Slaaptunnel voor je kind + tips!

Wanneer je op zoek bent naar een slaaptunnel is de kans groot dat je een kindje hebt dat niet goed (door)slaapt of in slaap komt. Een slaaptunnel kan een groot verschil maken, maar wat is een slaaptunnel eigenlijk? En waarom zorgt een slaaptunnel ervoor dat je kind wel goed in slaap komt en lekker kan slapen? Wij leggen het je uit en laten een paar goede slaaptunnels zien! Slaap lekker!

Wat is een slaaptunnel?

Een slaaptunnel is niets meer dan een hoes die om het het matras en de matrashoes heen wordt geschoven. Slaaptunnels worden gemaakt van een rekbare stof, welke zorgt voor een druk op de rug en buik. Vergelijk een slaaptunnel met een soort cocon, welke een vorm van geborgenheid en veiligheid geeft aan je kind. Let op: slaaptunnels worden niet alleen door kinderen gebruikt, maar ook door volwassenen! Je kunt slaaptunnels aanschaffen voor een eenpersoonsbed, voor een ledikant en zelfs voor een peuterbed!

Een slaaptunnel zorgt voor rust. De gevoelens van geborgenheid en de druk van de tunnel zorgen ervoor dat er dopamine en serotonine vrijkomt. Wist je dat deze stoffen ervoor zorgen dat mensen zich fijn voelen? Uiteindelijk wordt de serotonine omgezet in melatonine, zodat kinderen en volwassenen sneller zullen inslapen. Kinderen en volwassenen ervaren de slaaptunnel als een constante knuffel en een heerlijk gevoel.

Overzicht van de beste slaaptunnels

Ondanks dat dit handige hulpmiddel nog niet heel bekend is, kun je wel verschillende tunnels aanschaffen op dit moment. Ben je op zoek naar de beste aanbiedingen en wil je direct naar de beschikbare tunnels kijken? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Hoe gebruik je een slaaptunnel?

Heb je weleens een hoes om een kussen heen gedaan dat net aan past? Bereid jezelf alvast voor! Een slaaptunnel is (natuurlijk) smaller dan het matras en het vergt dus even wat doorzettingsvermogen om de hoes eromheen te krijgen. Til het matras aan het voeteneind omhoog en schuif de slaaptunnel eromheen, totdat hij er helemaal strak omheen zit. Ligt de tunnel helemaal naar wens? Dan kun je het dekbed weer op het bed neerleggen.

Slaaptunnel, vanaf welke leeftijd?

Er bestaan speciale slaaptunnels voor ledikantjes en deze mogen gebruikt worden vanaf de leeftijd van 2 jaar. Begin niet eerder met een slaaptunnel, want jongere kinderen kunnen zich hieronder wurmen. Dit is overigens ook het geval met een dekbedje, wat ook ten zeerste afgeraden wordt onder de 2 jaar. Slaaptunnels worden gebruikt door jong en oud, door mensen met verschillende (slaap)problemen.

Soms slapen jonge kinderen de eerste 2 jaar ontzettend goed, maar ontstaan er problemen na het overstappen naar een peuterbed. Wil je geen gebroken nachten meer en gun je je kindje een heerlijke slaap? Dan kan een slaaptunnel de uitkomst zijn. Let wel op: kinderen hebben wat tijd nodig om te wennen aan een groter bed. Stap dus niet na een week in het grote bed al over op een slaaptunnel.

Slaaptunnel peuterbed

Ben je op zoek naar de beste slaaptunnel voor het peuterbedje van je kind? Wij hebben een aantal leuke tunnels voor je kunnen vinden! De slaaptunnels voor een peuterbed zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar je kunt ook kiezen voor vrolijke prints. Denk aan vlinders, regenbogen, fietsen, hartjes, piraten, vliegtuigen, jungle dieren en nog veel meer! Kortom: een hulpmiddel hoeft helemaal niet saai te zijn!

Hierboven zie je de populaire slaaptunnel van Mijnders Atelier. In dit bedrijf worden de slaaptunnels zelf gemaakt en ze bevallen heel goed! Wil jij dat je kind uitgerust wakker wordt? Dat hij lekker in zijn bedje blijft en dieper slaapt? Dat hij sneller in slaap valt en minder droomt? Dan kies je voor een fijne slaaptunnel. Deze tunnel is dicht aan de onderkant en aan de bovenkant niet afgewerkt. Verder is er gebruikgemaakt van katoen (94%) en elastan (6%), wat ademend is. Met een afmeting van 70x140cm is deze tunnel perfect geschikt voor het ledikantje van je kind.

Is een slaaptunnel gevaarlijk?

Het is heel belangrijk om te weten dat slaaptunnels zeker niet geschikt zijn voor baby’s om twee redenen: wanneer baby’s of jonge peuters onder de tunnel terechtkomen, hebben ze vaak nog niet genoeg kracht om er weer onder vandaan te komen. Ademen is dan moeilijk en de kans op ‘rebreathing’ is aanwezig, waardoor je kindje kan stikken. Dit is ook het geval bij het gebruiken van een dekbed, dus doe dit niet.

Een tweede reden om geen slaaptunnel bij kids tot 2 jaar te gebruiken is dat de druk de heupontwikkeling kan belemmeren. Kinderen ouder dan 2 jaar kunnen de tunnel veilig gebruiken, maar let altijd op je eigen kind. Ieder kind heeft een andere ontwikkeling en je kent je eigen kind het beste. Denk je dat hij nog niet sterk genoeg is om zelfstandig onder de tunnel vandaan te komen? Wacht dan nog even.

De positieve effecten van een slaaptunnel voor jong en oud

Slaaptunnels worden vaak geadviseerd aan kinderen met ADHD en/of autisme, maar ook aan kinderen die gevoelig zijn voor allerlei prikkels of die niet goed kunnen slapen en erg onrustig zijn. Het gevoel van veiligheid en geborgenheid brengt de stoffen serotonine en dopamine teweeg, waardoor je kind ontspannen in slaap kan vallen. De ervaring leert dat kinderen sneller en gemakkelijk in een diepe slaap vallen en minder vaak wakker worden. Resultaat: een uitgerust kind.

Slaap tunnels voor volwassenen

Er zijn veel volwassenen die een stuk fijner slapen door middel van een slaaptunnel. Let wel op: je kunt de tunnels aanschaffen voor een eenpersoonsbed. Heb je geen llos matras? Dan wordt het een stuk lastiger. Eenpersoons-slaaptunnels hebben een afmeting van 90x200cm.

Slaaptunnel kopen, waar moet je op letten?

De meeste tunnels zijn gemaakt van katoen en elastan (of elastische jerseystof), wat rekbaar en ademend is. Sommige ouders gaan op zoek naar goedkope slaaptunnels, maar deze zijn niet altijd even goed. Let erop dat een slaaptunnel altijd van een ademende stof gemaakt is én dat hij rekbaar is. Daarnaast is het ook verstandig om zeker te weten of je kindje het fijn vindt om onder een slaaptunnel te slapen. Houd je kindje niet van strak ingestopt worden? Dan is de kans groot dat hij een slaaptunnel niet kan waarderen.

We geven altijd het advies om op de reviews en ervaringen van andere klanten te letten. Vaak kun je uit reviews heel veel nuttige informatie halen! Is de stof niet zweterig? Blijft de tunnel mooi na het wassen? Krijg je hem gemakkelijk om het bed heen? Dit zijn allemaal praktische zaken die handig zijn om te weten voordat je tot een aankoop overgaat.

Ervaringen met een slaaptunnel

Het liefst weten we van tevoren of een product geschikt is en of hij echt doet wat wordt gezegd. Jammer genoeg is het vaak een kwestie van proberen, máár je kunt ook leren van de ervaringen van andere mensen die het product al gebruiken. De markt op het gebied van slaaptunnels is nog lang niet verzadigd, maar je kunt al heel veel positieve reviews/ervaringen lezen van gebruikers. Ouders geven aan dat hun kind eindelijk weer rustig slaapt en uitgerust wakker wordt. Ook veel kinderen met autisme slapen een stuk beter met een slaaptunnel.

Relevante artikelen

Scroll naar boven