Beste ovulatietest & vruchtbare dagen bepalen

Ben je op zoek naar de beste ovulatietest? De ovulatietest is een handig hulpmiddel wanneer je bezig bent met zwanger worden. Wil jij meer zicht krijgen op het verloop van je cyclus? Wil je weten wanneer je het meest vruchtbaar bent en wanneer de eisprong is? Lees meer informatie en tips over het gebruik van de beste ovulatietest!

De beste ovulatietest

“Wat is de beste ovulatietest?” Die vraag is lastig te beantwoorden. Iedere vrouw heeft namelijk andere ervaringen. Veel vrouwen zijn razend enthousiast over de digitale ovulatietest van ClearBlue (bol). Toegegeven, deze testen zijn gemakkelijk af te lezen en áltijd duidelijk. De ClearBlue testen zijn wel duurder in aanschaf dan simpelere ovulatietesten, waardoor het een dure hobby wordt na een paar maanden.

Zwanger&Kids ovulatietesten

Ook de ovulatietesten van Zwanger&Kids worden met een positief resultaat gebruikt. Op verschillende fora kun je lovende recensies vinden over deze simpele, maar zeer effectieve ovulatietesten. Zwanger&Kids biedt overigens ook verschillende, betaalbare zwangerschapstesten aan. Wanneer je kiest voor een voordeelpakken, ben je een stuk voordeliger uit. Ook zijn deze pakketten handig, omdat er vaak ovulatie- én zwangerschapstesten in zitten.

Met deze testen krijg je een duidelijke streep wanneer de LH-piek nadert. Wil je af van die onduidelijkheid en een goed zicht krijgen op je cyclus? Dan raden wij de ovulatietesten van Zwanger&Kids zeker aan.

Sommige vrouwen gaan liever voor de meest duidelijke test die er is. Geen gedoe met streepjes, maar gewoon een test die door middel van een smiley aangeeft of het tijd is om gezellig te doen in bed. De Clearblue digitale ovulatietesten (bol) zijn hier perfect geschikt voor en geven de LH-piek zeer duidelijk aan. Nadeel: de testen zijn een stuk duurder. Vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben en vaak moeten testen maken dan veel kosten.

Uitblijvende zwangerschap

“Na een maandje proberen was ik zwanger!” en “Ovulatietest? Die hadden wij niet nodig hoor!”. Leuk, al die positieve vrouwen die binnen no-time zwanger zijn geraakt. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd en soms moet de natuur een handje geholpen worden. Thank God voor de ovulatietest! Tip: lees ook ons andere artikel over OvaBalance. Dit bedrijf biedt supplementen die het gezond zwanger worden/blijven/zijn ondersteunen.

Met behulp van de beste ovulatietest kun je een veel duidelijker zicht krijgen op de menstruatiecyclus. Na een positieve test weet je het zeker: de eisprong komt eraan! Maar, hoe kan zo’n test dat nu meten? Hieronder lees je het.

Wat is een ovulatietest?

Ben je al een tijdje bezig met zwanger worden? Dan weet je vast al dat de ovulatie een eisprong is. Zo’n eisprong komt (normaal gesproken) iedere maand voor, wanneer er een rijpe eicel vrijkomt uit de eierstokken. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit ongeveer twee weken voor de verwachte menstruatie. Een paar dagen voor en een paar uur na de eisprong ben je het meest vruchtbaar.

Met een ovulatietest kun je de vruchtbare dagen bepalen, doordat de test positief uitslaat bij een LH-piek. Deze LH-piek vindt vlak voor de eisprong plaats. Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het belangrijk om seks te hebben op de vruchtbare dagen. Maar wanneer zijn die dan? En daar komt de ovulatietest in beeld!

Luteïniserend hormoon – LH-piek meten

De ovulatietest helpt bij het bepalen van de meest vruchtbare dagen. Ongeveer twee dagen (48 uur) voordat de eisprong plaats gaat vinden, zal het LH hormoon een grote stijging maken. Deze LH-piek kun je opsporen met een ovulatietest. Is de test positief? Dan ben je op het punt aangekomen dat je het meest vruchtbaar bent.

Maak je het gezellig op deze dagen? Dan is de kans erg groot dat je zwanger raakt. Let wel op! Een ovulatietest geeft (bijna) altijd twee streepjes en werkt dus anders dan een zwangerschapstest. Wanneer de teststreep op de ovulatietest even donker of donkerder is dan de controlestreep, heb je een positieve test in handen. Heb je helemaal niks met streepjes aflezen en twijfel je te vaak? Kies dan voor de Clearblue digitale ovulatietest. Deze test geeft door middel van smileys aan of je vruchtbaar bent of niet.

Ovulatietest : wanneer beginnen met testen?

Wanneer je gezegend bent met een redelijk stabiele menstruatiecyclus, kun je de eisprong ongeveer bepalen. Toch vindt de eisprong niet altijd plaats op de 14e dag van de cyclus. Heb jij een cyclus van 28 dagen? Dan kun je beginnen met testen op dag 11. Dit is zo’n 17 dagen voor de verwachte menstruatie. Heb je een heel lange cyclus? Dan wordt het een stukje lastiger.

Sommige vrouwen met een hele lange cyclus kiezen ervoor om wekenlang iedere dag te testen. Op die manier missen zij zeker de LH-piek niet. Dit is overigens wel een dure grap. In reguliere winkels als Kruidvat, Etos en Action kun je ovulatietesten kopen, maar deze zijn niet goedkoop. Het is dan verstandiger om veel ovulatietesten tegelijk aan te schaffen, zodat je minder geld kwijt bent.

Lees ook goed de bijsluiters van de ovulatietesten. Vaak bieden deze tips voor vrouwen met een lange cyclus.

Op welk moment van de dag een ovulatietest afnemen?

Het is belangrijk dat je een ovulatietest niet uitvoert met ochtendurine. De ochtendurine is namelijk zeer geconcentreerd en kan de testuitslag beïnvloeden. De LH-piek begint ’s ochtends en bereikt rond een uur of twaalf in de middag een hoogtepunt. Doe de ovulatietest op dat tijdstip. Let op: zwangerschapstesten kun je juist wel in de ochtend uitvoeren.

Als je wilt weten wanneer de LH-piek is, zul je een paar dagen achter elkaar moeten testen. Doe dit iedere dag op hetzelfde tijdstip. Ook kies je het liefst voor één soort test. De ene test is anders dan de andere test en dit kan verwarrend zijn. Kies dus een merk uit en gebruik die testen een aantal dagen achter elkaar.

Hoe werkt een ovulatietest?

Tegenwoordig kun je vele soorten ovulatietesten aanschaffen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit dipsticks of cassettes. Zeker de dipsticks zijn bij mij favoriet. Ze leveren weinig (plastic) afval op (milieuvriendelijker) en zijn duidelijk af te lezen. Verder zijn dipsticks in bulkformaat vaak goedkoper.

Op de dipsticks staan lijntjes met de woordjes “max”. Je vangt wat urine op in een schone beker en je dompelt de dipstick in de urine tot aan dit lijntje. Bij de ene dipstick moet dit 10 seconden, bij de andere 20 seconden. Houd jezelf aan de instructies.

Sommige ovulatietesten moet je rechtstreeks in de urinestraal houden. Dit is meestal het geval bij de cassettes. Wanneer je dit geen fijn idee vindt, kun je ook gewoon wat urine in een schone beker opvangen. Meestal kun je in de gebruiksaanwijzing lezen hoe lang je de cassette erin moet houden.

Resultaat ovulatietest positief / negatief

Meestal is het resultaat van de ovulatietest na een minuut af te lezen. Andere merken doen er drie of vijf minuten over. Is de teststreep heel licht? Dan is er (nog) geen sprake van een LH-piek. Test de dag erna nog een keer op hetzelfde tijdstip/moment.

Is de teststreep net zo donker (of donkerder) dan de controlestreep? Je hebt een LH-piek! De eisprong komt eraan en dit zijn de meest vruchtbare dagen. Maak hier gebruik van!

Betrouwbaarheid ovulatietest

Natuurlijk kun je er vanuit gaan dat een ovulatietest uiterst betrouwbaar is. Je vruchtbare dagen bepalen door middel van het opsporen van de LH-piek is zeer betrouwbaar. Over het algemeen krijg je een 99% zekerheid! Wanneer je een positieve test in handen hebt, kun je er dus ook echt vanuit gaan dat je in de meest vruchtbare periode zit.

ClearBlue digitale ovulatietesten

Er zijn tegenwoordig ook digitale ovulatietesten verkrijgbaar. Deze testen zijn wel een stuk duurder en kun je het beste gebruiken wanneer je een idee hebt van het verloop van jouw menstruatiecyclus. Deze digitale ovulatietest geeft in woorden aan of de test positief of negatief is.

Momenteel betaal je voor 10 ovulatietesten van ClearBlue tussen de €18 en €25. Er zijn ook testen te koop die vier van de meest vruchtbare dagen bepalen.

Voordeelpakketten ovulatietest + zwangerschapstest

Er worden genoeg voordeelpakketten aangeboden, waarin zowel ovulatietesten als zwangerschapstesten in zitten. Handig, want je hoopt natuurlijk vurig op twee strepen op de zwangerschapstest na al dat harde werk! Onder andere ZwangerenKids biedt zo’n voordeelpakket aan, deze kun je hier bekijken.

Ook op deze pagina van bol kun je veel voordeelpakketten vinden. Het aanbod verschilt per dag en vaak kun je voor weinig geld veel testen scoren. Zeker wanneer je al een tijdje bezig bent en veel test, kan dit een hoop geld besparen. Geld dat je beter kunt besteden aan dat schattige baby’tje!

Eisprong vinden zonder ovulatietest

Er leiden meer wegen naar Rome en dat geldt ook voor het vinden van de eisprong. Je hoeft niet perse direct te beginnen met ovulatietesten om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Er bestaan andere methodes die je kunt volgen om te bepalen wanneer de eisprong eraan komt. Hieronder lees je over een paar van deze methodes.

Afscheiding inspecteren – Billings methode

Wanneer vrouwen in hun vruchtbare periode aankomen, verandert het slijmverlies. Het slijm uit de baarmoeder is anders van samenstelling in deze periode, zodat de omgeving “vriendelijk” is voor zaadcellen. Wanneer je gebruik gaat maken van de Billings methode, ga je dus goed in de gaten houden hoe de afscheiding eruit ziet. Niet iedere vrouw met een kinderwens vindt dit overigens een prettige manier van het opsporen van de ovulatie.

De Billings methode

  • De afscheiding is meer helder, elastischer en meer vloeibaar
  • De afscheiding lijkt sterk op het eiwit van een rauw ei
  • Kun je draden trekken van de afscheiding?

Na de vruchtbare periode verandert het slijm weer. Het wordt nu droger, korreliger en ondoorzichtig. Hieraan kun je herkennen dat je niet meer in de vruchtbare dagen zit. Wanneer je dit maandelijks bij gaat houden, kun je heel goed bepalen wanneer de eisprong eraan komt. Vaak zijn vrouwen rond hun vruchtbare periode ook iets meer opgewonden.

Tip: gebruik een speciaal dagboek voor de Billings methode!

Temperaturen – eisprong – ovulatie

Het bijhouden van de basale lichaamstemperatuur is ook een optie om de vruchtbare dagen te bepalen. Door meerdere maanden de temperatuur bij te houden, kun je een goed zicht krijgen op de cyclus en ovulatie. Deze methode vergt veel discipline en is zeker niet geschikt voor mensen die dit niet volhouden. Hieronder lees je precies wat je moet doen:

  1. Meet vanaf de eerste cyclusdag de temperatuur. Dit is de eerste dag van de menstruatie.
  2. Belangrijk: meet de temperatuur vóórdat je uit bed stapt, na minimaal vijf uur slaap. Na het opstaan stijgt de temperatuur namelijk.
  3. Het opmeten van de basale lichaamstemperatuur moet rectaal gebeuren, oftewel: via de anus.
  4. De gemeten lichaamstemperatuur schrijf je op. Gebruik hiervoor een basale temperatuurcurve (online te vinden).
  5. Het is belangrijk om de meting iedere dag op dezelfde manier én op hetzelfde moment te doen.

Wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden, stijgt de temperatuur met 0.3 tot 0.5 graden. De stijging vindt ongeveer 12-24 uur na de eisprong plaats, maar dit kan ook pas later zijn. Wanneer de temperatuur daalt, kun je een menstruatie verwachten.

Nadelen temperaturen

Het vergt veel discipline om deze methode vol te houden. Het is zeer belangrijk dat je de temperatuur opneemt voordat je uit bed stapt, omdat de temperatuur anders niet betrouwbaar is. Met deze methode kun je zien óf je een eisprong hebt gehad en zicht krijgen op de cyclus, maar je bent dan al te laat om gezellig te doen in bed.

De stijging van de temperatuur is waar te nemen ná de eisprong, waardoor temperaturen geschikt is voor de lange termijn: zicht krijgen op de cyclus. Sommige vrouwen gebruiken deze methode ook wel om een conceptie te voorkomen (anti-conceptie).

Veelgestelde vragen ovulatietest

Voor vrouwen die nog nooit hebben gehoord van een ovulatietest, kan het best even wennen zijn. Hieronder lees je veelgestelde vragen over de ovulatietest en het gebruik hiervan.

Ovulatietest als zwangerschapstest

Deze vraag wordt vaak gesteld op verschillende zwangerschapsfora. Een ovulatietest meet het LH-hormoon en een zwangerschapstest meet het hCG zwangerschapshormoon. Omdat LH en hCG veel op elkaar lijken (lees: ze zijn bijna identiek), kun je een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken.

Toch is dit niet betrouwbaar. Een positieve ovulatietest kan namelijk ook een late eisprong aantonen. Voor een juiste testuitslag is het dus verstandig om een zwangerschapstest te gebruiken.

Mijn persoonlijke ervaring: tegen de tijd dat ik ongesteld moest worden, had ik nog ovulatietesten over en gebruikte er eentje. De ovulatietest was knalpositief en ik bleek inderdaad zwanger.

Wat geeft een licht streepje aan?

Een ovulatietest is pas positief wanneer de teststreep even donker of donkerder dan de controlestreep is. Een licht streepje wilt dus alleen zeggen dát er LH in de urine is, maar dat het hormoon nog niet op zijn piek is.

Wat als de ovulatietest positief is?

Wanneer je eindelijk een positieve ovulatietest in handen hebt, betekent dit dat je in de meest vruchtbare dagen van de menstruatiecyclus zit. Vrouwen die graag zwanger willen worden maken deze twee dagen de grootste kans op een bevruchting!

Net gestopt met anticonceptie?

Je kunt gewoon starten met het gebruiken van ovulatietesten. Sommige vrouwen hebben een onregelmatige cyclus, wanneer zij net zijn gestopt met de pil of het spiraal. Dit hoeft overigens niet!

Ovulatietest bij een héél korte cyclus

Heb je een zeer korte menstruatiecyclus? Je kunt er dan voor kiezen om op de vijfde dag te beginnen met testen. De kans is dan klein dat je jouw LH-piek zal missen. Mis je hem wel? Begin dan een dag eerder met testen.

Veel drinken en testen

Het is niet handig om liters water te drinken voordat je de test gaat uitvoeren. Zorg ervoor dat je minimaal twee uur voor het uivoeren van de test niet meer drinkt. Veel drinken kan zorgen voor een onbetrouwbaar testresultaat.

Een foutje gemaakt bij het testen?

Heb je de ovulatietest te diep in de urine geplaatst? Dan kan het zijn dat je een onbetrouwbare uitslag krijgt. Het is wellicht verstandig om een nieuwe test uit te voeren.

Aanbiedingen ovulatietest

Ben je op zoek naar ovulatietesten? Houd de aanbiedingen en kortingen in de gaten! ZwangerenKids heeft voordelige voordeelpakketten en vaak leuke acties. Ook websites als BOL.com hebben vaak voordelige pakketten.

Ovulatietesten : bekende merken

Anno 2023 zijn er veel verschillende ovulatietesten op de markt. De ovulatietesten van Z&K (Zwanger&Kids) worden vaak aangeprezen door andere moeders, maar je kunt ook kiezen voor andere merken. Hieronder zie je een klein overzicht van merken die vaak aangeraden worden aan vrouwen met een kinderwens.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven