loop! Hier komen de mooiste kunstwerken van. Onlangs schreven we een uitgebreid artikel waarin je de leukste hamertje tik-sets kunt vinden!

Bekijk Little Dutch Hamertje Tik hier bij bol

New Classic Toys Torenspel

10. New Classic Toys Torenspel

Kies je voor duurzaam en educatief? Dan kun je het Torenspel van New Classic Toys overwegen. Dit geweldige spel kun je alleen spelen, maar ook samen met het hele gezin. Ken je Jenga nog? Dit torenspel heeft hetzelfde doel en is geweldig voor jong en oud. Wie als laatst een blok op de toren heeft gelegd zonder hem te laten omvallen, heeft gewonnen!

Door de leuke, vrolijke kleurtjes vinden jongere kinderen het ook erg leuk om te bouwen met de blokken. Je hoeft dus niet perse het spel te doen zoals het eigenlijk hoort, maar kunt het gebruiken zoals je wilt. Het torenspel is goed voor de fijne motoriek en het verbeteren van de hand-oogcoördinatie. Daarnaast stimuleert het ook de herkenning van afbeeldingen, vormen en kleuren.

Bekijk het Torenspel bij bol

Bonte Ballonnenspel Nijntje

11. Bonte Ballonnenspel Nijntje

Ravensburger biedt ontzettend veel leuke en educatieve spelletjes aan voor kinderen in alle leeftijden. Het Bonte Ballonnenspel van Nijntje is een van de meest geliefde spelletjes ooit! Help jij om 6 ballonnen met verschillende kleuren te verzamelen? Kids leren met dit spel kleuren te herkennen en te onderscheiden. Dit spel kan gespeeld worden door 1 tot 4 spelers en duurt ongeveer tien minuten.

Bekijk het Bonte Ballonnenspel hier bij bol

educatief speelgoed 3 jaar magnetibook

12. Janod Magnetibook Educatief Speelgoed

Hierboven zie je een voorbeeld van één van de Janod Magnetibooks, maar er zijn nog veel meer varianten: prinsessen, dieren, racers, verkleedfeest meisjes, sprookjes en nog veel meer! Het educatieve spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 tot en met 8 jaar en bevat 10 voorbeeldkaarten en 40 magneten. Aan de binnenkant van het boek kun je meerdere leuke figuren maken! Het is ideaal speelgoed voor thuis, maar ook voor onderweg, want je neemt het gemakkelijk overal mee naartoe.

Bekijk hier alle Janod Magnetibooks bij bol

Haba Mijn eerste spelletjesdoos

13. Haba Mijn Eerste Spelletjesdoos

Dit is een musthave spelletjesdoos voor ieder gezin met kinderen! In deze eerste spelletjesdoos van Haba zitten 10 spelletjes, waaronder een omloopspel, kaartspel, memoryspel en een bordspel. Met de eenvoudige regels en korte speelduur is deze doos perfect geschikt voor jongere kinderen en haal je gegarandeerd speelplezier in huis. De spelletjes stimuleren samenwerken, het herkennen van kleuren, samenwerken en begrijpen van spelregels.

Bekijk ‘Haba Mijn Eerste Spelletjesdoos’ hier bij bol

Educatief speelgoed 3 jaar magnetische letterdoos

14. Magnetische Letterdoos Zwijsen

Zwijsen is een grote naam wanneer het om leren gaat en je zult deze naam de komende jaren nog vaak tegenkomen. De magnetische letterdoos is al jaren oud, maar zit nu in een nieuw jasje! Kinderen leren spelenderwijs kennismaken met letters, zinnen lezen en woordjes. De opdrachten in de doos stimuleren de ontwikkeling van taal en lezen.

De magneetjes kunnen steeds opnieuw gebruikt worden, waardoor kinderen eindeloos kunnen oefenen. Alle opdrachten in deze magnetische letterdoos sluiten aan op de basisschool, waardoor je kind straks een stapje voor heeft. In de doos vind je magnetische werkbladen en letters. Vergroot de woordenschat, oefen de letters en maak woorden en zinnen!

Bekijk de Magnetische Letterdoos hier bij bol

Educatief speelgoed 3 jaar

15. Little Dutch Magnetisch Speelbord

Eerder kwam je al “Hamertje Tik” tegen van Little Dutch in deze lijst, maar ook dit magnetische speelbord is erg populair! Met dit speelbord leert je kindje wat je allemaal op de boerderij ziet. Je kunt de bijgeleverde kaartjes namaken en vervolgens de magneten op de juiste plek plaatsen. Uiteraard kun je ook zelf je eigen weg gaan met het spel! Magneetpuzzels zijn erg populair en geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Heb je nog geen leuk cadeau voor een verjaardag? Dan is dit een leuke tip!

Bekijk het Little Dutch Magnetisch Speelbord hier bij bol

Waar moet je op letten bij educatief speelgoed?

Er zijn een aantal punten waarop je kunt letten wanneer je speelgoed aan gaat schaffen voor je kindje. Hieronder hebben we een aantal van die punten toegelicht.

Duurzaamheid

Tegenwoordig vinden we het allemaal steeds belangrijker dat een product duurzaam is. Gaat het lang mee? Is de kwaliteit goed? Waar is het speelgoed van gemaakt? Zo kun je voor bioplastic kiezen, in plaats van normaal plastic. Daarnaast is houten speelgoed duurzaam en kan vaak worden doorgegeven aan broertjes/zusjes of vrienden.

Educatief en adviesleeftijd

Educatieve spelletjes worden vaak aangeboden met een adviesleeftijd. Je hoeft je hier natuurlijk niet (altijd) aan te houden, maar bedenk wel dat producenten dit speelgoed maken voor een bepaalde leeftijd. Wanneer het speelgoed goed aansluit op de leeftijd van je kindje, zal hij hier het meeste van leren. Speelgoed voor oudere kinderen is vaak nog te moeilijk, waardoor kinderen hun interesse snel verliezen.

Veiligheid van educatief speelgoed 3 jaar

Kinderen van 3 jaar hebben nog weleens de neiging om speelgoed in hun mond te stoppen. In Nederland mag je verwachten dat het speelgoed veilig bevonden is voor de leeftijd die aangegeven wordt. Bevat een spel kleine onderdelen en weet je dat je kind nog weleens iets in zijn mond stopt? Kies dan voor een ander spel of blijf erbij tijdens het spelen.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de materialen die worden gebruikt voor het speelgoed. Bevat het geen giftige stoffen?

Teveel speelgoed werkt averechts

Nee, je kindje heeft geen bakken vol speelgoed nodig. Integendeel! Kinderen verliezen snel hun interesse wanneer de hele vloer bezaaid is met speelgoed. Kies dus liever voor één educatief spel en wissel het af en toe om voor een ander spel. Op die manier blijft de interesse van je kindje op peil en leert hij het meest van de spelletjes.

Educatief speelgoed 3 jaar aanbiedingen

Hierboven hebben we een lijst gemaakt met het meest populaire speelgoed van nu! Zie je er niets tussen staan dat bij jouw kindje past? Niet getreurd! Op de volgende pagina kun je nog heel veel leuk speelgoed en Sint tips vinden!

Relevante artikelen

Op MamaGroeit.nl kun je veel handige artikelen en koopgidsen vinden. Hieronder kun je links vinden naar enkele van onze populaire artikelen en pagina’s.

Geraadpleegde bronnen: Veiligheid

Nicole
Scroll naar boven