Mozes mandje

Mozes mandje kopen | tips en informatie

Een Mozes mandje is helemaal hip anno 2020/2021 en de keuze is reuze! Mozes mandjes kun je kopen in allerlei soorten en maten. Maar zijn ze wel veilig? En heb je er een standaard bij nodig? Wat kost een zo’n mandje eigenlijk? Lees de informatie die je moet weten!

Geschiedenis van het Mozes mandje

Wie kent het verhaal van Mozes niet? Toen de farao merkte dat veel mannen in opstand kwamen, gaf hij het bevel om alle pasgeboren jongetjes te laten doden. Mozes werd in eerste instantie stiekem ondergebracht in een huis, maar werd later in een mandje gelegd tussen het riet aan de oever van de Nijl. Op die manier hoopte zijn moeder dat hij zou overleven.

Bij toeval vond de dochter van deze farao het mandje met de baby en Mozes werd door zijn moeder in een mandje van papyrus gelegd tussen het riet, langs de oever van de Nijl. Mozes werd gevonden door de dochter van de farao. De farao had bevolen om alle Hebreeuwse pasgeboren jongetjes te vermoorden, om zo opstandigheid te voorkomen in de toekomst.

De dochter van de farao bracht Mozes in veiligheid en zorgde dat hij verzorgd werd door een voedster. Uiteindelijk groeide Mozes op aan het Egyptische hof. Het Mozes mandje dankt zijn naam dus aan deze Mozes.

Is een Mozes mandje wel veilig?

Niet alle Mozes mandjes zijn veilig. De mandjes zijn meestal ook niet geschikt om te dragen mét de baby erin. Let hier dus goed op wanneer je een Mozes mandje gaat aanschaffen. Hieronder lees je nog wat aandachtspuntjes.

Het is essentieel dat een Mozes mandje ventilerende zijkanten heeft. Sommige mandjes zijn gesloten en ventileren dus niet goed genoeg. Een mandje met dikke voering tegen de zijwanden kun je ook beter niet aanschaffen. Zorg ervoor dat jouw kindje goed kan ademen.

Het is ook niet verstandig om losse spulletjes in de Mozes mand te leggen, zoals hoofdbeschermers of knuffels. Soms bevatten mandjes spijkers of schroeven. Deze moet je natuurlijk wegwerken, voordat je de wieg of mand in gebruik gaat nemen.

Kan jouw kindje overeind komen? Stap dan over op een ledikantje. Het is gevaarlijk als een kindje uit een wiegje of Mozes mandje probeert te klimmen, zeker wanneer deze op een standaard staat.

Minimale afmetingen Mozes mandje

De meeste mandjes zijn 80 centimeter lang en 40 centimeter breed. Niet alle mandjes zijn hetzelfde qua afmeting, maar dit is wel de juiste afmeting. Een kindje moet vrij kunnen bewegen en goed kunnen ademen.

Wil je de wieg makkelijk verrijden? Kies dan voor een standaard met wieltjes. Deze zijn ook makkelijk op te bergen. Perfect geschikt voor binnenshuis.

Hoe lang gebruik je een wiegje?

Hier is geen duidelijk antwoord op te geven. Het ene kindje groeit, terwijl het andere kindje lekker de tijd neemt. Over het algemeen kun je zo’n vier maanden gebruikmaken van een Mozes mandje. Zodra je kindje omhoog komt, is het tijd voor een ledikantje.

Doe dit overigens niet direct. Een klein baby’tje moet eerst wennen aan een groot ledikant. Je kunt hem/haar overdag in een ledikant leggen, maar ‘s nachts nog laten slapen in de mand.

Heb ik een standaard nodig?

Wanneer je ervoor kiest om een Mozes mandje te gaan gebruiken, heb je niet perse een standaard nodig. Toch lijkt het mij fijner om je kindje wat hoger te hebben staan. Daarnaast is het natuurlijk ook een leuker gezicht!

Childhome verkoopt ook een standaard waar Mozes mandjes op passen. Je kunt natuurlijk ook via websites als Marktplaats op zoek gaan naar een standaard.


Materiaal Mozes mandje

Tegenwoordig kun je allerlei Mozes mandjes kopen. Van klassieke mandjes tot de meest moderne mandjes, de keus is groot. De moderne Mozes mandjes lijken niet echt meer op de traditionele Mozes mandjes en zijn daarom iets minder populair.

Mozes mandjes zijn gevlochten en hebben een langwerpige vorm. Er wordt gebruikgemaakt van onder andere maïsblad, wilgentenen, hard plastic en palmbladeren. Probeer een Mozes mandje te vinden met een ventilerende stof aan de binnenkant.


Mozes mandjes van Childhome

Het merk Childhome biedt al een lange tijd Mozes mandjes aan. De prijzen beginnen bij ongeveer €65,00. Childhome biedt ook speciale hoezen aan, die je om de wieg heen kunt doen.

Mozes mandje, inclusief matrasje – 82 cm

Een rotan, rieten mandje met één jaar fabrieksgarantie. Dit Mozes mandje is lekker basic en geschikt voor de eerste tijd met jouw baby. Er wordt een matrasje bijgeleverd, zodat je kindje lekker kan liggen. De handgrepen zorgen voor gebruiksgemak. Let op: niet dragen met een kindje erin.


Wit Mozes Mandje inclusief matras en voering

Ook dit mandje van Childhome is lekker basic, maar wel gemaakt van hoogwaardig materiaal. Er zijn stevige handvatten aanwezig, maar je kunt hem niet dragen mét jouw kindje erin. Er wordt een matrasje bijgeleverd. Het matrasje is van polyester gemaakt, het mandje van maïsblad.

Optioneel: je kunt een standaard + bijpassende bekleding bijbestellen.


Grijs Mozes mandje inclusief matras en voering

Dit Mozes mandje is exact hetzelfde mandje als de vorige. De mandjes zijn van dezelfde materialen gemaakt en je krijgt bij beide mandjes een matrasje bijgeleverd. Ook voor dit mandje geldt: niet dragen met een kindje erin.

De grijze kleur vind ik zelf erg stijlvol. Dit Mozes mandje is wel iets duurder dan de witte variant.


Mandje met raffia, inclusief matras van Childhome

Dit mandje kun je overal plaatsen. Er wordt een passend matrasje meegeleverd, in een witte kleur. Ook de hoezen kunnen los aangeschaft worden. Er kan maximaal acht kilo in het mandje worden gelegd en je hebt een jaar fabrieksgarantie op dit schattige mandje.


Wit/bruin mandje/wiegje van Childhome

Dit schattige mandje is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Er is maïsblad gebruikt voor het mandje en er zitten handvatten aan. Je kunt eventueel nog bijpassende bekleding en een standaard aanschaffen.

Bij het mandje wordt uiteraard een matrasje geleverd. Ook losse hoezen zijn voor dit mandje verkrijgbaar.


The Little Green Sheep Moses Basket

Update maart 2021: momenteel is het mozes mandje van Little Green Sheep overal uitverkocht.

Dit is één van de mandjes die ik jullie niet wil onthouden. Dit mandje is op een mooie manier gevlochten en bevat een Little Green Sheep-matras. Dit matras bevat géén chemicaliën. Je kunt bij deze wieg ook een standaard aanschaffen.

Het Mozes mandje is van palmbladen gemaakt en lekker licht. Hij is een stuk harder en duurzamer dan bijvoorbeeld mandjes die van mais gemaakt zijn. Luchtcirculatie is belangrijk en dat zit met dit mandje helemaal goed! De gebreide kabelvoering is organisch, zacht en ademt goed.

De voering is gecertificeerd en van 100% biologisch katoen gemaakt. Het mandje is te gebruiken vanaf het eerste moment na de geboorte totdat jouw kindje ongeveer drie of vier maanden is.


Moses Verschoonmand met matras

De Mozes verschoonmand is ook een populair product en nieuwe trend de laatste tijd. De “normale” verschoningskussens zijn nogal saai. Met zo’n verschoonmand haal je een echte eyecatcher in huis.

Omdat onderstaande verschoonmand 73 centimeter lang is, kun je er een hele tijd plezier van hebben. Er zit een passend matrasje bij, dus jouw kindje ligt lekker zacht. De mand heeft opstaande randen, zodat je kindje niet wegrolt. De mand is gemaakt van zeegras.


Belangrijke informatie

⛔ Een Mozes mandje is niet geschikt als autostoel. Een kind tot 1.35m dient altijd vervoerd te worden in een goedgekeurde autostoel.

⛔ Draag de mand niet met je baby’tje erin. De manden zijn hier niet voor gemaakt en zijn niet stevig genoeg.

⛔ Zorg ten alle tijden voor een veilige omgeving voor jouw pasgeboren baby. Géén losse spullen in de Mozes mand of wieg en dunne bekleding tegen de wanden.

⛔ Stap over op een ledikant zodra jouw kind omhoog komt.


Tips voor het aanschaffen

Een Mozes mandje is meestal kleiner dan een normale wieg. Ook kun je dit mandje een stuk makkelijker meenemen, wanneer je bijvoorbeeld ergens op visite gaat. Let op het materiaal (palmblad? maisblad? katoen?) , de kosten, dikte matrasje, stevigheid, veiligheid, comfort en de gebruiksvriendelijkheid.

Nog meer informatieve artikelen lezen?

Babyuitzet lijst 2021

Babyfoon apps 2021

Zorgverzekering en je zwangerschap in 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *