wasbare luiers

Wasbare luiers kopen | alle informatie die je nodig hebt

Je wilt wasbare/herbruikbare luiers gaan gebruiken, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Welke wasbare luier is de beste? Welke luier is duurzaam? Welke soort stof ga ik gebruiken? En zo heb je vast nog meer vragen. Ik beantwoord de meeste vragen in het volgende artikel!

Alles over wasbare luiers

Je bent nieuwsgierig naar het gebruik van wasbare luiers, maar je hebt geen idee wat het allemaal met zich mee brengt en wat de mogelijkheden zijn. Je wilt natuurlijk geen grote uitgave doen, zonder te weten of je wel de juiste luiers aanschaft.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van wasbare luiers? Hoeveel luiers heb ik nodig en hoe vaak moet ik wassen? Mogen ze in de droger?Wasbare luiers zijn milieuvriendelijk

Waarschijnlijk wil je geld besparen op luiers en dan ook nog milieuvriendelijk te werk gaan. Dan zijn wasbare luiers een prima alternatief. Wegwerpluiers zijn niet erg milieuvriendelijk.

Per jaar gooien we ongeveer 140 miljoen aan luierafval weg. Wasbare luiers zorgen bijna niet voor afval. De productie van wasbare luiers én het wassen ervan zorgen voor minder uitstoot dan wegwerpluiers. Voor wegwerpluiers moeten bomen gerooid worden en er is olie nodig om verwerkt te worden tot plastic. Niet erg milieuvriendelijk dus. Per kind bespaar je zo’n 900 kilo afval en dat is wel de moeite, toch?

Wasbare luiers zijn huidvriendelijk

Wist je dat er chemicaliën gebruikt worden voor wegwerpluiers? Zo ook plastic. En dit zorgt bij sommige kinderen voor geïrriteerde billetjes. Er is veel minder last van uitslag bij kinderen die wasbare luiers gebruiken. De korrels die in een wegwerpluier zitten, kunnen er ook voor zorgen dat het babyhuidje uitdroogt. En op die manier is er weer een grotere kans op infecties. De billen van een baby zijn met een wasbare luier iets sneller nat, maar omdat deze luier de huid niet uitdroogt, ontstaat er niet sneller uitslag.

Soorten wasbare luiers

Om het overzichtelijk te houden vind je hier een overzicht van de meest gangbare wasbare luiers. Er zijn tientallen merken. Verder in dit artikel vind je een lijstje met de meest bekende en kwalitatieve merken.


All-in-one | alles-in-1 wasbare luier

Zoals de naam al prijsgeeft, bestaat de luier uit één geheel. Deze luier lijkt veruit het meest op de wegwerpluier. In het waterdichte broekje zitten de inleggers vastgenaaid. Dit is de kern van absorptie. Je kunt je kindje makkelijk verschonen, zonder gebruik te hoeven maken van een inlegger of overbroekjes. Deze gaat in zijn geheel in de was. Vaak hebben ze een klittenbandsluiting. Ook vind je all-in-one luiers met drukknoopjes. Het is dus maar net wat je zelf fijn vindt. 

Voordelen: snel te gebruiken, makkelijk te verschonen, in zijn geheel te wassen, meer absorptievermogen door eventueel een extra inlegger toe te voegen, 1 maat verstelbaar, mag vaak ook gebruikt worden op kinderdagverblijf. 

Nadelen: lekgevoelig, minder geschikt voor de nacht, duurder, langere droogtijd, kan niet uit elkaar voor de was.

wasbare luiers

Pocketluier

Een waterdicht overbroekje, waaraan een zachte laag vastzit. Die zachte laag komt tegen de billetjes van het kind. Hiertussen zit een ruimte (pocket), waar absorberende inleggers geplaatst kunnen worden. De luier wordt door middel van klittenband of drukknoopjes gesloten en ziet eruit als een normale luier. Je kunt zelf bepalen wat je in de luier legt en dus ook het absorptievermogen aanpassen. Er zijn voorgevormde inleggers, maar ook prefolds (voorgevouwen doek, bestaat uit meerdere lagen stof) en zelfs hydrofiele luiers kunnen erin geschoven worden. 

Voordelen: zelf absorptie aanpassen, meerdere mogelijkheden qua inlegger, klittenband/drukknoopjes, makkelijk aan te doen, snellere droogtijd (omdat inleggers er niet vast in zitten),

Nadelen: zelf boosters (losse inleggers) in de luier stoppen, moet in zijn geheel in de was, lekgevoelig, voor de nachten vooral geschikt voor pasgeboren baby’s (newborns).

wasbare luiers

All-in-two | Snap-in-one

Deze wasbare luier heeft een los waterdicht overbroekje. De inleggers klik je bij de All-in-two (of Snap-in-one) apart in het waterdichte broekje. Omdat de luiers heel slank uitvallen, zijn ze ook perfect voor de pasgeboren baby’s (newborn). Bij het verschonen moet men alleen de inlegger verwisselen. Het overbroekje zelf kan, mits hij nog schoon is, meerdere keren gebruikt worden. Voor de pasgeboren baby kun je een one size aanschaffen. Deze is in maat verstelbaar. Je kunt dan ook gebruik maken van een prefold inlegger. 

Voordelen: korte droogtijd, slanke pasvorm, ook voor pasgeboren baby’s, betaalbaar, de luier past ook over voorgevormde luiers heen.

Nadelen: werkt niet bij veelplassers in verband met absorptie, je hebt extra werk met de inleggers.

wasbare luiers

Tweedelig systeem

Dit tweedelige luiersysteem staat bekend als de luier die het minst lekt. Omdat de luier uit twee delen bestaat, is de kans op lekken ook logischerwijs kleiner. Er wordt van een bamboe luier gebruik gemaakt, in combinatie met een waterdicht broekje. 

Er zitten natuurlijk verschillen in de luiers per merk. Sommige luiers hebben betere pasvormen, de ander heeft een fleece rand, zodat de kans op striemen kleiner wordt. Feit is wel dat deze luiers over het algemeen meer kunnen absorberen. Dit is te danken aan de stoffen waarvan ze gemaakt zijn, namelijk bamboe, katoen of een combinatie van stoffen. Deze mix zorgt dan voor een betere absorptie. 

Voordelen: meerdere soorten, hoog absorptiegehalte, betere pasvorm, in maat verstelbaar, kans op doorlekken is heel klein, overbroekje gaat meerdere verschoningen mee, ook geschikt voor in de nacht. 

Nadelen: dikkere luier, lange droogtijd, extra werk tijdens verschonen, overbroekje moet apart aangeschaft worden.

wasbare luiers

Welke stoffen/materialen zijn er?

Wasbare luiers kunnen van meerdere stoffen/materialen gemaakt zijn. Denk aan katoen, bamboe, hennep, wol, fleece en microfiber. Hieronder lees je meer informatie over deze materialen.

Katoen

Katoen wordt al heel lang gebruikt. Vroeger waren de luierdoeken ook van katoen, maar tegenwoordig worden ze ook nog gebruikt. Ze hebben een gemiddeld absorptievermogen. Strikluiers zijn nogal dun en dan is het vaak handig om nog een inlegger te gebruiken. Tegenwoordig bestaan er ook voorgevormde luiers van katoen, die wel erg goed absorberen.

Niet alle katoenen luiers zijn milieuvriendelijk. Bij de teelt van katoen wordt namelijk gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden. Een alternatief is dan kiezen voor organisch katoen of biologisch katoen. Voordat je een luier aanschaft, zal dit duidelijk vermeld worden.

Bamboe

Herbruikbare luiers en bamboe, een goede combinatie. Ze hebben namelijk best wel wat pluspunten. Bamboe is erg soepel en lekker zacht. Dit verandert niet na veelvuldig wassen/gebruik. Ook de soepele pasvorm blijft. Verder is het absorptievermogen van bamboe heel goed. Ze zijn lekker slank, omdat er minder stof nodig is voor een hoge absorptie.

Nog een voordeel: de anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Hiermee ga je luierinfecties tegen. Heeft jouw kind dus een gevoelig huidje? Dan is bamboe een goede keuze. Bamboe groeit snel en er zijn geen nare stoffen nodig om het te kweken. Om deze reden is bamboe dus écht milieuvriendelijk. Een klein nadeel van de luiers gemaakt van bamboe: het heeft wat meer tijd nodig voordat ze echt droog zijn. Gemiddeld 24 uur.

Microfiber, ook wel kunstvezels genoemd

De kunstvezels mogen niet in aanraking komen met de billetjes. Dit materiaal wordt vooral in de kern van de luier gebruikt. Waarom dan microfiber gebruiken? Omdat de absorptie heel goed is. Wanneer je een wasbare luier aanschaft van dit materiaal, heb je nog iets anders nodig om tegen de billen aan te leggen.

De microfiber luier heeft een kortere droogtijd. Wanneer je een inlegger van dit materiaal wilt gebruiken, kan dat in een zakje in de luier. Zorg altijd dat dit materiaal niet direct tegen de huid zit.

Hennep

Een duurzame, goed absorberende en milieuvriendelijke luier? Dan kies je er eentje die van hennep is gemaakt. Hennep groeit, net als bamboe, erg snel en er zijn geen pesticiden nodig voor de teelt. Ze drogen wel traag, net als de bamboe luiers. Klein nadeel: ze worden wel iets harder na een tijdje.

Wanneer de wasbare luier van hennep gecombineerd wordt met bijvoorbeeld katoen, worden de kleine nadelen gecompenseerd. Je ziet dan vaak een 50/50 verhouding. Hennep heeft wel een sterke vezel, waardoor de luier langer mee gaat. Ook is dit type luier geschikt als nachtluier. Wil je een luier voor een gevoelig huidje? En een luier die in de zomer koel aanvoelt en in de winter warm? Dan is dit dé luier voor jouw kindje.

Fleece

De fleece luier is uiteraard waterafstotend, maar ook zacht en ademend. Een klein nadeel: omdat fleece snel droogt en de billen droog houdt, ontrekt dit materiaal ook vocht uit de huid. Dit is bij wegwerpluiers ook het geval.

Fleece is niet erg geschikt voor kindjes die last hebben van een gevoelige huid. Dit materiaal laat vocht door, zodat de billetjes dus langer droog blijven. Bij een gevoelige huid kun je ook nog voor inleggers van zijde kiezen. Voor de nacht kan fleece ook worden gebruikt als binnenlaag.

Wol

Sommige overbroekjes worden van wol gemaakt. Net als hennep zorgt wol voor een koel gevoel in de zomer en een warm gevoel in de winter. Omdat ze niet broeien en het vocht goed in de luier blijft (door lanoline), zijn ze uitermate geschikt voor de nacht.

De wollen overbroekjes vergen iets meer werk dan andere overbroekjes. Zo moeten ze lekvrij worden gemaakt met wolvet, dagelijks gelucht worden, af en toe geweekt worden in een badje met wolvet en één keer per twee weken worden gewassen met wolwasmiddel. Voordeel: omdat wol relfreinigend is, zal de urinegeur verdwijnen dankzij het luchten.

Het wassen van wasbare luiers – wasroutine

Bij het gebruiken van wasbare luiers moet je een goede wasroutine hebben. Je wilt tenslotte wel dat de luiers mooi blijven en goed blijven werken. Hoe doe je dat?

Het eerste gebruik

Je wilt natuurlijk dat de wasbare luiers goed gaan absorberen. Voordat je de luiers voor het eerst gaat gebruiken, is het nodig om ze minimaal drie keer te wassen. Drogen is niet nodig tussen de wasbeurten door. Ook wasmiddel is enkel tijdens de eerste wasbeurt nodig. Pas na ongeveer tien keer wassen, nemen natuurlijke materialen het meeste op. Na drie wasbeurten is het absorptievermogen al 80%, dus na drie keer kun je de luiers echt gebruiken. Het is overigens ook niet nodig om de luiers die eerste keren gescheiden te wassen. Na de eerste keer wassen kunnen ze met de normale was mee.

Bovenstaande geldt echter alleen voor de producten die een absorberend vermogen hebben. Heb je bijvoorbeeld een overbroekje? Dan is één keer wassen voldoende.

Wassen na gebruik

Nadat je jouw kindje hebt verschoond, kun je de luier bewaren in een luieremmer. Spaar ze op en was ze daarna tegelijk. Eventuele inlegvellen met ontlasting verwijder je natuurlijk wel.

Er zijn per wasmachine speciale programma’s. Het beste programma voor wasbare luiers is er eentje met een losse voorwas. Voordat het programma aan de hoofdwas begint, moet het vieze water dan weggepompt zijn.

Bij de hoofwas gebruik je wasmiddel met de hoeveelheid voor een zwaar vervuilde was. Op 60 graden worden de luiers goed schoon. Na het wassen kun je de luiers ophangen aan de lijn. De meeste luiers kunnen op een lage temperatuur in de droger, maar ze slijten dan sneller. Het gebruik van wasverzachter en vlekverwijderaars wordt afgeraden.

Soms is het nodig om luiers warmer te wassen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een infectie. Het is altijd nodig om op het label te kijken, zodat je weet op hoeveel graden de luier maximaal gewassen mag worden. ECO wasprogramma’s worden afgeraden, omdat deze programma’s vaak minder water gebruiken en te kort zijn.

Welk wasmiddel is geschikt?

In de winkels zijn er tientallen soorten wasmiddel. Kies het liefst voor een wasmiddel voor gekleurde was. Hier zit namelijk geen bleekmiddel in. Je hebt een wasmiddel nodig dat zorgt voor een krachtige reiniging. Je wilt niet dat er vuil blijft zitten en zich gaat ophopen.

Verder is het belangrijk dat je precies de hoeveelheid wasmiddel gebruikt die aangegeven wordt. Wanneer je teveel gebruikt, gaat dit zich verzamelen in de luier. Dit zorgt er dan weer voor dat de luier niet goed meer absorbeert.

Op een fora voor zwangere vrouwen las ik dat luiers sneller slijten, wanneer je Formil wasmiddel gebruikt. Of het klopt? Geen idee. Maar ik vond het toch handig om te vermelden. Het wasmiddel moet geschikt zijn voor babyhuidjes. Sta je in de winkel? Kies dan een wasmiddel dat: goed is voor het babyhuidje, minder dan 5% zeep bevat en het liefst zonder bleekmiddelen.

Na wat online onderzoek kwam ik een aantal merken tegen: Color Reus Kleur vloeibaar, Ariel Sensitive vloeibaar, Fleuril Renew vloeibaar, Jumbo Kleur poeder, Neutral kleur waspoeder, Persil Sensitive gel, Una waspoeder, Witte Reus Waspoeder en Zeeman hypo bonte waspoeder.

Help! Stinkende luiers

Een vervelende situatie: stinkende luiers. Dit wilt geen enkele moeder. Ruikt de luier direct na een plasje naar ammoniak? Dan zijn ze waarschijnlijk meerdere keren verkeerd gewassen. Het absorptievermogen neemt in deze situatie ook af.

De vraag: hoe krijg ik de luiers weer goed schoon? Een goede wasroutine is sowieso belangrijk. Probeer de luiers een aantal keer goed te wassen, zoals je het volgens het wasvoorschrift moet doen. Als de geur echt niet minder wordt, kun je eraan denken om de luiers te strippen.

Luiers strippen, wat is dat?

Je bent nieuwsgierig naar wat er wordt bedoeld met het strippen van luiers. En nee, ze hoeven niet in een paal te hangen (-; Je wast de luiers op een hete temperatuur en laat ze drogen in de zon. Als er opgehoopte restjes urine of wasmiddel aanwezig zijn, kunnen de luiers gaan lekken. Een andere term hiervoor: build-up.

Wat erg belangrijk is: de voorwas! Als je direct start met een hete was, kan het zijn dat de eiwitten (uit urine en ontlasting) gaan stollen. Het vuil kan er dan veel lastiger uit. Het water uit de voorwas moet afgepompt zijn, voordat de hete was begint.

Back to basic | Luiers strippen stappenplan:

1Wassen op 60 graden, lang programma, aanbevolen dosis wasmiddel. Minstens drie keer herhalen, soms is vaker herhalen nodig.
2Eventueel wasverzachter op basis van citroenzuur toevoegen.
3De luiers na het wassen drogen in de droger op een lage temperatuur.
4Geen droger? Dan direct in de zon hangen. Dit werkt ook nog eens desinfecterend.

Let op: als je lang plezier wilt hebben van de luiers, ga dan niet aan de slag met agressievere methodes.

Wassen op 90 graden is soms mogelijk. Let wel op of de luier er tegen kan en of ze geen elastiek hebben.

Tip voor katoenen luiers uit grootmoeders tijd: natriumbicarbonaat toevoegen aan geurvrij wasmiddel. Dit wordt ook wel baking soda genoemd. Alleen geschikt voor katoen.


Handige weetjes

Wist je dat:

wasverzachter en billencrémes zonder inlegger ervoor zorgen dat de luiers minder goed absorberen?
luiers gaan stinken bij te weinig zeep?
teveel zeep ook niet goed is?
wasbare luiers het beste aan de lijn gedroogd kunnen worden?
de zon desinfecterend werkt en zorgt dat vlekken verdwijnen?
boosters vanzelf uit de pocketluiers vallen tijdens het wassen?
wasbare luiers beschadigen als je ze in de week zet?
je luiers het beste kunt bewaren in een luieremmer?
borstvoedingspoep gewoon in de wasmachine kan?
de meeste inlegvelletjes meegewassen kunnen worden, mits er geen ontlasting op zit?
je beter geen azijn, bleekmiddel, wasverzachter en vlekverwijderaars kunt gebruiken?

Merken | aanbieders

Als je opzoek gaat naar “het beste merk wasbare luier”, dan kom je nergens een concreet antwoord tegen. Dit komt omdat elke ouder andere wensen heeft en elk kind anders is. Natuurlijk zijn er duurdere en goedkopere merken, maar over het algemeen heeft elk merk wel voor- en nadelen. Het ene kind doet het bijvoorbeeld geweldig op merk A, terwijl een ander kind daar constant doorheen lekt. Wasbare luiers zijn echt een zeer persoonlijke kwestie. 

Vraag jezelf af: wat vind ik het belangrijkste? Absorptie, comfort, prijs, materiaal? Wil je een proefpakket uitproberen? Wil je direct een startpakket? Startpakketten zijn best prijzig en ik begrijp heel goed dat je niet zomaar zo’n grote uitgave wilt doen. Op deze website vind je meerdere proefpakketten. Ik heb erg goede ervaringen gelezen over deze luiers van Little Lamb, maar ook met de wasbare luiers van Happy Bear. 

Wasbare luiers zijn ook te bestellen bij buitenlandse webshops als AliExpress en Wish. Let hier goed mee op! De prijzen zijn erg aantrekkelijk, maar je weet nooit wat er allemaal in de luier verwerkt is. Zeker met een gevoelig babyhuidje is het erg belangrijk om zeker te weten dat er geen chemische stoffen e.d. in de luier zitten. 

Hieronder vind je een lijstje met de meest bekende merken.


TotsBots wasbare luiers

TotsBots is een Schots merk. Deze staan momenteel (2021) in de top 3 van de meest populaire wasbare luiers ter wereld! De luiers lekker nagenoeg niet en de luier absorbeert erg snel door het gebruik van bamboevezels. Verder hebben de luiers de Oekotex100 certificering en worden ze in Europa geproduceerd. Deze luiers zijn perfect geschikt voor gevoelige billetjes.

Omdat de vraag naar duurzame luiers stijgt, verschijnen er met grote regelmaat nieuwe prints in de collectie van TotsBots luiers. De kwaliteit van de luiers is erg hoog en TotsBots gebruikt alleen goede materialen. Verder staat dit merk bekend om het klittenband dat heel lang mee gaat.

Het polyester gedeelte van de luiers worden gemaakt van gerecyclede plastic flessen. In iederproduct worden zo’n twee PET-flessen verwerkt. Natuurlijk zijn deze stoffen allemaal goedgekeurd. Bekijk hier meer TotsBots producten, zoals wasbare zwemluiers, wasbare inlegkruisjes, TotsBots luieremmer inclusief wasnet, inlegvellen en een verschoonmatje.


Little Lamb

Bij Little Lamb kun je onder andere terecht voor meerdere soorten wasbare luiers, wasbare zoogcompressen en wasnetjes. Ik heb tijdens mijn online research veel positieve ervaringen gelezen. Ook zijn sommige luiers erg scherp geprijsd! Onderstaande foto is één van de soorten luiers die zij aanbieden. Ze hebben ook nog andere soorten. Bekijk ze hier!

wasbare luiers
Little Lamb wasbare luier

HappyBear

HappyBear biedt onder andere verschillende wasbare luiers, proefpakketten, nachtpakketten, wetbags, zwemluiers, startpakketten, inleggers en oefenbroekjes aan. 

Je vindt hier meerdere producten en een proefpakket van het merk HappyBear.

wasbare luiers

Bambi Roxy

Bambi Roxy verkoopt ook verschillende luiers. Je kunt luiers aanschaffen voor gebruik vanaf de geboorte tot het moment dat jouw kindje zindelijk is. Bekijk de luiers hier.

Wasbare luiers

Petit Lulu

Het merk Petit Lulu is ook een bekende naam in de wereld van wasbare luiers. Het merk wordt door meerdere ouders aangeprezen.  Je vindt hier ook meerdere luiers in verschillende designs.

Wasbare luiers

Imse Vimse

Imse Vimse biedt naast wasbare luiers ook wasbaar maandverband, zwemluiers, oefenbroekjes en zoogcompressen aan. Benieuwd naar het assortiment? Kijk dan hier. Opzoek naar meerdere soorten wasbaar maandverband? Bekijk deze hier

Wasbare luiers Imse Vimse

Ben je op zoek naar oefenbroekjes van Imse Vimse? Op deze website kun je deze kopen! In leuke printjes. De broekjes hebben een comfortabele pasvorm en een elastische tailleband, bedekt biologisch katoen. Er is een laag absorberend katoen en een laag PUL. Op die manier is jouw kindje zijn of haar kleding beschermd tegen nat worden wanneer ze een ongelukje hebben. Dit broekje laat kinderen voelen dat ze nat zijn, wat een positieve invloed heeft op de zindelijkheidstraining.


Andere merken

Ik heb de (voor mij) meest bekende merken hierboven geplaatst. Uiteraard zijn er nog veel meer goede aanbieders. Hier vind je nog een klein lijstje, zodat je zelf kunt bekijken wat voor jou het beste is.

TotsBots
HappyFlute
Popolini
Bambino Mio
AnAn Baby
Blümchen
Charlie Banana
Close Pop-in


FAQ | Veelgestelde vragen

Het (gaan) geruiken van wasbare luiers kan veel vragen naar boven brengen. Hieronder kun je de veelgestelde vragen over het gebruik van wasbare luiers lezen.

Wasbare luier of wegwerpluier gebruiken?

Een wasbare luier is milieuvriendelijker en aan het eind van de streep honderden euro’s goedkoper dan wegwerpluiers. Ook zijn ze beter voor het huidje van je baby. Wegwerpluiers zijn daarentegen iets makkelijker, omdat je deze na gebruik gewoon weggooit. De voor- en nadelen moet je voor jezelf afwegen. Wasbare luiers zijn tegenwoordig veel gebruiksvriendelijker dan vroeger. 

Van welke materialen worden wegwerp- en wasbare luiers gemaakt?

Wasbare luiers: katoen, hennep, fleece, bamboe of microvezel. 
Wegwerp: absorberende korrels van polyacrylaat, bevat ook houtpulp. De korrels worden geproduceerd uit aardolie. 

Hoe vaak verschoon je de wasbare luiers?

Na iedere voeding verschoon je doorgaans de luier. Dit is in het begin van het leven van je baby natuurlijk veel vaker dan wanneer hij/zij iets ouder is. Het ene kind plast/poept heel veel, het andere kind niet.  

Moeten luiers na gebruik worden afgespoeld en in de week gezet worden?

Nee. Ontlasting gaat via een inlegger in het toilet. De luiers kunnen na gebruik in een luieremmer en dan de wasmachine in. Je zult dus geen drollen in de wasmachine zien gaan. Tip: een wasnetje in de luieremmer. Zo kan de hele boel direct de wasmachine in. 

Moeten de luiers apart gewassen worden?

Nee. Dit is alleen het geval wanneer je nieuwe luiers aanschaft. Voor het eerste gebruik dien je de luiers één keer te wassen. De andere keren kunnen de luiers gewoon met de andere was mee. 

Lekker wasbare luiers sneller door dan wegwerpluiers?

Wanneer je tijdig de luier verschoont, zal het niet snel gebeuren dat een kindje doorlekt. Toch zijn wasbare luiers wel meer lekgevoelig dan wegwerpluiers. 

Stinken wasbare luiers meer dan wegwerpluiers?

Nee, over het algemeen niet. Van wegwerpluiers komt altijd een chemisch geurtje af. Wasbare luiers gaan alleen stinken wanneer ze langdurig op de verkeerde manier gewassen worden. 

Hoe gebruik je wasbare luiers wanneer je niet thuis bent?

Als je langer dan een paar uur weggaat, is het verstandig om een wetbag mee te nemen. Hierin kun je de natte luiers in doen, totdat je thuis bent. Als je langer weggaat, moet je natuurlijk ook meer meenemen. Denk aan doekjes, water e.d. 

Accepteert het kinderdagverblijf wasbare luiers?

Sommige kinderdagverblijven staan open voor het gebruik van wasbare luiers, andere weer niet. Dit moet je samen met het verblijf afstemmen. Vaak wordt er uiteindelijk alsnog gebruik gemaakt van wegwerpluiers. 

Zijn kinderen eerder zindelijk met wasbare luiers?

Dat verschilt per kind. Het ene kind is na twee jaar al zindelijk met wegwerpluiers, het andere kind pas tegen de tijd dat hij vier jaar is. Dat kan zelfs nog langer duren. Over het algemeen zijn kinderen met wasbare luiers iets sneller zindelijk, omdat zij beter voelen dat zij natte billen hebben dan met een wegwerpluier. 

Scheelt het echt veel geld met wegwerpluiers?

Wegwerpluiers kosten gemiddeld zo’n €1300 in totaal. Wanneer je wasbare luiers gaat aanschaffen, ben je meteen al zo’n €400 kwijt. Dit is ook gelijk de grootste investering. In totaal ben je rond de €800 kwijt aan wasbare luiers.

Krijg je meer kinderen? Dan bespaar je natuurlijk nog veel meer. Als je zorgvuldig met de luiers omgaat, kun je er lang plezier aan beleven. 

Zijn wasbare billendoekjes aan te raden? 

Als je de keus maakt om wasbare luiers te gebruiken in verband met het milieu, dan kies je ook voor wasbare billendoekjes. Deze zijn apart verkrijgbaar. Ook kun je hydrofiele washandjes gebruiken. 

Zijn wasbare luiers ook voor de nachten geschikt?

Er zijn speciale nachtluiers, maar je kunt ook extra inleggers in de luier stoppen. Op die manier wordt er natuurlijk meer urine opgenomen. Als je merkt dat een luier niet meer voldoet, kun je ook overstappen op een grotere maat.

Tot slot: luiers huren/leasen

Zelf loop ik niet heel erg warm voor deze mogelijkheid, maar er zijn genoeg mensen die dit wel een optie vinden. Wasbare luiers huren of leasen. Er zijn tegenwoordig meerdere bedrijven die deze service aanbieden. Ik neem aan dat deze bedrijven ervoor zorgen dat zij uitstekende kwaliteit leveren. 

Nog meer artikelen lezen? Kijk dan bij mijn nieuwste berichten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *