NOD : alles over de Niet Ongesteldheids Dag

De afkorting NOD zul je vaak tegen komen, wanneer je jezelf verdiept in zwanger worden en zwangerschappen. De Niet Ongesteldheids Dag is dan ook één van de eerste, meest duidelijke zwangerschapssymptomen. Hoe kun je je NOD berekenen en hoe doe je dat wanneer je last hebt van een onregelmatige menstruatiecyclus? Je leest het allemaal in dit artikel over de Niet Ongesteldheids Dag!

NOD betekenis

Wanneer je nog maar net hebt besloten dat je aan kinderen wilt gaan beginnen, ga je meestal op zoek naar allerlei informatie zodat je zo snel mogelijk zwanger wordt. Je leest tips over snel zwanger worden, eventuele zwangerschapssymptomen, de menstruatiecyclus, de ovulatie, de beste zwangerschapstesten en natuurlijk de NOD. Maar wat is dat eigenlijk?

Wat is de NOD?

De afkorting NOD staat voor Niet Ongestelheids Dag. Wanneer je zwanger probeert te worden, wil je natuurlijk niet ongesteld worden en hoop je dat de menstruatie de komende negen maanden uitblijft. De NOD is dus een belangrijke wachtdag: vanaf deze dag kun je een zwangerschapstest uitvoeren! De NOD is eigenlijk de eerste dag van de nieuwe menstruatiecyclus, maar je hoopt natuurlijk dat er geen nieuwe cyclus komt en dat je een positieve zwangerschapstest in handen krijgt!

Veel vrouwen op forums bespreken dagelijks alle perikelen rondom de ovulatie (en eventuele ovulatietesten) en zitten na de ovulatie op het zogenaamde “wachtbankje”. De dagen na de ovulatie tot de NOD lijken eeuwig te duren en op forums kun je een grote steun hebben aan elkaar. Iedere vrouw wilt natuurlijk die felbegeerde tweede streep op de test zien wanneer de NOD zich aandient.

Wanneer je overtijd bent en je menstruatie is dus niet doorgezet, kun je een zwangerschapstest doen. Het uitblijven van de menstruatie is een duidelijk eerste zwangerschapssymptoom en de NOD is dan ook een spannende dag. Bij genoeg hCG in de urine zal de test positief uitslaan.

NOD berekenen

Om te berekenen wanneer je NOD is, moet je precies wat je menstruatiecyclus is. Doorgaans hebben vrouwen een menstruatiecyclus van 28 dagen, waarbij de eisprong op de veertiende dag is. Veertien dagen na de eisprong begint normaal gesproken de menstruatie. De NOD is dan op de eerste dag van de nieuwe menstruatiecyclus, de 29e dag.

Voorbeeld: de menstruatie is begonnen op 1 mei. Dit is de eerste dag van de nieuwe cyclus en de NOD valt dan op 29 mei. Bij een regelmatige menstruatiecyclus is de NOD dus gemakkelijk vast te stellen, maar hoe zit dat wanneer je een zeer onregelmatige cyclus hebt of wanneer je schommelingen in de cyclus hebt?

Onregelmatige cyclus en NOD berekenen

Helaas is niet iedere vrouw gezegend met een regelmatige menstruatiecyclus. Wist je dat zo’n 1 op de 5 vrouwen last heeft van een onregelmatige menstruatiecyclus? Dit kan erg vervelend zijn wanneer je zwanger wilt worden, want je hebt dan waarschijnlijk geen idee van wanneer de eisprong plaats zal vinden, wanneer de NOD is en wanneer je dus ongesteld moet gaan worden.

Feit: het is lastig om de NOD te bepalen wanneer je geen regelmatige cyclus hebt. Toch zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om een beetje zicht te krijgen op de cyclus én de eisprong. Wil je hier uitgebreide informatie over? Lees dan ons artikelen over de ovulatie, ovulatietesten en als zwanger niet lukt.

Heb je geen idee wanneer de meest vruchtbare dagen zich aandienen of de rode duiveltjes in aantocht zijn? Probeer dan eens een tijdje te testen met ovulatietesten. Deze testen meten het LH-hormoon, welke een piek vertonen wanneer de eisprong nadert. Op die manier heb je een idee van wanneer de eisprong is en wanneer de menstruatie (14 dagen later) zich zou moeten aandienen.

Naast het gebruik van ovulatietesten kun je er ook voor kiezen om te gaan temperaturen en dit allemaal bij te houden op speciale temperatuurkaartjes. In de bovenstaande artikelen kun je hier meer over lezen.

Innestelingsbloeding op NOD

Soms ontstaat er een kleine bloeding op het moment dat de bevruchte eicel zich gaat hechten aan de baarmoederwand. Het embryo wilt zichzelf zo diep mogelijk in het baarmoederslijmvlies nestelen en dit kan een (kleine) bloeding veroorzaken, doordat er een bloedvaatje geraakt kan worden. Omdat de baarmoedermond tijdens de vruchtbare periode openstaat, komt dit via de vagina naar buiten.

Een innestelingsbloeding komt niet bij alle vrouwen voor, maar kan wel rond de NOD een kleine bloeding veroorzaken. Sommige vrouwen verwarren deze innestelingsbloeding met de menstruatie en denken onterecht dat zij niet zwanger zijn.

Let wel op: een innestelingsbloeding kun je niet vergelijken met een normale menstruatie. Deze bloeding is veel minder heftig en duurt ook minder lang. Deze bloeding behoort ook tot één van de eerste, prille zwangerschapssymptomen.

Innestelingsbloeding 3 dagen voor NOD

Een innestelingsbloeding komt dus niet bij iedere vrouw voor en ook niet altijd op dezelfde dag. Je kunt wat bloedverlies opmerken op de NOD, maar ook 3 dagen voor de NOD of 2 dagen voor de NOD. Zo’n bloeding zegt verder niets over het verdere verloop van de zwangerschap.

Sommige vrouwen worden iedere maand alsnog “ongesteld”, ondanks dat zij zwanger zijn. Dit is zeldzaam, maar niet onmogelijk. Deze tussentijdse bloedingen zijn uiteraard een stuk minder hevig dan een normale menstruatie.

Bloedverlies voor NOD en toch zwanger

Heb je een regelmatige cyclus en spot je ineens bloed vóór de NOD? Spannend! Het kan namelijk zo zijn dat er een bevruchte eicel bezig is met zichzelf innesteling in het baarmoederslijmvlies. Soms worden vrouwen toch eerder ongesteld en zijn zij niet zwanger. Er zit dan ook niets anders op dan wachten tot de NOD en het uitvoeren van een zwangerschapstest.

Er bestaan zogenaamde “vroege detectie zwangerschapstesten”. Heb je bloedverlies voor de NOD, maar denk je wel zwanger te zijn? Dan zou je zo’n extra gevoelige zwangerschapstest kunnen uitvoeren. Is de uitslag negatief? Wacht dan minimaal twee dagen en herhaal de zwangerschapstest.

De meeste extra gevoelige zwangerschapstesten kun je zo’n vier dagen voor de NOD gebruiken, maar er bestaan ook testen die al 5 dagen voor de Niet Ongesteldheids Dag positief kunnen uitslaan.

NOD Dag symptomen

Met de symptomen die zich rondom de NOD kunnen voordoen bedoelen we eigenlijk de eerste, vroege zwangerschapssymptomen. Verwarrend, want veel van deze vroege symptomen kunnen ook passen bij een naderende menstruatie en PMS klachten.

Onder andere misselijkheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn, bepaalde cravings of juist aversie tegen voedel, hoofdpijn en gevoelige/gespannen borsten zijn een aantal symptomen die toegeschreven worden aan een eventuele zwangerschap.

Negatieve test op NOD

De NOD is dé dag waarop de meeste vrouwen de eerste zwangerschapstest doen, wanneer zij niet ongesteld zijn geworden. Vol spanning staar je naar de test, wachtend op het tweede streepje. Maar wat als dat tweede streepje niet tevoorschijn komt? Geen paniek! Niet iedere vrouw test meteen positief op de NOD en niet alle vrouwen maken direct veel hCG aan.

Het zwangerschapshormoon hCG wordt gewoonlijk aangemaakt nadat de bevruchte eicel is ingenesteld. Wellicht is de eisprong iets later geweest, waardoor de eicel ook later is ingenesteld of zelfs nog moet innestelen. Geduld is hét antwoord!

Er zijn nog andere redenen voor een negatieve test op de NOD, namelijk:

  • Onregelmatige cyclus; De eisprong is later of moet nog plaatsvinden en de NOD is later.
  • Te vroeg testen; Ben je zeker van de NOD? Soms is de NOD iets later en moet je de test na twee dagen nog eens herhalen. Ook kan het voorkomen dat je lichaam nog niet genoeg hCG heeft aangemaakt om een zwangerschapstest positief uit te laten slaan.
  • Test verkeerd uitgevoerd; Iedere zwangerschapstest heeft een andere gebruiksaanwijzing. De ene test moet je direct in de urinestraal houden, de andere test heeft exact 4 druppels urine nodig. Kijk goed naar de instructies en herhaal de test eventueel.

Is NOD een medische term?

Nee, de NOD is geen medische term. Bij de verloskundige of gynaecoloog krijg je vaak informatiefolders, maar hierin zul je deze afkorting niet terug vinden. De NOD is een afkorting die bedacht is door vrouwen op forums en deze is inmiddels al jaren bekend bij (aanstaande) moeders.

Niet ongesteld op NOD en een negatieve test

Wanneer je zeker bent van je Niet Ongesteldheids Dag én je bent nog niet ongesteld geworden, is de kans dat je zwanger bent groot. Toch kunnen er meerdere oorzaken zijn waardoor de menstruatie uitblijft en alleen een zwangerschapstest kan dan duidelijkheid bieden.

Maar wat als je niet ongesteld bent geworden op de Niet Ongesteldheids Dag én je hebt een negatieve zwangerschapstest? Kun je dan nog zwanger zijn? Ja! Wellicht heb je de test te vroeg uitgevoerd. Toch kunnen er nog andere oorzaken zijn die verantwoordelijk zijn voor het uitblijven van de menstruatie, zoals bijvoorbeeld een hevige griep, een stevig dieet enz.

Herhaal de test na twee of drie dagen wanneer je nog niet ongesteld bent.

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven