Zwangerschapsboeken 2023 – 21x de leukste boeken!

Zwangerschapsboeken

Dit zijn de leukste zwangerschapsboeken van 2023! Heb je geen idee van wat je te wachten staat nu je zwanger blijkt te zijn? Heb je een ongelooflijke behoefte aan informatie? Wanneer je op zoek bent naar de leukste en beste zwangerschapsboeken, ben je hier aan het juiste adres. Bekijk een actuele lijst met toppers en extra tips!

Zwangerschapsboeken 2023

AAAAH! Je bent zwanger! Of je nu maanden bezig bent geweest met zwanger worden of direct in de eerste maand zwanger was: het blijft spannend! En nu? De voorbereiding op de komst van dit kleine, grote wonder moet goed voorbereid worden en daar kun je wel een goed zwangerschapsboek bij gebruiken.

Voel je ook die enorme behoefte om alle informatie over de zwangerschap, baby’s, zwangerschapscursussen en zwangerschapskwaaltjes op te zuigen? Dan wordt het tijd voor wat leuke, informatieve boeken. Maar welk boek kies je dan? Sommige boeken bestaan al jaren. Zijn deze boeken nog wel up to date?

Je hebt waarschijnlijk al behoorlijk wat informatie gelezen op het wereldwijde web. Misschien heb je jezelf al aangemeld op een zwangerschapsforum? Zo niet, dan is dat gelijk een tip. Op zwangerschapsfora kun je een schat aan informatie vinden en je ervaringen delen met andere (aanstaande) moeders.

Omdat zwangerschappen altijd voor zullen komen, blijven er ook nieuwe boeken geschreven worden. Sommige oudere boeken worden in een nieuw jasje gestoken en voorzien van de nieuwste informatie. Er zijn informatieve boeken, maar ook boeken met ervaringsverhalen van andere moeders.

Aanrader : Dagboek van een Verloskundige

Een tijdje terug is bijvoorbeeld het “Dagboek van een Verloskundige” uitgebracht. Dit was in 2020 zelfs dé Kersttip! Onlangs is er een nieuw deel verschenen, welke je hier kunt vinden op BOL.com.

Invulboeken en dagboeken speciaal gericht op de zwangerschap zijn er ook in overvloed. Beschrijf per week hoe je je voelt, welke zwangerschapscontroles je hebt gehad en bewaar jouw mooiste echofoto’s. Wanneer je alles netjes bijhoudt, heb je later een mooi “dossier” om naar terug te kijken. Dit is één van de meest bijzondere periodes in je leven.

Zwangerschapsboeken voor mannen

Zwangerschapsboeken voor mannen, hartstikke handig! Mannen hebben tegenwoordig een heel andere rol in het leven van hun kind dan vroeger. Ze zijn veel meer betrokken en dat is natuurlijk fijn, maar ook voor de aanstaande vader is het een chaotische rit.

De boeken voor papa’s bieden handvatten om de zwangerschap, bevalling en kraamperiode door te komen. Het is nu eenmaal een feit dat een vrouw een aantal heftige hormonale veranderingen ondergaat. Hierdoor kan haar gedrag ook veranderen en dat is niet altijd even makkelijk.

Gelukkig zijn de boeken van tegenwoordig een stuk moderner dan de boeken van vroeger. In de oude boeken wordt papa vooral gezien als hulpeloos schaap, die moet afzien tijdens de zwangerschap. Mannen verdienen toch wel een mooier plekje in deze hele gebeurtenis.

zwangerschapsboeken

Hieronder zie je een overzicht met zwangerschapsboeken die erg goede recensies krijgen en waar vrouwen echt iets aan hebben. Ook een aantal leuke nieuwkomers kun je in dit lijstje terug vinden!

1. Oei, ik groei! Ik ben zwanger… en nu?

“Oei, ik groei!” is een bekende zin in de wereld van zwangerschap, baby’s en kinderen. Toen ik zwanger was van mijn tweede dochter kreeg ik het ouderwetse, gele “Oei, ik groei” boek. In dit boek stond toen al heel veel nuttige informatie voor moeders die een eerste kindje verwachten. Tegenwoordig zitten deze boeken in een nieuw jasje.

Je kunt boeken van deze uitgever vinden voor tijdens de zwangerschap, maar ook zwangerschapsdagboeken en boeken over hoe je weer jezelf wordt na de zwangerschap. Bekijk de boeken hier op BOL.com. Het “Oei, ik groei! Ik ben zwanger… en nu? boek geeft verklaringen voor heel veel feiten en weetjes. Een boek vol humor voor tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd en natuurlijk kun je ook leuke illustraties terugvinden!

2. Zwangerschap voor mummies

Wie kent de Dummies-boeken niet? Voor vele onderwerpen kun je deze boeken vinden, zo ook voor de zwangerschap. Het boek Zwangerschap voor dummies is door twee gynaecologen geschreven, zodat je zeker weet dat de informatie in dit boek correct is. Door lezers wordt het boek omschreven als duidelijk en overzichtelijk. Het boek is aan te schaffen als eBook, maar je kunt hem ook als normaal boek aanschaffen.

Heb je advies nodig over alle onderwerpen omtrent zwangerschap, geboorte en bijvoorbeeld borstvoeding? Dan kom je een heel eind met dit boek. Verder is er een week-tot-weekkalender, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Voor vaders is er ook nuttige informatie te vinden in het boek, maar er is ook een speciaal Dummies boek voor aanstaande papa’s op BOL.com.

3. Dagboek van een verloskundige

De bevalling is een spannend onderdeel van de zwangerschap. Het is dan ook niet vreemd dat veel vrouwen urenlang op Google zoeken naar verhalen van een verloskundige en bevallingsverhalen van andere vrouwen. Kun je geen genoeg krijgen van bevallingsverhalen? Wij hebben er een aantal voor je gedeeld! >> Lees hier heel veel bevallingsverhalen van onze lezers!

In 2020 werd het boek Dagboek van een Verloskundige uitgebracht. De auteur, Marlies Koers, is nog geen 30 jaar oud en studeerde in 2013 af in Groningen aan de Verloskunde Academie. Sinds 2015 werkt Marlies samen met vier collega’s als verloskundige in haar eigen praktijk.

Het boek krijgt geweldige recensies en is zelfs de cadeautip en Kersttip van 2020 geweest op BOL.com. Ondanks dat het geen informatief zwangerschapsboek is, mag dit leuke, grappige boek niet ontbreken in deze lijst. Je krijgt een kijkje achter de schermen van een heel mooi, zwaar en intiem beroep.

Lees over begeleidingen tijdens bevallingen, weinig slaap/eten, snelle beslissingen, en spreekuren. Marlies neemt je een jaar lang mee in haar leven. Wil je weten wat een verloskundige zoal meemaakt? Lees dan zeker dit boek! Ook erg leuk als cadeau voor tijdens de zwangerschap! Het boek is verkrijgbaar als eBook en hardcover.

4. Zwangerschapsboeken voor mannen: Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!

In dit boek lees je informatie over de zwangerschap en over baby’s die je eigenlijk niet wilde weten. Dit boek is geschikt voor vaders! Hormonen, wat zijn dat? En hoe herken je een wee? Waar is ontsluiting goed voor? Tepelhoedjes, bedklossen, seks? Hoe zit het hiermee? De woordenlijst verklaart een hoop: afkolven, strippen, puffen, nesteldrang. En dan uitgelegd zodat mannen het ook begrijpen. Inclusief protestactie: stop zinloos geweld bij bevallingen (-;

Het populaire boek van Kluun wordt vaak als cadeau gegeven aan aanstaande vaders, met groot succes! Dit is met recht één van de leukste zwangerschapsboeken voor vaders. Lees het allemaal in dit grappige boek van Raymond van de Klundert (Kluun).

5. Mama’en

Nina Pierson, moeder van twee dochters schreef dit boek waarin ze jou leert om je sterk te voelen en te leren op jezelf te vertrouwen. Tijdens de zwangerschap gaat er heel veel veranderen!

Een boek waarin je door de negen maanden van de zwangerschap heengaat, maar ook door de bevalling en de eerste weken na de geboorte. Het is ook erg leuk dat je gezonde recepten en oefeningen in het boek kunt vinden! Mama’en is een werkwoord! Te koop als eBook (€17,50) en hardcover.

6. Vrije Geboorte

Anna Myrthe Korteweg schreef dit boek al eerder (2011), maar onlangs is deze volledig herziene editie uitgebracht. Anna inspireert vrouwen en vertelt over het belang van het hebben van de eigen regie over jouw bevalling. Natuurlijk komen er ook praktische aspecten naar voren, zoals het omgaan met pijn en de rol van de vader. Ook beschrijft zij hoe mindfulness een positieve rol kan spelen.

Ben jij van plan om de regie te houden over je eigen zwangerschap en bevalling? Dan is dit boek een aanrader. Het boek krijgt ook positieve recensies van vrouwen die hands-off willen bevallen. Dit boek is ook als eBook verkrijgbaar (€11,90). Een tijdje geleden plaatsten we de hands-off bevalling van een lezer. Dit verhaal kun je hier lezen. Zo puur, zo mooi!

7. Perfecte moeders bestaan niet

Als nieuwe moeder willen we het allemaal goed doen en het liefst nog beter dan andere moeders. De roze wolk van de ene vriendin is nog rozer (of blauwer) dan van de ander, maar perfecte moeders bestaan niet! Niet iedereen heeft die roze wolk en heel soms is die wolk zelfs donkergrijs! Aldus Diana Koster.

Zwanger zijn en moeder worden is een grote stap in het leven van een vrouw (en haar partner). Deze grote verandering kan soms heel moeilijk zijn en gevoelens van eenzaamheid zijn niet vreemd. Dit boek geeft je echt een steuntje in de rug, zodat je ook deze nieuwe levensfase goed doorkomt. Diana Koster is een vrouwencoach en verloskundige. In dit boek kun je praktijkverhalen vinden, maar ook oefeningen. Ook als eBook verkrijgbaar (€17,99)

8. Mama Baas – Fit en gezond tijdens en na je zwangerschap

De gezondheid van een (aanstaande) moeder is hartstikke belangrijk en speelt een cruciale rol in de gezondheid van de baby. Een baby heeft veel voedingsstoffen nodig en jij, als moeder, moet ervoor zorgen dat je die binnenkrijgt.

In dit boek kun je veel informatie vinden over allerlei vragen die betrekking hebben op de zwangerschap. Veilig sporten tijdens de zwangerschap en wanneer mag dat weer na de bevalling? Welke voeding is tijdens de zwangerschap het beste? En tijdens de borstvoeding?

Verder zijn er realistische workouts en heel veel lekkere recepten. Vergroot de kans op een probleemloze zwangerschap en een vlotter herstel. En natuurlijk op een kerngezonde baby!

9. Perfecte bevallingen bestaan niet

Dit is het tweede boek in deze lijst van Diana Koster. En ook met dit boek heeft Diana weer lovende recensies te pakken. Dit boek is overigens meer voor vrouwen die een zware bevalling willen verwerken. Zware bevallingen zijn in Nederland nog enigszins taboe, terwijl dit vaker voorkomt dan je denkt.

Wist je dat na drie jaar een kwart van de vrouwen negatieve gevoelens hebben over hun bevalling? In dit boek kun je herkenbare verhalen lezen, maar je kunt bijvoorbeeld ook praktische tips lezen.Het boek is niet heel geschikt voor vrouwen die nog moeten gaan bevallen of een grote angst hebben voor de aanstaande bevalling, vanwege de heftige bevallingsverhalen.

9. Hypnobirthing boek – bevallen met hypnobirthing

Het is helemaal geen overbodige luxe om jezelf goed voor te bereiden op de bevalling. Een bevalling verloopt nooit precies zoals je het in gedachten hebt, maar je kunt jezelf wel enigszins voorbereiden. Vooral het mentale stuk is erg belangrijk, zowel in het dagelijks leven als tijdens de bevalling.

Helianthe Rusken (klinisch hypnotherapeuter) schrijft over dit stukje voorbereiding. Vol vertrouwen de bevalling ingaan en zo ontspannen mogelijk. Dit ondersteunt het hele bevallingsproces.

In dit boek kun je leren hoe je angsten om kunt zetten in positieve gedachten. Spanning en stress kun je niet gebruiken tijdens een bevalling. Met het begeleidende materiaal wordt het boek ondersteund. Meegeleverd: Hypnobirthing MP3, Geboorteplan, Oefentabel, Angsten/Zorgen oefening.

11. De Groene Mama

Heb jij concrete handvatten nodig met betrekking tot duurzaam leven en het opvoeden van je kind(eren)? Dan is dit boek een aanrader voor jou. Hoe kun je “groen” zwanger zijn en duurzame keuzes maken in de kraamtijd?

Ecologisch schoonmaken, groen reizen, kinderfeestjes, houten speelgoed. Heel veel praktische tips voor de zelfbewuste moeder (of vader!). Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om duurzamer te gaan leven. Begin nu!

12. Vader worden voor Dummies – zwangerschapsboeken voor mannen

Nou papa’s, hét handboek voor jou. Je kunt dit boek trouwens ook gewoon als eBook aanschaffen, zodat je het op je telefoon of tablet/iPad kunt lezen. De rol van een vader in deze eeuw is ietwat anders dan vroeger en daar wil je jezelf natuurlijk heel goed op voorbereiden!

Dit boek staat vol informatie voor toekomstige vaders. Praktische tips en informatie, emotionele aspecten van de zwangerschap en nog veel meer. Matthew Miller is auteur, maar ook huisvader. Hij weet dus wel waar hij het over heeft (-;

13. Het grote wonder – tip zwangerschapsboeken

Dit boek zal waarschijnlijk bij elke generatie weer terugkomen. Inmiddels is het boek volledig herzien en staan er nieuwe foto’s in, met de meest actuele informatie. De vorige editie was ietwat aan de oude kant, maar nu kan het boek er weer jaren tegenaan.

Dit boek laat unieke kleurenfoto’s zien. Je volgt de fascinerende ontwikkeling van een baby vanaf de bevruchting tot en met de geboorte. Alles wordt stap voor stap beschreven en het boek geeft praktische adviezen. Dit geweldige boek wordt al meer dan vijftig jaar verkocht en hier komt vast nog vijftig jaar bij! Qua zwangerschapsboeken is dit echt een aanrader + een goede cadeautip.

14. O jee, het zijn er twee

Het is even schrikken als je hoort dat je niet één, maar twee kindjes verwacht! Een tweelingzwangerschap is natuurlijk heel anders dan een eenlingzwangerschap! Janneke Jonkman steekt de moeders van tweelingen een hart onder de riem.

Een tweelingzwangerschap is prachtig, maar er komen hoe dan ook dagen dat je je niet zo’n geweldige moeder voelt. De extra hindernissen tijdens de zwangerschap en kraamtijd zijn niet niks. Dit boek vertelt hier eerlijk over.

Je leest het persoonlijke verhaal van Janneke, vanaf de zwangerschap tot en met de peuterpuberteit. Verder kun je alle informatie vinden die je als nieuwe tweelingmoeder nodig hebt. Praktische informatie van experts, waardevolle tips, lijstjes, foto’s en quotes.

15. Oh baby! Zwangerschapsboeken – recepten

Best een uitdaging, zwanger zijn en heel gezond eten. Je wilt natuurlijk wel dat jij en je kleintje het allerbeste binnenkrijgen. Ben je op zoek naar gezonde recepten tijdens de zwangerschap? Dan is dit een van de zwangerschapsboeken die je moet hebben.

Met lovende recensies van LINDA en TROUW kun je er vanuit gaan dat dit een geweldig kookboek is. Denise Kortlever laat zien hoe je tijdens de zwangerschap én daarna gezond, makkelijk en gevarieerd kunt blijven eten. En het is nog lekker ook!

Snelle maaltijdsalades, maar ook heerlijke chocolate cookies voor de crvaings tijdens de zwangerschap. Ben je misselijk? Dan zijn er recepten voor powermeals! Ook zwangerproof sushi en filet américain mogen niet ontbreken.

In Oh baby! laat Denise Kortlever zien hoe je tijdens je zwangerschap – én nog heel lang daarna – gevarieerd, makkelijk, gezond en vooral waanzinnig lekker kunt blijven eten. Het boek is ook geschikt voor na de zwangerschap!

Meer kookboeken bekijken voor tijdens de zwangerschap of voor kinderen? Bekijk ze hier bij BOL.com!

16. Duik in je weeën – zwangerschapsboeken

Dit is, net als Het grote wonder, een van de zwangerschapsboeken die elke generatie terug zal komen. Het is een handboek voor zwangere vrouwen, dat helpt met de voorbereiding op de bevalling. Dit boek is volledig herzien.

Je vindt onder andere: zwangerenbegeleiding volgens methode Mensendieck, informatie over weeën, pershoudingen, spanning/ontspanning, spieren bij de bevalling, bewegingen in het dagelijks leven en na de zwangerschap.

17. De eerste keer vader – zwangerschapsboeken voor mannen

Alles wordt anders na het zien van die twee streepjes op de zwangerschapstest. Dit immense avontuur is misschien wel het meest spannende in je leven. Deze dominee (en auteur) kreeg zelf vijf kinderen en vertelt met veel humor over zijn eigen ervaringen. Ook deelt hij de beste adviezen die hij zelf heeft gekregen. Dit overlevingspakket is geschikt voor iedere newborn vader.

18. De geboorte van een moeder

Hét boek van Daphne Deckers over de zwangerschap.

Daphne Deckers heeft al aardig wat geboorte- en moederbundels op haar naam staan. Veel (aanstaande) moeders kennen deze boeken al. Veel moeders herkenden zich helemaal in Daphne.

Dit boek is een jubileumeditie. Daphne deelt openhartig haar ervaringen met zwanger zijn en moeder worden. Humoristisch en openhartig over de eerste vier jaar met haar kinderen. Lees praktische info en handige tips over de zwangerschap en kraamtijd. Ruim een miljoen vrouwen gingen je voor.

19. Het zwangerschapshandboek

De auteur van dit boek, Xaviera Plas-Plooij is de dochter van de auteurs van Oei, ik Groei. In dit boek lees je alle kennis die er over de zwangerschap is. Op die manier kun je goed geïnformeerd eigen keuzes maken en optimaal genieten. Aan dit boek hebben ruim 70 experts meegewerkt. Je kunt dit dus een compleet naslagwerk noemen.

Van voeding tot kwaaltjes, hormonen, echo’s, screeningen, bevallingshoudingen en begeleiding. Alles komt aan bod. Dit boek is geschikt voor iedereen: traditionele gezinnen, homo-ouders en alleenstaande ouders.

20. Babymanagement voor mannen – zwangerschapsboeken voor mannen

Jij, aanstaande of newborn vader, gaat een project starten. De eigen baby. Henk Hanssen geeft antwoord op heel veel vragen die (aanstaande) vaders zich stellen. Zo kom je erachter wat een gemiddelde opvoeding kost, wat de beste baby-apps zijn, welke babyfoon echt de beste is, hoe je werk en privé gaat combineren, en hoe je de relatie in leven kunt houden. En natuurlijk nog veel meer! VIVA noemde dit boek “een bijbel voor vaders”! Een mooie recensie!

21. Mindful zwanger zijn – zwangerschapsboeken

Met het boek Mindful Zwanger Zijn kun je je zwangerschap, bevalling en kraamtijd bewuster ervaren. Met behulp van informatie, oefeningen, muziek en meditaties kun je dit leren. Het kost niet veel tijd en inspanning, maar heeft wel effect.

Ruimte maken voor jezelf en luisteren/vertrouwen op je eigen gevoel. Ook het contact maken met je ongeboren baby is een onderdeel van dit boek. Grijp deze handvatten om te genieten van de zwangerschap.

Invulboeken & zwangerschapsdagboeken

Allerlei informatie lezen over de zwangerschap, bevalling en kraamperiode gaat na een tijdje ook vervelen. Maar wat is er leuker dan een dagboek bijhouden? Het is ontzettend leuk om later terug te lezen hoe je alles hebt ervaren. Misschien kun je het boek later zelfs aan je kinderen laten lezen, wanneer zij zelf ouders worden.

Er bestaan veel verschillende invulboeken en zwangerschapsdagboeken. Wij hebben drie leuke zwangerschapsboeken op een rijtje gezet. Wil je andere invulboeken bekijken? Klik dan hier. Je komt dan terecht op een pagina (BOL) vol mooie, uitgebreide invulboeken.

Pauline Oud | Mijn 9 maanden dagboek

Veel zwangere vrouwen kregen dit leuke invulboek als zwangerschapscadeau van hun zorgverzekeraar. Pauline Oud maakt heel schattige invulboekjes en tegenwoordig kun je zelfs meerdere varianten aanschaffen. Ook het 9 maanden dagboek is in verschillende designs te bestellen. Een ander leuk invulboek van Pauline Oud is bijvoorbeeld “Baby’s eerste jaar”.

Een greep uit de collectie van Pauline Oud: Mijn Opgroeiboek, Baby’s eerste jaar, Mijn Kleinkind, Kraambezoekboek, Mijn schooljaren, Mijn creche en oppasboek en nog veel meer!

Maan Amsterdam – Mijn zwangerschapsdagboek

Het Maan Amsterdam zwangerschapsdagboek is ook reuze populair en momenteel verkrijgbaar in twee verschillende kleuren. Iedere week kun je vragen beantwoorden over je zwangerschap: hoe voel je je? En hoe waren de echo’s? Heb je nog tips gekregen van de verloskundige?

Verder biedt het zwangerschapsdagboek de ruimte om zelf tekstjes te schrijven en natuurlijk mooie foto’s en echofoto’s in te plakken. Het boek is voorzien van een stevige hardcover en meerdere checklist. Op die manier ga je goed voorbereid de zwangerschap door!

Echoboekje | zwangerschapsboeken

Tegenwoordig zijn ze erg populair: de speciale echoboekjes voor de mooiste echofoto’s van je kindje. Laat die mooie, eerste foto’s van je kindje niet rondslingeren, maar geef ze een mooi plekje in het echoboekje. Sommige echobureau’s printen de echofoto’s niet meer uit, maar geven deze mee op een USB-stick. Print ze uit en bewaar ze op een leuke manier. Op deze pagina lees je onder andere artikel over de mooiste echoboekjes.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven