Sluitlaken en sluitband: dit zijn de beste opties!

Zwart sluitlaken

Ondanks dat we het tegenwoordig vaak over een sluitband hebben, is ook het sluitlaken nog erg populair onder pas bevallen moeders. Het stevig inbinden van je buik na de bevalling kan helpen met het herstel en laat de baarmoeder sneller krimpen. Maar wat is nu beter? Een sluitlaken of een sluitband? En wat zijn precies alle voordelen van zo’n sluitband? Je leest het hier!

Wat is een sluitlaken of sluitband?

Tijdens je zwangerschap rekken je rechte buikspieren veel uit (ook wel diastase genoemd), zodat er genoeg ruimte is voor je kindje in de buik. Na de zwangerschap moet deze spieren zich herstellen, maar dit kan een flinke tijd duren. Een sluitlaken (of een sluitband) kan helpen om dit herstel te bevorderen en te versnellen. Zo’n sluitband of laken zorgt ervoor dat de spieren naar elkaar toe getrokken worden, wat ervoor kan zorgen dat je buik sneller kan herstellen. Andere voordelen van een sluitband of laken zijn de snellere krimp van de baarmoeder en het verminderen van bekkenklachten.

Sluitlaken of sluitband kopen?

De grote vraag: kies je voor een sluitlaken of een sluitband? Uiteindelijk dienen beiden hetzelfde doel, maar er zit natuurlijk een verschil in. Een sluitband maak je dicht met klittenband, wat erg eenvoudig gaat. Een sluitlaken is de traditionele manier om je buik na de bevalling in te binden en wordt gesloten door middel van linten. Tegenwoordig kiezen we graag voor gemak, waardoor de sluitband de meest populaire manier van inbinden is. Een ander groot voordeel van een sluitband is dat je deze ook gemakkelijk kunt verstellen.

Je zult merken dat sluitlakens slecht verkrijgbaar zijn. Wist je dat deze vroeger (als traditie) van bijvoorbeeld oude gordijnen gemaakt werden? Je kunt er dus voor kiezen om een eigen sluitlaken te maken of om een speciale (handige!) sluitband aan te schaffen. Veel hoogzwangere- of pas bevallen vrouwen zoeken naar een sluitlaken, maar bedoelen hier eigenlijk een sluitband mee.

Verderop in het artikel kun je meer lezen over de voordelen van het dragen van een sluitlaken na de bevalling. Hieronder kun je een aantal goede opties bekijken en na dit overzicht lees je meer praktische informatie over een sluitband en sluitlaken.

1. Sluitband – budget tip

Wanneer je op zoek gaat naar de beste sluitband voor na de bevalling, zul je al snel merken dat de meeste banden op elkaar lijken. Uiteindelijk dienen alle banden hetzelfde doel, alleen zien ze er soms net even iets anders uit. Hierboven zie je een budgetproof postpartum buikband die ervoor zorgt dat het herstel van de buikspieren na de bevalling een stuk sneller gaat. De aanbieder geeft aan dat je de band het beste tot 6-10 weken na de bevalling kunt dragen voor het beste effect.

Het ouderwetse sluitlaken wordt nog maar weinig gebruikt en deze sluitband is een fijne, moderne variant. Wil je graag sneller een fit en strakker lichaam na de zwangerschap en bevalling? Dan kun je kiezen voor een sluitband, waardoor je houding zal verbeteren en de buikspieren eerder zullen sluiten. De band wordt gesloten door middel van klittenband en kan dus ook eenvoudig versteld worden.

2. Postpartum buikband – sluitband

Deze postpartum buikband lijkt erg op de eerste buikband in dit handige overzicht, maar is net even iets anders. Zoals je op de afbeelding al kunt zien, loopt de band ook iets hoger door. De 3-in-1 buikband bestaat uit 3 verschillende banden: de buikband, bekkenband en heupband. De eerste 7 dagen draag je alleen de buikband, die buikverslapping en baarmoederverzwakking zal voorkomen én de stofwisseling bevordert.

Vanaf dag 8 tot week 6 draag je de buik- en heupband, waardoor je de onderrug ondersteunt en een juiste houding zult aannemen. Vanaf de 7e week kun je alle 3 de banden dragen, zodat het bekken een correcte houding aan kan nemen voor een optimaal herstel. Een aantal voordelen van deze sluitband is dat hij bijdraagt aan het natuurlijk herstel van diastase (rechte buikspieren) en dat hij veel comfort biedt. Je kunt deze buikband ook na een keizersnede dragen.

Twijfel je over de maat? Kies voor maat M (45-53 kg voor de zwangerschap), maat L (54-63 kg voor zwangerschap) of maat XL (64-80 kg) voor zwagerschap. Je kunt deze band in een huidskleur of zwarte kleur aanschaffen. Is de band vies geworden? Dan mag je hem (zonder wasverzachter) wassen op 30 graden.

3. WiseGoods sluitlaken 3-in-1

Bij WiseGoods kun je terecht voor heel veel fijne producten, zoals borstvoedingsdoeken, muziekmobielen, autozonneschermen en nog veel meer! Ook voor een band om het herstel van je buik te bevorderen kun je terecht bij deze aanbieder. De band wordt gesloten door middel van klittenband en is daardoor ook snel en gemakkelijk te verstellen. Zorg ervoor dat je buik, spieren, bekken en heupen weer sterker worden na de bevalling en draag een fijne band.

Het herstelproces na de zwangerschap en bevalling kan een tijdje duren en een postpartum buikband biedt hierbij de juiste ondersteuning. Uiteraard is de band zacht voor de huid na de bevalling en is hij gemaakt van zachte, ademende stof. Door het dragen van deze band worden de rechte buikspieren weer naar elkaar toe getrokken en zal de buik sneller herstellen.

4. Lofrader sluitlaken – postpartum zwangerschapsband

Bij deze sluitband staan ook negatieve reviews en dat is jammer, want deze waren niet nodig geweest. Het is goed om te weten dat deze band geschikt is voor vrouwen met een buikomvang van 90-110 centimeter. Dit gaat natuurlijk niet om het moment dat je hoogzwanger bent, maar om je buikomvang na de bevalling. Het merk Lofrader biedt deze fijne sluitband aan voor vrouwen die ondersteuning zoeken voor hun buik na de bevalling.

In de omschrijving van het product wordt het al aangegeven: de band geeft ondersteuning, maar is tegelijkertijd ook een waist trainer. Je sluit de band door middel van klittenband en hierdoor komen de rechte buikspieren weer naar elkaar toe. Dit is erg goed voor het herstel van de buikspieren die plaats hebben gemaakt voor je kindje. De band zorgt daarnaast ook voor een goede lichaamshouding, waardoor je minder snel moe wordt.

Wist je dat zo’n sluitband ook de baarmoeder na de bevalling op zijn plaats houdt? Hierdoor kun je gaan liggen zonder ongemak te ervaren. Ook voor vrouwen met bekkenklachten kan een sluitband verlichting bieden! Heb je een keizersnede gehad? Dan wordt geadviseerd om op de tweede dag na de bevalling te beginnen met de band. Zorg er altijd voor dat je een sluitband aanschaft met een ademende stof.

5. Carriwell Belly Binder

De Carriwell Belly Binder is verkrijgbaar in huidskleur en in zwart, maar ook in verschillende maten (S/M & L/XL). Het merk Carriwell ken je misschien van de fijne netbroekjes die met veel liefde gedragen worden door heel veel pas bevallen mama’s! Check ze hier op BOL.com! Ook voor fijne voedingsbeha’s en buikbanden voor tijdens de zwangerschap kun je terecht bij dit merk en we raden de producten ook zeker aan!

Een groot voordeel van de Carriwell Belly Binder is dat hij gemaakt is van 100% biologisch katoen, dat zeer ademend en heerlijk zacht is. Ben je gek op deze stof? Dan raden we zeker aan om een kijkje tussen de producten van Carriwell te nemen. Je draagt deze Belly Binder tijdens de eerste 6 weken na de bevalling (overdag), welke steun geeft aan de buik. Je kunt hem eenvoudig verstellen én veilig dragen na een keizersnede.

6. Sluitlaken katoen

Sluitlaken katoen

Deze fijne sluitband is van katoen en ontzettend eenvoudig aan te trekken. Je sluit deze sluitband door middel van klittenband, zodat je hem ook gemakkelijk kunt verstellen. Deze sluitband is verkrijgbaar in de maten L, XL en XXL, zodat er altijd een passende band voor iedereen is! Voor alle pas bevallen mama’s die graag een postpartum buikband willen gaan gebruiken van katoen, raden we deze buikband aan!

De sluitband sluit nauw aan op de buik en door het katoenen materiaal zal hij ook niet zomaar verschuiven. Daarnaast is katoen heerlijk zacht, zodat huidirritatie voorkomen kan worden. Heb je een gevoelige huid? Dan is dit sluitlaken met klittenband extra geschikt! Een ander groot voordeel van deze band is dat hij ook nog eens zeer betaalbaar is: je kunt hem momenteel al bestellen vanaf zo’n €18,50!

7. Verstelbare postpartum buikband

Sluitlaken

Vele kersverse mama’s hopen ooit hun taille weer terug te krijgen na de bevalling. Op vele foto’s zie je slanke vrouwen met een postpartum buikband en we weten allemaal dat je er nog niet zo uitziet wanneer je net bevallen bent. Toch hoef je je geen zorgen te maken, want de sluitbanden zijn gemakkelijk verstelbaar. Wanneer je de band aantrekt, kun je hem zelf zo strak doen als je wilt.

Deze sluitband is gemaakt van stretchstof, welke ademend is. Wist je dat veel vrouwen deze band ook gebruiken om hun taille te laten afslanken, ondanks dat ze niet zwanger zijn geweest? De band bestaat uit één geheel en heeft een hoge elasticiteit. Hierdoor zal het dragen van de band als comfortabel worden ervaren en niet als vervelend. Met een prijs van €13,99 is deze postpartum zwangerschapsband zeer betaalbaar!

8. Sluitband met haakjes

Sluitlaken met haakjes

Naast de populaire sluitband met klittenband kun je ook kiezen voor een exemplaar met haakjes. Wanneer je kiest voor deze sluitband, krijg je er meteen twee toegestuurd! Dat is fijn, want dan kun je de ene sluitband wassen, terwijl je de ander gelijk kunt dragen. Deze banden hebben een hoge elasticiteit en hebben een matige compressie op de buik.

Door de drie rijen haakjes profiteer je van een sterke ondersteuning, maar ook een hoge flexibiliteit. Dit zijn precies de eigenschappen die wilt zien bij een goede postpartum buikband. De band vermindert zwelling, zorgt voor een slankere taille, vermindert eventuele zwelling en verlicht de pijn die je na de bevalling kunt ervaren. Een klein minpuntje is de levertijd (+/- 2 weken) en dat hij alleen in XXL verkrijgbaar is. Een voordeel is de prijs: 2 stuks voor €13,12!

9. Sluitlaken katoen – rollen katoen

Katoenen sluitlaken

Wil je op de traditionele manier gebruik gaan maken van een stuitlaken? Dan is het fijn om een aantal rollen katoen in huis te halen, waarmee je zelf een sluitlaken kunt maken. Deze stof is van goed katoen, welke goed ademend is en zorgt voor comfort. Deze band kun je uiteraard wassen, zodat je er lang plezier van kunt hebben. Een sluitlaken wordt het meest gebruikt voor na de bevalling, om het herstel van de buik te bevorderen. Je kunt hem echter ook gebruiken wanneer je je taille wilt versmallen.

10. Zwarte sluitband – postpartum buikband

Zwarte sluitband

De bovenstaande sluitband voor na de bevalling is verkrijgbaar in zwart en huidskleur, maar daarnaast ook nog eens in de maten S, M, L, XL en XXL. De kans is dus heel klein dat de perfecte sluitband er voor jou niet tussen zit! Net als bij de meeste sluitbanden het geval is, kun je ook deze band eenvoudig verstellen, zodat hij altijd perfect zit, zelfs wanneer je buik kleiner wordt. De compressie die je ervaart door deze band zorgt voor ondersteuning aan de buikspieren en onderrug.

Voordelen van een sluitlaken

Sommige vrouwen hebben nog nooit gehoord van een sluitlaken, terwijl het idee toch al eeuwenoud is. Voor een sneller herstel na de bevalling kun je ervoor kiezen om een speciaal sluitlaken of een sluitband te dragen. De rechte buikspieren wijken flink uit zodat je kindje in je buik past, maar zullen toch weer naar hun plek terug moeten. Om dit herstelproces te versnellen kun je dus kiezen voor een sluitlaken. Maar… er zijn meer voordelen!

Krimpen van de baarmoeder na de bevalling versnellen

Heb je al eerder een kindje gekregen? Dan weet je dat je de baarmoeder na de bevalling nog goed kan voelen en dat dit best wat ongemak kan geven in de kraamperiode. Ga je op je zij liggen? Dan kan dit zelfs pijnlijk zijn. Het gebruik van een sluitlaken (of sluitband) kan bijdragen aan een snellere krimp van de baarmoeder, die tijdens de zwangerschap tot wel 500 keer groter is geworden!

Lichaamshouding verbeteren en vermoeidheid tegen gaan

Een zwangerschap en bevalling zijn een grote aanslag op het lichaam. Het herstelproces is vermoeiend, maar ook een verkeerde lichaamshouding kan zorgen voor extra vermoeidheid. Tijdens de zwangerschap heb je door de dikke buik een andere lichaamshouding aangenomen en na de bevalling moet je weer wennen aan een andere houding. Hierbij kan een sluitband of sluitlaken goed helpen, zodat je uiteindelijk minder moe bent!

Sneller herstel buikspieren en diastase

Om ruimte in je buik te maken voor je kindje, wijken de rechte buikspieren flink uit. Dit wordt diastase genoemd. Na de bevalling zullen deze buikspieren weer terug moeten en daar kan een sluitlaken bij helpen. Diastase is bij een eerste zwangerschap vaak nog licht, maar kan steeds groter worden bij volgende bevallingen. Het herstel kan dan langer duren en dat wil je natuurlijk niet. Door gebruik te maken van een sluitband trekken de buikspieren weer naar elkaar toe.

Bekkenklachten verminderen

Jammer genoeg krijgen veel mensen last van bekkenklachten en/of bekkeninstabiliteit. Heb je hier last van? Dan kan een sluitlaken ook erg fijn zijn. De ondersteuning zorgt ervoor dat de bekkenbanden rust krijgen en dus ook sneller zullen genezen. Let wel op: blijf de band niet maandenlang dragen bij deze klachten, maar bezoek bij ernstige klachten de huisarts voor een verwijzing.

Hoe snel sluitlaken na bevalling?

Wil je gebruik gaan maken van een sluitlaken of een sluitband? Dan mag je deze al meteen na de geboorte gaan dragen, maar de meeste vrouwen doen dit op de dag na de bevalling. Let wel op: heb je een keizersnede gehad? Dan wacht je liever een dag voordat je een sluitlaken gaat dragen. In verband met de wond is het verstandig om voor een goed ademende stof te kiezen, maar de meeste sluitbanden zijn hiervan gemaakt. Veel vrouwen dragen een sluitband de eerste twee weken dag en nacht, maar het is goed om dit niet te lang te doen.

Hoe lang sluitband dragen?

Er zijn verschillende adviezen te vinden over hoe lang je het best een sluitband kunt dragen. Je wilt een band dragen om de spieren rust te geven en te ondersteunen, maar uiteindelijk zullen ze toch weer zelf aan het werk moeten. Probeer de sluitband na 2 weken alleen nog overdag of bij zware activiteiten te dragen, zodat je spieren kunnen wennen aan de belasting. Doorgaans dragen vrouwen een sluitband zo’n 6 weken.

Sluitband na keizersnede, is het verstandig?

Wanneer je een keizersnede hebt gehad, heb je een buikwond. Wonden genezen het meest snel aan ‘de lucht’, dus we begrijpen dat het spannend is om een sluitende sluitband te dragen. De meeste sluitbanden of sluitlakens zijn gemaakt van een ademende stof, zodat je veilig een band kunt dragen na een keizersnede. We raden wel aan om minimaal een dag na de keizersnede te beginnen met een sluitlaken of band.

Sluitband HEMA

Bij HEMA kun je terecht voor heel veel babyproducten én voor handige producten voor mama. Helaas biedt HEMA geen sluitband of sluitlaken aan voor pas bevallen mama’s. Je kunt hier natuurlijk wel een groot deel van de babyuitzet bij elkaar sprokkelen en vaak genieten van leuke SALES!

Relevante artikelen

Scroll naar boven