Bevalling opwekken | hoe doe je dat SUCCESVOL?!

Bevalling opwekken

Je bent 37+ weken zwanger en je bent het zat. De laatste loodjes wegen het zwaarst en dat is te merken aan je lichaam. Op welke manier kun je de bevalling opwekken? Kan dat überhaupt? Lees in dit artikel meer informatie over het opwekken van de bevalling + waardevolle tips! Kom maar op met die weeën!

Bevalling opwekken, kan dat?

Een cliché, maar zo waar: de bevalling begint pas wanneer je lichaam er klaar voor is. Er zijn tientallen manieren om je lichaam een (laatste) zetje te geven, maar er gebeurt niets wanneer je lichaam er niet klaar voor is. Het is ook niet aan te raden om hieraan te denken wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent.

Het lijkt erop dat de foetus/baby een stofje vrij laat komen, wanneer hij/zij er klaar voor is om op de wereld te komen.

Disclaimer: baby’s geven doorgaans zelf aan wanneer zij er klaar voor zijn om hun entree te maken. Afwachten is dus het beste! Toch ben je écht niet de enige die het lichaam een handje wilt helpen. De meest bekende methodes zijn echter nooit wetenschappelijk bewezen!

Eigen ervaringen

Mijn langste zwangerschap duurde exact 40 weken. Ik behoor dus niet tot de ongelukkige groep moeders die zwaar overtijd gingen. Toch begon het bij mij te kriebelen na de 37 weken.

Urenlang las ik de gekste bakerpraatjes/fabeltjes over hoe je nu écht succesvol de bevalling zou kunnen opwekken. Ananas eten, tonic drinken (kinine), frambozenbladthee drinken, veel bewegen, wonderolie drinken, veel seks hebben en lekker pittig eten. Dit zijn maar enkele voorbeelden van alles wat ik heb gelezen in die laatste weken.

Frambozenbladthee

Tijdens de zwangerschappen van drie van mijn dochters heb ik (na de 37 weken) frambozenbladthee gedronken van Jacob Hooy. Ik had ooit ergens gelezen dat dit de ontsluiting zou bevorderen wanneer de bevalling uiteindelijk zou beginnen en het bloedverlies tijdens/na de bevalling zou beperken. Ook zou het een laatste zetje kunnen geven aan het eind van de zwangerschap.

Mijn ervaring met frambozenbladthee

Al ruim voor de bevallingen had ik enkele centimeters ontsluiting. De ontsluiting verliep soepel en het bloedverlies na de bevalling viel reuze mee. Grappig: bij mijn laatste dochter heb ik de thee niet gedronken en verliep de bevalling niet helemaal zoals gehoopt (-;

Zelf heb ik alleen ervaring met één soort frambozenbladthee, maar er zijn nog meer varianten verkrijgbaar. Wil je de thee proberen waar ik goede ervaringen mee heb? Hieronder kun je hem bekijken.

Vrouwenmantelthee om de bevalling op te wekken

Vrouwenmantelthee is een ander verhaal. Deze thee kan voor samentrekkingen in de baarmoeder zorgen, wat je natuurlijk niet te vroeg in de zwangerschap wilt meemaken. Vermijd deze thee dan ook zeker tijdens de eerste maanden van de zwangerschap. Deze thee wordt aangeraden vanaf 40 weken zwangerschap.

Mijn ervaring met vrouwenmantelthee

Heeft het mij geholpen? Dat weet ik niet. Ik ben wel zeer vlot hersteld na mijn bevallingen, op de keizersnede na. Tijdens die zwangerschap heb ik de vrouwenmantelthee niet gedronken, dus waarschijnlijk werkt het echt. Tip: heb je hechtingen na de bevalling? Van vrouwenmantelthee kun je ook een zitbadje maken, zodat het weefsel sneller zal herstellen.

Bevalling opwekken door middel van tepelstimulatie

Grote kans dat je ook Amerikaanse fora hebt afgestruind op zoek naar dé Gouden Tip om de weeën te laten beginnen. Deze tip ben je dan zeker tegen gekomen. Tepelstimulatie kan het laatste zetje geven aan het lichaam om de bevalling te laten beginnen.

Hoe werkt dit? Wanneer de tepels gestimuleerd worden door massage, komt er een hormoon vrij: oxytocine. Dit is hét hormoon dat weeën op gang brengt. Wil je met deze methode de bevalling opwekken? Bereid je dan voor op flink wat gelurk aan je tepels.

bevalling opwekken
Met een knipoog (-;

Methode: de tepel tussen duim en wijsvinger nemen en rustig heen en weer rollen. Doe dit 2 minuten lang, gevolgd door 3 minuten rust. Dit ritueel herhaal je totdat er minimaal 20 minuten voorbij zijn. Tip: Je kunt ook gewoon een borstkolf gebruiken, als je het handmatig teveel gedoe vindt.

Leuk feit: een studie heeft aangetoond dat vrouwen die tepelstimulatie hebben gedaan voor de bevalling een kortere bevalling hadden. Tepelstimulatie kan ook voor sterkere weeën zorgen, wanneer de bevalling lijkt te stagneren.

Mijn ervaring met tepelstimulatie

Ik vond het maar een vreemd idee, maar ik moest het natuurlijk uitproberen. Al vrij snel merkte ik dat mijn baarmoeder vrij hevig reageerde op de stimulatie. Ik hield het echter niet lang genoeg vol en voelde mezelf een beetje gek. Toch zijn er heel veel vrouwen die erg positieve ervaringen hebben met tepelstimulatie.

Bevalling opwekken met pittig of vet eten

Bakerpraatje of niet, er zijn talloze vrouwen die zweren bij deze methode. Een lekkere pittige curry of een lekkere Big Mac. Er zijn allerlei soorten voedsel die ervoor zouden kunnen zorgen dat de weeën worden opgewekt.

Pittig/pikant voedsel wordt aangeraden door vrouwen, omdat dit de darmwerking zou stimuleren. Er is een kleine kans dat de baarmoeder deze prikkelingen overneemt en dat de eerste weeën tevoorschijn komen. Vervelende bijwerking: diarree! En dat is nu net wat je niet wilt hebben tijdens de bevalling.

Populair voedsel om de bevalling mee op te wekken: McDonalds, spaanse pepers, bruine bonen(soep), pittig Chinees eten, pittige goulash, Spicy curry, barbecue.

Bevalling opwekken door voetreflexologie

Wil je op een ontspannen manier de baarmoeder stimuleren? Dat is mogelijk! Plan een afspraak in en onderga een heerlijke voetreflexmassage. Met acupressuur/voetreflexologie wordt er met de vingers druk gezet op bepaalde acupressuurpunten.

Sommige van deze punten zijn speciaal gericht op de baarmoedermond. Door het stimuleren van deze punten kan de baarmoedermond verweken. Zo’n heerlijke massage is ook goed om te ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt.

Bevalling opwekken voetreflexologie

Acupressuur stamt uit de Chinese, traditionele geneeskunde. Zorg dat je een ervaren persoon vindt, bij voorkeur met ervaring op dit gebied. Doe dit niet wanneer je nog voor de 37 weken zwangerschap zit.

Je kunt natuurlijk ook aan je partner vragen of hij/zij een uitgebreide, liefdevolle voetmassage wilt geven. Zoek de juiste drukpunten op en herhaal dit meerdere keren.

Mijn ervaring met voetreflexologie

Met 37+ weken heb ik als verrassing een fijne voetmassage gekregen. Dit heeft de bevalling niet opgewekt, maar het was wel heerlijk om even te ontspannen en in de watten gelegd te worden.

Ananas, bitter lemon & tonic | Bevalling opwekken

Kinine zit in ananas(hart), bitter lemon en tonic. Dit zou een stimulerend effect moeten hebben op de bevalling. Wat je wel moet weten: om genoeg kinine binnen te krijgen, moet je liters bitter lemon/tonic drinken en kilo’s ananasharten eten. En geloof me: dat laatste wil je echt niet! Grote hoeveelheden ananas kunnen ook voor blaren in de mond zorgen. Niet fijn!

Bevalling opwekken

Mijn ervaring bitter lemon & tonic

Schuldig! Ik heb de bitter lemon & tonic ook uitgeprobeerd. Echt lekker vond ik het niet, maar dat is voor iedereen verschillend. Na een paar flessen en zonder enig resultaat heb ik deze methode afgestreept van mijn lijstje.

Wonderolie om de bevalling op gang te helpen

Wonderolie, de gouden tip uit grootmoederstijd. Anno 2023 wordt hier heel anders over gedacht. Er lijkt een connectie te zijn tussen de bevalling opwekken met behulp van wonderolie en baby’tjes die in het vruchtwater poepen.

Sommige artsen spreken dit weer tegen, omdat veel “wonderolie-gebruikers” al ruim overtijd zijn en sowieso al een grotere kans hebben op meconiumhoudend vruchtwater. Op internet kun je talloze succesverhalen vinden, maar ook behoorlijk wat negatieve ervaringen.

Ricinus boom of de wonderboom
De ricinusboom/wonderboom

Ricinusolie/castorolie zijn andere namen voor wonderolie. Dit middel wordt bij de drogist verkocht als laxeermiddel, dat zegt al genoeg. De darmkrampen die de wonderolie op gang brengt, kunnen weeën opwekken. Meestal gebeurt dit pas als het lichaam hier al klaar voor was.

Mijn ervaring met wonderolie om weeën op te wekken

Heeft het mij geholpen? Eén keer wel, andere keren niet. Inmiddels weet ik wel beter en raad ik dit ten zeerste af. Ook al is het niet wetenschappelijk bewezen dat baby’s in het vruchtwater poepen door wonderolie, weet ik zeker dat je dit risico niet wilt nemen. Het is ook nog eens heel vies!

Twijfel je toch? Bedenk dan hoe de verloskamer eruit ziet wanneer je met hevige diarree moet gaan bevallen (-;

Bevalling opwekken door te laten strippen

Nee, niet dat hangen in de paal op vrijdagavond, maar jezelf laten strippen door de verloskundige. Dit wordt alleen gedaan wanneer alles rijp is van binnen. Oftewel, een rijpe baarmoedermond en minimaal 1 cm ontsluiting.

Strippen is één van de weinige (wetenschappelijk bewezen) methodes om de bevalling succesvol op gang te brengen. De vliezen die rondom de baarmoedermond zitten, moeten loskomen van de baarmoederwand. Tijdens dit proces komt er een stofje vrij: prostaglandine. De verloskundige moet met haar vingers bij de baarmoedermond zijn en woelt daar de vliezen los. Het is dus een inwendig onderzoek.

Prostaglandine is nodig om de baarmoedermond te verweken. Ook kan deze hormoonachtige stof ervoor zorgen dat de weeën opgang komen. En dit is natuurlijk precies wat je wilt!

Mijn ervaring met strippen

Tijdens de zwangerschap van Ivy rommelde het behoorlijk. Ik was vrij snel zwanger na de geboorte van mijn vorige kindje en dat was te merken aan mijn lichaam. Tijdens de controle van 38 weken besloot de verloskundige om mij te strippen.

Het strippen verliep niet erg succesvol. Ivy was (vreemd genoeg) nog niet ingedaald en mijn lichaam leek echt nog niet klaar voor de bevalling. De verloskundige heeft wat zitten woelen, maar gaf aan hier niks van te verwachten. Het zou nog wel een weekje duren.

Na het strippen ben ik een flink eind gaan lopen, want mijn oudste dochter had een voetbalwedstrijd op school. ’s Avonds, toen ik rustig op de bank lag, begonnen de eerste weeën. De rest van mijn bevallingsverhaal kun je hier lezen. Conclusie: die nacht ben ik bevallen van mijn dochter Ivy.

VSM Caulophyllum tabletjes

Deze homeopathische tabletjes zijn erg populair onder aanstaande moeders die de rijping van de baarmoedermond willen versnellen. Aan het eind van de zwangerschap kan dit echt werken. De ontsluiting wordt bevordert en de bevalling kan makkelijker zijn door de wee-ondersteunende werking.

Sommige vrouwen gebruiken deze tabletjes ook na de bevalling, om de kraamzuivering te bevorderen. Ook baarmoederslijmvliesontsteking kan voorkomen worden met deze tabletten. Sommige verloskundigen bieden rond de 37 weken zwangerschap deze tabletten aan.

Bevalling opwekken met oxytocine

Wist je dat het hormoon oxytocine wordt gebruikt om een bevalling in te leiden? Er worden dan synthetische oxytocines via een infuus in het lichaam gebracht. Maar wist je ook dat je de aanmaak van natuurlijke oxytocine kunt bevorderen?

Oxytocine is een knuffelhormoon. Seks, liefde, ontspanning en fijn huidcontact stimuleert de aanmaak van dit broodnodige hormoon. Wil je niet ingeleid worden? Probeer te ontspannen, romantische avondjes te plannen en vooral veel te knuffelen!

Lees ook:

Met seks en orgasmes de bevalling opwekken

Er zijn vrouwen die non-stop behoefte hebben aan seks en/of masturberen. Toch hebben de meeste vrouwen totaal geen zin meer in seks, omdat dit een (te) grote opgave is. Die dikke, gevoelige buik zit in de weg en je voelt je alles behalve sexy. Seks kan wel echt helpen bij het opwekken van de bevalling!

In sperma zit prostaglandine en deze stof kan weeën opwekken. Ook kan een orgasme ervoor zorgen dat de weeën op gang komen. Tijdens een orgasme wordt de buik hard en de baarmoeder kan dit overnemen. Ook komt er oxytocine vrij tijdens seks en een orgasme.

Let wel op dat je geen seks hebt wanneer de vliezen al gebroken zijn, want dan kunnen er infecties optreden.

Mijn ervaring

Waarschijnlijk heeft dit “idee” bijgedragen aan de rijping van de baarmoedermond, maar ik ben er niet direct door bevallen. Seks helpt alleen wanneer het lichaam, de baarmoedermond en het kindje er klaar voor zijn.

Heb jij de gratis babydozen al aangevraagd?! Dat kan hier!

Een fitnessbal om de bevalling op te wekken

Je kunt een fitnessbal gebruiken om de weeën op te vangen, maar je kunt hem ook gebruiken om de bevalling op te wekken. Door oefeningen te doen, wordt de baby naar beneden “geduwd”. Wanneer je (rustig) met je bekken over de bal rolt, ontspannen de heup- en rugspieren. Tijdens de bevalling kun je er lekker overheen hangen of op gaan zitten. Veel vrouwen ervaren dit als erg fijn!

Squats en beweging

Om jezelf goed voor te bereiden op de bevalling, kun je oefeningen doen. Door de hurkbeweging tijdens de squats duw je je baby naar beneden. Squat meerdere keren per dag vijf minuten lang en wek de bevalling op! Handig weetje: je verbreed je bekken door squats.

Andere goede oefeningen: traplopen, lange wandelingen waarbij je stevig doorstapt, zwemmen en fietsen over hobbelige weggetjes.

Mijn ervaring

De laatste weken van mijn zwangerschap heb ik vaak flinke stukken gelopen. Flink doorstappen en hoge trappen bij het strand. Ik heb wel het idee dat de ontsluiting hierdoor verder toenam, maar het heeft geen bevalling in gang gezet.

Na het strippen heb ik ook veel gelopen en dat heeft volgens mij zeker het laatste zetje gegeven.

Inleiding in het ziekenhuis – Bevalling opwekken

Sommige baby’s verlaten hun warme huisje liever helemaal niet. In sommige gevallen is het dan ook nodig om de bevalling in te laten leiden. Dit kan alleen in het ziekenhuis, waardoor de bevalling ook medisch wordt. Hierover volgt later nog een uitgebreid artikel.

Mijn ervaring met inleiden

Ik ben twee keer ingeleid en heb dit beide keren als vervelend en onnatuurlijk ervaren.

1e inleiding: 5,5 maand zwanger van een ernstig ziek kindje. De hele bevalling had dus al een emotionele lading. Omdat de baarmoedermond niet rijp was, moesten er eerst meerdere tabletten worden ingebracht. Uiteindelijk beviel ik na anderhalve dag, nadat er een weeënopwekker gegeven werd.

2e inleiding: 37 weken zwanger van wederom een ernstig ziek kindje. Mijn lichaam was er niet klaar voor en een heftige weeënstorm leverde geen enkele centimeter ontsluiting op.

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven