Beste co-sleeper 2021 | Veilig Samen Slapen

beste co-sleeper 2021

Een co-sleeper (babywieg aan bed) maakt veilig samen slapen mogelijk. De laatste jaren wordt het zogenaamde “rooming-in” steeds normaler in ons land. Rooming-in (je kindje slaapt bij jou op de kamer) heeft verschillende voordelen, zoals een betere hechting tussen ouders en kind én het verkleint de kans op wiegendood volgens recente onderzoeken. Wat is de beste co-sleeper? En welke co-sleepers zijn écht veilig? Bekijk de top 5 : Beste co-sleeper 2021.


Bekijk meer info over de top 5 Beste Co-Sleeper 2021 onderaan het artikel

De beste co-sleeper top 5

Je bent op zoek naar de beste co-sleeper, maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Het aanbod is momenteel zeer ruim, dus wij hebben de beste 5 co-sleepers voor je op een rijtje gezet. Al deze aanschuifbedjes krijgen goede reviews en zijn van goede kwaliteit. Wil je meer informatie over één van de co-sleepers in de top 5? Lees dan verder op in het artikel meer info over iedere co-sleeper.

1. BabyRace 3-in-1 Co-sleeper, schommelwieg en babybedje


2. Topmark Tutti Bambini Cozee


3. Maxi Cosi Iora co-sleeper

>> Hier is de Maxi Cosi Iora co-sleeper nog verkrijgbaar


4. Bednest co-slaap baby wiegje 4 in 1


5. Safety 1st Calidoo


Wat is een co-sleeper of een babywieg aan bed?

Niet iedereen is bekend met de zogenaamde co-sleeper. De naam zegt het al: je slaapt samen. Zo’n speciaal aanschuifbedje is ervoor gemaakt om veilig samen te slapen. Sommige mensen spreken van een aanschuifwiegje, aanschuifbedje, co-sleeper of aanschuifledikant. Welke naam je ook gebruikt, ze bedoelen allemaal de co-sleeper, die met de dag in populariteit toeneemt.

Zo’n aanschuifbedje / aanschuifwiegje schuif je tegen je eigen bed aan, zodat je kindje dichtbij je kan liggen op een veilige manier. De veilige co-sleepers hebben een zijwand die omhoog geschoven kan worden, zodat je dekbed niet in het wiegje kan komen en zodat je kindje niet per ongeluk het ouderlijk bed in kan rollen. Je creëert een veilig slaapoppervlak voor je kleintje.

Let op: sommige merken hebben géén zijwand die omhoog geschoven kan worden. Sla deze co-sleepers over, want deze zijn niet veilig. In sommige gevallen kun je de zijwand bijbestellen.

De Consumentenbond adviseert om kindjes in een eigen, normaal wiegje/ledikant te laten slapen, omdat ouders de opklapbare zijde ‘s nachts kunnen vergeten. Wanneer je de zijwand ‘s nachts gewoon terugschuift, is er niets aan de hand.

Babywieg aan bed

Ben je op zoek naar een babywieg aan bed? Dan ben je eigenlijk op zoek naar een co-sleeper. In dit artikel kun je veel informatie lezen over veilig samen slapen door middel van een co-sleeper. Bovenaan het artikel zie je 5 meest populaire co-sleepers. Onderaan dit artikel kun je uitgebreide informatie lezen over de top 5 co-sleepers.

Veilig samen slapen

Na negen maanden zwangerschap wordt je kindje geboren. Het is niet vreemd dat je je kindje zo dichtbij mogelijk wilt houden en daarom kiest voor rooming-in. Rooming-in is fijn voor jou, want je kindje is altijd dichtbij en je kunt hem/haar gemakkelijk ‘s nachts voeden en verschonen. Ook kun je je baby snel troosten wanneer hij huilt. Naast deze voordelen hechten jullie je ook makkelijker aan elkaar én wordt de kans op wiegendood een stuk kleiner.

Belangrijk: rooming-in is veilig wanneer je gebruik gaat maken van een co-sleeper. Ondanks dat veel ouders hun kindje tussen hen in laten slapen, is dit alles behalve veilig/verstandig. De kans op warmte-stuwing en rebreathing (zuurstofarme lucht inademen) is groot en gevaarlijk.

Om écht veilig samen te slapen in jullie slaapkamer heb je een co-sleeper nodig. Deze co-sleepers zijn er in allerlei soorten en maten, maar niet iedere co-sleeper is veilig. Er zijn wat punten waarop je moet letten.

Belangrijke aandachtspunten | beste co-sleeper 2021

Er zijn veel verschillende co-sleepers beschikbaar, waarvan de één nog leuker/mooier is dan de ander. Toch zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waarop je moet letten wanneer je een co-sleeper aan gaat schaffen. Veiligheid gaat natuurlijk altijd vóór het design. Gelukkig moeten de co-sleepers of aanschuifbedjes tegenwoordig voldoen aan bepaalde veiligheidseisen.

Bevestiging van de co-sleeper

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar het is een zeer belangrijk aandachtspunt. Een co-sleeper moet op een goede manier aan het bed bevestigd kunnen worden. Niet iedere co-sleeper is voor ieder bed geschikt. Zo zijn bepaalde aanschuifbedjes niet geschikt voor boxsprings of andere hoge bedden. Er mag geen hoogteverschil zijn tussen jouw matras en het matrasje van je kindje. Let hier goed op wanneer je een aanschuifwiegje gaat aanschaffen.

Wanneer een co-sleeper niet goed bevestigd wordt, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Let bij aanschaf op: de hoogte, verstelbaarheid en de manier waarop je hem moet bevestigen. Een spleet tussen het aanschuifbedje en jouw bed kan ervoor zorgen dat je kindje ertussen rolt. Check het bevestigingsmechanisme van tevoren en bekijk of het bedje stevig vastzit aan het ouderlijk bed.

Tussenhekje / zijwand moet aanwezig zijn

Om veilig samen te kunnen slapen moet er een zijwand/opklapbare zijde/tussenhekje zijn. Dit tussenhekje kun je gemakkelijk naar boven en beneden schuiven. Zonder de zijwand is een co-sleeper niet veilig, omdat je kleintje jouw bed in kan rollen en onder het dekbed terecht kan komen. De zijwand is dus een músthave wanneer het om een veilige co-sleeper gaat.

De veiligheidseisen

Voor ieder babyproduct gelden bepaalde veiligheidseisen, zo ook voor ledikanten, wiegjes én co-sleepers.

  • Afstand tussen (eventuele) spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn
  • De zijkanten moeten open zijn (gesloten zijkanten worden afgeraden)
  • Matrassen moeten op dezelfde hoogte zijn

Veilige co-sleepers hebben “gesloten” zijkanten, die wél ventilerend zijn. Onveilige co-sleepers hebben ingebouwde hoofdbeschermers. Kies voor een co-sleeper waar geen hoofdbeschermers in zitten en schaf deze ook niet los aan. Het ziet er vaak leuk uit, maar is niet veilig.

Maximale leeftijd/lengte baby

Aanschuifwiegjes/aanschuifbedjes zijn meestal gemaakt op wiegformaat. Het ene kindje groeit sneller dan het andere kindje, dus let hier zelf goed op. Kan je kindje zitten? Stap dan over op een normaal ledikant, waarin de bodemplaat helemaal naar beneden kan.

Co-sleepers voor tweelingen

Er bestaan speciale co-sleepers voor tweelingbaby’s. De meningen over de veiligheid zijn echter verdeeld. Sommige zorgprofessionals geven aan dat baby’s tot drie maanden goed en veilig samen kunnen slapen. Na deze drie maanden gaan ze meer bewegen (rollen) en kunnen ze elkaar belemmeren in de ademhaling. Andere artsen zien liever dat ieder kindje een eigen bedje heeft, eventueel met een tussenschot in een speciaal tweeling-ledikant.

De kans op wiegendood is bij tweelingen iets verhoogd, omdat zij vaak vroeger geboren worden met een lager geboortegewicht dan eenlingen.

Beste co-sleeper 2021 | top 5

We hebben een lijstje samengesteld met de beste co-sleepers van 2021, gebaseerd op meest verkocht en de beste ervaringen en reviews. Bekijk hieronder uitgebreide informatie.


1. BabyRace 3-in-1 bedje | Beste co-sleeper 2021

De co-sleeper van BabyRace is niet zomaar een aanschuifwiegje. Deze 3-in-1 co-sleeper met zijn charmante uitstraling kun je op meerdere manieren gebruiken. De grote uitgave is dan zeker zijn geld waard. Met de schommelfunctie valt je kindje snel in slaap!

beste co-sleeper 2021

Dit veelzijdige bedje heeft een schommelfunctie, is een babybedje en een co-sleeper. Hij is verstelbaar in 3 hoogtes en past aan alle bedden. Na de eerste 6 maanden maak je er snel een babybedje van! Bij de co-sleeper krijg je een hemeltje, matrasje, strikjes en een bumper.

>> Bekijk hier de BabyRace 3-in-1 co-sleeper


2. Topmark Tutti Bambini Cozee | Beste co-sleeper 2021

De Tutti Bambini Cozee Bedside Co-Sleeper is momenteel ook één van de best verkochte co-sleepers. Volgens de lovende reviews is het bedje gemakkelijk in elkaar te zetten en uit elkaar te halen. Ook vinden ouders het fijn dat de aanschuifwieg in 6 hoogtes verstelbaar is en dat het bedje een fraai design heeft.

beste co-sleeper 2021

Het wiegje kan aan het bed bevestigd worden, maar ook als gewoon bedje (los) staan. Om beter te ademen en oprispingen na de voeding te voorkomen kun je hem op een half-hellende stand vastmaken. De netvensters zorgen voor voldoende luchtcirculatie en de zijkanten zijn gemaakt van zacht materiaal. De bekleding kun je gemakkelijk verwijderen en wassen en het matrasje wordt meegeleverd.

Het aanschuifbedje is in meerdere kleuren verkrijgbaar.

>> Bekijk hier de Tutti Bambini Cozee


3. Maxi Cosi Iora | Beste co-sleeper 2021

Maxi Cosi Iora ken je waarschijnlijk van de autostoeltjes en kinderwagens. De Iora co-sleeper is nieuw, hip en makkelijk. Je hebt je kindje binnen handbereik en kunt hem ‘s nachts gemakkelijk voeden. Het Iora matrasje zorgt ervoor dat je baby comfortabel én veilig kan slapen.

Maxi Cosi Iora beste co-sleeper 2021

Er is een handige schuiffunctie aanwezig, zodat de co-sleeper naadloos aansluit op het bed. Voeden of een luier verschonen? In de opbergmand van dit aanschuifwiegje heb je alles binnen handbereik. Het aanschuifbedje kun je helemaal inklappen en meenemen in een reistas (inbegrepen).

>> Bekijk hier de Maxi Cosi Iora


4. Bednest Co-slaap baby wiegje 4 in 1 | Beste co-sleeper 2021

De Bednest is zeer geliefd onder ouders met een (hoge) boxspring. Niet iedere co-sleeper past namelijk goed op hoge bedden/boxsprings, waardoor je er niets aan hebt. Met het aanschuifwiegje van Bednest is dit probleem voorgoed verleden tijd. De Bednest voldoet aan de nieuwe NEN-EN 1130 richtlijnen.

Bednest co-sleeper

Je kunt deze co-sleeper niet alleen als aanschuifbedje gebruiken, maar ook als mozes mandje, vrijstaand wiegje of als reisbedje. Een 4-in-1 oplossing die je een hoop geld zal besparen. Het bedje kan van de standaard gehaald worden, zodat je een los wiegje hebt en je kunt hem compact opvouwen.

De speciale poten bieden de mogelijkheid om het bedje schuin te zetten, wat vooral handig is bij reflux, darmkrampjes en verkoudheid. Het matrasje wordt standaard meegeleverd.

>> Bekijk hier de Bednest co-sleeper 4-in-1


#5 Safety 1st Calidoo | Beste co-sleeper 2021

Safety 1st is ook een bekend merk in babyland. Van kinderstoel tot traphekje en van autostoel tot bedhekje. Tegenwoordig is de collectie van dit merk enorm en hoor je positieve geluiden van ouders. In deze top 5 beste co-sleeper 2021 is de Safety 1st Calidoo de goedkoopste co-sleeper. (€76)

Onder de reviews lees je ook minder positieve ervaringen van andere ouders. Het wiegje zou niet stabiel staan en naar één kant leunen. Wanneer je de gebruiksaanwijzing goed doorneemt, móet het bedje zeer stabiel en stevig vaststaan.

Dit veilige én betaalbare bedje kun je als co-sleeper én als gewoon bedje gebruiken. De Calidoo is verstelbaar in 7 verschillende hoogtes en dus geschikt voor de meeste bedden. (48-63 centimeter)

Klein minpunt: het matrasje is (te) dun. Je kunt natuurlijk wel een los matrasje bestellen, zodat je voor minder dan €100 een comfortabele co-sleeper in huis hebt.

>> Bekijk de Safety 1st Calidoo hier


Lees ook: