De bevalling

DE BEVALLING.

Aan het einde van de zwangerschap moet iedere vrouw eraan geloven: de bevalling. De geboorte van je kindje is een prachtige gebeurtenis, maar tegelijkertijd ook de meest heftige en intense in het leven! Op deze pagina kun je artikelen lezen over onderwerpen rondom deze bijzondere gebeurtenis aan het einde van de zwangerschap.

De bevalling, een unieke ervaring voor iedere vrouw

Een bevalling verloopt zelden volgens het boekje en elke bevalling is uniek. Deze buitengewoon intense gebeurtenis wordt door elke vrouw op haar eigen manier beleefd en kan op diverse manieren verlopen. De keuze tussen een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling, de wens voor pijnbestrijding of het vertrouwen op je eigen lichaam, zijn allemaal persoonlijke overwegingen. Het is belangrijk om te beseffen dat, ondanks een bevalplan en bepaalde verwachtingen, het verloop van de geboorte van je kindje altijd onvoorspelbaar is. Enige flexibiliteit kan deze situatie gemakkelijker maken.

Eerste zwangerschapssymptomen

VOORTEKENEN BEVALLING

Vanaf week 37 mag je officieel gaan aftellen, want vanaf dat moment mag je kindje eindelijk geboren worden. De weeën kunnen ieder moment beginnen en veel vrouwen vinden de laatste loodjes erg zwaar. Welke lichamelijke veranderingen en signalen kun je verwachten? Lees meer over wat je allemaal kunt verwachten voordat de bevalling begint.

Ontdek hier alle voortekenen van de bevalling

Kraampakket bevalling

KRAAMPAKKET KOPEN

In een kraampakket zitten alle essentiële benodigdheden voor tijdens- en na de bevalling. Ook wanneer je niet thuis wilt bevallen, heb je een kraampakket nodig voor de kraamtijd. In dit artikel lees je meer informatie over de inhoud van dit pakket, zodat je goed voorbereid bent. Ook geven we een aantal handige tips.

Naar Kraampakket Kopen

Bevallingsjurkje

HET BEVALLINGSJURKJE

Het kan nogal een dilemma zijn: wat trek je aan tijdens de bevalling? Ga in ieder geval nooit voor een wit t-shirt. Het Bevallingsjurkje is een trendy-, comfortabel jurkje met knopen, zodat je na de bevalling meteen huidcontact kunt maken met je kindje. Daarnaast zien de foto’s er een stuk leuker uit als je enigszins gekleed bent. Laat je overtuigen en lees het artikel!

Naar Het Bevallingsjurkje

Sluitlaken met haakjes

SLUITLAKEN – SLUITBAND

De sluitbanden hebben het inmiddels overgenomen van de sluitlakens, maar het principe blijft hetzelfde. Het stevig inwikkelen van je buik na de bevalling kan het herstel bevorderen. In dit artikel kun je meer informatie lezen over het gebruik van een sluitband én meteen de beste exemplaren bekijken, inclusief handige prijstips.

Naar Sluitlaken – Sluitband

Bevalling opwekken

BEVALLING ZELF OPWEKKEN

De laatste weken van een zwangerschap lijken jaren te duren en veel vrouwen vinden deze laatste loodjes heel zwaar. Ben je er helemaal klaar mee? Dan kun je ervoor kiezen om de bevalling zelf op te weken. Ga je voor tepelstimulatie of toch liever voor het ananashart? Natuurlijk werken de tips niet voor iedereen, want dan zou er geen kindje meer overtijd geboren worden.

Naar Zelf Bevalling Opwekken

Raamstickers geboorte

RAAMSTICKERS GEBOORTE

Als er een kindje wordt geboren, worden er vaak slingers opgehangen. Geboorteversiering blijft populair en de laatste jaren zie je steeds vaker mooie raamstickers voorbij komen op social media en in straten. In dit artikel hebben we de leukste raamversiering op een rijtje gezet, inclusief handige prijstips.

Naar Raamstickers Geboorte

Hoe lang duurt een gemiddelde bevalling?

De bevalling van een eerste kindje duurt doorgaans gemiddeld tussen de 12 en 24 uur. Als je geïnteresseerd bent in het lezen van bevallingsverhalen, zul je al snel ontdekken dat dit echt een gemiddelde is en dat de werkelijkheid vaak variabel is. Sommige vrouwen kunnen meer dan 30 uur nodig hebben, terwijl anderen binnen een uur na de eerste wee al bevallen. Met andere woorden, er is geen vaste regel en het enige dat je kunt doen is geduldig afwachten.

Fasen van de bevalling

In totaal zijn er vier fasen tijdens de bevalling, maar vaak wordt het ‘Nageboorte-tijdperk’ bij de fase Uitdrijving genomen. De eerste fase is de latente fase, waarin de baarmoederhals begint te verstrijken en je lichaam zich voor gaat bereiden op de geboorte van je kindje. De weeën zijn meestal onregelmatig en deze fase kan uren tot dagen duren.

Na de latente fase dient de actieve fase van de bevalling zich aan, waarbij de weeën sneller komen en een stuk krachtiger zijn. Door deze ontsluitingsweeën ontsluit de baarmoeder zich en vaak duurt deze fase enkele uren. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en kan het veel langer of juist korter duren.

De uitdrijvingsfase is de laatste fase en tijdens deze fase heb je volledige ontsluiting. Door de persweeën wordt de baby door het geboortekanaal geduwd en uiteindelijk wordt de baby geboren. Na de geboorte van de baby moet de moederkoek (placenta) geboren worden, wat officieel de nageboorte heet. Op het moment dat de placenta compleet geboren is, is de bevalling voorbij.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia

Scroll naar boven