Beste borstkolf 2021

Beste borstkolf 2021 | 6x tips kolfapparaten

Tijdens de zwangerschap zul je vaak de volgende vraag krijgen: “Ga je borst- of flesvoeding geven?”. Ben je op zoek naar een borstkolf? Dan heb jij vast al de keuze gemaakt voor borstvoeding. Lees hieronder meer over de zes best geteste borstkolven van 2021.

#1 Medela Swing Flex

beste borstkolf 2021

De Medela Swing Flex is één van de meest verkochte enkele, elektrische borstkolven. Meer uitgebreide informatie lees je verder in het artikel of bekijk hem direct bij BOL.com.

Beste borstkolf

Ook de Medela Swing Flex Maxi elektrische borstkolf is een zeer populaire en praktische kolf. Verderop in het artikel lees je uitgebreide informatie of bekijk hem direct op BOL.com.

Ga je de borstkolf veelvuldig gebruiken? Dan wordt de Medela Freestyle Flex aangeraden. Lees verder in het artikel meer informatie of bekijk recensies op BOL.com.

Deze basic handkolf van Philips Avent is praktisch en makkelijk mee te nemen. In het artikel kun je meer informatie lezen of bekijk hem direct!

De Tommee Tippee Closer to Nature wordt door veel vrouwen aanbevolen. Momenteel is de complete starterset verkrijgbaar met vele extra’s in de aanbieding. Meer informatie lees je in het artikel of bekijk de aanbieding!

Een geavanceerde, super deluxe elektrische dubbele borstkolf voor een zeer lage prijs! Negen standen/massages, zelf de snelheid bepalen en geen batterijen nodig. Opladen gaat via USB. Met zeer lovende recensies hoort deze borstkolf in dit rijtje thuis!

Eigen ervaring

Al voordat mijn eerste dochter geboren was wist ik het zeker: ik ga borstvoeding geven! Ik had mezelf al helemaal ingelezen en kwam erachter dat er vele voordelen zitten aan het geven van borstvoeding.

Toen ik er na een tijdje achterkwam dat alleen “live voeden” niet mogelijk was, ging ik opzoek naar een borstkolf. Welk kolfapparaat is het beste? Welk kolfapparaat heeft een goede prijs- / kwaliteitverhouding? Heb ik genoeg aan een handkolf of moet ik toch naar een elektrische borstkolf gaan kijken?

Iedere situatie is anders. De situatie bij mijn eerste dochter was bijvoorbeeld heel anders dan bij mijn laatste. Wil je graag meer melkproductie? Wil je kolven om een voorraad aan te leggen? Bedenk welke redenen je hebt om te gaan kolven en maak dan pas een keus.

Voordelen borstvoeding

Oxytocine. Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon wordt ook wel “het gelukshormoon” genoemd. Het hormoon zorgt voor de toeschietreflex, maar gaat ook gevoelens van depressie tegen.

Verder is het natuurlijk algemeen bekend dat er antistoffen zitten in moedermelk. Deze antistoffen zorgen voor bescherming tegen onder andere luchtweginfecties en middenoorontstekingen bij jouw baby. Toch wel een belangrijk gezondheidsvoordeel voor jouw kleintje!

Baby’s die opgroeien met moedermelk hebben bewezen minder last van huidklachten als eczeem en psoriasis.

Sneller afvallen

Wanneer je borstvoeding geeft, val je sneller af. Natuurlijk zullen niet alle kilo’s er gelijk afvliegen, maar je merkt wel degelijk snel een verschil. Het is ook zaak dat je goed voor jouw lichaam zorgt. In het algemeen, maar net even iets extra tijdens het geven van borstvoeding.

Waar je ook bent, hoe laat het ook is: je hebt áltijd voeding bij je. Ik vond dit zelf ook één van de grote voordelen van het geven van borstvoeding. Je hoeft je geen zorgen te maken om de voeding, want je kunt het ten alle tijden geven.

En zo zijn er nog veel meer voordelen op te noemen. Toch is borstvoeding niet voor iedereen weggelegd. Soms is de productie niet optimaal of weigert de baby aan de borst te drinken. Wil je toch borstvoeding blijven geven, dan ben je overgeleverd aan de Wondere Wereld van de Borstkolf.

Mijn ervaring met kolven

Binnen een uur na de bevalling wilde mijn eerste dochter al lekker drinken. Dit ging uitstekend en ik was ervan overtuigd dat de borstvoeding zou slagen. Na een aantal dagen moest ik toch geloven aan een borstkolf. Mijn productie liep heel erg terug en mijn dochter gaf veel melk terug.

Op een gegeven moment bleek dat zij veel beter dronk uit een flesje dan uit de borst. Dit was natuurlijk even balen en als wij op pad waren, legde ik haar wel gewoon aan. Toch moest ik toegeven aan het kolven. Met een flesje moedermelk ging het nu eenmaal beter.

Ook bij de kinderen hierna was dit hetzelfde. Achteraf denk ik dat het gewoon aan mij ligt en dat ik niet genoeg tijd heb vrijgemaakt voor de borstvoeding. Toch heb ik hen een aantal maanden het beste van mama gegeven en dat geeft voldoening genoeg.

Flesvoeding is ook goed!

Ik ben pro borstvoeding, maar ben ook wel realistisch genoeg om te weten dat borstvoeding niet áltijd haalbaar is. Soms is er simpelweg geen tijd of is er een medische oorzaak waardoor de borstvoeding mislukt. Ook zijn sommige vrouwen anti-borstvoeding. Dit is een keus die iedere vrouw zélf moet maken.

Er zijn meer dan genoeg baby’s die groot worden op flesvoeding. Mijn mening: voel jezelf niet schuldig als je de keuze hebt gemaakt om geen borstvoeding te geven of wanneer het niet lukt. Je bent écht geen slechte moeder.

Handkolf of elektrisch?

Als je op internet gaat zoeken naar ervaringen, ben je vast de naam “Medela” en Avent al tegen gekomen. Welk topic op een forum je ook opent, welke reviews je ook leest, je komt steeds uit bij dezelfde borstkolven.

Handkolf of elektrisch? Je moet voor jezelf bedenken wat jij het meest fijn vindt en hoe vaak je wilt gaan kolven. Zelf heb ik zowel de elektrische (Medela) als de handkolf (Avent) gebruikt. Voor onderweg vond ik de handkolf fijn en voor thuis de elektrische. Nog even wat korte informatie over de hand- en elektrische kolf.

Handkolf: goedkoper, geen stroom/batterijen nodig, maakt weinig/geen geluid en is geschikt voor af en toe kolven.

Enkelzijdig elektrisch: goede productie en verloopt het kolven goed? Dan is een eenzijdige kolf iets voor jou.

Dubbelzijdig elektrisch: snellere melkstroom en kost daardoor minder tijd. De dubbelzijdige kolven zijn wel een stuk duurder. Goed voor het opvoeren van de melkproductie.

Vijf beste borstkolven 2021

Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van borstkolven. Ik heb een aantal borstkolven op een rijtje gezet die het beste scoren in 2021.

Medela Swing Flex

De Medela Swing Flex komt steeds weer naar boven. Het is een enkelzijdige, elektrische borstkolf. Hij is makkelijk schoon te maken, is lekker klein en maakt niet veel geluid. Je hebt echter wel ongeveer twintig minuten per borst nodig. Geïnteresseerd in de Medela Swing Flex?

Medela Swing Flex Maxi Elektrisch

De Medela Swing Flex Maxi is een dubbele, elektrische borstkolf. Deze kolf zorgt voor veel melk! De nieuwe technologie levert 11% meer melk op. Ook heeft het borstschild een wijdere openingshoek, wat zorgt voor een betere pasvorm. Er is een overloopbeveiliging aanwezig, zodat de melk niet terug kan lopen in de kolf.

Groot pluspunt: de borstschilden zijn van rubber. Dat voelt een stuk aangenamer dan de harde, plastic borstschilden. Klein minpunt: ben je niet in de buurt van een stopcontact, dan heb je 6x AAA batterijen nodig. Deze gaan snel leeg als je regelmatig op locatie kolft.

Interesse in deze borstkolf?

Medela Freestyle Flex Borstkolf

De Medela Freestyle Flex is een dubbele elektrische borstkolf. Met deze uitgebreide set ben je er helemaal klaar voor. Hier betaal je dan ook best wel wat geld voor. Wat zit er in de set?

Beste borstkolf

1 x Freestyle Flex™ motorunit
2 x PersonalFit Flex™ borstschild maat 21 mm
2 x PersonalFit Flex™ borstschild maat 24 mm
2 x PersonalFit Flex™ connector met membraan
1 x Freestyle Flex™ slang
1 x Freestyle Flex™ stroomadapter met USB-kabel
4 x 150 ml moedermelkflesje met deksel
2 x flessenstandaard
1 x kolftas
1 x koeltas met koelelement

Deze borstkolf heeft een oplaadbare accu en adapter met USB-kabel. Je kunt dan ook kolven waar en wanneer je maar wilt. De kolf kun je koppelen aan de MyMedela app, die gratis wordt aangeboden. Alle kolfgegevens worden dan geregistreerd.

Ook deze kolf heeft een borstschild met een wijdere openingshoek en een zachte rand. Dit zorgt voor een betere melkstroom en pasvorm. Je kunt op deze manier ook in een ontspannen houding kolven. Wil je gaan voor meer melk? Dan kies je deze set. Ik vind deze borstkolf heel erg in de buurt komen van de Medela kolf in het ziekenhuis. Die is ook steengoed!

Aangezien het best een grote uitgave is, raad ik je aan deze set pas te kopen als je er zeker van bent dat je nog lang gaat kolven. Je vindt hier meer informatie.

Avent handkolf

Zelf heb ik lange tijd gebruik gemaakt van de simpele, basic handkolf van Philips Avent. Deze set bestaat uit een simpele kolf en een flesje. Moet je ergens naartoe waar geen stroom is en je wilt geen gebruik maken van batterijen? Dan is deze kolf echt prima.

Alle onderdelen van de kolf zijn gemakkelijk te verwijderen en schoon te maken. Als er na een tijdje slijtage voorkomt, kun je elk onderdeel opnieuw aanschaffen. Ben je dus van plan om af en toe te kolven op een basic manier en heb je een klein budget? Dan is dit de beste borstkolf voor jou.

De Philips Avent handkolf aanschaffen of meer informatie?

Tommee Tippee Closer to Nature handkolf

Over de Tommee Tippee Closer to Nature handkolf heb ik veel goede reviews gelezen. Zelf vind ik hem lekker basic, zoals de Avent handkolf. Je kunt de kolf makkelijk steriliseren in de magnetron, want hier krijg je een kunststof sterilisator bijgeleverd.

Deze handmatige borstkolf heeft speciale massagepunten, die ervoor zorgen dat de melk goed toeschiet en die een comfortabele zuiging garanderen. De Tommee Tippee bestaat maar uit drie onderdelen, echt basic dus! Ook qua prijs is dit een leuk dingetje! Nieuwsgierig geworden?

Bekijk hier een aanbieding (januari 2021!) Een handige starterset met allemaal extra’s voor een lage prijs!

Zoogcompressen

Bij het geven van borstvoeding ontkom je er niet aan. Lekkende borsten. Zoogcompressen bieden de uitkomst. Waar je vroeger hele simpele pads in je bh moest stoppen, zijn er nu talloze soorten verkrijgbaar.

Medela verkoopt zoogcompressen, maar deze zijn nog best prijzig. Wil je hier niet veel geld aan uitgeven? Kijk dan eens naar deze actie. Je hebt 180 pads van de Etos voor €13,14.

Wasbare compressen

Wasbare luiers, wasbaar maandverband en dus ook wasbare zoogcompressen. Wanneer je een lange periode borstvoeding geeft, bespaar je uiteindelijk een hoop geld met wasbare zoogcompressen. En het is nog beter voor het milieu ook!

Je vindt ze hier!

Lees ook:

>> Zorgverzekering en je zwangerschap in 2021

>> Uitvaartverzekering afsluiten tijdens de zwangerschap

>> Complete babyuitzet lijst | wat heb je echt nodig?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *