Zorgverzekering zwangerschap 2024 | alle informatie

zorgverzekering zwangerschap

Ben je in verwachting en uitgerekend in 2024 of ben je bezig met zwanger worden? Dan is het wellicht een verstandig idee om eens kritisch naar je zorgverzekering tijdens de zwangerschap te kijken. De extra kosten die een kinderwens en zwangerschap met zich meebrengen, kunnen soms hoog uitvallen.

Inhoudsopgave

Kosten zorgverzekering zwangerschap in 2024: in november weet je het!

Het is ieder jaar weer spannend: hoeveel ga je betalen voor de zorgverzekering volgend jaar? In november zijn de prijzen van de (basis)zorgverzekering bekendgemaakt, maar ook de aanvullende pakketten worden aangepast. Ben je zwanger en uitgerekend in 2024? Of ben je bezig met zwanger worden en hoop je een kindje te verwelkomen in 2024? Dan is het verstandig om met een kritisch oog naar je zorgverzekering te kijken. Binnenkort geven we het artikel een update over de kosten voor 2024! Ondertussen kun je ons nieuwe artikel lezen over de kosten en het eigen risico van je zwangerschap in 2024.

Lees ook: Kraamzorg kosten 2023: houd hier rekening mee

In november wordt ook bekend welke vergoedingen verdwijnen en welke vergoedingen erbij komen in de basiszorgverzekering en aanvullende pakketten. We adviseren om het nieuws in de gaten te houden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

In dit artikel lees je informatie over de zorgverzekering, maar ook over mogelijke kosten en vergoedingen die bij een zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen kijken.

Overstappen zorgverzekering tijdens de zwangerschap

Ben je bezig met zwanger worden of ben je zwanger en uitgerekend in 2024? Dan is het verstandig om informatie te verzamelen over de onverwachte kosten die bij een zwangerschap, bevalling en kraamperiode kunnen komen kijken. Denk aan extra prenatale onderzoeken op eigen verzoek, de eigen bijdrage van de kraamzorg en bijvoorbeeld een kraampakket.

In Nederland kun je vanaf de leeftijd van 18 ieder jaar overstappen in de maanden november en december. Vaak krijg je dan ook de nieuwe premie van je huidige zorgverzekeraar door, maar soms is dit eerder.

Zorgverzekering en zwangerschap 2024 : verplichte basisverzekering

In Nederland is het verplicht om vanaf de leeftijd van 18 jaar een zorgverzekering af te sluiten. Deze basisverzekering biedt ook tijdens de zwangerschap vergoedingen voor gemaakte kosten, maar dekt niet alles. Ook kan het bij sommige vergoedingen voorkomen dat je nog een eigen bijdrage moet betalen voor gemaakte kosten. Naast de eigen bijdrage wordt ook het eigen risico in sommige gevallen aangesproken.

Verschillende zorgverzekeraars hebben hiervoor speciale, aanvullende verzekeringen. Omdat iedere zorgverzekeraar de aanvullende pakketten zelf mag samenstellen, verschilt dit enorm per zorgverzekeraar. Het kan verstandig zijn om te bedenken welke kosten je verwacht (bijv. een zwangerschapscursus, een kraampakket, een lactatiekundige) en op basis daarvan een vergelijking te maken.

Aanvullende zorgverzekering Zwangerschap 2024

Heb je een aanvullende verzekering nodig tijdens de zwangerschap? Deze vraag kun je alleen zelf beantwoorden, want iedere vrouw heeft een andere zorgbehoefte. Ook de beste zorgverzekering zwangerschap bestaat niet, omdat deze voor ieder persoon anders is.

Heb je een aanvullende verzekering nodig tijdens de zwangerschap? Dat is dé vraag die je jezelf moet stellen. Sommige kosten worden niet gedekt door de basisverzekering en kunnen dan ook hoog oplopen. Iedere zwangere vrouw moet naar haar eigen persoonlijke situatie kijken en eventueel gebruik maken van zorgvergelijkers. Op die manier kun je voor jezelf en je persoonlijke situatie de perfecte zorgverzekering kiezen voor tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode.

Speciale aanvullende zorgverzekeringen voor zwangere vrouwen

Voor iedere levensfase zijn er zorgverzekeringen en aanvullende verzekeringen beschikbaar. Deze verzekeringen passen zich aan de situatie aan waarin je nu terechtgekomen bent: de zwangerschap. Vaak bieden deze aanvullende verzekeringen ook vergoedingen die van toepassing zijn wanneer je een gezin hebt. In sommige pakketten wordt er bijvoorbeeld een vergoeding geboden voor pretecho’s of een combinatietest.

Naast deze vergoedingen wordt ook vaak de eigen bijdrage van de kraamzorg en de poliklinische ziekenhuisbevalling uit handen genomen. Let wel op: dit is niet bij iedere zorgverzekering hetzelfde en moet je dus goed uitzoeken.

Tussentijds overstappen Zorgverzekering Zwangerschap 2024

Kun je tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Helaas, dit is jammer genoeg niet mogelijk, omdat er maar één overstapmoment per jaar. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die bezig zijn met zwanger worden en dus een kinderwens hebben. Lukt het zwanger worden niet? Ook dan kan je wellicht eens goed naar je zorgverzekering kijken. De vergoedingen voor vruchtbaarheidsbehandelingen zijn soms meer uitgebreid bij een aanvullende verzekering. In ons andere artikel lees je hier alles over.

Zorgverzekeraars bieden vaak aanvullende pakketten voor zwangere vrouwen en/of jonge gezinnen aan. Je betaalt per maand een hogere premie, maar de vergoedingen zijn vaak hoog, waardoor je deze premie er al snel weer uit haalt. Onder andere OHRA, Menzis en VGZ bieden aanvullende pakketten aan voor tijdens en na de zwangerschap.

OHRA Uitgebreid

De aanvullende verzekering OHRA Uitgebreid biedt onder andere vergoedingen voor de eigen bijdrage kraamzorg (100%), vergoedingen voor lactatiekundige zorg (maximaal €200), een niet-noodzakelijk combinatietest, een vergoeding voor cursussen rondom de bevalling (maximaal €200), een Zorgeloos Zwanger consult (€200) en een vergoeding van maximaal 6 weken voor een BevallingsTens, ook wel GeboorteTens genoemd.

Tussentijds aanvullende verzekering wijzigen / uitbreiden

Je kunt dus niet tussentijds overstappen van zorgverzekeraar, maar er is (soms) nog een andere mogelijkheid. Sommige zorgverzekeraars bieden namelijk de mogelijkheid om het aanvullende pakket uit te breiden en/of te wijzigen. Vaak kan dit op meerdere momenten van het jaar, waarna het aanvullende pakket het gehele jaar door “aan blijft staan”. Besluit je in november 2023 dat je bij je zorgverzekeraar blijft? Dan kun je pas weer in november 2024 overstappen.

Welke kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering?

Gelukkig dekt de verplichte basisverzekering al veel kosten rondom de zwangerschap en bevalling. Hieronder lees je welke kosten vanuit de basiszorgverzekering voor een vergoeding in aanmerking komen. Een medische bevalling is een bevalling waarvoor je een medische indicatie hebt gekregen, bij bijvoorbeeld een dwarsligging van je kindje, pijnbestrijding tijdens de bevalling of een keizersnede.

Welke kosten worden niet vergoed tijdens de zwangerschap?

Veel aanstaande moeders weten (nog) niet hoeveel onverwachte kosten er tijdens een zwangerschap, bevalling en kraamperiode gemaakt kunnen worden. Zo kan de eigen bijdrage van de kraamzorg al flink oplopen: gemiddeld 48 uur kraamzorg á €4,60 per uur eigen bijdrage. Dat is een vervelende rekening als je net een aantal weken vol in de luiers zit en hem niet verwacht. Lees hier welke kosten niet in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de basisverzekering.

Voor sommige zorg betaal je nog wel een deel van het eigen risico. Denk aan de kosten voor het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap en geneesmiddelen. Ook voor de vruchtwaterpunctie en vlokkentest wordt het eigen risico aangesproken. Let hier op en houd hier rekening mee.

Kinderen gratis meeverzekerd tot 18 jaar

In Nederland is de zorg over het algemeen goed geregeld. Kinderen zijn vanaf de geboorte tot aan het 18e levensjaar gratis meeverzekerd op de polis van (een van de) ouders. Heeft je kindje na de geboorte intensieve zorg nodig in het ziekenhuis? Dan kun je na een aantal weken een gigantische rekening op de deurmat zien verschijnen. Geen zorgen!

Het verwerken van de gegevens van je kindje heeft wat tijd nodig. Zodra je het burgerservicenummer / sofinummer van je kindje binnen hebt, kun je dit direct doorgeven aan het betreffende ziekenhuis. Geef de geboorte van je kindje ook zo snel mogelijk door aan de zorgverzekeraar. Belangrijk: je kindje is vanaf zijn geboorte direct verzekerd, eventueel met terugwerkende kracht.

Bloedonderzoek en eigen risico tijdens de zwangerschap

Tijdens de intake in het begin van de zwangerschap krijg je van de verloskundige een formulier voor bloedonderzoek. Tijdens dit bloedonderzoek wordt gekeken naar de bloedgroep, de rhesusfactor, antistoffen, hepatitis B, Syfilis, HIV (aids) en het HB gehalte. Het hemoblobine gehalte wordt ook wel het ijzergehalte genoemd. Wanneer dit gehalte te laag is, heb je bloedarmoede.

De kosten voor dit onderzoek kunnen verschillen, maar gaan altijd van het eigen risico af. Heb je het eigen risico al verbruikt? Dan zijn er geen kosten meer.

Vrijwillig eigen risico zorgverzekering zwangerschap 2024

Bij het afsluiten of verlengen van een zorgverzekering kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Hierdoor betaal je minder zorgpremie per maand. Het kan verstandig zijn om hier goed naar te kijken. Tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode is de kans namelijk groot dat je het eigen risico volledig zult gaan gebruiken. Een hoog vrijwillig eigen risico zou dan een flinke kostenpost kunnen zijn. Momenteel is het verplichte eigen risico €385,00.

Vergoeding thuisbevalling of ziekenhuisbevalling

Allemaal rekeningen op de mat (of in je mailbox) na de bevalling? Daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Je wilt jezelf voorbereiden, daarom lees je op dit moment dit uitgebreide artikel over Zorgverzekering Zwangerschap 2023. Maar hoe zit het met de kosten en eventuele vergoedingen voor de thuisbevalling? En welke kosten kun je verwachten na een niet-medische of poliklinische ziekenhuisbevalling? Wij zetten het duidelijk voor je op een rijtje, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Kosten / vergoeding thuisbevalling : zorgverzekering zwangerschap

In Nederland bevallen veel aanstaande moeders thuis, mits dit mogelijk is. Een thuisbevalling kost helemaal niets! Ook de verloskundige zorg die bij de bevalling komt kijken zorgt niet voor een extra rekening. De verloskundige wordt bijgestaan door een partusassistente, een kraamverzorgster die assisteert tijdens de bevalling. Deze uren worden betaald vanuit de basisverzekering. Conclusie kosten thuisbevalling : de thuisbevalling valt onder de basisverzekering. 

Kosten / vergoeding poliklinische ziekenhuisbevalling of geboortecentrum

De kosten van een poliklinische ziekenhuisbevalling kunnen nogal oplopen. Wanneer je er zelf vrijwillig voor kiest om in het ziekenhuis of geboortecentrum te bevallen, betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Deze kosten verschillen per ziekenhuis. Voor zowel de eigen bijdrage van het ziekenhuis en het geboortecentrum krijg je €225,00 vergoed. 

Een poliklinische ziekenhuisbevalling is een bevalling in het ziekenhuis zonder medische indicatie, op verzoek van de moeder/ouders. De maximale bijdrage van een poliklinische ziekenhuisbevalling bedraagt €415,66 en de bijdrage van een bevalling in het geboortecentrum bedraagt €369,40. 

Zorgverzekering zwangerschap 2024 : verwachte kosten

Een aantal kosten komen vaak voor tijdens zwangerschappen. Denk bijvoorbeeld aan niet-medische echo’s, de consulten bij een gynaecoloog, bloedonderzoek tijdens de zwangerschap, de eigen bijdrage die je voor de kraamzorg moet betalen en natuurlijk de eigen bijdrage voor een eventuele poliklinische ziekenhuisbevalling of bevalling in een geboortecentrum. 

Naast deze veel voorkomende kosten tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode zijn er nog meer kosten die je zou kunnen maken. Iedere zwangere vrouw heeft andere zorgbehoeften en maakt dus ook andere zorgkosten. Er is dan ook geen eenduidig antwoord op de vraag: “Wat is de beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap?”. 

Een thuisbevalling kost helemaal niets, maar een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak kan al snel honderden euro’s kosten. Ook wilt de ene vrouw wel graag hulp van een lactatiekundige, terwijl de andere vrouw direct voor flesvoeding kiest. Kortom: alleen jij kunt besluiten wat de beste zorgverzekering zwangerschap is. 

Zwangerschap doorgeven / inlichten zorgverzekeraar

Je vraagt je af of het nodig / verplicht is om aan de zorgverzekeraar door te geven dat je zwanger bent. Het antwoord is nee. Het is niet nodig om aan de zorgverzekeraar te melden dat je zwanger bent. Wat je wél moet doen, is de zorgverzekeraar inlichten na de geboorte van je kindje. Dit kun je direct doen, maar ook op het moment dat je het burgerservicenummer van je kindje binnen hebt gekregen. 

Niet alle zorgverzekeraars verstrekken nog een gratis kraampakket aan zwangere vrouwen. Verstrekt je zorgverzekeraar geen gratis kraampakket? Dan kun je dit pakket vaak met korting aanschaffen via de zorgverzekeraar. Let op: vaak ben je in een online webshop zoals BOL.com nog voordeliger uit! 

Soms heb je wel recht op een gratis kraampakket via een aanvullende verzekering. Je kunt hier bijvoorbeeld naar kijken in het vergoedingenoverzicht van de desbetreffende zorgverzekeraar. Doorgaans sturen zorgverzekeraars een kraampakket rond de zevende maand of 34 weken zwangerschap naar je toe. Ook zit hier vaak nog een leuke kleinigheid bij, zoals een knuffel of dekentje. 

Jarenlang was FBTO dé verzekeraar voor zwangere vrouwen en jonge gezinnen met hun module Gezinsplanning. Deze aanvullende module bestaat jammer genoeg niet meer en ook de fijne vergoedingen zijn verdwenen. 

Verloskundige hulp zwangerschap in 2024

In Nederland is het normaal om een verloskundige te bezoeken tijdens de zwangerschap. De verloskundig zorgt voor de begeleiding, prenatale onderzoeken, steun en helpt je tijdens- en na de bevalling. Verloskundige hulp wordt in Nederland volledig vergoed. Dit geldt voor de verloskundige zorg tijdens de zwangerschap, maar ook in de kraamperiode tot 6 weken na de bevalling. 

Denk aan controle-afspraken, urine-onderzoek, assistentie tijdens de bevalling en nacontroles wanneer je kindje eenmaal geboren is. De laatste nacontrole vindt plaats wanneer je kindje ongeveer 6 weken oud is. Let op: het bloedonderzoek dat de verloskundige wilt laten uitvoeren gaat wél van het eigen risico af. Voor de verloskundige hulp betaal je géén eigen bijdrage en geen eigen risico. 

Consult gynaecoloog en zorgverzekering zwangerschap

Er zijn genoeg redenen om doorverwezen te worden naar een gynaecoloog. Heb je een ziekte of heb je eerder een kindje gebaard met een chromosoomafwijking? Dan sta je de eerstvolgende zwangerschap vaak direct onder controle van de gynaecoloog. Je kunt echter ook later in de zwangerschap door worden verwezen naar een gynaecoloog, wanneer er problemen ontstaan bij jou of je kindje. De meest voorkomende redenen voor een doorverwijzing naar de gynaecoloog zijn: 

Groeiachterstanden bij je baby, afwijkingen bij je kindje tijdens prenatale onderzoeken, lichamelijke problemen bij de vrouw, vroegtijdige weeën, een veel te zwaar kindje en een vermoeden van zwangerschapssuiker. Naast deze veel voorkomende redenen bestaan er natuurlijk nog veel meer redenen waardoor gynaecologische hulp vereist is. 

Ben je zwanger geworden na een vruchtbaarheidsbehandeling / fertiliteitstraject? Dan besluit de gynaecoloog vaak om de zwangerschap de eerste maanden te begeleiden. Heb je nog niets verbruikt van het eigen risico? Dan betaal je een deel van deze kosten zelf. 

Kraamzorg en zorgverzekering zwangerschap 2024

In onze Checklist Zwangerschap geven we het ook aan: het is belangrijk om jezelf tijdig in te schrijven voor kraamzorg bij een kraamzorginstantie. Verschillende bureau’s hebben de inschrijving het liefst in het eerste trimester van de zwangerschap binnen, om kraamzorg te kunnen garanderen. 

Van tevoren wordt vastgesteld hoeveel uren kraamzorg je krijgt en waar je recht op hebt. Over het algemeen is dit 49 uur wanneer je borstvoeding geeft en 45 uur wanneer je kiest voor flesvoeding. Soms is het mogelijk om meer uren kraamzorg te krijgen, in het geval van een zware bevalling, een keizersnede of het krijgen van een meerling. 

De kraamzorg die je in het ziekenhuis op medische indicatie krijgt, wordt volledig vergoed. Zonder medische indicatie betaal je hiervoor een bedrag van €35,00 per dag. Dit bedrag bestaat uit €17,50 voor je kindje en €17,50 voor jou als kraamvrouw. Bij een twee- of meerling betaal je €17,50 per kind extra. Wanneer je thuis kraamzorg ontvangt, betaal je een wettelijke eigen bijdrage van €4,60 per uur. 

Sommige aanvullende verzekeringen dekken deze kosten. Het kan dus verstandig zijn om hiernaar te kijken bij het verlengen of afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Vergoedingen echo’s zwangerschap

Zwangere vrouwen krijgen tegenwoordig meerdere echo’s tijdens de zwangerschap. Wanneer deze echografieën aangevraagd worden door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog worden deze medische echo’s vergoed. Op het moment dat de echo’s aangevraagd worden door een zorgprofessional, is er sprake van een medische indicatie. Je hoeft voor deze echo’s dan ook geen eigen risico of eigen bijdrage te betalen. Dit is uiteraard wel anders bij een pretecho of een andere echo op eigen verzoek. Hieronder kun je zien welke echo’s wel en niet in aanmerking komen voor een vergoeding.

Voorbeelden van medische echo’s (met indicatie) die 100% worden vergoed

De volgende echo’s op medische indicatie worden volledig vergoed : vitaliteitsecho, termijnecho, 13 weken echo, 20 weken echo (SEO), groeiecho’s met medische noodzaak, liggingsecho en andere noodzakelijke medische echo’s.

Voorbeelden echo’s die niet worden vergoed

Het is tegenwoordig ook mogelijk om op eigen verzoek een echo uit te laten voeren, maar je moet hier wel zelf voor betalen. De meest bekende variant hiervan is de pretecho. Ook de geslachtsbepaling is erg geliefd onder veel ouders, die graag willen weten wat het geslacht van hun kindje is. De vitaliteitsecho zonder medische indicatie komt weinig voor, maar geeft onzekere ouders soms zekerheid. * Sommige echo’s worden wel vergoed vanuit een aanvullende verzekering.

De volgende echo’s worden niet vergoed: vitaliteitsecho zonder medische indicatie, geslachtsbepaling, pretecho.

Medicijnen / geneesmiddelen Zorgverzekering Zwangerschap

Wanneer de verloskundige, huisarts of gynaecoloog geneesmiddelen voorschrijft, betaal je hiervoor eigen risico. Dit geldt niet alleen tijdens de zwangerschap, maar in iedere situatie. Het eigen risico is momenteel €385. Heb je last van hyperemesis gravidarum (extreme ochtendmisselijkheid)? Dan kun je hiervoor medicijnen krijgen van de gynaecoloog. Het bedrag betaal je dan deels zelf via het eigen risico. 

Prenatale onderzoeken + andere kosten 2023/2024

Tijdens de zwangerschap maak je zorgkosten, dat is een feit. Deze kosten kunnen voortvloeien uit (extra) prenatale onderzoeken (zonder medische indicatie) of bijvoorbeeld door zwangerschapskwaaltjes. Wanneer je hier van tevoren rekening mee houdt, kunnen de kosten toch erg meevallen. 

Wat is de beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap 2024? Er is niemand die daar advies over kan geven, omdat iedere zwangere vrouw een andere zorgbehoefte heeft. Sommige vrouwen doorlopen een zwangerschap fluitend, terwijl de andere vrouw gekweld wordt door tientallen zwangerschapskwaaltjes. 

Hieronder volgt een lijst met de verschillende onderzoeken en eventuele kosten die voor eigen risico komen. Na het klikken komt het antwoord tevoorschijn.

Fysiotherapie in 2024

Je kunt voor verschillende klachten doorverwezen worden naar een fysiotherapeut. Denk aan incontinentie tijdens de zwangerschap, rugklachten, bekkenklachten (of bekkeninstabiliteit). Bekkenfysiotherapie nodig? Let dan op, want vaak betaal je een deel eigen risico. De eerste behandelingen voor fysiotherapie bij zwangerschapsincontinentie worden wel vergoed.

Wellicht heb je fysiotherapie nodig na de bevalling. Het is verstandig om hier rekening mee te houden, zodat deze kosten niet onverwacht komen. Heb je last van incontinentie na de bevalling? Dan krijg je wel een vergoeding voor fysiotherapie.

Kraampakket zit niet in de basisverzekering

Een kraampakket (BOL.com) gebruik je tijdens een thuisbevalling. In dit speciale babypakket zitten allerlei handige producten voor tijdens- en na de bevalling. De verloskundige heeft verschillende spullen nodig uit dit pakket, dus wordt er verwacht dat je een kraampakket in huis haalt. Ook wanneer je niet thuis gaat bevallen, heb je een kraampakket nodig. De kans dat je onverwacht thuis bevalt is aanwezig en in die situatie zijn de spullen uit dit kraampakket nodig.

In de basisverzekering zit jammer genoeg geen gratis kraampakket. Sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden wel een gratis kraampakket aan, maar je kunt hem ook zelf aanschaffen.

Lactatiedeskundige in 2024

Borstvoeding, een zeer populair onderwerp wanneer er een kindje op komst is. Kies je ervoor om borstvoeding te gaan geven? Dan ben je wellicht geïnteresseerd in een speciale borstvoedingscursus. Deze cursussen worden door heel Nederland gegeven, zodat er altijd eentje in de buurt te volgen is. 

Misschien moet je na de geboorte een lactatiekundige inschakelen, omdat de borstvoeding niet goed op gang komt of omdat je andere problemen ervaart. Een borstvoedingscursus en een consult bij de lactatiekundige worden niet vergoed door de basiszorgverzekering. In sommige aanvullende pakketten worden wel vergoedingen aangeboden voor deze kosten na de geboorte van je kindje. 

Heb je nagedacht over het afkolven van melk? In sommige gevallen is het live voeden van je kindje niet mogelijk óf wil je alvast een voorraadje aanleggen. Sommige vrouwen gebruiken een borstkolf ook om de melkproductie goed op gang te brengen. Sommige verzekeraars vergoeden de huur of aankoop van een borstkolf, wanneer je een aanvullend pakket hebt afgesloten bij de zorgverzekeraar. 

Nuttige cursussen tijdens je zwangerschap

Een speciale zwangerschapscursus volgen kan heel ontspannend en informatief zijn voor de aanstaande moeder. Veel zwangere vrouwen denken dat zwangerschapscursussen en pufcursussen ouderwets en zweverig zijn, maar niets is minder waar. Je hebt tegenwoordig ontzettend veel keuze wanneer je een cursus wilt gaan volgen. De borstvoedingscursus is en blijft populair, maar ook Mensendieck, zwangerschapsyoga, haptonomie en zwangerschapsgym zijn veel gekozen zwangerschapscursussen.

De kosten voor een zwangerschapscursus worden niet gedekt vanuit de basiszorgverzekering. Er zijn zorgverzekeraars die bepaalde cursussen geheel of gedeeltelijk vergoeden, door middel van een aanvullende verzekering. Wanneer je al weet dat je een dergelijke cursus wilt gaan volgen, kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden. 

Zwangerschapskwaaltjes en naar de huisarts

Tijdens de zwangerschap komen vrouwen gemiddeld vaker bij de huisarts dan normaal. Zwangere vrouwen kunnen last krijgen van vervelende zwangerschapskwaaltjes, die ook nog eens vrij hardnekkig kunnen zijn. De kosten van deze huisartsenbezoekjes hoef je gelukkig niet zelf te betalen en je betaalt hiervoor ook geen eigen risico. 

Let op: worden er medicijnen voorgeschreven om de gezondheidsproblemen te verminderen of op te lossen? Dan betaal je wel een deel van het eigen risico. 

Bekende zwangerschapskwaaltjes zijn: hyperemesis gravidarum (extreme ochtendmisselijkheid), zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) en bekkeninstabiliteit. Sommige kosten kunnen snel oplopen. 

Pijnbestrijding bevalling bij zorgverzekering zwangerschap

Er zijn allerlei soorten pijnbestrijding mogelijk tijdens de bevalling, welke je hier kunt lezen. Naast de natuurlijke manieren van pijnbestrijding zijn er ook nog medische mogelijkheden. Kom je in het ziekenhuis terecht voor bijvoorbeeld een ruggenprik? Dan wordt de bevalling medisch en zal deze ook worden vergoed. 

Wil je thuis gaan bevallen, maar toch een manier van pijnbestrijding bij de hand hebben? Je kunt dan bijvoorbeeld gebruik van een TENS-apparaat maken, zoals de GeboorteTenst of de BevallingsTens. In sommige aanvullende pakketten worden er vergoedingen gegeven voor zo’n dergelijk apparaat. Ga je poliklinisch bevallen? Dan kun je dit apparaatje gemakkelijk meenemen. 

De TENS kun je huren of kopen. Je leest er alles over in ons artikel over het TENS-apparaat

Tandarts tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is de doorbloeding een stuk beter, maar veranderen ook de eetgewoonten. Daarnaast kan het regelmatig voorkomen dat je zult moeten overgeven, wat de tanden ook niet echt ten goede komt. Het is dan ook extra belangrijk om het gebit extra goed te verzorgen tijdens de zwangerschap, voor een gezond gebit en gezond tandvlees. 

Ook wanneer je zwanger bent zijn de controles bij de tandarts belangrijk. Sla deze dan ook zeker niet over! Ontstoken tandvlees, kiespijn of andere tandheelkundige problemen kunnen vaker voorkomen wanneer je in verwachting bent van een kindje. Dit is ook het geval bij vrouwen die normaal gesproken nooit tand(vlees)problemen hebben. Bij verschillende aanvullende verzekeringen zijn de kosten voor de tandarts goed gedekt, mits je hiervoor kiest. 

Naturapolis of restitutiepolis tijdens de zwangerschap

Wanneer je in verwachting bent, wil je natuurlijk de beste zorgverzekering tijdens je zwangerschap. Een goede verzekering die ervoor zorgt dat je uiteindelijk niet met heel veel rekeningen opgezadeld wordt. Ben je de termen “naturapolis” en “ restitutiepolis” al tegen gekomen? Er zit een groot verschil tussen deze twee polissen. 

Het belangrijkste verschil tussen de natura- en restitutiepolis is de vrije zorgkeuze. Bij een restitutiepolis heb je volledig de vrije keuze in zorg. Wanneer je kiest voor een naturapolis, heb je meestal de keuze uit vooraf bepaalde ziekenhuizen waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Wil je alsnog naar een ander ziekenhuis? Dan wordt de rekening mogelijk niet gedekt.

Veel zorgverzekeraars bieden pakketten aan op basis van de fase van het leven waarin iemand zit. Zo kun je pakketten vinden voor studenten, ouderen, gezinnen en zwangere vrouwen.

Tips Zorgverzekering Zwangerschap 2024

Waar let je op wanneer je op zoek gaat naar de beste zorgverzekering zwangerschap 2024? Wat is de beste zorgverzekeraar en welke aanvullende zorgverzekering heb je eigenlijk nodig? Op deze vragen kunnen we geen antwoord geven, maar we kunnen wel een aantal tips geven.  

Geld opzij zetten – sparen

Een kindje krijgen kost geld, dat weet iedereen. De babyuitzet, een babykamer verbouwen en inrichten, de kosten die een zwangerschap met zich meebrengt en dan is het échte avontuur nog niet eens begonnen. Onze #1 tip: zet geld apart! Probeer maandelijks een bedrag opzij te zetten om te sparen voor het geval dat je het eigen risico moet betalen of andere eigen bijdragen. Op die manier zul je straks geen stress ervaren door rekeningen op de mat. Daarnaast is het sowieso verstandig om een spaarbedrag op je rekening te hebben staan, omdat kinderen nu eenmaal veel geld kosten.  

De zorgbehoefte

Welke wensen heb je? Wil je bijvoorbeeld graag een zwangerschaps- of pufcursus gaan volgen of lijkt je dit niks? Ga je voor borstvoeding en denk je een lactatiekundige nodig te hebben? Wil je extra prenatale onderzoeken zonder medische indicatie? Heb je altijd al fysiotherapie in je pakket of verwacht je dit nooit nodig te hebben? 

Wanneer je je zorgbehoefte in kaart hebt gebracht, kun je precies bekijken welke zorg je nodig denkt te hebben en welke vergoedingen daarvoor mogelijk zijn. 

Een gezinspolis

Normaal gesproken zijn polissen voordeliger wanneer je er samen eentje deelt. Toch kan het duurder zijn wanneer je jezelf aanvullend gaat verzekeren. Een aanvullende verzekering voor zwangere vrouwen is meestal nutteloos voor de man, maar je betaalt hier wel extra premie voor.

Wie van jullie heeft de beste zorgverzekering? Na de geboorte van je kindje moet je hem/haar bij laten schrijven op één van jullie polissen. Het kan verstandig zijn om jullie kindje bij te laten schrijven op de polis met de beste vergoedingen.  

Vergoedingen Zwangerschap vergelijken

Zorgverzekeraars bieden niet altijd zwangerschapsvergoedingen. Het ene jaar biedt een zorgverzekeraar bijvoorbeeld vergoedingen voor een borstkolf, terwijl deze vergoeding het jaar erop nergens meer te vinden is. Het kan dan ook verstandig zijn om deze vergoedingen in november na te kijken en te vergelijken. 

Een bekend voorbeeld van het verdwijnen van vergoedingen is FBTO. Deze zorgverzekeraar had een speciale module: Gezinsplanning. In deze aanvullende verzekering zaten erg mooie vergoedingen voor gezinnen en zwangere vrouwen: denk aan anti-conceptie, sterilisatie (man / vrouw), eigen bijdrage kraamzorg vergoeding en nog veel meer. Jammer genoeg is deze speciale module van FBTO niet meer beschikbaar. 

Welke Zorgverzekering Zwangerschap 2024 + vergelijken

Welke zorgverzekering tijdens de zwangerschap is het beste? Die vraag kunnen wij niet beantwoorden. Iedere vrouw heeft tijdens de zwangerschap andere wensen. Websites zoals Independer kunnen verschillende pakketten laten zien. Ook zijn er online vergelijkers (zoals hieronder) te vinden.

 

Veelgestelde vragen zorgverzekering zwangerschap 2024

Wanneer je zwanger bent, wil je informatie over de beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap. Hieronder kun je enkele veelgestelde vragen vinden omtrent de zorgverzekering zwangerschap in 2024.

Overige informatie Zorgverzekering Zwangerschap 2024

Ieder jaar vinden er wijzigingen plaats op het gebied van zorgverzekeringen en eventuele vergoedingen / voorwaarden. Hieronder lees je informatie over een aantal wijzigingen voor 2022. Zodra de nieuwe informatie voor de Zorgverzekering Zwangerschap 2023 bekend is, krijgt dit artikel een update. 

De (basis)zorgverzekering en zwangerschap in 2024

Vanuit de basisverzekering worden er al redelijk wat kosten gedekt die tijdens de zwangerschap voorkomen, zoals de medische echo’s, de thuisbevalling en nog wat andere prenatale onderzoeken. Soms moet je een eigen bijdrage of een stukje wettelijk eigen risico betalen. 

In Nederland bieden verschillende zorgverzekeraars aanvullende pakketten aan. Onder andere OHRA, Menzis, Zilveren Kruis, VGZ, AnderZorg, FBTO, CZ en Ditzo zul je vaak tegenkomen wanneer je op zoek gaat naar Zorgverzekering Zwangerschap 2023. Iedere zorgverzekeraar heeft andere pakketten en vergoedingen.  

Collectiviteitskorting opgeheven in 2023

Helaas, op 1 januari 2023 werd er een streep gezet door de collectiviteitskorting.

Premies basiszorgverzekering 2024 stijgen

De premies voor de zorgverzekeringen gaan stijgen vanaf 1 januari 2024. Een gemiddelde (basis) zorgverzekering kost zo’n €120-€125 per maand, wat neerkomt op €1440-€1500 per jaar. De actuele premies kun je eventueel via de vergelijker in dit artikel bekijken. Het is wellicht verstandig om een vergelijker te gebruiken, zodat je weet waar je de laagste premie kunt vinden met de meeste vergoedingen / dekkingen. Ook via Independer kun je zorgverzekeringen vergelijken, wanneer je een nieuwe zorgverzekering wilt gaan afsluiten. 

Veranderingen (basis) Zorgverzekering Zwangerschap 2024

Op dit moment is nog niet bekend welke veranderingen er voor 2024 op de agenda staan, maar we houden je op de hoogte!

Geen verandering hoogte eigen risico

Voor veel Nederlanders is het ieder jaar weer spannend: hoe hoog wordt het eigen risico voor het nieuwe jaar? In 2023 is het eigen risico €385 gebleven. Dit scheelt weer in de portemonnee, want tijdens de zwangerschap wordt het eigen risico vaak aangesproken.

Je kunt ook nog steeds vrijwillig je eigen risico verhogen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Dit kan zomaar een paar euro per maand aan besparing opleveren. Wanneer je veel medische kosten hebt of verwacht, kan dit juist heel veel geld kosten. 

Toevoegingen vergoedingen in 2024

Voor 2024 zijn er nog geen toevoegingen bekend.

Lees ook:

Ondanks dat je er niet vanuit wilt gaan dat er tijdens de zwangerschap en bevalling iets misgaat, kan het verstandig zijn om jezelf tegen deze kosten te verzekeren. Het is verplicht om kindjes vanaf 24 weken (zwangerschap) aan te geven bij de gemeente en een uitvaart te verzorgen. De kosten van een uitvaart kunnen flink oplopen.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia

Scroll naar boven