VOORTEKENEN BEVALLING – gaat het eindelijk gebeuren?

Voortekenen bevalling

Laatste update 23/08/2023 by Nicole

Nooit eerder duurden negen maanden zo lang. Je bent er klaar voor om dat wondertje in je buik te verwelkomen op de wereld, maar is de baby er ook klaar voor? En je lichaam? Waaraan merk je dat de bevalling nadert? Zijn er eigenlijk wel duidelijke signalen die aangeven dat de bevalling eraan komt? Voortekenen bevalling, lees er alles over in dit artikel.

Voortekenen bevalling

De laatste weken van de zwangerschap zijn zwaar en de laatste loodjes wegen écht het zwaarst. Een dikke buik, steeds naar de wc en dan dat brandende maagzuur! Blegh. Maar misschien wel het belangrijkste: je kunt niet wachten om je kleine baby’tje vast te houden en te knuffelen!

Lees ook: GRATIS babydozen aanvragen, inclusief gratis luiers en samples!

Jammer genoeg beginnen alle bevallingen op een andere manier. De ene vrouw heeft nergens last van, terwijl de andere vrouw de slijmprop verliest en daardoor weet dat de bevalling eraan komt. Ken je eigen lichaam!

Hieronder lees je de meest voorkomende “kwaaltjes” die aan kunnen geven of de bevalling dichtbij is. Toch kun je deze kwaaltjes ook hebben zonder dat je (binnen een paar dagen) gaat bevallen. Het blijft gissen en je kindje komt wanneer hij dat wilt.

Gebroken vliezen – vruchtwater gebroken

Wanneer je vliezen breken kun je er niet meer onderuit. Je gaat binnen nu en 72 uur zéker bevallen! Wist je dat niet iedere vrouw (direct) weeën krijgt, wanneer de vliezen gebroken zijn? Soms laten de weeën nog wel een dag op zich wachten. Ook kan het zo zijn dat je helemaal geen weeën krijgt en ingeleid moet worden in het ziekenhuis. Niet leuk!

Niet meer in bad, geen seks en indalen

Belangrijk! Is er vastgesteld dat de vliezen daadwerkelijk gebroken zijn? Dan mag je geen gemeenschap meer hebben en niet meer in bad. Er is namelijk een risico op infecties. Na het breken van de vliezen bespreekt de verloskundige met jou wat de vervolgstappen zijn. Heeft de baby in het vruchtwater gepoept? Dan is het vruchtwater groen en moet je z.s.m. bevallen.

Ook belangrijk: is de baby ingedaald? Zo niet, dan moet je plat gaan liggen wanneer de vliezen breken/scheuren. Als het goed is, heeft de verloskundige tijdens de laatste controle doorgegeven of de baby al ingedaald is.

Tips om weeën op te wekken bij gebroken vliezen

Na het breken van de vliezen moet je binnen 72 uur bevallen. De kans op infecties wordt steeds groter en dat is niet goed voor het kindje. Het liefst wil je natuurlijk dat de weeën zo snel mogelijk op gang komen, zodat je snel kunt bevallen. Er zijn wat dingen die je zelf kunt proberen om de weeën op te wekken, zoals tepelstimulatie, pittig eten of acupressuur.

Lees ook: Bevalling succesvol opwekken: hoe doe je dat?

Voortekenen bevalling | indalen van de baby

Sommige baby’s dalen al vroeg in, rond de 30 weken zwangerschap. Andere baby’s dalen pas in tijdens/vlak voor de bevalling/geboorte. Het indalen van de baby wilt dus niet direct iets zeggen over het naderen van de bevalling, maar je bent wel een stukje dichterbij!

We spreken over indalen, wanneer een baby met zijn hoofdje (of billen!) in het bekken gaat liggen. Wanneer een baby met zijn stuitje in het bekken zit, noemen we dit een stuitligging. De baby ligt er dan niet goed voor. Soms draaien baby’s nog naar de goede positie en soms moet je kiezen: een stuitbevalling of een keizersnede?

BabyBaby

Lage rugpijn als een voorteken van de bevalling

Er zijn veel vrouwen die last hebben van lage rugpijn, vlak voordat zij moeten gaan bevallen. Dit zou komen doordat de baby in een goede positie gaat liggen en drukt op allerlei spieren. De rugpijn kan voelen als een lichte menstruatiepijn. Soms houdt het constant aan, maar het kan ook in vlagen komen.

Omdat er ook rugweeën bestaan, moet je deze pijn in de gaten houden. Heb je terugkerende krampen/rugpijn? Wellicht zijn de weeën al begonnen!

Nesteldrang – voortekenen bevalling

Dit is misschien wel één van de meest bekende voortekenen dat de bevalling eraan zit te komen. Alles moet schoon en netjes zijn, de kleertjes worden nog even gewassen en gestreken, de rammen moeten worden gelapt. Het is echt niet vreemd! Veel vrouwen hebben een dag voor de bevalling ineens energie voor tien en houden de grote schoonmaak!

Nesteldrang als voorteken van de bevalling

Diarree en misselijkheid

Over de grote schoonmaak gesproken… Dit kan ook in het lichaam van de vrouw gebeuren. Heb je ineens ontzettend veel aandrang? Voel je je niet lekker (misselijk) en heb je diarree? Je lichaam is waarschijnlijk bezig met zichzelf helemaal leegmaken.

Dit komt veel voor in de dagen voordat de bevalling daadwerkelijk gaat beginnen. Wel zo fijn, want dan laat je in ieder geval niet veel achter in de verloskamer (-; Dit laatste komt overigens veel voor tijdens de bevalling. Maak je hier geen zorgen over, want de gynaecoloog en/of verloskundige zijn echt wel wat gewend.

Verweking / rijping baarmoedermond – voortekenen bevalling

Om te kunnen bevallen moet je een rijpe baarmoedermond hebben. De laatste weken van de zwangerschap kan (via een inwendig onderzoek) eventueel geconstateerd worden dat de baarmoedermond aan het rijpen is.

Eerst moet de baarmoedermond zacht worden, wat ook wel verweken genoemd wordt. Ook moet de baarmoedermond korter worden, wat verstrijken wordt genoemd. Wanneer de baarmoedermond naar vorend wijst, is het tijd om te gaan ontsluiten. Bij het ontsluiten zal de baarmoedermond open gaan, zodat het kindje geboren kan worden.

Maak je niet druk wanneer je nog “potdicht” zit. Sommige vrouwen zitten de ene dag nog helemaal dicht en hebben geen enkel teken van een rijpe baarmoedermond en bevallen de volgende dag alsnog.

Tips rijpen baarmoedermond – VSM Caulophyllum tabletjes

Er bestaan speciale, homeopatische tabletjes om de rijping van de baarmoedermond een beetje te versnellen. Vaak heeft de verloskundige deze tabletjes wel in de praktijk of kan zij/hij jou daar meer over vertellen. Ook het drinken van vrouwenmantelthee en frambozenbladthee wordt aangeraden in de laatste weken van de zwangerschap.

Lees ook: Bevalling succesvol opwekken: hoe doe je dat?

Grieperig, verkouden of hoofdpijn | Voortekenen bevalling

Veel vrouwen geven aan dat zij, vlak voor de bevalling, zich niet lekker voelden. Ze hadden een grieperig en verkouden gevoel. Ook hoofdpijn komt vaak voor, vlak voordat de bevalling begint. Het slaaptekort van de laatste weken helpt ook niet echt mee aan een verbeterde weerstand.

Hoofdpijn bevalling

Hoofdpijn kan ook een teken zijn van een hoge bloeddruk. Het is belangrijk om dit aan te geven bij de verloskundige. Soms kan een hoge bloeddruk een indicatie zijn van zwangerschapsvergiftiging. De verloskundige kan makkelijk en snel de bloeddruk en urine (aanwezigheid eiwitten) controleren.

De slijmprop verliezen

Huh, wat? De slijmprop? Dat klinkt niet erg smakelijk nee. De baarmoedermond wordt tijdens de zwangerschap afgesloten door de slijmprop. Als je hem verliest, herken je de prop aan zijn taaie, fikke structuur. De prop is nodig om je baby’tje te beschermen tegen alles wat van buitenaf komt.

Niet iedere vrouw verliest de slijmprop. Het kan ook zijn dat je het niet door hebt. De afscheiding tijdens de zwangerschap is al anders, waardoor je hem misschien mist tijdens een toiletbezoek.

Meestal is de slijmprop een paar centimeter lang en doorzichtig/taai. Soms kan er een spoortje bloed bij zitten. Het verliezen van de slijmprop kán aangeven dat de bevalling nadert, maar dat hoeft niet perse. De vliezen beschermen de baby nog steeds.

Buik lager en anders lopen (waggelen)

Begin je na negen maanden ineens te waggelen als een eend? Grote kans dat de baby een andere positie heeft ingenomen en dat je bekken wijder zijn geworden. Hierdoor kun je misschien ook goed zien dat je buik ineens een stuk lager “hangt”. Soms zie je het zelf niet, maar anderen om je heen wel.

Doordat je buik lager zit, is het goed mogelijk dat je nu minder last hebt van maagzuur. Alles boven in je buik zit wat minder in de verdrukking, waardoor de zuurbranden afnemen. Dit geldt overigens niet voor iedere zwangere vrouw.

Extra moe of extra energie | Voortekenen bevalling

Ben je vanaf dag 1 van de zwangerschap al (over)vermoeid en heb je ineens energie voor tien? Sta je te popelen om een grote ronde te gaan wandelen of fietsen? Dit kan een teken zijn van een naderende bevalling.

Voortekenen bevalling

Andersom is dit ook goed mogelijk. Misschien zit je al maanden vol energie en heb je nu nergens meer zin in. Geeft je lichaam aan dat je dagen in bed kunt blijven liggen? Geef daar dan ook aan toe. Na de bevalling heb je weinig tijd om te slapen!

Het zwangerschapsverlof is er niet voor niets. Pak een goed boek, ga lekker uitgebreid in bad of ga je in bed liggen met een goede Netflix film of serie! Heb je nog andere kinderen? Regel een oppas en rust lekker uit.

Voortekenen bevalling? Let op je huisdier!

Heb je thuis een hond of een kat? Of misschien wel meerdere huisdieren? Honden en katten reageren sterk op zwangere vrouwen. Vaak zie je dat deze dieren vlak voordat de bevalling begint toenadering zoeken.

Huisdier en bevalling

Huisdieren zijn ineens erg beschermend naar hun baasje toe en niemand mag in de buurt komen. Sommige mensen beweren dat de huisdieren reageren op de geur die je als zwangere vrouw afscheidt. Dieren hebben een sterker reukvermogen, dus dat klinkt aannemelijk.

Het is verstandig om je huisdieren een beetje voor te bereiden op de komst van het nieuwe gezinslid.

Afvallen eind van de zwangerschap

Ben je afgevallen tijdens de laatste controle bij de verloskundige? Geen zorgen! Zolang je baby’tje goed aankomt, is er (meestal) weinig aan de hand. Door minder vruchtwater en door het minder kunnen eten (maag in de verdrukking) val je meestal iets af. Het kan ook zijn dat je baby’tje groeit en dat jij afvalt, waardoor je gewicht stabiel blijft.

Gewichtsverlies

Voorweeën – oefenweeën – voortekenen bevalling

Voorweeën (of oefenweeën) komen vaak voor tijdens de laatste weken van de zwangerschap. Niet iedere vrouw heeft hier (veel) last van. Voorweeën kunnen erg vervelend zijn en zorgen niet voor ontsluiting. Ze kunnen wel voor verweking van de baarmoedermond zorgen.

Heb je veel last van voorweeën? Neem dan een ontspannend bad of leg een kruik tegen je buik. Zolang er geen regelmaat in de voorweeën zit en de intensiteit niet toeneemt, zijn het nog geen ontsluitingsweeën.

Soms wilt je lichaam een teken geven dat je het rustiger aan moet doen. Wanneer je veel last hebt van voorweeën is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Uitgeput de bevalling ingaan is niet verstandig.

Lekkende borsten – melkverlies

Lekkende borsten kunnen al vrij vroeg in de zwangerschap voorkomen. Sommige vrouwen hebben hier echter geen last van en merken dit pas vlak voor of na de bevalling op. Ben je hoogzwanger en merk je ineens dat er druppeltjes colostrum uit je tepels komen? Wellicht is je lichaam zich aan het klaarmaken voor het voeden van de baby!

Een nat t-shirt is vervelend! Gelukkig hoef je tegenwoordig geen grote pads meer in je beha te stoppen, want veel bedrijven hebben comfortabele, compacte (en zelfs wasbare) zoogcompressen geproduceerd. Onlangs deelden we een uitgebreid artikel over wasbare zoogcompressen.

Lees ook: Wasbare zoogcompressen, welke zijn de beste?

Weet je niet of je borstvoeding wilt gaan geven, maar wil je wel natte plekken in je kleding voorkomen? Kies dan voor wegwerp-zoogcompressen. Deze compressen vangen de melk op en voorkomen gênante situaties.

BabyBaby

Relevante artikelen

Scroll naar boven