Dit zijn de beste oefenbroekjes voor je peuter! + budget tips!

oefenbroekjes

Laatste update 05/09/2023 by Nicole

Gaan jullie het grote avontuur van zindelijk worden aan? Dan zijn oefenbroekjes een handig hulpmiddel. Zie je door de bomen het bos niet meer en kun je wel wat koopadvies gebruiken? Lees dan dit artikel en bekijk de beste oefenbroekjes voor tijdens de zindelijkheidstraining. Welk oefenbroekje heb je nodig en wat zijn de allerbeste trainingsbroekjes voor het zindelijk worden? Je leest het in dit artikel!

Wat is een oefenbroekje?

Is het tijd voor je kindje om zindelijk te worden? Dan kun je gebruikmaken van plaspotjes, wc-verkleiners en speciale oefenbroekjes. Let wel op: een oefenbroekje, ook wel trainingsbroekje genoemd, wordt pas gebruikt wanneer je kindje bijna zindelijk is. Gaat hij regelmatig (zelfstandig) naar het potje, maar is hij soms net iets te laat? Dan vangt zo’n oefenbroekje de druppeltjes op. Hij absorbeert dus meer dan een normale onderbroek, maar geen hele plas.

Een oefenbroekje gebruik je dus wanneer je al een tijdje in de weer bent met plaspotjes en/of een toiletverkleiner. Plast je kindje nog regelmatig in zijn luier? Dan is hij nog niet klaar voor een zindelijkheidsbroekje. Een ongelukje zorgt er namelijk alsnog voor dat zijn hele broek nat zal zijn.

De beste oefenbroekjes op een rijtje

Ben je op zoek naar de beste oefenbroekjes, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Geen paniek! Wij hebben hieronder de beste oefenbroekjes voor je op een rijtje gezet, zodat de keus een stuk gemakkelijker wordt. Kun je wat koopadvies en tips gebruiken? Bekijk dan snel de lijst met beste trainingsbroekjes en kies de beste uit! Na deze lijst kun je meer informatie lezen over het gebruik van oefenbroekjes.

1. HappyBear oefenbroekje

Misschien ken je HappyBear al van ontzettend fijne, wasbare luiers en zwemluiers! Het merk biedt heel fijne producten voor ouders met jonge kinderen en is dan ook erg geliefd. Momenteel zijn de oefenbroekjes van dit merk het meest populair en worden dan ook het meest verkocht. De broekjes hebben vrolijke designs en zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleurtjes!

Deze broekjes zijn perfect geschikt voor het opvangen van kleine ongelukjes! Je kunt er overigens ook voor kiezen om een HappyBear bamboo booster in het broekje te leggen, zodat hij meer absorbeert. De stof van het broekje is lekker stretchy, wat ervoor zorgt dat de pasvorm perfect is! Aan de buitenkant zit een waterdichte laag, zodat doorlekken wordt voorkomen.

Voor de broekjes is gebruik gemaakt van een zachte, katoenen stof met een tweelaags kern van microvezel. De broekjes komen in 1 maat en zijn geschikt voor kinderen van 2 tot 4 jaar oud.

2. Zoocchini oefenbroekjes – duurzame keus

De oefenbroekjes van het merk Zoocchini zijn razend populair en verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Let wel op: oefenbroekjes zijn bedoeld als overgang van luier naar onderbroek. Het is dus géén vervangende luier en vangt geen hele plas op! De negatieve reviews die je tegenkomt over deze broekjes zijn van ouders die teleurgesteld zijn omdat de broekjes geen hele plas opvangen. Dit is ook absoluut niet de bedoeling van een oefenbroekje.

Een ander punt waarmee je rekening dient te houden is de maat van het oefenbroekje, want Zoocchini broekjes vallen erg ruim. Het kan dus verstandig zijn om een maatje kleiner te nemen. In de set hierboven vind je 3 verschillende broekjes in verschillende kleuren, maar er zijn nog veel meer sets verkrijgbaar. Op die manier kun je slagen voor zowel jongens als meisjes!

Deze trainingsbroekjes hebben een dikke laag van dubbelzijdig badstof tussen lagen katoen. Deze absorptielagen zijn onzichtbaar, maar vangen wel druppels op wanneer je kindje net iets te laat is voor het toilet. Zoocchini oefenbroekjes zijn gemaakt van 100% organisch katoen en een duurzame keus. Wist je dat deze broekjes al verkrijgbaar zijn voor kinderen vanaf 12 maanden? Dat is fijn nieuws voor ouders met een kindje dat vroeg zindelijk wilt worden!

3. Goedkope oefenbroekjes – set van 4

Speciaal voor peuters tussen de 1,5 en 2,5 jaar oud kun je dit leuke oefenbroekje aanschaffen! Deze broekjes voelen aan als een normaal onderbroekje, maar vangen wel urine op. Het merk geeft aan dat deze broekjes een plasje op kunnen vangen en de reviews van andere ouders zijn dan ook lovend. Dit broekje bestaat uit 3 lagen: 2 katoenen laagjes en een waterdichte tussenlaag.

Let wel op: is je kindje ook ’s nachts nog niet zindelijk? Dan moet je hem/haar wel een luier aantrekken, want dit broekje is niet geschikt voor grote plassen. Is het broekje vies geworden? Dan mag het gewassen worden op 40 graden, maar zonder wasverzachter. Ook is het verstandig om het broekje niet in de droger te gooien, zodat het broekje goed en mooi blijft.

4. Zoocchini oefenbroekjes jongens 3-4 jaar

Naast de populaire Zoocchini oefenbroekjes voor meisjes zijn er natuurlijk ook erg leuke varianten verkrijgbaar voor jongens. Hierboven zie je een pakketje dat bestemd is voor peuters tussen de 3 en 4 jaar, maar er zijn ook andere maten verkrijgbaar (vanaf 2 jaar). Daarnaast kun je ook nog kiezen uit verschillende kleuren en prints, zodat er altijd een passend oefenbroekje voor jouw kind bij zit!

In dit pakket vind je 3 duurzame oefenbroekjes, gemaakt van 100% organisch katoen. Wanneer je kindje binnenkort de overstap gaat maken van zijn luiertje naar het toilet voor grote mensen kun je gebruik gaan maken van deze broekjes. Net zoals de andere varianten hebben ze een dikke laag van dubbelzijdig badstof tussen de laagjes van katoen.

5. ImseVimse oefenbroekje – duurzame keus

De oefenbroekjes van het merk ImseVimse vinden wij veruit de mooiste! Deze broekjes zijn lekker dik en voelen heerlijk zacht aan. Een klein nadeel aan de broekjes is dat zij (door de dikte) een stuk minder snel opdrogen dan andere broekjes. Ook zijn de broekjes qua prijs een stuk duurder dan de andere broekjes, waardoor zij de vijfde plek hebben gekregen op de lijst.

ImseVimse oefenbroekjes zijn verkrijgbaar voor kindjes vanaf 2 jaar tot en met 6 jaar, in verschillende maatseries. Ook kun je kiezen uit verschillende kleurtjes, zoals mintgroen, blauw en oudroze. De broekjes zijn gemaakt van biologisch katoen (twee lagen absorberend) en een laagje PUL, welke bescherming biedt tegen het nat worden van de kleertjes. Let wel op: het gaat hier om kleine ongelukjes en niet ter vervanging van een luier.

6. Uitgebreid pakket trainingsbroekjes

Dit trainingspakket voor het zindelijk maken van je kindje is erg uitgebreid en je bent dan ook in één keer klaar voor de training! In het pakket vind je 5 oefenbroekjes, een wetbag om de natte broekjes in te stoppen en een rol viscose inlegvellen. Deze inlegvellen kun je gebruiken om eventuele ontlasting mee op te vangen en in het toilet te gooien. Deze velletjes kun je ook los aanschaffen wanneer ze op zijn.

Aan de binnenkant van het broekje zit een voering van bamboe, welke de eerste urine opvangt. Toch willen we nogmaals duidelijk maken dat deze broekjes niet geschikt zijn als volwaardige luier. Let op: er zitten verschillende prints in ieder pakket! Wil je graag een bepaalde print? Dan kun je dat bij de bestelling direct doorgeven. Deze broekjes zijn geschikt voor kinderen van 1,5 tot en met 3 jaar.

7. Bambino Mio trainingsbroekjes

Bij het merk Bambino Mio kun je terecht voor 27 verschillende oefenbroekjes en de kans is dus klein dat je niet zult slagen! Wanneer je kindje alleen nog wat last heeft van kleine ongelukjes zijn deze broekjes perfect geschikt! Het broekje zit lekker en voelt als een echte onderbroek, zodat je kindje gelijk kan wennen aan het echte werk!

Dit broekje is ook door je kindje gemakkelijk aan- en uit te trekken, zodat hij ook tijdig zelfstandig naar het toilet of potje kan gaan. In het broekje zit een extra absorptielaag genaaid, welke kleine plasjes kan opvangen. Er is uiteraard ook een waterdichte laag, zodat de plas niet doorlekt. Bambino Mio oefenbroekjes zijn verkrijgbaar in 2 maten: 2-3 jaar (12-16kg) en 3+ jaar (16+kg).

Hoeveel oefenbroekjes heb je nodig?

We begrijpen dat je jezelf afvraagt hoeveel oefenbroekjes je eigenlijk nodig hebt. Doorgaans heb je minder broekjes nodig wanneer je kindje al bijna zindelijk is, omdat hij simpelweg minder vaak een ongelukje heeft in zijn oefenbroekje. Daarnaast maakt het ook nog uit of je kiest voor een trainingsbroekje dat een volledige plas of een gedeeltelijk plasje kan opnemen.

De meeste oefenbroekjes zijn erg snel droog en kunnen na het wassen dus al snel weer gebruikt worden. Was je dagelijks? Dan heb je genoeg aan drie broekjes. Verwacht je dat het nog wel een tijdje duurt voordat je peuter geheel zindelijk is? Kies dan voor zes broekjes. Op die manier heb je altijd een schoon broekje in de la liggen.

Waarom oefenbroekjes gebruiken?

Het proces van zindelijk worden is heel persoonlijk en niet ieder kindje is hetzelfde. Het is vooral belangrijk om goed te kijken naar je kindje: is hij eraan toe om zindelijk te worden? Heeft hij überhaupt behoefte aan een oefenbroekje of is een normale onderbroek goed genoeg? De meeste ouders gebruiken oefenbroekjes om de overstap naar het grote mensen toilet kleiner te maken. Daarnaast vinden zij het ook fijn dat een oefen broek de eerste druppels opvangt bij een ongelukje.

Wat zijn de beste oefenbroekjes voor je peuter?

Ieder oefenbroekje heeft hetzelfde doel en er zijn heel veel verschillende broekjes verkrijgbaar. Om het beste oefenbroekje voor je kindje te vinden, moet je jezelf afvragen welke eisen je stelt aan het broekje. Vind je het belangrijk dat het broekje een volledige plas op kan nemen of wil je het liefst een dunner broekje voor sporadische ongelukjes?

Is het voor je kind belangrijk dat er een leuke print op het broekje staat of maakt hem/haar dat niets uit? Ook de prijs is een belangrijk punt om op te letten. Je bent gemiddeld zo’n €10,00 voor een goed oefenbroekje kwijt, maar ze worden vaak aangeboden in sets van 2,3 of 4. Soms zijn er heel goedkope oefenbroekjes verkrijgbaar (bijv. Kruidvat), maar deze zijn kwalitatief gezien niet erg fijn.

Waar kun je oefenbroekjes kopen?

Vroeger moest je naar een speciale winkel voor oefenbroekjes, maar tegenwoordig staat het hele internet vol met dit handige hulpmiddel. Hieronder kun je een lijstje bekijken met links naar webshops waar oefenbroekjes aangeboden worden. Houd ook de aanbiedingen in de gaten, want dit kan veel geld besparen!

Andere tips voor de zindelijkheidstraining

Sta je aan het begin van de zindelijkheidstraining en zoek je nog andere hulpmiddelen, zoals een plaspotje of wc-verkleiner? Dan raden we je aan om onze koopgidsen met de beste producten te lezen! In deze artikelen vind je naast handige tips ook de meest populaire hulpmiddelen, zodat het zindelijk worden een stukje makkelijker gaat.

Een andere, leuke tip voor de zindelijkheidstraining is een speciaal beloningssysteem, zoals je hierboven kunt zien. Kinderen raken meer gemotiveerd wanneer zij bepaalde beloningen krijgen en dit pakket speelt daar leuk op in. In het pakket zitten stickerkaarten met een verschillend aantal vakjes, dierenstickers en een echt plasdiploma! Al veel ouders en kinderen gingen je voor!

Voor- en nadelen van zindelijkheidsbroekjes

Aan ieder product zitten voor- en nadelen. Sommige ouders wachten tot hun kindje zelf aangeeft dat hij klaar is met luiers, terwijl andere ouders niet kunnen wachten om met de zindelijkheidstraining te starten. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van oefenbroekjes.

Voordelen van een zindelijkheidsbroekje

  • Bewustzijn vergroten; een oefenbroekje voelt een stuk natter aan dan wanneer je kindje in een luier heeft geplast. Een kind merkt dus meteen op dat hij heeft geplast, want dit zit niet fijn.
  • Zien er leuker uit dan luiers; over het algemeen zien speciale broekjes voor de zindelijkheidstraining er een stuk leuker en vrolijker uit dan een luier. Je kunt verschillende kleuren en prints aanschaffen, welke precies past bij de interesses van je kindje.
  • Eenvoudig aan- en uit te trekken; ook jonge kinderen krijgen het oefenbroekje snel en gemakkelijk uit. Hierdoor leert je kindje zelfstandig naar de wc te gaan, zonder dat hij eerst moet stoeien met een luier.
  • Gewenning; maak de stap naar de échte onderbroek iets kleiner door eerst oefenbroekjes te gebruiken, dit maakt het minder spannend.
  • Klein ongelukje = geen probleem; heeft je kindje niet meteen door dat hij moet plassen? Met een oefenbroekje zorg je ervoor dat de kleding niet gelijk doorweekt is. Let wel op: de meeste broekjes vangen geen volledige plasjes op.

Nadelen van deze broekjes

  • De prijs en gebruiksduur; oefenbroekjes zijn een stuk prijziger dan normale onderbroeken. Daarnaast maak je ook niet heel lang gebruik van de broekjes, waardoor ze in verhouding vrij prijzig zijn.
  • Meeste oefenbroekjes geschikt voor kleine plasjes; ondanks dat sommige broekjes geschikt zijn voor een grote plas, zijn de broekjes over het algemeen juist bedoeld om alleen de eerste druppels op te vangen in geval van nood.
  • Sommige oefenbroekjes drogen niet snel; de dikkere oefenbroekjes (zoals ImseVimse) drogen niet zo snel.
  • Oorspronkelijk voor de laatste periode voor zindelijkheid; begin je net met de zindelijkheidstraining? Dan zijn de broekjes niet erg geschikt, omdat ze geen grote plassen opnemen.

Op welke leeftijd begin je met zindelijkheidstraining?

Experts op het gebied van zindelijkheidstraining geven aan dat je het beste kunt beginnen met de training wanneer je kindje tussen de 18 en 20 maanden uit is. Let op: dit is een richtlijn! Sommige kinderen zijn er eerder aan toe, de meeste kinderen pas (veel) later. De richtlijn is een leeftijd waarop kinderen heel erg geïnteresseerd zijn in het leren van nieuwe dingen en het nadoen van de ouders en broers/zussen.

Het is dus helemaal niet gek als je kindje van twee nog helemaal niet zindelijk is. Je kunt hem stimuleren door een leuk plaspotje aan te schaffen, zodat hij hierin geïnteresseerd raakt. Doorgaans geven kinderen zelf aan dat ze graag op het potje willen plassen en dat het tijd is voor zindelijkheidstraining! Tip: push je kind niet teveel als hij nog geen interesse heeft op de leeftijd van 18 maanden, want dit werkt vaak averecht.

Reviews oefenbroekjes van andere ouders

Een product online aanschaffen kan altijd spannend zijn, want je weet niet goed wat je ervan moet verwachten. We raden onze lezers altijd aan om de reviews van andere ouders door te nemen. Wat voor de ene ouder een voordeel is, kan voor de andere ouder een nadeel zijn en vice verse. De ervaringen van ouders zijn waardevol en leren je heel veel over het product.

Relevante onderwerpen

Scroll naar boven