Magnetronsterilisator: info + 10x de beste sterilisators!

Magnetronsterilisator

Laatste update 29/08/2023 by Nicole

Flesjes en speentjes uitkoken is een tijdrovend klusje en kersverse ouders kunnen die kostbare tijd natuurlijk veel beter gebruiken! Is het eigenlijk nog wel nodig om flesjes te steriliseren en hoe vaak doe je dat? Wat is de beste magnetronsterilisator? Lees alle informatie die je nodig hebt in dit artikel!

Wat is de beste magnetronsterilisator?

Tegenwoordig kun je uit heel veel verschillende magnetronsterilisators kiezen. De beste magnetronsterilisator is voor iedereen anders, want ieder persoon heeft andere wensen. Ben je tevreden met een basic sterilisator die precies doet wat hij moet doen? Of ga je liever voor een stoom sterilisator?

Onder de lijst met beste magnetronsterilisators kun je meer uitgebreide informatie lezen over het gebruik van flessenreinigers!

1. Philips Avent magnetronsterilisator

Op het gebied van babyproducten zul je Philips Avent vaker tegenkomen wanneer je een kindje hebt. Deze fijne magnetronstoomsteriliator is heel fijn in gebruik en vrij basic. Laat je de deksel zitten? Dan blijft de inhoud van de sterilisator tot wel 24 uur steriel.

Het verschilt per magnetron hoelang het steriliseren duurt: 2 minuten op 1100-1850 W, 4 minuten 850-1000 W en 6 minuten op 500-800 W. In totaal kun je 200 ml water in het waterreservoir plaatsen. Is het steriliseren klaar? Dan kun je de inhoud veilig en hygiënisch uit de sterilisator halen met een meegeleverde tang.

De magnetroonsterilisator van Philips Avent past in de meeste magnetrons, waardoor hij ook geschikt is om mee te nemen op vakantie. De meeste magnetrons op vakantiebestemmingen zijn een stuk kleiner, waardoor sommige sterilisators niet passen. Hiervoor hoef je dus niet bang te zijn! Aan de zijkant van de sterilisator zitten clips, zodat de deksel goed afgesloten wordt.

Wist je dat natuurlijke stoomsterilisatie 99,9% van de schadelijke bacteriën doodt? Baby’s en jonge kinderen hebben nog geen sterk immuunsysteem, waardoor ze sneller ziek kunnen worden door bacteriën. Bescherm je kindje hiertegen door hem schone flessen en spenen aan te bieden. Uiteraard is de sterilisator vrij van BPA.

2. Medela sterilisatiezakjes QuickClean

Ook deze manier van steriliseren is zeer populair, zeker wanneer je weinig ruimte hebt in huis of de keuken. De Medela Quick Clean sterilisatiezakjes worden vaak in ziekenhuizen gebruikt en zorgen voor schone flessen en spenen. Ondanks dat de zakjes klein lijken, past er heel veel in!

Steriliseer alle (borst)voedingsaccessoires in deze handige zak! Het gaat een stuk sneller en gemakkelijker dan het ouderwets uitkoken in een pan met water. 99,9% van de gevaarlijke ziektekiemen en bacteriën worden gedood tijdens het steriliseren met dit zakje!

In een zakje doe je een klein beetje water, waarna je de spulletjes erbij doet die je wilt steriliseren. Stop het zakje in de magnetron en binnen drie minuten is alles gesteriliseerd! Ieder Quick Clean zakje kan tot wel 20 keer gebruikt worden en kan gemakkelijk worden opgeborgen.

3. Tommee Tippee magnetronsterilisator

Lekker basic, maar zeer doeltreffend. Deze magnetronsterilisator van Tommee Tippee steriliseert vier flessen tegelijk, samen met alle bijbehorende accessoires. Hoelang het duurt? Tussen de 4 en 8 minuten, afhankelijk van de sterkte van de magnetron. De sterilisator is compact en licht, zodat je hem gemakkelijk kunt meenemen. Ook past hij in bijna alle magnetrons.

In dit pakket vind je een sterilisator voor in de magnetron, een Closer To Nature fles van 150 ml, een fopspeen voor de allerkleinsten en een fopspeen clip. Het merk Tommee Tippee biedt ook ontzettend veel fijne spenen en flesjes aan voor je kindje. Daarnaast wordt ook de borstkolf gewaardeerd door veel mama’s!

4. Alecto sterilisator BF55 – stoomsterilisator

Elektrische stoomsterilisators worden steeds bekender en veel ouders kiezen dan ook voor deze exemplaren. De Alecto BF55 is een populaire stoomsterilisator, die flesjes binnen no-time steriliseert! Een ander voordeel is dat de Alecto sterilisator tot wel 11 babyflesjes inclusief accessoires tegelijk steriliseert! Ook voor ouders met een twee- of meerling is dit een ideale aankoop!

Ander voordeel: er passen zelfs grote flessen van 330ml in! Dat is fijn, want niet iedere sterilisator biedt genoeg ruimte voor grote flessen. Heeft de fles een brede hals? Ook dan past hij gemakkelijk in de Alecto BF55. Je kunt de stoomreiniger/flessenreiniger aanpassen in grootte.

Deze stoomsterilisator heeft drie programma’s: steriliseren, drogen of steriliseren & drogen. Vooral het droogprogramma is een fijne toevoeging, want je hebt geen omkijken meer naar je flesjes of spenen! De Alecto wordt met een tang en maatbeker geleverd, dus je hebt direct een complete set in huis.

5. Flessensterilisator Avent

Let op: het gaat hier om een flessensterilisator, welke niet in de magnetron geplaatst hoeft te worden. Dit exemplaar is dus ook geschikt voor mensen die niet in het bezit zijn van een magnetron. Met een sterilisatiecyclus van 10 minuten zorgt deze flessensterilisator dat alles weer vrij van schadelijke bacteriën is!

Deze Philips Avent flessensterilisator doodt 99,9% van alle bacteriën, zonder chemicaliën. In de sterilisator zit een lekbak, welke de verwarmingsplaat tegen melkdruppels zal beschermen. De kans op nare geurtjes wordt hierdoor verkleind. Door het slanke design kun je hem compact opbergen na gebruik.

Laat je de deksel erop? Dan blijft de inhoud van de sterilisator 24 uur steriel. In de flessenreiniger passen zes Philips Avent babyflessen, maar ook spenen en handkolven kun je gemakkelijk steriliseren. Uiteraard is de sterilisator zelf ook snel en eenvoudig te reinigen. Bij de sterilisator ontvang je ook nog een tang.

6. Dr. Brown’s magnetron sterilisatiezakjes

Net als Medela heeft ook het merk Dr. Brown’s speciale sterilisatiezakjes op de markt gebracht. Deze zakjes zorgen ervoor dat flessen, fopspenen en flessenspenen weer vrij zijn van bacteriën. De sterilisatiezakjes worden vaak meegenomen op vakantie, zodat je niet een heel apparaat mee hoeft te nemen. Toch zijn er ook mensen die iedere week gebruik maken van de sterilisatiezakjes, in plaats van een uitgebreid apparaat.

Ieder sterilisatiezakje is tot wel 20x herbruikbaar, wat neerkomt op 100 sterilisatie beurten per bestelling. Uit ervaring blijkt dat de sterilisatiezakjes van Dr. Browns iets kleiner zijn dan van Medela, maar ook genoeg ruimte bieden voor genoeg flesjes en spenen.

7. Dr. Browns magnetronsterilisator

Let op: deze magnetronsterilisator van Dr. Browns is alleen geschikt voor magnetrons met een draaiplateau. Voorkom dat je een miskoop doet, omdat de magnetron niet aan de eisen voldoet!

Dr. Brown’s heeft zeer populaire flessen voor baby’s, maar ook de magnetronsterilisator wordt vaak gebruikt door veel ouders. De flessen en spenen worden gereinigd door middel van stoom, welke alle bacteriën doodt. Bij de set zit ook een tang, zodat je alles op een hygiënische manier uit de sterilisator kunt halen.

8. NUK stoomsterilisator

Ook het merk NUK heeft een fijn apparaatje op de markt gebracht die de flessen en spenen van je kindje binnen no-time steriliseert. In de NUK Vario Express-stoomsterilisator zitten 6 palen waarop je de flessen kunt zetten. Ook vind je een uitneembare mand, welke geschikt is voor kleinere items, zoals fopspeentjes.

Zodra de sterilisatie klaar is, schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. Je kunt dit zien aan het lampje dat uitgaat. Naast de sterilisator ontvang je ook nog een flessentang, om alles gemakkelijk uit het apparaat te halen. Daarnaast is het apparaat BPA-vrij en krijg je ook nog eens 2 jaar fabrieksgarantie.

9. Babymoov sterilisator – flessenreiniger

Babymoov heeft heel wat praktische babyproducten in het assortiment, waarvan deze sterilisator + flessendroger een goed voorbeeld is. Babymoov weet ook dat de darmflora van baby’s zich pas goed beginnen te ontwikkelen vanaf ongeveer 6 maanden, net als het immuunsysteem.

Zorg ervoor dat bacteriën geen kans krijgen en steriliseer regelmatig de flesjes en spenen van je kindje. Ondanks dat de richtlijnen zeggen dat een vaatwasmachine-beurtje voldoende is, kun je hier zelf anders over denken. Dit apparaat steriliseert én droogt flessen + accessoires.

In 8 minuten tijd zijn de flessen en spenen weer als nieuw! De stoom van de Turbo Pure is wel 95 graden en zorgt dat de bacteriën en hardnekkige geurtjes verdwijnen. Handig om te weten: de stoom is natuurlijk en bevat geen chemicaliën. De mondstukken van de flessenreiniger zijn afneembaar en er is plek voor 6 zuigflessen. Ook een borstkolf, speentjes of andere accessoires kunnen gemakkelijk worden gesteriliseerd.

10. Béaba Steril’express

De Steril’Twin van Béaba kan op 2 manieren gebruikt worden en is dan ook een 2-in-1 sterilisator. Dit apparaat steriliseert in 4 tot 6 minuten alle flesjes en accessoires van je kindje. Dit kan bereikt worden door middel van stoom (magnetron) of koud met steriliseertabletjes. Deze tabletjes worden overigens niet meegeleverd. In de sterilisator passen 4 zuigflessen, maar je kunt natuurlijk ook speentjes of andere accessoires steriliseren. Bij dit apparaat krijg je een speentang en hij mag ook in de vaatwasser.

Hoe gebruik je een magnetronsterilisator?

Niet iedere sterilisator voor in de magnetron werkt op dezelfde manier, maar de meeste apparaten werken wel ongeveer hetzelfde. Er wordt water in de sterilisator gestopt, het apparaat gaat in de magnetron en door middel van de stoom worden de flessen/spenen gereinigd.

Zorg altijd dat je de gebruiksaanwijzing goed hebt doorgelezen, voordat je begint met het steriliseren van de flessen en speentjes. Iedere sterilisator heeft een andere sterilisatiecyclus, dus het is belangrijk om te weten hoe lang je het apparaat in de magnetron moet laten.

Heb je een flessensterilisator nodig?

Nee, volgens de nieuwste richtlijnen van het RIVM heb je geen magnetronsterilisator of flessensterilisator meer nodig. Het apparaat wordt overigens nog wel aangeraden wanneer je een kindje met een kwetsbare gezondheid of prematuur geboren kindje hebt. Toch kiezen heel veel ouders nog steeds voor zekerheid en steriliseren zij de eerste drie tot zes maanden de flessen en spenen van hun kindje.

Hoe vaak moet je flessen steriliseren?

Tijdens de kraamtijd krijg je allerlei adviezen naar je hoofd geslingerd en deze adviezen veranderen nog weleens. Moet je bij kind 1 alles dagelijks steriliseren, blijkt het bij kind 2 ineens niet meer nodig. Hoe dan ook, de richtlijnen van het RIVM veranderen jaarlijks. De nieuwste richtlijnen geven aan dat het goed afwassen en omspoelen van speentjes en babyflesjes voldoende is.

Ondanks dat deze richtlijnen veranderen, vinden veel ouders het een fijn en schoon idee om zo nu en dan heel de boel te steriliseren. Ook wanneer je een prematuur baby’tje of een baby met een kwetsbare gezondheid hebt, is het regelmatig steriliseren van fopspeentjes en flesjes geen overbodige luxe.

Een nieuwe fles of speen moet áltijd uitgekookt of gesteriliseerd worden voor het eerste gebruik. Wil je daarna nog steeds de spulletjes steriliseren? Dan kun je dit zo vaak doen als je wilt. Veel ouders doen dit de eerste drie maanden dagelijks en daarna ongeveer 1 of 2 keer per week.

RELEVANTE ARTIKELEN

Scroll naar boven