Vroege zwangerschapstest, welke test is het beste?

vroege zwangerschapstest

Wanneer je denkt dat je zwanger bent, wil je het liefst zo snel mogelijk duidelijkheid. Vanaf het moment dat je overtijd bent, kun je een zwangerschapstest uitvoeren. Wil je liever nog sneller weten of je zwanger bent? Dan kun je kiezen voor een (extra) vroege zwangerschapstest. Deze speciale zwangerschapstesten kunnen kleine hoeveelheden hCG detecteren. Lees in dit artikel welke vroege zwangerschapstest het beste is!

Een vroege zwangerschapstest voor de NOD

De werking van een zwangerschapstest is heel simpel: hij spoort het zwangerschapshormoon hCG op, welke in de urine van zwangere vrouwen zit. Normaal gesproken kun je een zwangerschapstest uitvoeren vanaf het moment dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden, ook wel de NOD (Niet Ongesteldheids Dag) genoemd. Kun je niet wachten tot die dag en wil je al eerder testen? Dan kun je kiezen voor (extra) vroege zwangerschapstesten, welke het kleinste spoortje hCG detecteren.

Je kunt een zwangerschap het beste vaststellen vanaf het moment dat de menstruatie had moeten plaatsvinden, maar niet iedereen kan zolang wachten. Hallo, Vroege Zwangerschapstest!

Top 3 : Beste vroege zwangerschapstest

Tegenwoordig kun je meerdere zwangerschapstesten aanschaffen, welke allemaal voor- en nadelen hebben. In onze top 3 vind je de beste vroege zwangerschapstesten! Al deze testen krijgen ontzettend goede reviews van andere vrouwen, zijn betaalbaar en betrouwbaar. Na de top 3 kun je meer informatie lezen over vroege zwangerschapstesten! Wil je meer lezen over normale testen?

1. Sensitest vroege zwangerschapstest / sensitive

Een paar jaar geleden was iedereen groot fan van de Kruidvat 2 voor €5,00 zwangerschapstest, maar Sensitest heeft inmiddels de eerste plek ingenomen! Deze betaalbare, vroege zwangerschapstest geeft al voor de NOD aan of je wel of niet zwanger bent. Deze testen komen in de vorm van een dipstick, waardoor je ook nog eens weinig geld hoeft te betalen en niet onnodig plastic gebruikt.

De nieuwe, extra vroege zwangerschapstest van Sensitest heeft een extra hoge gevoeligheid, zodat je de test al vanaf 6 dagen voor de verwachte menstruatie kunt testen (gevoeligheid van 10 mIU/ml). Ter vergelijking: normale zwangerschapstesten hebben zo’n 25-50 mIU/ml nodig om een tweede streepje te kunnen tonen.

Handig: je kunt meerdere testen aanschaffen, zodat je minder geld betaald. Voor 6 gevoelige zwangerschapstesten betaal je €9,99 en voor 12 testen betaal je €16,49. Denk je vaak te gaan testen? Dan is zo’n voordeelverpakking extra voordelig! Sensitest biedt ook betaalbare ovulatietesten en andere zwangerschapstesten (o.a. midstream) aan.

2. Telano extra vroege zwangerschapstest

Ondanks dat de extra vroege zwangerschapstest van Telano niet 100% positieve reviews krijgt, heeft hij zeker de tweede plek verdiend. Telano zwangerschaps- en ovulatietesten zijn zeer betaalbaar en geven al snel een positief resultaat aan. De test heeft een gevoeligheid van 25 mIU/ml, maar bewijst zichzelf keer op keer.

Ruim voor NOD kun je dat felbegeerde tweede streepje op je zwangerschapstest verwachten, indien je echt zwanger bent. Op verschillende zwangerschapsfora zie je de Telano vroege zwangerschapstesten voorbij komen! De ervaringen van vrouwen zijn zeer goed en je kunt stellen dat deze test snel en nauwkeurig aangeeft of je daadwerkelijk zwanger bent.

Telano biedt ook een combinatiepakket: 10x Telano extra vroege zwangerschapstesten + 1 Clearblue met wekenindicator (bol)

3. Clearblue Ultravroeg : snelle detectie zwangerschapstest

Clearblue wordt vooral gekocht door vrouwen die bijna zeker weten dat ze zwanger zijn. De test is de ultieme bevestiging van een zwangerschap en wordt dan ook vaak gebruikt als extraatje na een andere positieve zwangerschapstest. De reden hiervoor is duidelijk: deze ultravroege zwangerschapstesten zijn niet bepaald goedkoop.

In de bovenstaande verpakking zitten twee Clearblue Ultravroege zwangerschapstesten, welke al een positief resultaat aangeven vanaf 10mIU/ml hCG zwangerschapshormoon. Dit betekent dat je tot zo’n 6 dagen voor de NOD (verwachte menstruatie) een tweede streepje op de zwangerschapstest kunt zien!

De digitale Clearblue zwangerschapstesten zijn erg populair onder vrouwen, omdat zij niet meer hoeven te turen naar streepjes die er niet zijn. Na het uitvoeren van deze vroege zwangerschapstest heb je al snel duidelijkheid: je bent wel of niet zwanger! Is de test negatief, maar verwacht je wel zwanger te zijn? Herhaal de test na twee dagen nog een keer!

Een early zwangerschapstest doen, is het nodig?

Het is niet in alle gevallen perse nodig om een early / vroege zwangerschapstest uit te voeren. Sommige vrouwen kiezen ervoor om vroeg te testen in verband met een medische conditie, terwijl andere vrouwen de nieuwsgierigheid gewoon niet langer kunnen bedwingen. Wat de reden ook is: het is 100% jouw eigen keus om al dan niet vroeg te testen of je zwanger bent.

Vroege zwangerschapstest negatief, wat nu?

Wanneer je een vroege zwangerschapstest uit gaat voeren, is de kans op een negatief resultaat een stuk groter dan wanneer je wacht tot de NOD. Dit heeft te maken met de hoeveelheid van het zwangerschapshormoon hCG, welke soms nog niet voldoende aanwezig is in de urine van de (wellicht zwangere) vrouw. De ene vrouw maakt daarnaast ook nog eens sneller het hCG hormoon aan dan de andere vrouw.

Test je negatief en ben je nog niet overtijd? Wacht dan twee a drie dagen en herhaal de zwangerschapstest. Het hormoon hCG neemt iedere twee dagen toe en de hoeveelheid zou een aantal dagen later wel genoeg kunnen zijn voor een tweede streepje. Vroeg testen kan zorgen voor een teleurstelling, terwijl je op je NOD wellicht wel positief test.

Vroege zwangerschapstest positief, toch ongesteld geworden

Jammer genoeg komt het regelmatig voor dat vrouwen na een vroege, positieve zwangerschapstest alsnog ongesteld worden. Dit heeft te maken met de bevruchting, die niet altijd goed verloopt. Wanneer je niet zou hebben getest voor de NOD, zou je niets hebben gemerkt van een eventuele bevruchting.

Na een positieve test is de teleurstelling groter wanneer je alsnog ongesteld wordt. Bedenk van tevoren of je deze teleurstelling keer op keer wilt meemaken. Wanneer een vroege zwangerschapstest een tweede streep laat zien, is er een spoor van hCG gedetecteerd. Er is dus zeker iets gaande, maar de laatste week voor de NOD is cruciaal voor het verloop van de zwangerschap.

Is een vroege zwangerschapstest betrouwbaar?

Ja, een vroege zwangerschapstest is betrouwbaar. Sommige websites geven aan dat de tests minder betrouwbaar zijn, omdat zij een positief resultaat aangeven en de vrouw alsnog ongesteld wordt. Hierboven heb je kunnen lezen dat niet alle bevruchtingen goed doorzetten, waardoor de menstruatie alsnog doorzet. Een vroege test is dan ook niet vals positief, maar de zwangerschap is voor de Niet Ongesteldheids Dag misgegaan / afgebroken.

Wanneer vroege zwangerschapstest?

Sommige merken beweren dat je tot zo’n 6 dagen voor de verwachte menstruatie een positieve zwangerschapstest kunt doen. Let wel op: de ovulatie (eisprong) is doorgaans op de 14e dag van een regelmatige cyclus óf 14 dagen voor de verwachte menstruatie bij een onregelmatige cyclus. De eicel van de vrouw moet bevrucht worden door een zaadcel van de man, waarna een reis begint.

De bevruchte eicel moet zich innestelen in de baarmoederwand, waarna deze het zwangerschapshormoon hCG zal gaan afgeven. Dit hele proces heeft zeker een aantal dagen nodig, voordat je genoeg hCG in de urine hebt om aan te tonen dat je zwanger bent. Wij raden dan ook aan om niet vroeger dan 4 dagen voor de verwachte menstruatie een zwangerschapstest uit te voeren.

Unieke gevallen laten zien dat je zelfs een week voor de NOD een tweede streep op de test kunt hebben! Let wel op: dit komt niet vaak voor en je bespaart jezelf een hoop geld en teleurstelling door een paar dagen langer te wachten met testen.

Kun je 5 dagen voor je menstruatie testen?

Ja, er zijn verhalen van vrouwen die 5 dagen voor de verwachte menstruatie een positieve zwangerschapstest hadden. Dit is echter wel uitzonderlijk! De kans dat je genoeg van het zwangerschapshormoon hCG in de urine hebt zitten is nogal klein. Wanneer je 4 dagen voor de menstruatie een zwangerschapstest uitvoert, heb je al een grotere kans op een tweede streepje.

Waarom moet ik een zwangerschapstest met ochtendurine uitvoeren?

In de ochtend is de concentratie hCG het hoogst in de urine, waardoor het verstandiger is om ’s ochtends een test uit te voeren. Zeker wanneer je nog (veel) te vroeg bent met testen, is het aan te raden om de test te doen met ochtendurine. Let erop dat je ’s nachts niet teveel hebt gedronken, zodat de urine goed geconcentreerd is. Je kunt een vroege zwangerschapstest ook overdag uitvoeren, mits je een aantal uur niet veel hebt gedronken.

Relevante onderwerpen

Nicole
Scroll naar boven