Babyuitzet lijst tips | ervaring en informatie

De ultieme babyuitzet lijst. Je bent zwanger! Nu moet je op zoek naar alle onmisbare spullen die je nodig hebt voor je kleine hartendiefje. Veel babyuitzet lijsten zijn hartstikke commercieel ingericht, met onnodige prullaria. Wij vertellen jou wat je écht nodig hebt en wat je echt later nog wel kunt aanschaffen. Lees in dit artikel persoonlijke ervaringen en tips!

Tip: de gratis babydozen aanvragen in 2024

Veel aanstaande moeders weten het nog niet, maar je kunt tegenwoordig allerlei leuke, gratis babydozen bestellen. In deze zwangerschapsboxen en babydozen vind je allerlei handige producten, zodat je alvast kennis kunt maken met verschillende merken. Wij hebben een compleet overzicht voor je samengesteld, zodat je zelf niet meer op zoek hoeft te gaan naar de leukste gratis babydozen!

Babyuitzet lijst is hartstikke commercieel

Wanneer je je eerste kindje verwacht, ben je meestal nog een leek in de wereld van babyspullen. Ook werken al die gierende hormonen niet echt mee wanneer grote merken de schattige babyproducten aanprijzen! Toch staan er genoeg producten op baby uitzetlijsten die je helemaal niet nodig hebt óf pas veel later. Niet alle vakjes op de checklist hoeven te worden afgevinkt, dames en heren!

Uiteraard zijn er ook producten waar je écht niet zonder kunt. Wat zijn nu échte baby musthaves? Wij hebben een top tien voor je samengesteld!

Wat kost een babyuitzet?

Nibud en de Consumentenbond hebben een overzichtje gemaakt van de kosten die je kunt verwachten wanneer je een babyuitzet gaat aanschaffen. Let op: de lijsten zijn niet altijd even realistisch, maar geven wel een beeld van wat je minimaal kwijt bent aan babyspullen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar je bent dan vaak ook veel meer geld kwijt.

Zo geeft het Nibud aan dat je aan kleding ongeveer €104,00 kwijt bent en aan verzorging €197,00. Voor de babykamer hebben ze €369,00 uitgetrokken. Natuurlijk bestaan er (complete) budget babykamers van die prijs, maar over het algemeen ben je een stuk meer kwijt voor een babykamer.

Ga je de grote babyproducten (kinderwagen, babykamer, box e.d.) tweedehands aanschaffen? Dan ben je vaak veel minder geld kwijt dan wanneer je alles nieuw aan zou schaffen.

Lees ook: –> Zo maak je je huis babyproof!

Wanneer beginnen aan de babyuitzet lijst?

Wist je dat veel producten ook later aangeschaft kunnen worden? En dan bedoelen we natuurlijk ná de geboorte. Met al de hormonen die door je lichaam gieren, ben je extra gevoelig voor alle fantastische advertenties van webshops en andere winkels.

Na de geboorte wordt dit al iets minder, waardoor je veel bewustere keuzes zal maken. Ons advies is dan ook om tijdens de zwangerschap alleen de babyproducten aan te schaffen die je écht nodig hebt en welke je écht heel leuk vindt. En bekijk natuurlijk ook onze tips voor de babyuitzet lijst 2023!

Iedereen geeft een ander advies over wanneer te beginnen met de babyuitzet lijst. Ga je een nieuwe babykamer of kinderwagen bestellen? Dan moet je bijvoorbeeld rekening houden met de levertijd. Ook moeten nieuwe babykamers goed geventileerd worden voordat je je kindje erin laat slapen.

Conclusie: zorg dat je rond de 34 weken klaar bent met de grootste spullen die je nodig hebt voor je kindje. Het is ook een fijn gevoel om de babykamer in orde te hebben, voor het geval je plotseling te vroeg bevalt. Wanneer je (onverwacht) een premature baby krijgt, liggen je prioriteiten ergens anders dan bij de babykamer.

Kraamcadeautips

In Nederland is het heel normaal om een cadeautje van het kraambezoek te krijgen. Veel kersverse ouders durven geen wensen door te geven, omdat zij dit ongepast vinden. Maar wist je dat het kraambezoek liever nuttige kraamcadeautjes geeft die je echt kunt gebruiken? Dat is namelijk een stuk leuker dan cadeautjes die ongebruikt in de kast belanden.

Er bestaan leuke afstreeplijsten online, waarop je kenbaar kunt maken wat je nog nodig hebt of graag zou krijgen. Cadeaubonnen, nuttige babyproducten of een bijdrage voor een groot product: zet het op de lijst! Het kraambezoek kan deze lijst inzien en afstrepen, zodat zij niks dubbel zullen kopen.

Tweedehands babyuitzet lijst kopen

Veel babyproducten blijven ongebruikt liggen in de kast en dat is natuurlijk zonde. Ook slijt een babykamer nagenoeg niet wanneer je hem voor maar één kindje gebruikt. Dit is ook de reden dat je heel veel babykamers in nieuwstaat op de kop kunt tikken via het internet. Denk aan websites als Marktplaats, Speurders of de Marketplace op Facebook. Naast het feit dat je hierdoor geld zult besparen, ben je ook milieuvriendelijker bezig.

Let natuurlijk wel altijd heel goed op de veiligheid van een product. Steken er (bij de babykamer) geen scherpe delen uit? Zijn er geen happen uit het ledikant? Is een campingbedje nog stabiel? Ook bij autostoeltjes moet je goed oppassen. Is er geen ongeluk mee gebeurd? Er wordt dan ook vaak aangeraden om autostoeltjes in verband met de veiligheid nieuw aan te schaffen.

Babyuitzet lijst tip: lenen van vrienden

Misschien krijg je een nakomertje en heb je alle babyspullen al de deur uit gedaan. Of misschien vind je het zonde om alle spulletjes nieuw te kopen? Vraag dan eens rond bij vrienden en vriendinnen of zij nog spullen hebben die je mag lenen. Babyspulletjes slijten bijna niet en je kunt veel geld besparen wanneer je spullen een tweede kans geeft. Het is fijner om spullen te lenen van iemand die je kent, dan iets kopen van mensen die je niet kent.

Dé babykamer

Eén van de grootste aankopen op de babyuitzet lijst: de babykamer. Dit is ook gelijk een van de duurste aankopen die je zult doen wanneer je alles gaat aanschaffen. Meestal krijgen (eerste) kindjes een eigen (baby)kamer, waar we in dit artikel ook vanuit gaan. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kindje bij hun op de slaapkamer te laten slapen, wat rooming-in wordt genoemd. Ben je dit van plan? Lees dan zeker ons co-sleeper artikel!

Ondanks dat je ervoor kiest om je kindje de eerste weken/maanden bij jou op de kamer te laten slapen, is het verstandig om zijn kamertje alvast klaar te maken. In sommige gevallen bevalt het samen slapen niet en vaak heb je een stuk minder tijd wanneer je een baby hebt om voor te zorgen.

Giftige stoffen door verf

De babykamer is een veilige haven en een rustige plek voor je baby. Wist je dat er tijdens het verven van de babykamer stoffen vrijkomen die niet goed zijn voor een zwangere vrouw en de baby zijn gezondheid? Deze giftige stoffen hebben een aantal weken nodig om helemaal te verdwijnen, dus houd hier rekening mee!

Nieuwe babykamer aanschaffen

Een complete babykamer bestaat uit een ledikant, babymatras, commode en een kledingkast. In de meeste gevallen zit er ook nog een speciaal plankje bij, welke je boven de commode kunt bevestigen. Veel ouders zetten de verzorgingsspulletje van hun kindje op dit plankje. De accessoires moet je nog los aanschaffen: denk aan een klamboe, gordijnen enzovoort. Hieronder zie je een voorbeeld van een populaire klamboe (Jollein).

Ben je van plan om een nieuwe babykamer aan te schaffen? Zorg dan dat alles op tijd binnen is. Van nieuwe meubels, gordijnen en bijv. vloerbedekking kunnen giftige dampen afkomen. Wanneer je de babykamer goed verwarmt en ventileert, zullen deze stoffen verdwenen zijn wanneer de baby geboren is. De levertijden van nieuwe babykamers zijn vaak minimaal zes weken. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.

Tip babykamer! Mooie babykamers zijn niet altijd even praktisch. Zorg dat je een kast (of commode) hebt met lekker veel planken. Op die manier kun je de kleertjes ook gevouwen in de kast leggen. Veel mooie, design babykamers hebben weinig legplanken en zijn dus eigenlijk niet zo praktisch. Onderstaande babykamer is een handige babykamer, met genoeg legplanken en praktische ruimte.

Op deze pagina van BabyPlus kun je erg leuke, maar ook unieke babykamermeubels vinden. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen!

Tweedehands babykamer

Marktplaats, Vinted, Speurders en Facebook Marketplace: allemaal websites welke tegenwoordig vaak gebruikt worden om leuke producten te kopen voor weinig geld. Deze babyproducten zijn vaak zo goed als nieuw en dus tweedehands. Wanneer je alles goed schoonmaakt, is hier niets mis mee. Ook babykamers kunnen tweedehands aangeschaft worden via bovenstaande websites.

Tweedehands babykamers kosten meestal een fractie van de prijs die je ervoor zou betalen wanneer je hem nieuw aanschaft. Let wel goed op waar je hem vandaan haalt en maak de babykamer grondig schoon. Het is belangrijk dat alle onderdelen aanwezig zijn, zodat je de babykamer goed en stevig in elkaar kunt zetten.

Een wieg

Een wieg, niet iedereen is er fan van. Toch kiezen veel aanstaande ouders voor een wieg, zodat hun kindje de eerste tijd bij hen in de kamer kan slapen. Sommige ouders laten hun kindje in de kinderwagenbak (reiswieg) slapen ’s nachts, maar daar zijn reiswiegen niet voor bedoeld. Let goed op de veiligheid van je kindje en kies voor een wiegje of co-sleeper.

Wiegjes zijn niet duur en erg praktisch. Gebruik je hem niet meer? Zet hem dan op Marktplaats en verkoop hem door. Op die manier kun je voor een paar tientjes veel plezier hebben van een mooi wiegje. Let wel op dat het matrasje niet té dun is. De meegeleverde matrasjes zijn vaak net te dun en liggen niet comfortabel.

Onderstaande wieg is niet één van de meest goedkope, maar hij zag er té schattig uit om niet te delen met jullie! Wiegjes kun je al aanschaffen vanaf €69,00 (nieuw), maar tweedehands zijn de wiegjes een stuk goedkoper. Ben je op zoek naar een Mozes mandje? Wij schreven hier een uitgebreid artikel over.

De kinderwagen op de babyuitzet lijst

Urenlang zoeken naar de perfecte kinderwagen: bijna iedere aanstaande ouder herkent dit. Heel mooi en heel duur is niet altijd een garantie op een goede en praktische kinderwagen. Of je nu kiest voor de Stokke of een Quinny: iedere kinderwagen heeft zijn voor- en nadelen. Koop een kinderwagen die je mooi vindt, maar lees eerst de reviews op internet. Op die manier kun je uitvinden welke pluspunten er écht aan de kinderwagen zitten.

Kinderwagen tips

Natuurlijk moet je een kinderwagen kopen die je zelf mooi vindt. Dat is (gelukkig) per persoon verschillend en er is genoeg keus voor iedereen. Maar waar moet je op letten?

Waar bestaat de hele set uit?
Is het alleen de kinderwagen? Of zit er ook een reiswieg bij? En een buggy-inzet, voor oudere kindjes? En een regenhoes? Eventueel adapters voor de maxicosi? Vaak zie je lage prijzen in de folders, maar moet je alle accessoires er nog bij kopen. Niet zo handig.

Lucht of foambanden?
Iedere kinderwagen heeft andere banden. Zo heb je de klassieke luchtbanden, maar ook de foambanden zijn in trek. Deze foambanden zijn stevig en kunnen niet lek gaan.

Stokke heeft bandjes die niet lek gaan, maar daarentegen zijn deze bandjes wel erg hard. Niet iedere ouder vindt dit even fijn lopen, zeker niet wanneer je over hobbelige paden en steden met kinderkopjes moet lopen. Bedenk goed voor welk terrein je de kinderwagen het meest gaat gebruiken en stem je keuze daar op af.

Showmodel kopen

In (de grotere) babywinkels worden vaak de nieuwste kinderwagens tentoongesteld. Vaak zien deze kinderwagens er nog als nieuw uit, maar dat zijn ze officieel niet meer. Deze kinderwagens worden na een bepaalde periode verkocht als showmodel.

Wanneer je geen moeite hebt met (minimale) gebruikerssporen, zou je dit kunnen overwegen. Je betaalt vaak honderden (!) euro’s minder voor dezelfde producten. Ook krijg je vaak alle accessoires erbij, die nog helemaal nieuw zijn.

Lees ook: 7x De Goedkoopste Kinderwagens In 2024

De autostoel(tjes) babyuitzet lijst

In Nederland is het verplicht om kinderen tot 1.35m veilig te vervoeren in een goedgekeurd autostoeltje, volgens de norm 44 of norm 129 (I-size). Het is dus belangrijk om een goede autostoel aan te schaffen.

Autostoel groep 0 – maxicosi

Voor de allerkleinsten heb je een autostoel groep 0 nodig. Deze autostoeltjes (in de volksmond ook wel maxicosi genoemd) zijn geschikt voor kinderen van 0 tot en met 13 kilo. Het meest bekende autostoeltje is de Maxi Cosi autostoel. Soms worden deze autostoeltjes in combinatie met een kinderwagen verkocht of krijg je een stoeltje gratis bij de aanschaf van bijvoorbeeld een babykamer.

Tegenwoordig kun je ook een Maxi Cosi kopen in de vorm van een reiswieg. Het is toegestaan om baby’s hierin te vervoeren en deze zijn dan ook goedgekeurd. Ook Joolz, Bugaboo, Cybex, Recaro Avan en Britax Römer zijn bekende namen in de wereld van dé autostoel.

Low budget autostoeltje

Wil je niet teveel geld uitgeven aan een autostoeltje? Zorg er dan in ieder geval wel voor dat het autostoeltje goedgekeurd is volgens de Nederlandse standaard. Goedkope autostoeltjes zijn niet perse slecht!

Tip! Als je je autostoeltje netjes en schoon wilt houden, is het verstandig om een autostoelhoes aan te schaffen. Winkels zoals Kruidvat hebben deze hoezen vaak in de aanbieding.

Na een paar maanden moet je overstappen op een grotere autostoel. Ben je enthousiast en wil je graag alvast kijken naar een volgende autostoel? Bekijk dan zéker deze autostoel groep 1 van Maxi Cosi. De Maxi Cosi Axiss hebben wij nu een aantal maanden in gebruik en dat is de beste autostoel ooit!

Voor het badderen | babyuitzet lijst

Pasgeboren kindjes gaan regelmatig in bad. Wil je ervoor zorgen dat dit een ontspannen badmomentje wordt? Kies dan voor een babybadje. Ook heb je bepaalde verzorgingsartikelen nodig, zoals (XL) hydrofiele doeken en washandjes, verzorgingsproducten en een aankleedkussen.

Lees hieronder meer over de verschillende producten die je nodig hebt bij het verzorgen van je kindje.

Babybad + badstandaard

Je kunt lang plezier hebben van een babybadje. Sommige ouders kiezen hiernaast ook nog voor een tummytub, maar niet ieder kindje vindt dit fijn. Kun je er eentje lenen van vrienden? Doe dat dan vooral! Het is zonde om een badje én een tummytub aan te schaffen, terwijl je kindje er misschien niet in wilt. Er zijn ouders die erg fan zijn, dus we noemen hem wel.

Een standaard voor het babybadje is erg praktisch en een echte aanrader. Op die manier staat het badje lekker hoog en kun je je kindje makkelijk in bad doen. HEMA biedt erg veel praktische producten aan, welke je op deze pagina kunt vinden. Denk aan een babybadje, een bijbehorende standaard, aankleedkussen, badthermometer enzovoort.

Ook Prénatal biedt veel badproducten aan voor baby’s en peuters. Op deze pagina kun je badproducten van Prénatal bekijken!

De LUMA Babycare Bad- en verzorgingsset is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren en ziet er een stuk leuker uit dan de standaard badjes met een standaard. Deze set bestaat uit acht producten: babybad, badstandaard, luieremmer, badinzet, manicureset, kam, borstel, badthermometer, afvoerslang.

Zeker de afvoerslang is ontzettend handig! Normaal gesproken moet je het babybadje na het badderen optillen, om het vieze water weg te gooien. Dit gaat snel, maar is wel belastend voor je rug. Een afvoerslang zorgt ervoor dat je je badje heel snel en zonder moeite leeg maakt.

Tip: vergeet de badthermometer niet. Het is erg belangrijk dat je weet wat de temperatuur van het water in het badje is. Ook twee normale thermometers zijn gewenst tijdens de kraamperiode, in verband met het opnemen van de temperatuur van de baby én de moeder.

Hydrofiele doeken

De hydrofiele doek, wát een uitvinding! Hydrofiele doeken zijn lekker zacht, maar nemen ook nog eens heel veel vocht op. Inmiddels kun je deze doeken ook in een XL variant kopen, waardoor je nog langer plezier kunt hebben van de doeken. Het fijne van de XL variant is dat je deze ook voor oudere kinderen kunt gebruiken. Naar het strand? XL doeken mee! Op vakantie? Neem ze lekker mee!

Lees ook: Slabber met mouwen: dit zijn de leukste slabbetjes

De hydrofiele doeken kunnen heel klein opgerold worden, waardoor deze heel weinig ruimte in beslag nemen. Ze nemen veel vocht op, maar drogen ook in no-time. Ideaal? Ja, zeker! Van de hydrofiele doeken kun je niet genoeg hebben.

babyuitzet lijst

Hydrofiele washandjes? Ook dat is een zeer goede aankoop. Met deze fijne washandjes poets je je kindje heerlijk schoon! Ze worden niet ruw en zijn perfect geschikt voor een zacht en teer babyhuidje. Ook tijdens de koude winterdagen kun je deze washandjes gebruiken voor snotneuzen.

Hydrofiele doeken zijn vaak in de aanbieding bij winkels als HEMA, Kruidvat en Zeeman. Ga je voor de basic hydrofiele doeken? Of liever voor de XL hydrofiele doeken met leuke printjes? Nieuwe doeken kun je het beste een aantal keren wassen en in de droger gooien. Op die manier nemen ze daarna het meeste vocht op.

Verzorgingsproducten

De Natusan Bedtime lijn (ook wel Johnson Bedtime Bath genoemd) is een heerlijke lijn voor baby’s, met een frisse, zachte geur. De lijn is jammer genoeg slecht verkrijgbaar, waardoor je goed moet zoeken naar de producten als wasgel en babyolie. Is je kindje nog niet geboren? Sla dan niet direct een hele collectie in, totdat je zeker weet dat je kindje geen allergieën of huidproblemen heeft.

Ook onmisbaar: baby zonnebrandcreme. Een speciale zonnebrandcreme met een extra hoge beschermingsfactor: nodig voor je kindje! Smeer kinderen altijd goed in, zodat je voorkomt dat ze verbranden. Dit is een ware musthave voor baby’s, want ze hebben een zeer teer huidje. Houd kinderen ook altijd uit de directe zon.

Tip: zandvijltjes! Baby’s hebben de eerste weken/maanden erg scherpe nageltjes en krabben zichzelf soms helemaal open. Dat lieve babygezichtje moet natuurlijk wel mooi blijven! Met zandvijltjes kun je de scherpe randjes gemakkelijk wegvijlen, zonder je kindje pijn te doen.

De box op de babyuitzet lijst

De box is een onmisbaar babyproduct. Tijdens de eerste weken liggen baby’s vaak in de box en in de maanden hierna kunnen ze ook heerlijk (veilig) spelen. Als jij aan het stofzuigen, koken of opruimen bent kan je kindje lekker spelen. Jij hebt je handen vrij en jekindje ligt/speelt veilig in de box.

Babyboxen heb je in allerlei vormen, maten en kleuren en vrijwel iedere (grotere) babywinkel verkoopt wel babyboxen. De prijzen verschillen enorm en het is dus goed om jezelf te oriënteren op de prijs en de kwaliteit.

Op deze pagina (bol) kun je heel veel verschillende babyboxen vinden. Rond, vierkant of langwerpig. In de box leg je een boxkleed, zodat jouw kindje lekker zacht kan liggen. Er bestaan ook speciale boxmatrassen, maar met een goed boxkleed heb je deze niet nodig. De meeste boxkleden zijn dik genoeg voor je kindje.

Aanrader: Koeka boxkleden! Ja, ze zijn prijzig, maar wel van fantastische kwaliteit. De Koeka boxkleden zijn lekker dik en blijven na veelvuldig wassen nog erg mooi. Koeka boxkleden kun je al vanaf €48,95 vinden en soms zijn ze in de aanbieding bij grotere babywinkels online. Ook boxbumpers zijn tegenwoordig helemaal hip, maar deze zijn niet perse nodig.

De buggy op de babyuitzet lijst

Buggy’s kun je in alle soorten en maten kopen, zodat er voor iedereen een perfecte buggy verkrijgbaar is. Je kunt kiezen uit een simpele, maar praktische buggy, welke doorgaans erg goedkoop zijn. Ook kun je kiezen uit super de luxe uitvoeringen, maar daar betaal je vaak een stuk meer voor. Ook kunnen niet alle buggy’s mee op de fiets, dus dat is ook een punt om over na te denken. Wij schreven hier een uitgebreid artikel over!

Quinny Zapp Flex

De Quinny Zapp Flex, wat een fantastische buggy. Wij waren eerder al fan van de Quinny Zapp en Quinny Zapp Xtra, maar de Flex variant is nog een stapje fijner. De buggy rijdt soepel, ook over ongelijke stukjes stoep en wegen. Het zitje kan in twee richtingen geplaatst worden en de buggy kan in 1 geheel worden ingeklapt. Dit laatste is een grote vooruitgang, want bij de Xtra moest de zitting apart verwijderd worden.

De zonnekap van de Flex is erg ruim en de zitting kan helemaal plat, zodat je kindje lekker kan liggen en slapen. Het boodschappennetje aan de onderkant is ook handig. Voor kleine boodschappen is dit netje ruim genoeg. De buggy is wel een stuk duurder dan een basic buggy van bijvoorbeeld Prénatal, maar daar krijg je veel comfort voor terug.

Tip: schaf een voetenzak aan voor in de buggy (en kinderwagen). Tijdens koudere dagen is dit een echte musthave!

Voeding geven – babyuitzet lijst

De standaard babyuitzet lijst gaat er meestal vanuit dat jij, als aanstaande moeder, borstvoeding gaat geven. Sommige vrouwen willen dit niet en hebben sommige babyartikelen dus ook helemaal niet nodig. Voor het geven van borstvoeding heb je heel andere producten nodig dan voor het geven van flesvoeding. Deze keus maak jij!

Flesvoeding

Voor het geven van flesvoeding heb je een aantal producten nodig. Denk aan flessen en flesvoeding, een flessenragger of magnetronsterilisator. Mijn tip: koop niet gelijk heel veel flessen. Sommige baby’s hebben bijvoorbeeld last van krampjes en verdragen de S-fles van Difrax heel goed, terwijl een andere baby de babyflessen van Avent heel fijn vinden.

De S-flessen van Difrax zijn al lange tijd erg populair onder ouders, omdat deze flessen echt kunnen helpen wanneer je kindje last heeft van krampjes. S-flessen kun je kopen in verschillende maten en kleuren.

Ook de startpakketten van Avent is heel populair. In deze sets zitten meerdere flessen, spulletjes om de flessen schoon te maken en een bijbehorende fopspeen. Met een complete set kun je voorlopig vooruit en bespaar je ook direct een paar euro. Wil je de set liever in de winkel kopen? Kijk dan eens bij Kruidvat, want de sets worden daar regelmatig aangeboden.

Natuurlijk heb je ook voeding nodig. Oriënteer jezelf van tevoren op de verschillende soorten/merken voeding. Wil je babyvoeding op basis van geitenmelk gaan geven? Biologische babyvoeding? Haal het van tevoren in huis. Ook handig: een bakje met vakjes om melkpoeder in te doseren, zodat je het makkelijk mee kunt nemen. Je noemt dit een melkpoedertoren of melkpoederbewaardoos. Deze koop je bijvoorbeeld hier bij HEMA voor €2,00.

Borstvoeding

Na de geboorte van je kindje beginnen de borsten met het aanmaken van melk. Ook wanneer je geen borstvoeding geeft, zul je last krijgen van stuwing. Een bevroren maandverbandje in je bh stoppen kan zorgen voor verlichting.

Tip! Bepanthen babyzalf voor eventuele tepelkloven. Heb je niet genoeg aan de kleine tubes? Schaf dan een grotere tube aan. Deze babyzalf komt áltijd van pas. Er bestaat ook speciale tepelzalf, maar bij Bepanthen had ik echt baat.

Zodra je begint met het borstvoeden van je kindje, komt de melkproductie (meestal) goed op gang. Dat zorgt voor het volgende probleem: lekkere borsten! En dat is natuurlijk niet zo fijn. Dit probleempje is snel verholpen door het gebruik van zoogcompressen. Deze compressen nemen de melk op, zodat er geen natte plekken ontstaan in je kleding.

Zoogcompressen zijn te koop van verschillende merken. Drogisterijen als Etos en Kruidvat verkopen deze compressen. Je kunt ze ook online shoppen. Tegenwoordig bestaan er ook wasbare zoogcompressen. Dit is uiteindelijk beter voor het milieu, omdat je deze met de normale was kan meewassen. Geen afval = minder belasting voor het milieu en dus milieuvriendelijker.

Verder is een voedingskussen erg fijn om in huis te hebben. Dit geldt overigens ook voor tijdens het geven van flesvoeding. Je krijgt minder last van je rug/nek, wanneer je een voedingskussen gebruikt. Deze kussens kun je onder andere hier vinden bij HEMA. De hoezen zijn los verkrijgbaar.

Moedermelkbewaarzakjes en een borstkolfapparaat zijn ook producten die je op den duur nodig hebt. Lees eerst dit artikel over de borstkolf! Deze producten kunnen ook later na de geboorte nog aangeschaft worden. Onlangs schreven we een handig artikel over de nieuwste handsfree borstkolf: de Elvie Pump, welke je hier kunt lezen.

Laatste tip: speciale voedingskleding. Gisteren plaatste ik een artikel over de zwangerschapskleding/positiekleding van Lidl. Lidl verkoopt ook speciale voedingskleding (onder andere tops). Borstvoeding geven gaat op die manier een stuk makkelijker. Lees het artikel hier.

Babykleding – Babyuitzet lijst

Op internet kun je allerlei handige checklist vinden. En welke mama houdt er niet van een beetje controle tijdens deze chaotische maanden? Toch staan er juist op die checklist voor zwangere vrouwen veel onzinnige dingen. Zelf een lijstje maken is veel leuker en een stuk beter voor je portemonnee.

We horen veel vrouwen over de baby uitzetlijst van HEMA. Ondanks dat we gék zijn op HEMA (we hebben er de laatste tijd meerdere blogs over geschreven!), vonden we de uitzetlijst té simpel. Ook staan er producten op die je echt nog niet direct hoeft te kopen. Bedzeiltjes? Kleding maat 62/68? Nee, dat kan echt later wel.

Babykleding mag natuurlijk niet ontbreken op de babyuitzet lijst. Maar welke maat babykleding heb je nodig? Welke soort kleding is handig? Een boxpakje/onesie? Of toch een tweedelig setje?

Onze tip: koop écht niet teveel! Tussen de kraamcadeaus zit (vaak) veel kleding in de kleinste maten, waardoor er veel kleding ongebruikt in de kast blijft liggen. De eerste week (en misschien wel twee weken) ben je meestal aan huis gekluisterd, dus zorg wel dat je genoeg hebt voor je kindje.

Verwacht je een prematuur kindje? Dan moet je rekening houden met kleinere babykleding. Dit wordt ook wel prematuurkleding genoemd en deze kleding is tegenwoordig zelfs bij Zeeman te koop. Onderstaand lijstje is gebaseerd op een baby’tje van een gemiddeld gewicht.

Dit heb je écht nodig aan babykleding

  • 6 rompertjes maat 50/56: ieder kindje past deze maat de eerste dagen, zelfs de allergrootste baby.
  • 6 broekjes + 6x bovenkleding: bovenkleding is in meerdere soorten verkrijgbaar. Overslagshirts en overslag rompers vinden kleine baby’s vaak een stuk fijner, omdat er niets over het hoofdje getrokken wordt.
  • Minimaal 4 paar sokjes: sokjes raken vaak kwijt en je wilt geen koude voetjes voor je kindje. Ook kun je sokjes gebruiken tegen het krabben, door ze om de handjes van je kindje te doen.
  • 2 mutsjes: in het ziekenhuis of van de kraamverzorgster krijg je een mutsje, maar het is fijn om hier meerdere exemplaren van te hebben. Het eerste mutsje zit vaak onder het bloed en je gebruikt de eerste dagen vaak een mutsje voor je kleintje.
  • Een vestje of jasje: kijk naar het seizoen waarin je gaat bevallen en stem het jasje/vestje daarop af. In Nederland is niets zo onvoorspelbaar als het weer en een pasgeboren baby heeft minimaal een laagje kleding meer nodig dan wij.

Dit is de minimale hoeveelheid kleding die je nodig hebt voor de eerste weken. Baby’s poepen en spugen nogal veel, waardoor de kleertjes ook snel vies zijn. Sommige kindjes geven heel veel melk terug, waardoor het fijn is om nog wat extra setjes aan te schaffen. Dit is echter pas duidelijk na de geboorte.

Tip: koop niet meer dan 1 boxpakje met “voetjes” eraan vast. Soms vallen deze pakjes erg klein, waardoor je kindje deze pakjes niet past. Het is verstandig om eerst te kijken of ze bij je kindje passen en daarna pas in te slaan.

Slapen – Babyuitzet lijst

Buitenom het feit dat het nodig is om bedtextiel voor je baby in te slaan, is het ook geweldig om alvast het bedje (twintig keer) op te maken. De babykamer is een stuk meer “af” met een opgemaakt bedje. Kies je voor een wiegje of ga je gelijk voor een ledikant? Het is sowieso handig om voor het ledikant alvast wat hoeslakens en een dekentje te kopen.

Welk ledikantdeken en wiegdeken voor een pasgeboren baby?

Als je een eerste kindje verwacht, zie je op een gegeven moment de bomen door het bos niet meer. Er zijn zoveel dekentjes, in alle soorten, maten en kleuren. En dan ook nog eens gemaakt van allerlei verschillende materialen. Wat is het beste ledikantdeken of wiegdeken voor je baby?

Lees ook: Dit zijn de mooiste ledikantdekens van dit jaar!

Deze wafeldekens zijn fijn, van stevige kwaliteit en ze blijven echt mooi. Zelfs na heel vaak wassen! De dekens zijn verkrijgbaar in een zomervariant, maar voor de winter hebben ze ook dekens met een teddyvacht (Teddy Oslo / Vik). We raden deze dekens echt aan! Koeka heeft ook speciale voetenzakken voor in de maxicosi met teddyvacht.

Hoeslakens voor wieg en ledikant

Hoeslakens heb je natuurlijk ook nodig en met vier hoeslakens kom je al een heel eind. Bedzeiltjes zijn echt uit de tijd, maar de Aerosleep wordt nog veel gebruikt door ouders. Een Aerosleep matras wordt samen met Aerosleep hoeslakens gebruikt. Deze producten zorgen ervoor dat jouw baby optimaal kan ademen en dat de warmte gereguleerd wordt. Ook neemt het vocht op. Meer informatie over Aerosleep? Kijk dan even hier op BOL.com.

De fijnste hoeslakens komen van HEMA. Bekijk van tevoren wat goed aansluit en wat niet. Hoeslakens van de Zeeman zijn erg fijn wanneer ze passen, maar soms sluiten ze niet lekker aan op de matras. De HEMA hoeslakens zijn een stuk duurder dan de lakens van Zeeman, maar ze blijven wel erg stevig en mooi.

Het beddengoed van HEMA is sowieso erg goed, ook voor de grotere bedden. Voor een basic, witte set met twee hoeslakens betaal je €12.00. Je kunt de set hier vinden. Ook wieglakentjes kun je op de pagina vinden. De wieglakentjes en ledikantlakens heb je nodig, zodat je deze om de dekens van het bed kunt vouwen.

Kruiken voor in het wiegje of ledikant

Stel je voor dat je negen maanden in warm vruchtwater ronddobbert. Ineens sta je met beide voeten op de wereld en heb je het KOUD! Baby’s hebben de eerste dagen vaak nog een kruikje in bed nodig. Deze kruiken vul je met kokend water en leg je gesloten (in een speciale hoes) in het babybedje.

Veel mensen vinden de ouderwetse kruiken niet meer van deze tijd en kopen een elektrische babykruik van Soozly. Het kokende water is een vervelend idee voor kersverse ouders. Bij de Soozly kruik wordt een speciale hoes meegeleverd en je hoeft deze kruik nooit bij te vullen. Je warmt hem gemakkelijk op en vervolgens geeft de kruik zes uur warmte af.

Ook het KipKep Woller warmtekussen is erg in trek en zou volgens veel ouders op dé babyuitzet lijst horen. De KipKep is een soort kersenpitkussen die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken op de borsten, zodat je een toeschietreflex kunt oproepen.

Wil je toch liever een ouderwetse kruik? Koop dan nieuwe kruiken, zodat je weet dat deze niet lekken! Tweedehands kopen is een optie, mits je de doppen nieuw aanschaft. Veel babywinkels bieden deze mogelijkheid. Zorg ook voor goede hoezen. Nieuwe kruiken koop je voor €10,00 per stuk bij winkels als Etos. In de babyspeciaalwinkels zijn deze vaak veel duurder.

Schone billen – babyuitzet lijst

Wat hebben we nodig voor schone billen? Luiers! En veel! Ja, de eerste maanden gaan er behoorlijk wat luiers doorheen, dat kunnen zelfs aanstaande moeders raden. Weet je dat in het begin zo’n acht poepluiers per dag gaat verschonen? Kom maar op met die Pampers!

Luiers, koop er niet teveel

Je wordt moeder en je wilt op alles voorbereid zijn. Je ziet een leuke aanbieding en slaat volop luiers maat 0 en 1 in. Niet doen! In gratis babydozen zitten vaak al minimaal twee pakken luiers. Verder groeien baby’s heel snel uit de kleinste maten. Straks blijf je zitten met de schattige nummer 0 of nummer 1 luiers.

Twee pakken luiers zijn meer dan voldoende. En heel cliché: het is echt zo gekocht hoor! Kruidvat eigen merk, LIDL eigen merk, Pampers, Huggies, Europrofit en Jumbo. Binnenkort volgt er een artikel met onze top 5 luiers. In verhouding zijn Pampers niet heel duur ten opzichte van eigen merk luiers, maar je moet wel de aanbiedingen in de gaten houden.

Onderstaande aanbieding is ook erg leuk en daar wordt door veel mensen gebruik van gemaakt. Wanneer je een (te) klein kindje verwacht, breng je vaak een lange(re) tijd in maat 2 luiers door. De Premium Protection luiers van Pampers zijn dan erg fijn, nemen lekker veel op en voelen zacht aan voor je kindje.

Billendoekjes – lotiondoekjes

Pampers, Zwitsal, Neutral, Kruidvat, Etos. Allemaal merken/winkels die billendoekjes aanbieden. Vroeger stonden vrouwen in de rij voor Etos billendoekjes, maar de kwaliteit valt de laatste jaren een beetje tegen. Onlangs hebben we een uitgebreid artikel over plasticvrije billendoekjes geschreven, welke je hier kunt lezen.

De doekjes van Pampers zijn erg fijn. Deze doekjes leerde ik kennen in het ziekenhuis. Ze zijn lekker vochtig, maar niet té vochtig. Ze drogen ook niet snel uit en hebben een fijne geur. De Zwitsal doekjes hebben de heerlijke Zwitsal geur! Let ook hier op de aanbiedingen! Wekelijks kun je deze doekjes goedkoop aanschaffen via aanbiedingen.

Winkels als Kruidvat en Etos moet je hier zeker voor in de gaten houden! Momenteel is er een actie bij bol: €30,00 voor 24 pakken billendoekjes. Even ter vergelijking: 1 pak Etos huismerk billendoekjes kost €1,89. Je kunt de actie hier op BOL.com bekijken.

Tip: koop nog geen luierzalf. In de gratis babydozen die je krijgt, zitten vaak al tubes Bepanthen en Sudocreme. Dit is echt genoeg voor een lange tijd. Ga je borstvoeding geven? Dan raad ik Bepanthen babyzalf wel aan.

Aankleedkussen + hoezen

Een aankleedkussen is erg handig. Dit kussen gebruik je vooral tijdens het verschonen en aankleden van jouw baby. Het aankleedkussen leg je op de commode, zodat je gemakkelijk bij jouw kindje kunt. Ook de verschoningsmand (BOL.com) is helemaal hip nu! Deze past ook perfect in stijlvolle babykamers. Op deze pagina kun je ons andere artikel lezen over de beste verschoningsmandjes!

Tip: koop een aankleedkussen en hoezen van één merk. Hoezen van een ander merk passen vaak niet over het aankleedkussen. Het kussen gaat dan bol staan en dat is natuurlijk niet zo handig. De aankleedkussenhoezen van Kruidvat passen redelijk goed over het aankleedkussen van de Prénatal.

Op deze pagina kun je veel aankleedkussens en hoezen vinden. Toch kun je beter een Prénatal inlopen! Je betaalt daar €10,00 voor een aankleedkussen en vanaf €4,00 heb je al een bijpassende hoes. Bekijk de aankleedkussens en hoezen van Prénatal hier.

Vitamine D + K – babyuitzet lijst

Iedereen heeft vitamines nodig, zo ook jouw schattige, pasgeboren baby. Van de kraamverzorgster en de verloskundige zul je te horen krijgen dat je vanaf dag acht vitamine D en vitamine K moet gaan toedienen. Vitamine K is niet meer nodig wanneer jouw kindje alleen flesvoeding krijgt.

Deze vitamines kun je kopen in de vorm van druppels, zodat je deze makkelijk via een lepeltje kunt geven. Je kunt het eventueel ook door de fles doen, maar dan bestaat de kans dat hij/zij niet alles binnenkrijgt. Momenteel shop je de vitamines die ik zelf gebruikte heel voordelig! Voor €13,00 heb je een flesje vitamine D, vitamine K en een lepeltje van Davitamon.

Hebbedingen – babyuitzet lijst

Naast de benodigde spullen op de babyuitzet lijst, zijn er natuurlijk ook best wat hebbedingen. Luxe producten die je niet perse nodig hebt, maar waar veel aanstaande ouders wel baat bij kunnen hebben. Hieronder kun je een lijstje bekijken met deze producten.

Draagdoeken – draagzakken

De standaard babyuitzet lijst van tegenwoordig bevat ook al producten als draagzakken en draagdoeken. Mijn advies is om er eerst eentje te testen en dan pas de aankoop te doen. Hier kun je verschillende doeken/zakken bekijken (BOL.com). Denk eraan dat niet alle draagzakken even goed zijn voor de heupjes van jouw baby! Onlangs schreef ik een uitgebreid artikel over de nieuwe Rookie Baby draagzak, welke je hier kunt lezen.

Babyfoon

Ook producten als babyfoons zijn voor sommige ouders onmisbaar. Ik heb nooit gebruik gemaakt van een babyfoon en heb hem ook nooit gemist. Toch begrijp ik best dat ouders graag een babyfoon in huis hebben. Tegenwoordig kun je allerlei verschillende soorten kopen (BOL.com), met uitgebreide functies. Je kunt natuurlijk ook dit andere artikel op MamaGroeit.nl lezen over de beste babyfoon apps!

Campingbedje

Heb je een campingbedje echt nodig? Het antwoord verschilt per gezin. Ga je vaak een weekendje of een dagje weg? Is je kindje te groot voor de reiswieg, maar te klein om in een normaal bedje te slapen? Dan kan een campingbedje erg praktisch zijn. Dus: veel op pad? Koop dan zeker een campingbedje. Tip: lees ons artikel over de beste campingbedjes!

Ook voor bij opa en oma kan een campingbedje goed van pas komen. Op die manier hoeven zij niet speciaal een ledikant aan te schaffen, maar kan je kindje wel comfortabel slapen. Let bij aanschaf van een campingbedje/reisbedje wel op het matras. De meeste matrasjes zijn namelijk erg dun en liggen niet fijn. Het kan verstandig zijn om een apart matrasje bij te bestellen. Campingbedjes zijn in vrijwel iedere babywinkel verkrijgbaar. Op dit moment zijn de reisbedjes van Safety 1st en Titaniumbaby het meest populair.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, Consumentenbond

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven