Wonderolie bevalling | bevallingsverhalen

Bevallingsverhalen

Dit verhaal werd ingestuurd door een lezer na het lezen van het artikel: “Bevalling opwekken, hoe doe je dat succesvol?”. Let op: het gebruik van wonderolie wordt vaak afgeraden, vanwege het feit dat dit eigenlijk een laxeermiddel is. Het zorgt dus voor extreme darmkrampen en diarree. Wonderolie (of castor olie/ricinusolie) kan ervoor zorgen dat de darmkrampen de baarmoeder zodanig prikkelen dat er weeën ontstaan. Lees hieronder : de wonderolie bevalling.

Disclaimer: onderstaand verhaal is een ervaringsverhaal van een lezer. Raadpleeg van tevoren altijd je verloskundige als je van plan bent om de natuur een handje te helpen.

41 weken zwanger, nog geen baby – wonderolie bevalling

Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik de 40 weken zou gaan halen. Rond 37 weken zwangerschap had ik al volop gerommel én een verweekte baarmoedermond. De bevalling zou dus ieder moment op gang kunnen komen. Bummer! Want 4 weken later was ik nog steeds zwanger, ondertussen 41 weken. Deze dag stond er weer een controle gepland bij de verloskundige, om te bekijken hoe het boeltje daar beneden eruit zag. De baarmoederhals was verkort, de baarmoedermond verweekt en een centimeter ontsluiting.

Lees ook: Deze gratis babydozen moet je aanvragen!

Weinig vooruitgang na al dat gerommel de afgelopen week. Onze praktijk bestaat uit vier verloskundigen, die je om de beurt bezoekt tijdens de controles. Eén van deze dames is een oudere vrouw, van pensioengerechtigde leeftijd. Ik vroeg mezelf hardop af wanneer het nu eens door zou zetten. De verloskundige vertelde mij dat zij vroeger aanraadden wonderolie te gebruiken, om het lichaam het laatste zetje te geven. Veel vrouwen voorkwamen met dit middel een inleiding en bevielen alsnog uit zichzelf.

Wonderolie?! “Wat is dat en wáár kan ik het kopen?”

Wonderolie? Daar had ik nog nooit van gehoord. Het woordje ricinusolie had ik al wel meerdere keren voorbij zien komen op verschillende zwangerschapsfora, maar dat had tot op heden mijn aandacht nog niet getrokken. Wonderolie dus, gewoon verkrijgbaar bij de apotheek. Máár… dat raadde ze mij echt niet aan. Op de vraag “waarom” kreeg ik een vaag antwoord, maar wonderolie zou ervoor kunnen zorgen dat de baby in het vruchtwater poept. Een wonderolie bevalling is dus niet altijd verstandig?

Eenmaal thuis ging ik direct op onderzoek uit. Wonderolie, ricinusolie, bevalling opwekken, glanzend haar, lange wimpers. Lange wimpers?! Daar wordt dit middel dus ook voor gebruikt. Na ongeveer twee uur lezen kwam ik tot de volgende conclusie: na de 40 weken zwangerschap poepen meer baby’s in het vruchtwater dan voor deze 40 weken. Van de vrouwen die wonderolie hebben gebruikt, was het overgrote deel al ruim 40 weken zwanger.

Vergroot dit middel dan de kans op meconiumhoudend vruchtwater? Of komt dit doordat deze vrouwen allemaal 40+ weken zwanger waren? Het laatste leek mij logischer en ik besloot: ik ga het proberen en stel mijn verloskundige hier in ieder geval van op de hoogte.

Op naar de apotheek voor een wonderolie bevalling

De apotheek, daar zou je hét wondermiddel kunnen kopen dat ervoor zorgt dat je alsnog zelfstandig gaat bevallen. Een inleiding zie ik écht niet zitten en dat ga ik dus voorkomen. Eenmaal bij de apotheek aangekomen trek ik een nummertje en ga alvast op zoek naar dit wondermiddel. Ik heb géén idee van wat het is en waar ik moet zoeken. Uiteindelijk vind ik het flesje, waar de tekst “wonderolie” op staat. Een vrouw van middelbare leeftijd kijkt naar mijn dikke buik en dan naar het flesje wat ik in mijn handen heb. “Wonderolie en een dikke buik, ik neem aan dat je verder geen vragen hebt?” “Nee”, die heb ik zeker niet, want ik weet precies hoe dit werkt, zoals dr. Google mij geleerd heeft.

Ik reken het flesje af, wacht op mijn bonnetje en verlaat de apotheek. €5,00 voor dit wondermiddel, amen!

In de weer met chocolade ijs en cola – wonderolie bevalling

Oké, het flesje in mijn ene hand, een lepeltje in de ander. Waarom heeft niemand verteld hoe vies en stroperig dit spul is? Ik laat wat wonderolie op een grote eetlepel glijden en ga bijna over mijn nek bij de geur. Heel gek, want eigenlijk zit er niet echt een geur aan. Ik stop de lepel in mijn mond en trek hem er even snel weer uit. BAH! Dit is zo vies! Een warme, stroperige vloeistof met een naar geurtje en een nare structuur. Dit ga ik nooit door mijn keel krijgen zonder het weer uit te spugen. Dr. Google dan maar…

Hoe krijg je dit weg? Dr. Google geeft tips. Meng het door wat ijs met een smaakje dat je lekker vindt. Neem een hap ijs en de wonderolie is binnen. Ik vertel alvast: geen succes! Ik heb ineens grote bewondering voor vrouwen die hier een paar lepels van door hun keel krijgen. Cola dan maar… Twee lepels wonderolie en cola erbij. Een dikke laag wonderolie vormt zich boven in het glas.

Ik word er moedeloos van en besluit mezelf niet zo aan te stellen. Neus dicht, glas aan mijn lippen en drinken óf je tijd uitzitten zonder de wonderolie te proberen. Ik kies voor het eerste, walg van de smaak, máár het zit erin. Ik word er direct misselijk van en drink veel water en eet wat zoetigs. De smaak blijft het uur daarna gewoon hangen.

En nu? – wonderolie bevalling

Het komende uur gebeurt er helemaal niets. Ik had gelezen dat je na een uur of twee uur nog een beetje wonderolie kon nemen, maar dat zou ik niet trekken. Ik besluit dat deze poging genoeg was en dat ik voor altijd zwanger zou blijven. Dus: ik zet mijn serietje aan en zit er net lekker in als ik een kramp voel. Oei, dat was een flinke kramp. Geen wee, maar een ander soort krampje. Naar de wc!

Dit uur is heftig! Buikpijn, veel diarree en misselijk. De wonderolie doet dus zeker wat. Ik besluit om een flesje water naast me neer te zetten, want ik wil niet uitdrogen. Na dit uur voel ik me een stuk beter. De misselijkheid trekt weg en ik voel me helemaal leeg. Letterlijk en figuurlijk. Ik kruip onder mijn dekentje op de bank, drink nog wat en val in slaap.

Hee, een wee!

Een half uur nadat ik in slaap gevallen ben, word ik wakker. Dit is andere koek, zeker geen darmkramp. Is het een wee?! Ik ben dolenthousiast, maar probeer rustig te blijven. Adrenaline werkt een bevalling tegen, dus niet te enthousiast worden! Ik bekijk de tijd, zie dat het 20:44 is en wacht rustig af. Ik kijk verder naar de serie en voel ineens weer een kramp. De tijd: 20:50. Zes minuten geleden was de laatste. Ik probeer nog meer te ontspannen en mezelf vooral niet te focussen op mijn lijf.

Plons!

Dat ontspannen werkt niet, want ik blijf enthousiast. Douchen of lekker in bad, dat helpt vast wel om mezelf in een ontspannen sfeer te brengen. De televisie gaat uit, ik zet het badje aan en leg alvast wat kleding klaar. En dan… plas ik in mijn broek. Gelukkig ben ik alleen, want dit is toch wel génant. 29 jaar en in je broek plassen is niet heel fraai.

Snel, kleding uit en lekker in bad. Maar het blijft maar lopen. Hoe kan dat nou? En één tel later gaan er natuurlijk 100 belletjes tegelijk rinkelen. Ik plas helemaal niet in mijn broek, mijn vliezen zijn gebroken. Helder vruchtwater! Van de ontspannen sfeer blijft nu helemaal niks meer over en dat bad kan wel uit. Ik krijg een ontzettend kramp die bijna een minuut aanhoudt. Het is echt begonnen! Mijn man is nog aan het werk tot 22uur en kan ieder moment thuis komen. Ik stuur een berichtje dat hij maar wat vaart moet maken.

Verloskundige komt eraan | wonderolie bevalling

Ik weet even niet wat me overkomt. De weeën zijn ineens volop aan de gang en er zitten nauwelijks 2 minuten tussen. Ik heb mijn weeëntimer-app aangezet en zie dat ze ook een minuut aanhouden. Het is inmiddels 21.30 en de verloskundige komt eraan. Ik probeer me te beseffen wat er de afgelopen uren gebeurd is. In een paar uur tijd ben ik van darmkrampen naar heftige weeën met 2 minuten pauze gegaan. Dit kunnen onmogelijk oefenweeën zijn.

Mijn man stuurt een bericht dat hij er bijna is en de verloskundige belt net aan. Ze ziet volgens mij dat het menens is, want ze wilt direct een inwendig onderzoek doen. Graag! Ik ben inmiddels op een punt aangekomen dat ik dood wil. Zonder aanloop in weeën ben ik in de meest heftige ontsluitingsweeën aangekomen en ik weet niet waar ik het zoeken moet. Na het inwendig onderzoek blijkt dat ik bijna volledige ontsluiting heb!

Persdrang!

Ik hoor de voordeur dichtslaan en ben blij dat mijn man inmiddels ook gearriveerd is. Hij weet niet wat hij ziet en had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik heb het gevoel alsof ik moet poepen en ben stiekem bang dat dit een enorme bende gaat worden. Gelukkig heb ik de verloskundige eerder ingelicht over de wonderolie en ook deze verloskundige weet ervan. Mijn ontsluiting wordt bekeken en het is zover! Ik mag persen! Eindelijk kan ik iets doen met die extreme drang down there.

Daar is hij dan! Resultaat wonderolie bevalling

Na een half uur persen glibbert er een prachtig, gezond kereltje de wereld in. Hij zet het direct op een krijsen en ik ben de meest gelukkige moeder ter wereld. Alle apgar-scores zijn perfect, ons ventje doet het goed en de opluchting is groot.

De wonderolie heeft zijn werk (waarschijnlijk) goed gedaan. Of het echt door de wonderolie kwam? Geen idee. Maar ’s ochtends was er nog geen vooruitgang en ’s avonds had ik mijn kleine wereldwonder in mijn armen. Tijdens de bevalling is er geen sprake geweest van ontlasting. Niet gek, aangezien ik redelijk wat tijd op het toilet had doorgebracht.

Zou ik het weer doen? Als de omstandigheden hetzelfde zijn wel. De wonderolie bevalling is perfect verlopen!

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven