11x beste handkolf + budget tips!

Handkolf

Een handkolf, ook wel handmatige kolf of handborstkolf genoemd, is erg handig voor wanneer je sporadisch wilt gaan kolven. Veel mama’s schaffen een handkolf aan als backup van de elektrische borstkolf. Maar wat is de beste handkolf? Hoe zit het met de prijs/kwaliteit verhouding en wat vinden andere moeders van de beste handkolf? Je kunt hier direct 11x de beste, meest verkochte en meest populaire handkolven bekijken!

Handkolf of elektrische kolf?

Ben je nieuw in de wereld van moedermelk afkolven en heb je geen idee van welke borstkolf je nodig hebt? Dan helpen we je graag verder! Een handkolf is perfect geschikt voor vrouwen die af en toe willen gaan kolven, bijvoorbeeld op het werk of tijdens een dagje uit. Daarnaast is een handkolf ook erg handig als backup van een elektrische borstkolf, voor momenten waarop de kolf leeg is en er geen mogelijkheid is om hem op te laden.

Wil je graag vaak en veel moedermelk afkolven? Dan is een handkolf vaak niet voldoende. Elektrische borstkolven zijn geschikt om de melkproductie een flinke boost te geven en/of om een grote melkvoorraad aan te leggen. Bedenk dus van tevoren hoe vaak je van plan bent te gaan kolven en ga daarna op zoek naar een kolf. Veel mama’s hebben naast een elektrische borstkolf ook een (goedkopere) handkolf in hun bezit, omdat deze vaak van pas komt.

Wat is de beste handkolf?

Er zit een groot verschil in de prijzen van elektrische- en handkolven. Een handkolf kun je voor nog geen twee tientjes aanschaffen, terwijl je voor de bekende kolfapparaten al snel ruim €100-€300 kwijt bent. De laatste maanden zijn er echter steeds vaker elektrische borstkolfapparaten verkrijgbaar tegen zeer lage bedragen! In ons andere artikel kun je deze budget borstkolven bekijken!

De merken Philips Avent en Medela zijn al jarenlang populair, ook op het gebied van handkolven. Toch is er tegenwoordig veel meer op de markt te vinden en we raden dan ook aan om deze merken zeker een kans te geven. Voor een doorsnee handkolf betaal je tussen de €20,00 en €60,00. In dit artikel vind je de beste handkolven, gebaseerd op prijs/kwaliteit-verhouding en de ervaringen van andere moeders.

Hieronder kun je de beste handkolven bekijken en daarna kun je meer handige informatie lezen over o.a. het gebruik van een handkolf.

1. Medela handkolf – Harmony borstkolf

Wie zegt dat A-merken duur moeten zijn? Het merk Medela is een heel grote en bekende naam wanneer het gaat om borstvoeding, borstkolven en allerlei producten die daarbij horen. Gelukkig heeft Medela ook de Harmony handkolf, zodat de echte Medela-fans deze handkolf kunnen combineren met de elektrische variant. Uiteraard is deze kolf ook zeer geschikt voor vrouwen die maar af en toe willen kolven en genoeg hebben aan een handmatige kolf.

Met een prijs van €29,00 is deze Medela Harmony zeer betaalbaar. De kolf is ook klein en licht, zodat je hem gemakkelijk mee kunt nemen in je (luier)tas. Dit is een belangrijke eis voor een borstkolf, omdat deze door de gebruikers vaak meegenomen wordt naar het werk of tijdens een dagje uit. Deze borstkolf heeft een 2 fasen systeem door de ergonomische 2-Phase hendel, welke het zuigritme van je kindje nabootst.

Klaar met kolven? Dan haal je hem eenvoudig uit elkaar en kun je hem goed en snel reinigen. Veel vrouwen zijn fan van de Flex borstschilden die bij Medela-kolven worden geleverd, welke erg comfortabel zijn. Wanneer je voor deze handkolf kiest, krijg je er een flesstandaard, flesje met deksel (150ml) en een borstschild bij. Uiteraard zit ook de gebruiksaanwijzing in de doos, zodat je binnen no-time aan de slag kunt.

2. Koalaa borstkolf – razend populaire handkolf

Wellicht ben je tijdens je zoektocht naar de beste handkolf ook de andere borstkolven van het merk Koalaa tegengekomen, waarvan de Koalaa Pro ontzettend geliefd is onder ouders. Ook voor een handkolf kun je terecht bij dit merk, voor een heel leuke prijs! Deze siliconen handkolf maakt je leven net een beetje makkelijker. Heb je last van stuwing? Dan pak je hem er snel bij. Ook voor het kolven tijdens een dagje weg of op de werkvloer is deze Koalaa handkolf geschikt.

Er past in totaal 100 milliliter in de handkolf en hij is voorzien van een lekvrije dop. Dit betekent dat je deze handkolf na het kolven koel kunt bewaren en daarna mee naar huis kunt nemen. Een groot voordeel van de handkolf is hij zeer compact en lichtgewicht is, zodat hij gemakkelijk in je tas past. Een ander voordeel is dat de kolf geen geluid maakt, zodat het geen ongemakkelijk moment is wanneer je even geen privacy hebt.

Aan de onderkant van het kolfflesje zit een zuignap, zodat je hem kunt neerzetten zonder dat hij omvalt. Na het kolven sluit je de fles af met de lekvrije dop en klaar is Kees! Wist je dat deze kolf ook in de vaatwasser maag? Daarnaast mag deze handkolf ook in kokend water of een flessenwarmer (met sterilisatiefunctie), zodat je hem binnen no-time schoon hebt voor het volgende gebruik!

De Koalaa handkolf is vrij van BPA en andere giftige stoffen, zoals bleekmiddelen, ftalaten en PVC. Verder heb je geen batterijen of stroom nodig voor het gebruiken van de handkolf, zodat je hem op iedere plek kunt gebruiken, waar je ook bent!

3. Philips Avent SCF430/10 – Philips Avent handkolf

Bijna iedere (aanstaande) ouder kent het merk Philips Avent. Heb je de gratis babydozen aangevraagd? Dan is de kans groot dat je een schattig, kleine babyflesje van dit merk hebt gekregen. De handkolf van Avent is ontzettend geliefd onder ouders en misschien wel een van de meest bekende handkolven op de markt. Op dit moment kun je twee verschillende handkolven van het merk aanschaffen, waarvan de bovenstaande erg geliefd is.

Wist je dat Philips Avent ook elektrische borstkolven aanbiedt? Mocht je hier naar op zoek zijn, bekijk dan zeker deze pagina van bol. De handkolf van Avent bootst het zuigen van je kindje na, zodat je nog sneller kunt kolven. Het siliconen borstschild is comfortabel en stimuleert de tepel om de melk snel op gang te brengen. Ook deze handkolf is licht en klein, zodat hij in iedere (luier)tas past en gemakkelijk mee te nemen is.

In deze set vind je de handkolf, een fles van 125 ml met een speen, wegwerp-borstkompressen, een afsluitplaatje en een borstschild.

Avent handkolf in elkaar zetten

Niks is vervelender dan een handkolf die je heel lastig in elkaar kunt zetten wanneer je hem nodig hebt. Wanneer je voor de Avent handkolf kiest, weet je zeker dat dit niet het geval is. Bij iedere borstkolf zit een duidelijke gebruiksaanwijzing, zodat je precies weet hoe het werkt. Binnen enkele handelingen heb je de handkolf van Philips Avent in- en uit elkaar gehaald!

4. Felin handkolf – goedkope borstkolf

Goedkoop, maar toch van goede kwaliteit. Dat is de Felin handkolf! Deze lichte, compacte kolf is perfect geschikt om te gebruiken als backup, voor de momenten dat je geen elektrische kolf mee kunt nemen of wanneer de batterijen leeg zijn. De handkolf van Felin bevat een 2 standen systeem, welke het natuurlijke zuigritme van je kindje nabootst. Het siliconen borstschild voelt comfortabel aan en zorgt dat je pijnloos kunt kolven.

Deze goedkope handkolf maakt weinig tot geen geluid, is gemakkelijk schoon te maken en wordt geleverd met een melkflesje van 180ml. Uiteraard zijn de kolf en het flesje vrij van BPA, zodat je je kindje veilig kunt voeden. Het is ook goed om te weten dat je deze handkolf gewoon in de vaatwasser mag wassen. Kies je voor een lichte, compacte en betaalbare kolf van goede kwaliteit? Dan is dit een goede tip!

5. Lansinoh kolf – handmatige borstkolf

Bij Lansinoh kun je terecht voor zowel elektrische borstkolven, als voor handkolf en zelfs moedermelk collectors. Zo’n collector vangt de melk van de andere borst op, terwijl je voeding geeft aan je kleintje. Handig, want deze melk zou anders terechtkomen in een zoogkompres. Een klein nadeel van de Lansinoh handkolf is de prijs, want deze is gemiddeld 2 keer hoger dan andere handkolven. Toch hebben veel ouders dit geld over voor de kolf, omdat zij gek zijn op het merk.

Deze compacte handkolf is met 1 hand te bedienen, door middel van de ergonomische handgreep. Ook bij deze kolf wordt het zuiggedrag van je kindje nagebootst, wat een grotere hoeveelheid melk oplevert. Bij de set krijg uiteraard een passende fles, zodat de melk op een hygiënische manier wordt opgevangen.

6. Nuby Softflex 2-in-1 manuele handkolf

Van snackboxen tot warmtegevoelige lepels: bij Nuby kun je terecht voor heel veel fijne baby- en kinderproducten. Op dit moment heeft Nuby verschillende borstkolven in het assortiment, waarvan enkele handkolven en elektrische kolven. De Nuby Softflex 2-in-1 borstkolf is geschikt voor ouders die zo nu en dan moedermelk willen afkolven. Deze manuele kolf heeft een zachte siliconen trechter waarop stimulerende kussentjes zitten.

De zuigkracht is aanpasbaar, zodat je op je eigen manier kunt kolven. In deze set zit onder andere de borstkolf, een fles van 150ml, een siliconen zuigfles van 210ml en een siliconen deksel voor de flesjes. Daarnaast krijg je ook nog 12 zoogcompressen/borstcompressen bij deze set, zodat je even vooruit kunt. Ben je van plan langdurig borstvoeding te gaan geven? Dan raden we aan om wasbare zoogcompressen te gebruiken. Dit bespaart je een heleboel geld en is beter voor het milieu.

7. Beurer BY 15 handkolf

Een andere betaalbare handkolf is de Beurer BY15. Naast de populaire manuele kolf biedt het merk Beurer ook verschillende elektrische borstkolven aan tegen zeer betaalbare prijzen. Zo betaal je op dit moment voor een elektrische borstkolf (inclusief flessen en bewaartas) slechts €137,00! Ben je ook nog op zoek naar een elektrische borstkolf? Dan raden we je zeker aan om een kijkje te nemen tussen de artikelen van Beurer op deze pagina van bol.

De Beurer BY15 is een handkolf die geschikt is voor sporadisch kolven en heeft twee pompniveaus. Een groot voordeel van handkolven is dat deze gemakkelijk te bedienen zijn en dat geldt ook voor de manuele kolf van Beurer. Naast de handkolf krijg je ook nog een fles, een flessenhouder en een adapter voor de flessen van NUK en Avent.

8. Dr Brown handkolf

Het merk Dr. Brown’s is erg geliefd onder ouders, mede dankzij de fijne flessen die vacuumvrij zijn. Het is wetenschappelijk aangetoond dat dit gezonder is voor je kindje en daarnaast zorgen de flessen ervoor dat je kindje minder kans heeft op darmkrampjes. Wist je dat Dr. Brown’s flessen vaak worden aanbevolen door artsen? De vacuumvrije flessen zorgen ervoor dat de belangrijke vitamines worden behouden en dat de kwaliteit van de melk zo goed mogelijk behouden blijft.

De manuele Dr. Brown’s borstkolf is, net als de meeste handkolven, perfect geschikt voor het af en toe afkolven van moedermelk. Een klein nadeel is de prijs van de kolf, want met een prijs van ongeveer €50,00 is hij een stuk prijziger dan de rest. Hier krijg je wel een handkolf van een A-merk voor terug, welke een hoge kwaliteit heeft. Bij de kolf krijg je ook nog een brede halsfles van 150ml en een afsluitdop.

9. Ardo Amaryll handkolf

Het merk Ardo kom je de laatste tijd steeds vaker tegen in top 10 lijstjes en dat heeft natuurlijk een reden. Ten eerste zijn de (elektrische) borstkolven van dit merk zeer betaalbaar en ze mogen ook rekenen op veel positieve reviews. De handkolf Ardo Amaryll Start is iets prijziger dan andere borstkolven, maar de elektrische kolven zijn een stuk goedkoper dan andere exemplaren.

Door in de hendel van deze handborstkolf te knijpen, kun je de vacuumsterkte en het afkolfritme aanpassen. Bij deze startset wordt een standaard borstschelp/borstschild geleverd van 26mm, wat een gangbare maat is. Uiteraard is de draaibare hendel ergonomisch en geschikt voor zowel rechts- als linkshandige moeders. Wil je graag eenvoudig afkolven? Dan kun je zeker voor dit exemplaar kiezen. Bij de set ontvang je ook nog een flesje (130ml) met een afsluitdop.

10. Cangaroo kolf – de goedkoopste handkolf

De Cangaroo kolf is de goedkoopste handkolf in dit artikel. Wil je geen euro teveel uitgeven, maar wel graag een extra handkolf in de luiertas hebben zitten? Dan is dit een exemplaar om te overwegen. Hij doet precies wat hij moet doen op momenten dat je even geen elektrische borstkolf bij de hand hebt. Ook voor de sporadische golfmomenten kun je deze Cangaroo borstkolf prima gebruiken.

De Cangaroo kolf is compact en licht van gewicht, zodat je hem gemakkelijk in een tas stopt. Daarnaast is hij na gebruik gemakkelijk te reinigen en vrij van BPA. Bij de set krijg je verder nog een fles van 130ml, inclusief flessenspeen. Deze budget tips wilden we jullie zeker niet onthouden!

11. Haakaa kolf

De razend populaire Haakaa kolf mag uiteraard niet ontbreken in dit artikel! Deze kolf is zeer betaalbaar, compact en gemakkelijk in gebruik. Je knijpt in de kolf en de kolf zet zichzelf vast door middel van vacuüm. Het is belangrijk dat de tepel goed in het middel zit, zodat hij niet de kolf raakt. Bij een toeschietreflex zal het flesje al snel gevuld worden met gezonde moedermelk, maar soms moet je nog even in de borst knijpen.

Veel vrouwen zijn ontzettend positief over deze fijne handkolf, welke gemaakt is van 100% food grade siliconen. Wil je graag geluidloos kolven, met een zeer compacte kolf? Dan kies je voor de Haakaa! Daarnaast is de kolf ook nog eens 100% milieuvriendelijk en vrij van schadelijke stoffen. De kolf mag in de vaatwasser en mag in kokend water gesteriliseerd worden.

Hoe werkt een handkolf?

Ga je af en toe kolven? Dan heb je vaak al genoeg aan een handkolf. Dit type kolf heeft geen elektriciteit nodig en je moet dus zelf aan het werk. Je creëert vacuüm door het op en neer bewegen van de hendel. Een elektrische borstkolf werkt in principe hetzelfde, maar dan wordt het werk voor je gedaan. Dit is dan ook meteen de reden dat je beter voor een elektrische variant kunt kiezen wanneer je vaak wilt gaan kolven.

Is een goedkope handkolf minder goed dan een dure kolf?

Nee, een goedkope handkolf kan net zo goed zijn als een kolf van een duurder merk. Iedere vrouw is anders en de ervaringen met een borstkolf zijn dan ook zeer persoonlijk. Het is verstandig om de reviews van andere moeders door te lezen, zodat je weet wat je van een product kunt verwachten. Soms zijn sommige nadelen voor de ene moeder juist een voordeel voor jou en vice versa.

De voordelen van een handkolf

We willen nogmaals benadrukken dat een handkolf vooral geschikt is voor vrouwen die sporadisch gaan kolven. Ga je vaker kolven? Dan raden we je aan om een elektrische borstkolf aan te schaffen. Wist je dat er ook zeer betaalbare, elektrische borstkolven verkrijgbaar zijn? Lees op deze pagina ons andere artikel. Hieronder lees je meer over de voordelen van een handkolf.

Een handmatige kolf is een stuk goedkoper dan een elektrische variant

Tegenwoordig kun je een elektrische borstkolf al voor een paar tientjes aanschaffen, maar een handkolf is doorgaans veel goedkoper dan een elektrische kolf. We raden je aan om ons andere artikel door te lezen, zodat je ook zeer betaalbare, elektrische borstkolven kunt bekijken.

Compact, licht en gemakkelijk mee te nemen

Zie je jezelf al gaan met een grote tas waarin de elektrische borstkolf opgeborgen is? Een handkolf is erg klein, weegt niet veel en past gemakkelijk in iedere (luier)tas. Wil je een dagje weg? Dan kun je dit type kolf gemakkelijk meenemen.

Eenvoudig te reinigen

De meeste kolven haal je binnen no-time uit elkaar, zodat je deze kunt schoonmaken/steriliseren. Vaak mogen de meeste onderdelen van een handmatige borstkolf in de vaatwasser, zodat hij weer snel klaar is voor gebruik. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kolf uit te koken.

Handig als backup van een volwaardige, elektrische kolf

Wanneer je langdurig borstvoeding gaat geven, kom je er al snel achter dat een handkolf als backup soms wel erg handig is. Denk aan momenten waarop de elektrische kolf een lege accu heeft of wanneer je geen stopcontact bij de hand hebt. Daarnaast is de handkolf ook handig wanneer je een dagje weggaat en geen zin hebt om de elektrische mee te nemen.

Hier let je op bij aanschaf van een manuele kolf

In dit artikel heb je verschillende manuele kolven kunnen bekijken. Over het algemeen is het principe van veel handkolven gelijk, maar er zijn toch wat punten waarop je moet letten. Ga je ergens anders een kolf aanschaffen? Let dan bijvoorbeeld goed op het materiaal dat gebruikt wordt voor de kolf. Bevat het product geen giftige stoffen zoals BPA of ftalaten?

Hoe zit het met de prijs? Vaak zijn de A-merk kolven een stukje duurder, maar dan betaal je ook een stukje voor de naam en service van een merk. Hoe zit het met de service/garantie die je krijgt bij goedkopere borstkolven? Bij A-merken krijg je vaak garantie voor een langere tijd.

Wat is de beste handkolf? Ben je gek op een product? Bekijk dan zeker de reviews van andere klanten. Uit deze reviews kun je heel veel waardevolle informatie halen, zodat je een goed beeld kunt krijgen van de borstkolf.

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven