Huis babyproof maken : praktische checklist!

huis babyproof maken

Het huis babyproof maken, wanneer doe je dat? De eerste maanden liggen de prioriteiten bij veel ouders ergens anders, maar dan is daar ineens hét moment! Je kindje gaat tijgeren en kruipen! Vanaf nu wordt het toch wel heel belangrijk om je huis kindveilig te maken! Wij hebben een handige checklist voor je gemaakt met de beste tips om een veilige haven te creëren voor je kleine tijger!

Je huis babyproof maken

Een ongeluk zit in een klein hoekje: die uitspraak weegt ineens een stuk zwaarder wanneer je de trotse ouder bent van zo’n klein frummeltje. Wanneer je baby een paar maanden oud is, zal hij gaan tijgeren, kruipen en lopen. En geloof ons maar: hij kruipt alle kanten op en zal alles vastpakken wat hij te pakken kan krijgen!

De planten, een zware kast, stopcontacten, hoekjes van de tafel of verwarming: alles lijkt ineens een groot gevaar in de woonkamer en je hebt geconstateerd dat het alles behalve babyproof is. Wil je voorkomen dat je kind zijn vinger tussen de lade of kast krijgt? Of dat hij een hele fles met azijn verorbert?

Tijd om aan de slag te gaan! Met deze handige en praktische checklist kun je je huis babyproof maken, door middel van de beste tips!

1. Stopcontactbeveiligers & huis babyproof maken

Jonge kinderen grijpen maar wat graag om zich heen en pakken alles vast wat binnen het bereik van de grijpgrage handjes is. In combinatie met stopcontacten is deze eigenschap niet zo veilig, want ze stoppen maar wat graag een potlood of hun eigen handjes in de gaatjes van een stopcontact! Levensgevaarlijk, maar wel te voorkomen!

Ieder huishouden met jonge kinderen zou eigenlijk in het bezit moeten zijn van deze handige beveiligers voor het stopcontact. Je maakt je hele huis al een stuk kindvriendelijker en dat is goed voor de veiligheid van je kindje. Zeker de stopcontacten dicht bij de grond moeten goed zijn afgedekt, want hier kunnen tijgerende baby’s makkelijk bij.

Deze handige stopcontactbescherming is zelfklevend, dus zelfs de ouder met twee linkerhanden kan dit product bevestigen. Het draaimechanisme is gebruiksvriendelijk en de beschermers zijn geschikt voor alle Nederlandse stopcontacten.

In het pakket zitten 20 stopcontactbeveiligers, zodat je een heel eind komt met een pakketje. Let ook op de losse stopcontactdozen op de grond, indien van toepassing. Deze worden vaak vergeten met alle gevolgen van dien.

2. Kinderslot keukenkast magneet

Jonge baby’s en peuters hebben natuurlijk helemaal niets te zoeken in de keuken. Toch hebben veel huishoudens tegenwoordig een open keuken, wat de perfecte uitnodiging is voor een kind om op ontdekking te gaan! Onder andere het gootsteenkastje blijft bij veel kinderen een succes en dat is nu net hartstikke gevaarlijk.

Gelukkig is de oplossing heel simpel: een kinderslot voor de keukenkastjes. Simpel, goedkoop en effectief. Hierboven zie je een kinderslot voor een keukenkastje welke werkt met magneten. In ieder setje zitten 4 kinderslotjes en ze hebben allen een magneetring om de kastjes mee open te maken.

Deze nieuwe exemplaren zijn een stuk steviger en veiliger dan de vorige kindersloten. Zorg ervoor dat er geen inslikkingsgevaar ontstaat en creëer met deze magneet-sloten een veilige omgeving voor je baby of peuter. Ben je niet helemaal tevreden over de kindersloten? Geen zorgen! Er geldt een 100% tevredenheidsgarantie.

3. Zelfklevende kindersloten voor de keukenkast

Naast de kinderslotjes die werken met magneten zijn ook de zelfklevende kindersloten voor de keukenkast zeer populair. Eén van de grote voordelen is dat de sloten niet zichtbaar zijn vanaf de buitenkant. Daarnaast beschadig je ook niet de keuken wanneer je ervoor kiest om de slotjes weer te verwijderen. Als laatste voordeel noemen we de “uitschakeloptie”. Ben je alleen thuis? Dan kun je de sloten tijdelijk “uitschakelen”.

De zelfklevende kindersloten voor keukenkastjes zijn bewezen effectief, betaalbaar en onzichtbaar! Je creëert hiermee een veilige omgeving voor je kind(eren), zonder dat je tegen lelijke plakkers of haakjes aan zit te kijken. In de set vind je twaalf sloten!

4. TV Straps & Huis babyproof maken

Ondanks dat veel mensen de televisie tegenwoordig aan de muur hangen, zijn er ook nog genoeg gezinnen die hun televisie op een tv-meubel hebben staan. Je denkt hier niet meteen aan, maar wat zou het zonde zijn als je kleintje de televisie omgooit! Deze praktische TV straps zorgen ervoor dat dit niet zal gebeuren

Naast het feit dat het erg zonde zou zijn van de televisie, is het natuurlijk ook gevaarlijk wanneer je kindje de televisie omgooit. De TV-kantelbeveiliging is van duurzame, sterke nylon riemen gemaakt en zorgt ervoor dat de televisie niet naar voren kan kantelen.

De TV-straps zijn verkrijgbaar in de kleuren wit of zwart. Je kunt de straps natuurlijk ook gebruiken voor het vastzetten van een kast of ander voorwerp. De nylon banden zijn erg sterk, houden veel gewicht en de maximale lengte is 70,4 centimeter. Je ontvangt in de set uiteraard al het bevestigingsmateriaal dat je nodig hebt + een handige handleiding voor de montage.

5. Monno kinderslot voor lades & kastjes

Het kinderslot van Monno is immens populair en krijgt dan ook een eigen plekje in onze lijst. Bescherm je kindje tegen de gevaren in huis en beveilig de lades en kasten in de woonkamer en keuken. Een ongelukje is zo gebeurd en dat willen we natuurlijk vermijden! Deze zelfklevende veiligheidssloten zorgen voor een veilige situatie.

Baby’s houden van ontdekken en vinden alles interessant. De Monno zelfklevende kastsloten/ladesloten zijn heel erg stevig, zodat je kind deze ook niet zomaar kapot zal trekken. Bij sommige merken is dit wel het geval, dus let daar extra goed op! De slotjes zijn gemakkelijk te installeren en onmogelijk te openen door kinderen.

Wil je de sloten verwijderen? Geen probleem! Er blijven geen beschadigingen of resten over na het verwijderen, ondanks dat er gebruik gemaakt wordt van super sterk tape! Het 3M tape is gemaakt van duurzaam plastic en zorgt ervoor dat je een veilige omgeving creëert voor je kindje.

6. Traphekje & huis babyproof maken

Je moet er niet aan denken: je kindje valt van de trap! Voorkom dit soort gevaarlijke situaties en plaats een traphekje bij iedere trap! Ook nu geldt: een ongelukje is heel snel gebeurd en dit wil je absoluut voorkomen.

Het traphekje is bij de meeste ouders wel bekend, want deze staat vaak ook op de babyuitzetlijst. Onlangs schreven wij een uitgebreid artikel over de beste oprolbare traphekjes, die ook nog eens mooi in ieder interieur passen.

De meeste traphekjes zijn alles behalve sierlijk en het liefst heb je deze ondingen dan ook niet volop in het zicht. Een oprolbaar traphekje kan de uitkomst zijn! Deze speciale traphekjes zorgen voor een veilige omgeving voor je kindje, maar kunnen ook opgerold worden wanneer je deze niet nodig hebt.

Hierboven zie je een voorbeeld van een standaard traphekje, de A3 Baby & Kids Oslo. Dit traphekje krijgt heel veel goede, positieve reviews en wordt dan ook vaak gekocht door (aanstaande) ouders. Het houten hekje kan door jou met één hand geopend worden, maar kinderen krijgen hem niet open!

Let wel op: deze traphekjes moeten aan de muur of wand worden geschroefd! Hierdoor is er geen gevaarlijke drempel op de vloer, maar je zit wel met een permanent gat wanneer je het traphekje verwijderd.

7. Finger Alert Deurstrips & huis babyproof maken

Eén van die nare momenten tijdens het ouderschap: de vingers van je kindje tussen de deur! Dit ziet er niet alleen naar uit, maar is natuurlijk ook zeer pijnlijk! Ondanks dat je dit niet altijd zult kunnen voorkomen, is het wel handig om de kans hierop zo klein mogelijk te maken. De Jippie’s Finger Alert deurstrips zijn niet alleen thuis een succes, maar ook op kinderdagverblijven en bij de gastouder wordt er gretig gebruik van gemaakt.

De deurstrips beschermen de vingertjes van je kindje tegen beknelling tussen de scharnierkant van de deur. In de set vind je twee doorzichtige strips, welke goed zijn voor het beveiligen van één deur. Een van de strips plak je aan de binnenkant, de ander aan de buitenkant.

De strip heeft een hoogte van 120 centimeter, wat hoog genoeg is voor de eerste jaren van het leven van je kind. Wil je toch liever een hoger exemplaar?

8. Jippie’s raamkierset om raam kindveilig te maken

Deze raamkierset is erg populair op kinderdagverblijven, bij gastouders en op scholen, maar ook thuis wordt deze set met veel plezier gebruikt. Met de Jippie’s raamkierset zorg je ervoor dat een raam niet verder open kan dan 10 cm. Hierdoor kan een kind er niet doorheen vallen wanneer hij op ontdekkingsreis gaat!

Normale ramen kunnen heel ver open en zorgen voor een onveilige situatie. Door gebruik te maken van deze set zorg je ervoor dat de ramen veilig zijn voor je kindje en kun je met een gerust hart de baby- of kinderkamer luchten. Ook tijdens de zomermaanden kun je met een fijn gevoel de ramen open laten, want je kindje kan hier niet uitvallen.

9. Handy Harry hoekbeschermer

Je zit heerlijk op de bank te kijken naar je kleine ontdekkingsreiziger, die in de weer is met van alles en nog wat. En dan verliest hij zijn evenwicht! Het is even spannend… Gaat zijn hoofd de tafel raken of niet?! Voorkom deze situatie en zorg voor een beveiliging op je tafel! Mooi? Nee, erg stijlvol is het niet. Maar zo’n beschermer voor op de tafel voorkomt wel een hoop littekens op dat mooie koppie van je kindje.

Hoekbeschermers zijn in er alle soorten, maten en kleuren. Hierboven zie je een exemplaar van het merk Handy Harry, welke 5 meter lang is. Je maakt hem zelf op maat en kunt de hele tafel bedekken! De meeste ouders kiezen er overigens voor om enkel de hoekjes af te werken, omdat deze de meest vervelende zijn voor het bolletje van ’n kind.

Geen blauwe plekken en schrammen meer! Daar doe je het natuurlijk voor. De hoekbeschermers passen op bijna iedere hoek en geven een veilig gevoel. De mousse is 1.2 centimeter dik en van stevige kwaliteit. Er wordt genoeg tape meegeleverd, zodat je de bescherming makkelijk kunt bevestigen aan de meubels.

10. Veiligheidsnet balkon & huis babyproof maken

In Nederland zijn er genoeg woningen met een balkon en dat is niet zo’n prettig idee wanneer je een ontdekkende dreumes in huis hebt lopen. Een veiligheidsnet voor het balkon geeft een veilig gevoel, maar voorkomt ook dat een kind allemaal voorwerpen naar beneden gooit. Daarnaast voorkomt zo’n veiligheidsnet dat het hoofdje van je kindje vast komt te zitten tussen de spijlen.

Het veiligheidsnet van Weer is weerbestendig, zodat je er lang plezier van hebt. Daarnaast is dit net gemakkelijk te bevestigen aan de balustrade, door middel van ringschroeven en bevestigingsbandjes. De afmeting van dit net is 300 x 95 centimeter en wordt geleverd in de kleur wit.

11. Veiligheidskit 26-delig

Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een speciale veiligheidskit, zodat je al een heel eind komt! In deze deluxe veiligheidskit vind je onder andere veiligheidshaakjes (voor kasten en lades), hoekbeschermers, beveiligers voor het stopcontact, stopcontactplaatjes, een universele afsluiter en een deurstopper.

Voor nog geen €20,00 heb je een vrij uitgebreide kit in huis met doorsnee producten om je huis babyproof te maken. In totaal zitten er 26 producten in deze kit!

12. Kindveilige kraan GROHE

Heb je thuis een bad of een douche-bad combinatie? Let dan goed op! Normale kranen kunnen ontzettend heet worden en hieraan kan je kindje zijn handjes verbranden. Er bestaan speciale thermostaatkranen, zoals deze kraan van GROHE. Deze thermostaatkraan wordt nooit te warm om aan te raken, door de GROHE CoolTouch.

De kraan is onderhoudsvriendelijk en krasvrij, zodat je jarenlang een mooie kraan hebt! Daarnaast bespaar je op je waterverbruik, door de speciale bespaarfunctie. Een groot voordeel, want het is allemaal al duur genoeg!

Hoe huis babyproof maken?

De eerste weken na de geboorte denk je er misschien (nog) niet aan, maar het wordt steeds belangrijker om het huis kindveilig te maken naarmate hij ouder wordt. Check eens of de planten niet giftig zijn die in de woonkamer en/of tuin staan. En hoe zit het met de stopcontacten?

In het overzicht hierboven heb je de meest belangrijke items gezien waarmee je de woonkamer babyproof kunt maken. Maak een goede start en creëer een veilige omgeving voor je kleine frummel.

Balkon babyproof maken

In het bovenstaande overzicht heb je het veiligheidsnet voor het balkon kunnen bekijken. Dit net voorkomt niet alleen dat je kind zijn hoofd tussen de spijlen stopt, maar ook dat hij allerlei voorwerpen naar beneden gooit. Naast een speciaal veiligheidsnet is het ook erg belangrijk om geen hoge voorwerpen op het balkon te hebben staan, zodat je kindje er niet op kan klimmen en naar beneden kan vallen.

Tuin babyproof maken

Vanaf de eerste zonnestraal is het heerlijk om in de tuin te ravotten voor je kind. Toch moet je goed opletten en alle hoeken van de tuin checken! Staan er geen giftige planten? Steken er geen roestige spijkers uit de omheining? En hoe zit het met de vijver?

Veel specialisten raden aan om een degelijk, stevig hekwerk rondom een vijver te plaatsen of zelfs tijdelijk de vijver om te bouwen tot een zandbak. Laat je kindje nooit alleen in de buurt van een vijver!

Baby veiligheid kast

Al doende leert men, helaas. In het nieuws heb je een aantal keer kunnen lezen dat er jonge kinderen bezweken zijn nadat zij een zware kast op hun lichaampje kregen. Wanneer jonge kinderen aan lades trekken, bestaat er een mogelijkheid dat de kans omvalt. Voorkom deze situaties en veranker zware kasten!

RELEVANTE ARTIKELEN

Nicole
Scroll naar boven