Plasticvrije billendoekjes: welke zijn echt vrij van plastic?

Plasticvrije billendoekjes

Wil je graag plasticvrije billendoekjes gebruiken om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Ben je klaar met huidirritatie bij je kindje? Of gebruik je wasbare billendoekjes, maar wil je voor onderweg een milieuvriendelijk alternatief? In dit artikel kun je de beste plasticvrije billendoekjes bekijken en meer lezen over de schadelijke ingrediënten die je beter kunt vermijden in andere babydoekjes.

Plasticvrije billendoekjes, zijn deze per definitie onschadelijk?

Helaas, maar nee. Ondanks dat plasticvrije billendoekjes een stuk beter zijn voor het milieu, wil het niet altijd zeggen dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Wil je er graag 100% zeker van zijn dat je je kindje niet blootstelt aan schadelijke stoffen? Dan kies je voor wasbare billendoekjes en reinig je je kindje alleen met water. Toch vinden sommige ouders het fijn om naast deze wasbare babydoekjes ook wegwerp-billendoekjes voor onderweg te hebben.

Een tijdje geleden heeft de Consumentenbond een onderzoek gedaan naar billendoekjes en de ingrediënten hiervan. Ondanks dat we graag onderzoeken lezen van deze partij, is dit onderzoek niet precies wat we ervan verwacht hadden. De website “Vrij Natuurlijk” deed een onderzoek naar billendoekjes en kwam met een heel andere uitkomst. Ben je nieuwsgierig naar de schadelijke stoffen in billendoekjes? Lees dan zeker dit onderzoek!

Welke billendoekjes zijn plasticvrij?

Wanneer je op zoek bent naar plasticvrije billendoekjes zul je al snel merken dat niet alle merken even transparant zijn over de ingrediënten van deze doekjes. Het is een grote zoektocht en uiteindelijk weet je nog steeds niet helemaal zeker of je plasticvrije billendoekjes te pakken hebt. Of niet. In dit artikel kun je een aantal billendoekjes bekijken die 100% plasticvrij zijn en er dus voor zorgen dat je een milieuvriendelijke keuze maakt. Een aantal bekende merken:

  • Waterwipes
  • Naïf plasticvrije billendoekjes
  • Attitude
  • Pura
  • Huggies (niet alle varianten)
  • Lillydoo
  • Etos waterdoekjes

Wegwerpplastic regels – logo schildpad

Waarschijnlijk heb je hem weleens gezien: de bekende schildpad op bepaalde plastic wegwerpproducten. Sta je in de winkel en twijfel je of de vochtige doekjes plastic bevatten? Dan kan dit rode logo al snel vertellen dat dit het geval is. Je vindt dit logo bijvoorbeeld ook op pakjes sigaretten, tampons of maandverband. Dit logo geeft aan dat een product schadelijk is voor de natuur en wordt sinds juli 2021 afgebeeld.

Bekijk hieronder verschillende plasticvrije billendoekjes

1. WaterWipes billendoekjes plasticvrij

De plasticvrije billendoekjes van het merk WaterWipes staan bij ons op 1 en dat heeft natuurlijk een reden. Naast het feit dat deze babydoekjes 100% plantaardig en plasticvrij zijn, bevatten ze naast water enkel een beetje fruitextract. Er zijn dus géén schadelijke ingrediënten in deze doekjes te vinden en daar worden we heel blij van! Ondanks dat andere plasticvrije babydoekjes beter zijn voor het milieu, worden er toch weleens stoffen toegevoegd die we liever niet zien in de doekjes.

Wanneer je voor WaterWipes kiest, kies je voor een 100% natuurlijke verschoning. Deze doekjes zijn biologisch afbreekbaar en 100% onschadelijk voor je kindje en zijn kwetsbare babyhuidje. Daarnaast kun je de verpakkingen ook vaak in de aanbieding shoppen, zodat het verschil tussen deze doekjes en andere billendoekjes niet groot is. Ga jij voor babydoekjes zonder chemicaliën?

Je kunt de doekjes gebruiken voor het poetsen van de billetjes van je kindje, maar ook voor zijn gezichtje of handen. Doordat er geen schadelijke of irriterende stoffen in de babydoekjes zitten, zal je kindje geen last krijgen van huidirritaties. Dat is fijn, want het babyhuidje is een stuk dunner dan die van ons.

WaterWipes aanbieding

Met een baby in huis kan een beetje geld besparen geen kwaad, want het is allemaal al duur genoeg. Het is dan ook niet vreemd dat je op zoek gaat naar de beste aanbiedingen en hoogste kortingen. Vaak kun je een voordeelverpakking aanschaffen via Amazon.nl, wat je op de lange termijn heel veel geld kan besparen.

2. Naïf Plastic vrije billendoekjes / babydoekjes

De plasticvrije billendoekjes van dit merk doen het heel goed en zijn immens populair onder ouders. Deze billendoekjes bevatten geen plastic en zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zodat ze ook perfect geschikt zijn voor gevoelige babybilletjes. De doekjes bestaan voor 99% uit water en zijn geheel vrij van parfum en alcohol. Daarnaast bevatten de doekjes ook geen microplastics, parabenen, siliconen of minerale oliën.

Een kleine kanttekening: de doekjes bevatten wél Sodium Benzoate, wat wel onder schadelijke stoffen wordt verstaan. Jammer genoeg bevatten heel veel plasticvrije billendoekjes (en doorsnee babydoekjes) deze stof, behalve de WaterWipes. Deze stof is alleen schadelijk wanneer het ingeslikt wordt, dus laat je kindje nóóit aan een doekje sabbelen, wanneer je voor doekjes met deze stof kiest.

Het is belangrijk om te weten dat alle Naïf producten 100% vegan zijn en gemaakt worden met een allergeenvrije, zachte geur. Kies je voor verzorgingsproducten van het merk? Dan is het goed om te weten dat de tubes gemaakt worden van bioplastic (suikerriet), wat een milieubewuste keus is.

Naïf billendoekjes aanbieding

Ondanks dat Naïf billendoekjes iets prijziger zijn dan de standaard babydoekjes, kun je vaak heel leuke aanbiedingen vinden. Op BOL.com vind je dagelijks fijne aanbiedingen, maar Amazon.nl doet daar nog een schepje bovenop! Op het moment van schrijven krijg je 50% (!) korting op een doos billendoekjes, zodat je voor 16 pakjes €27,95 moet betalen. Ter vergelijking: bij bol betaal je op dit moment voor 8 pakjes hetzelfde bedrag.

3. Pura Plasticvrije billendoekjes

Het merk Pura biedt plasticvrije, biologisch afbreekbare billendoekjes aan in 2 soorten. Kies je voor het pak hierboven? Dan kies je voor biologisch afbreekbare doekjes. Je kunt echter ook kiezen voor doekjes die je door de wc kunt spoelen, welke verkrijgbaar zijn voor hetzelfde bedrag. Wij zijn echter geen fan van het doorspoelen van doekjes door de wc, maar dit is uiteraard een persoonlijke keus.

Voor een doos Pura plasticvrije billendoekjes van 700 stuks betaal je €29,99, wat neerkomt op zo’n €0,04 per doekje. Deze doekjes zijn gemaakt van biologisch afbreekbare plantenvezels en 100% veganistisch. Daarnaast zijn de doekjes dierproefvrij, wat ook een goede reden is om te kiezen voor deze doekjes. Verder bestaan de doekjes uit 99% water en bevatten ze biologische aloë vera, maar geen parfum, alcohol of chloor.

4. Attitude billendoekjes zonder plastic

Het merk Attitude is misschien niet heel bekend onder aanstaande ouders, maar zeker wel onder ouders die met het milieu bezig zijn. De doekjes zijn erg geliefd, maar jammer genoeg vrij prijzig. Ondanks de prijs schaffen veel ouders deze fijne billendoekjes aan, welke 100% biologisch afbreekbaar zijn. Spoel de doekjes niet door het toilet, maar gooi ze in de prullenbak.

Deze plasticvrije billendoekjes zijn ook per stuk verkrijgbaar, maar dan betaal je er meteen een heleboel meer geld voor. Weet je zeker dat je deze doekjes vaak gaat gebruiken? Schaf er dan gelijk genoeg aan! Op die manier hoef je niet meerdere bestellingen te plaatsen en reduceer je het aantal leveringen, wat uiteindelijk ook weer beter is voor het milieu!

5. Lillydoo billendoekjes – vrij van plastic

Het merk Lillydoo biedt plasticvrije babydoekjes aan, welke bestaan uit 99% water. De babydoekjes bevatten biologische amandelolie en zijn uiteraard dermatologisch getest. Een ander groot voordeel is dat deze doekjes niet getest zijn op dieren én geen dierlijke ingredienten bevatten. Het merk vindt het belangrijk dat je het zachte babyhuidje op een fijne manier kunt bezorgen én denkt graag aan het milieu. Om die reden zijn alle doekjes dan ook 100% biologisch afbreekbaar.

Qua prijs zitten deze doekjes in de buurt van de andere, plasticvrije billendoekjes. Koop je 1 pak? Dan ben je duurder uit dan wanneer je een voordeelpakket aanschaft. Kies je voor een voordeelpakket? Dan betaal je vaak een stuk minder. Daarnaast is het goed om de aanbiedingen in de gaten te houden, zodat je nog meer geld kunt besparen.

LET OP! Op deze pagina van Amazon betaal je slechts €34,90 voor hetzelfde aantal billendoekjes!

6. Jackson Reese billendoekjes – plasticvrije billendoekjes

Jackson Reece plasticvrije billendoekjes

De laatste tijd zijn steeds meer ouders op zoek naar de geweldige billendoekjes van het merk Jackson Reece. Deze doekjes kosten €2,23 per pak en zijn ontzettend goed voor je kindje én voor de natuur! In het billendoekjes-onderzoek van Vrij Natuurlijk komt dit merk ook als beste uit de test, zonder schadelijke stoffen en plastic vrij. De doekjes zijn geschikt voor een gevoelige huid en voor veganisten.

Een klein nadeel is dat deze doekjes vrij slecht verkrijgbaar zijn óf voor teveel geld aangeboden worden. Via Amazon.nl kun je 56 pakjes billendoekjes in 1 keer aanschaffen voor ongeveer €124,00. Op die manier ben je voorlopig voorzien van billendoekjes én maak je een milieuvriendelijke keus!

In de doekjes zit kalmerende, huidverzorgende, organische Aloë vera en kamille, welke lief zijn voor de billetjes van je kindje. Een ander groot pluspunt is dat de verpakking van de doekjes ook recyclebaar is! Wist je dat de doekjes binnen 60 dagen composteren? Wat ons betreft is dit een echte aanrader voor een zeer betaalbare prijs!

7. Huggies billendoekjes plasticvrij

Waarschijnlijk denk je bij de naam Huggies niet aan milieuvriendelijke producten. Het merk is echter bezig om zo snel mogelijk (maximaal 5 jaar) alle doekjes én verpakkingen plasticvrij en recyclebaar te maken. Wat ons betreft een stap in de goede richting, Huggies! Op dit moment kun je al Huggies plasticvrije billendoekjes bestellen, waarvan de verpakking ook 100% biologisch afbreekbaar is.

Deze billendoekjes worden gemaakt van 100% natuurlijke vezels en de vochtigheid van de doekjes komt voort uit 99% zuiver water. Daarnaast zijn de doekjes geurvrij en klinisch getest. Vind je het niet erg dat er geen lekker geurtje aan de doekjes zit? Dan kun je dus een bewuste keuze maken door te kiezen voor de plasticvrije billendoekjes van Huggies!

Huggies babydoekjes aanbieding

Het merk Huggies is ook goed verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen, zodat je al snel fijne aanbiedingen weet te scoren. Op BOL.com vind je vaak leuke deals, zoals hierboven te zien is. Voor een Huggies plasticvrij billendoekje betaal je nu €0,03! Ook op Amazon.nl kun je vaak leuke deals vinden!

8. Etos waterdoekjes – plasticvrije billendoekjes

Veel ouders zijn bekend met de standaard babybillendoekjes van Etos, maar ze hebben nu ook een plasticvrije variant voor je kindje! Deze waterdoekjes zijn te gebruiken voor de billetjes, het gezichtje en de handjes. Met een prijs van €0,03 per doekje zijn ze ook nog eens zeer betaalbaar en dat is natuurlijk ook erg fijn wanneer je een baby hebt.

In dit voordeelpakket van Etos Baby zitten 24 pakjes met ieder 60 billendoekjes. Deze vezeldoekjes bevatten geen plastic en zijn dus een stuk vriendelijker voor het milieu. Daarnaast zijn de doekjes PH-huidneutraal en bevatten ze geen alcohol en parfum. Verwacht dus geen zoete walm wanneer je het pak openmaakt!

Redenen om te kiezen voor plasticvrije billendoekjes

We zijn ons de laatste jaren steeds meer bewust van hoe slecht plastic eigenlijk is voor het milieu. Ook de Nederlandse wetgeving speelt steeds meer in op het reduceren van plastic en dat is heel goed! Wist je dat een groot deel van alle wegwerp-billendoekjes in de oceaan belanden? Dat willen we natuurlijk voorkomen! Door te kiezen voor plasticvrije, biologisch afbreekbare billendoekjes draag je een steentje bij en verklein je je ecologische voetafdruk. Naast dit grote voordeel is het natuurlijk ook erg fijn om je kindje te kunnen verzorgen met huidvriendelijke, plasticvrije producten.

Lees ook: Dit zijn de beste glazen babyflesjes voor je baby!

Plasticvrije billendoekjes aanbiedingen

Zoals je in dit artikel al hebt kunnen zien zijn er vaak genoeg leuke aanbiedingen wanneer je deze milieuvriendelijke billendoekjes wilt bestellen. Veel mensen denken bij de termen “biologisch”, “milieuvriendelijk” en “plasticvrij” onterecht al snel dat dit een dure keus is. Wanneer je goed op de aanbiedingen let, is dit echter bijna nooit het geval. Vaak worden de billendoekjes goedkoper naarmate je er meer van koopt.

Wegwerp-billendoekjes of wasbare billendoekjes?

Naast de wegwerp-babydoekjes kun je natuurlijk ook kiezen voor wasbare billendoekjes. Wanneer je een pakket met deze doekjes koopt, ben je na deze eenmalige investering klaar voor heel veel verschoningen! Wij schreven onlangs een uitgebreid artikel waarin je de beste wasbare billendoekjes kunt bekijken en op die manier je steentje kunt bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg.

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven