VOORTEKENEN BEVALLING – gaat het eindelijk gebeuren?

Nooit eerder duurden negen maanden zo lang. Je bent er klaar voor om dat wondertje in je buik te verwelkomen op de wereld, maar is de baby er ook klaar voor? En je lichaam? Waaraan merk je dat de bevalling nadert? Zijn er eigenlijk wel duidelijke signalen die aangeven dat de bevalling eraan komt? Voortekenen bevalling, lees er alles over in dit artikel.

Voortekenen van de bevalling

De laatste weken van de zwangerschap zijn zwaar en de laatste loodjes wegen écht het zwaarst. Een dikke buik, steeds naar de wc en dan dat brandende maagzuur! Blegh. Maar misschien wel het belangrijkste: je kunt niet wachten om je kleine baby’tje vast te houden en te knuffelen! Jammer genoeg beginnen alle bevallingen op een andere manier. De ene vrouw heeft nergens last van, terwijl de andere vrouw de slijmprop verliest en daardoor weet dat de bevalling eraan komt. Ken je eigen lichaam!

Lees ook: GRATIS babydozen aanvragen, inclusief gratis luiers en samples!

Hieronder lees je de meest voorkomende “kwaaltjes” die aan kunnen geven of de bevalling dichtbij is. Toch kun je deze kwaaltjes ook hebben zonder dat je (binnen een paar dagen) gaat bevallen. Het blijft gissen en je kindje komt wanneer hij dat wilt.

1

Gebroken vliezen – Vruchtwater gebroken

Als je vliezen breken, kun je er vanuit gaan dat je binnen dat moment en 72 uur gaat bevallen. Niet iedere vrouw krijgt direct weeën en soms laat dit een flinke tijd op zich wachten. Het kan zelfs zo zijn dat je helemaal geen contracties krijgt en dat je ingeleid zult moeten worden in het ziekenhuis. Het is belangrijk om te weten dat je geen gemeenschap meer mag hebben als de vliezen gebroken zijn en dat je niet meer in bad mag, in verband met het risico op infecties.

Na het breken van de vliezen bespreekt de verloskundige met jou wat de vervolgstappen zijn. Als je kindje in het vruchtwater heeft gepoept en het vruchtwater groen is, moet je zo snel mogelijk bevallen. Een ander belangrijk punt is dat je direct plat moet gaan liggen als je kindje nog niet ingedaald is. De verloskundige geeft tijdens de laatste controles steeds door of de baby is ingedaald.

Tips om weeën op te wekken bij gebroken vliezen
In verband met de kans op infecties moet je na het breken van de vliezen binnen 72 uur bevallen. Het liefst wil je zo snel mogelijk weeën, zodat je zo snel mogelijk kunt bevallen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt proberen om de weeën op te weken, zoals tepelstimulatie, pittig eten of acupressuur. Lees ons andere artikel over weeën opwekken meer tips!

2

Indalen van de baby als voorteken van de bevalling

Sommige baby’s dalen al vroeg in, rond de 30 weken zwangerschap. Andere baby’s dalen pas in tijdens- of vlak voor de bevalling. Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat het vroeg indalen van hun kindje de naderende bevalling aankondigt, maar dit is dus niet het geval. Het indalen van een baby betekent dat hij/zij met zijn hoofdje in het bekken gaat liggen.

Wanneer een baby met zijn stuitje in het bekken zit, wordt dit een stuitligging genoemd. De baby ligt er dan niet goed voor, maar vaak draaien ze nog naar de juiste positie. In sommige gevallen moet een vrouw kiezen voor een stuitbevalling of keizersnede. Als baby’s in stuitligging liggen, kan er ook nog voor een draaipoging gekozen worden. Er wordt dan geprobeerd om de baby vanaf buiten de buik te draaien naar de juiste ligging.

3

Lage rugpijn als voorteken van de bevalling

Veel vrouwen geven aan last te hebben van lage rugpijn, vlak voordat zij moeten gaan bevallen. Dit zou komen doordat de baby in de juiste positie gaat liggen en op verschillende spieren drukt. Deze rugpijn kan voelen als een lichte menstruatiepijn en wordt soms verward met oefenweeën. Soms houdt dit gevoel constant aan, maar het kan ook in vlagen komen. Omdat er ook rugweeën bestaan, is het verstandig om deze pijn in de gaten te houden. Heb je last van terugkerende krampen? Dan zijn de weeën misschien al begonnen!

4

Nesteldrang – voortekenen bevalling

Nesteldrang is waarschijnlijk één van de meest bekende voortekenen dat de bevalling eraan zit te komen. Veel zwangere vrouwen krijgen soms plotseling de drang om het hele huis te poetsen, zodat alles netjes en schoon is. Alle babykleding en lakentjes worden nog een keer gewassen en gestreken, maar ook de ramen moeten gelapt worden. Veel vrouwen hebben een dag voor de bevalling ineens volop energie en houden een grote schoonmaak!

Ondanks dat veel vrouwen dit ervaren, is het absoluut niet bij iedere zwangere vrouw het geval. Sommige vrouwen hebben heel weinig energie en helemaal geen zin om tijd te besteden aan het huishouden. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk op orde hebt rondom de uitgerekende datum, zodat je de laatste weken niet teveel meer hoeft te doen.

5

Misselijkheid en diarree

De grote schoonmaak in het lichaam van de vrouw is geen onbekend voorteken van de bevalling. Als je jezelf niet lekker voelt, misselijk bent en diarree hebt, zou het zomaar kunnen dat je lichaam zichzelf aan het legen is. Dit komt vaak voor in de dagen voordat de bevalling daadwerkelijk begint en dat is helemaal niet zo erg. Alles wat eruit komt, komt er tijdens de bevalling niet meer uit.

6

Verweking – Rijping van de baarmoedermond

Om te kunnen bevallen heb je een rijpe baarmoedermond nodig. De laatste weken van de zwangerschap kan, via een inwendig onderzoek, worden geconstateerd dat de baarmoedermond aan het rijpen is. De baarmoedermond moest eerst zacht worden, ook wel verweken genoemd. Daarnaast moet de baarmoedermond korter worden, wat verstrijken wordt genoemd.

Als de baarmoedermond naar voren wijst, is het tijd voor de ontsluiting. Bij het ontsluiten zal de baarmoedermond open gaan, zodat je kindje geboren kan worden. Maak je geen zorgen als je nog ‘potdicht’ zit, want dit zegt helemaal niets. Sommige vragen zitten de ene dag nog helemaal dicht en hebben geen enkel teken van een rijpe baarmoedermond, maar bevallen alsnog een dag later.

Andersom is dit overigens ook mogelijk. Sommige vrouwen hebben al vroeg in de zwangerschap een verweekte baarmoedermond en gaan alsnog over tijd. Kortom: een verweekte- en verkorte baarmoedermond kan een voorteken zijn van de bevalling, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Tips rijpen baarmoedermond – VSM Caulophyllum tabletjes
Wil je het hele proces versnellen? Dan kun je gebruiken maken van speciale-, homeopathische tabletjes om de rijping van de baarmoedermond te versnellen. Vaak heeft de verloskundige deze tabletjes in de praktijk en/of kan zij daar meer over vertellen. Ook het drinken van vrouwenmantelthee en frambozenbladthee wordt aangeraden in de laatste weken van de zwangerschap.

7

Grieperig, verkouden, hoofdpijn

Zoals je net al hebt kunnen lezen, kun je misselijk zijn en diarree hebben voor de bevalling. Naast deze vervelende voortekenen kun je ook last hebben van een grieperig- en/of verkouden gevoel. Ook hoofdpijn komt vaak voor, vlak voordat de bevalling zich aandient. Het slaaptekort van de laatste weken helpt ook niet echt mee aan het opbouwen/behouden van een goede weerstand.

Hoofdpijn kan ook een teken zijn van een hoge bloeddruk, dus het is belangrijk om dit aan te geven bij de verloskundige. In sommige gevallen kan een hoge bloeddruk een indicatie zijn van zwangerschapsvergiftiging/pre-eclampsie. De verloskundige kan makkelijk en snel de bloedruk- en urine controleren tijdens een controle. De urine wordt dan gecontroleerd op de aanwezigheid van eiwitten.

8

De slijmprop verliezen

Tijdens de zwangerschap wordt de baarmoedermond afgesloten door de zogenaamde slijmprop. Als je deze prop verliest, herken je hem aan zijn taaie-, dikke structuur. Deze prop beschermt je baby tegen alle invloeden van buitenaf, zoals infecties. Het is goed om te weten dat niet iedere vrouw de slijmprop verliest en dat je dit ook niet door hoeft te hebben. De afscheiding tijdens de zwangerschap is al anders, waardoor je de prop gemakkelijk kunt missen.

Meestal is de slijmprop een paar centimeter lang en doorzichtig/taai. In sommige gevallen zitten er een spoortje blij, maar ook dit is niet altijd het geval. Het verliezen van de slijmprop kan aangeven dat de bevalling nadert, maar dit hoeft niet perse. Uiteraard beschermen de vliezen je baby nog steeds na het verlies van de prop.

9

Buik lager en waggelen

Begin je na negen maanden zwangerschap ineens te waggelen als een eend? Dan is de kans heel groot dat de baby een andere positie heeft ingenomen en dat je bekken wijder zijn geworden. Hierdoor kun je in sommige gevallen goed zien dat je buik ineens een stuk lager ‘hangt’. Soms heb je dit zelf helemaal niet door, maar zien andere mensen om je heen het wel.

Doordat de buik een stuk lager zit, is het goed mogelijk dat je ineens minder last hebt van maagzuur. Alles boven in je buik zit minder in de verdrukking, waardoor de zuurbranden afnemen. Jammer genoeg geldt dit niet voor iedere vrouw en kun je dus nog steeds last hebben van maagzuur.

10

Extra vermoeid of extra energie

Als je vanaf dag 1 van de zwangerschap al (over)vermoeid bent en ineens energie hebt voor tien, kan dit een teken zijn van een naderende bevalling. Sta je te popelen om een grote ronde te gaan wandelen of fietsen? Doe dit dan ook gewoon! Overigens is dit andersom ook mogelijk. Als je maanden vol energie zit en ineens nergens zin meer in hebt, geeft je lichaam wellicht aan dat je rust nodig hebt.

Geeft je lichaam aan dat je hele dagen in bed zou kunnen liggen? Geef hier aan toe. Tijdens- en na de bevalling worden de uren in bed een stuk minder en heb je weinig tijd om uit te rusten. Zwangerschapsverlof is er niet voor niets en het is dan ook verstandig om hier goed gebruik van te maken. Heb je nog andere kinderen? Probeer oppas te regelen en rust zoveel mogelijk uit.

11

Voortekenen bevalling – Let op je huisdier!

Als je een hond- of kat in huis hebt, is het verstandig om op hem/haar te letten. Honden en katten reageren sterk op zwangere vrouwen en vaak zoeken deze dieren toenadering op het moment dat de bevalling nadert. Huisdieren kunnen ineens erg beschermend naar hun baasje zijn en niemand mag meer in de buurt komt. Sommige mensen beweren dat huisdieren reageren op de geur die je zwangere vrouwen afscheiden. Dieren hebben een sterker reukvermogen, dus dat is aannemelijk. Probeer je huisdier(eren) goed voor te bereiden op de komst van het nieuwe gezinslid.

12

Afvallen eind van de zwangerschap

Een zwangerschap betekent vaak veel kilo’s aankomen, maar aan het einde van de zwangerschap kan dit veranderen. Ben je tijdens de laatste controle bij de verloskundige of gynaecoloog ineens afgevallen? Maak je geen zorgen. Zolang je baby goed aankomt, is er (meestal) weinig aan de hand. Door minder vruchtwater en door minder kunnen eten, kun je een beetje afvallen. Het kan overigens ook voorkomen dat jij afvalt en je kindje veel aankomt, waardoor je gewicht stabiel blijft.

13

Voorweeën – oefenweeën – voortekenen bevalling

Voorweeën, ook wel oefenweeën en Braxton-Hickscontracties genoemd, komen vaak voor tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Niet iedere vrouw heeft hier last van, maar ze kunnen wel erg vervelend zijn. Deze oefenweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar kunnen wel voor verweking van de baarmoedermond zorgen. Als je veel last hebt van voorweeën, neem dan een ontspannend bad of leg een kruik tegen je buik.

Zolang er geen regelmaat in de voorweeën zit en de intensiteit niet toeneemt, is er nog geen sprake van ontsluitingsweeën. Soms geeft het lichaam een teken dat het tijd is om rustiger aan te doen. Als je veel last hebt, probeer dan naar je lichaam te luisteren. Met een uitgeput lichaam een bevalling starten is niet verstandig.

14

Lekkende borsten – Melkverlies

Al vrij vroeg in de zwangerschap kun je last krijgen van lekkende borsten. Sommige vrouwen hebben hier helemaal geen last van en merken dit pas vlak voor- of na de bevalling. Als je hoogzwanger bent en ineens merkt dat er druppeltjes colostrum uit je tepels komen, kan het zo zijn dat je lichaam zich klaarmaakt voor het voeden van je baby.

Een nat t-shirt is erg vervelend, maar er zijn simpele hacks om dit te voorkomen. Tegenwoordig ben je niet meer aangewezen op grote pads in je bh, want veel bedrijven bieden comfortabele-, compacte zoogcompressen aan. Als je graag duurzame keuzes maakt, raden we je aan om ons artikel over wasbare zoogcompressen te lezen.

Als je (nog) niet weet je of borstvoeding wilt gaan geven en toch natte plekken in je kleding wilt voorkomen, kun je kiezen voor wegwerp-zoogcompressen. Deze kompressen vangen de melk op en voorkomen gênante situaties. Op deze pagina van bol kun je wasbare zoogcompressen vinden.

Handige artikelen voor als je zwanger bent

Als je zwanger bent, komt er een hoop op je af. Op MamaGroeit.nl kun je veel handige artikelen vinden, zodat je jezelf goed kunt voorbereiden. Hieronder kun je links vinden naar enkele van onze populaire artikelen. Denk aan een artikel over rookmelders, welke verplicht zijn sinds een aantal jaar.

Geraadpleegde bronnen: Nutricia

Scroll naar boven