Beste borstkolf 2021 | 6x tips kolfapparaten

beste borstkolf

Tijdens de zwangerschap zul je vaak de volgende vraag krijgen: “Ga je borst- of flesvoeding geven?”. Ben je op zoek naar de beste borstkolf? Dan heb jij vast al de keuze gemaakt voor borstvoeding. Van Medela tot Elvie Pump: Lees hieronder meer over de zes best geteste borstkolven van 2021.

Overzicht 6x beste borstkolf 2021

Borstkolven, tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden en is er voor ieder wat wils. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische- of een handmatige borstkolf. Wil je graag een enkelzijdige borstkolf of heb je een dubbelzijdige kolf nodig? Hieronder kun je 7x de beste borstkolf van 2021 bekijken.

Update: inmiddels hebben we de Elvie manuele borstkolf toegevoegd aan de lijst, na vele reacties van onze lezers.

1. Medela swing flex : beste borstkolf

De Medela Swing Flex is één van de meest verkochte enkele, elektrische borstkolven. De enkelzijdige, elektrische kolf is gemakkelijk schoon te maken, compact en maakt niet veel geluid. Je hebt ongeveer twintig minuten per borst nodig. Het merk Medela is een begrip in de wereld van de borstkolf en dat is niet zomaar. Veel kersverse moeders zijn erg positief over deze borstkolf van Medela.

Snel en efficiënt moedermelk afkolven? Dat kan met de Medela Swing Flex. De borstkolf is licht en beschikt over de nieuwe Flex technologie en 2-Phase Expression technologie. Het borst schild heeft een zachte rand, kan 360 graden gedraaid worden en heeft een wijde openingshoek. De pasvorm is hierdoor beter en dit bevordert de melkstroom. Deze technologie levert 11% meer melk op!

Batterijen of netstroom? Het is beide mogelijk. Kolf je vaak op locatie? Dan is het handig om een stopcontact bij de hand te hebben. De overloopbeveiliging zorgt ervoor dat de melk niet terug zal lopen in de kolf, waardoor je in meerdere houdingen kunt kolven. De 2-Phase Expression technologie imiteert het natuurlijke zuiggedrag van je kindje.

Reviews Medela Swing Flex | beste borstkolf

De reviews over deze enkelzijdige, elektrische borstkolf zijn erg goed. Zo geven veel vrouwen aan dat het prettig is dat het borstschild aangepast kan worden. Op die manier voelt het kolven van moedermelk ook prettig aan wanneer je grotere borsten hebt. Het schoonmaken van deze borstkolf wordt ook als gemakkelijk en prettig ervaren. Andere voordelen die genoemd worden zijn: geruisloos, flexibel, goed werkzaam op batterijen zonder zuigkrachtverlies.

2. Medela Swing Flex Maxi Elektrisch

Ben je op zoek naar een dubbele, elektrische borstkolf? Dan kies je voor de Medela Swing Flex Maxi. Deze dubbele borstkolf zorgt voor veel melk! Net als de enkelzijdige, elektrische borstkolf van Medela maakt ook deze borstkolf gebruik van de nieuwste technologie, zodat er 11% meer melkopbrengst is. Het borstschild is hetzelfde als de andere Medela borstkolf, zodat de pasvorm heel goed is. De borstschilden worden door veel vrouwen geprezen en zorgen voor een natuurlijk gevoel tijdens het kolven. Dag, harde, plastic borstschilden!

De Medela Swing Flex Maxi Elektrische borstkolf is zowel op netstroom als op 6x AAA batterijen te gebruiken. Wanneer je deze kolf veel gaat gebruiken op locatie, gaan de batterijen er snel doorheen. Een stopcontact/netstroom is dus erg handig voor deze situatie. Natuurlijk bevat ook deze borstkolf een overloopbeveiliging!

Reviews Medela Swing Flex Maxi ELektrisch | Beste borstkolf

Onder andere het kolven op locatie (d.m.v. batterijen) wordt geprezen door vele moeders. Sommige moeders geven aan dat het snoer wel iets langer mocht en dat de melk soms toch naast het flesje terechtkomt. Toch geven de meeste moeders aan dat deze borstkolf een verademing is vergeleken met andere kolven! Hij doet precies wat hij moet doen: veel melk produceren!

3. Medela Freestyle Flex Borstkolf

De dubbele, elektrische borstkolf Medela Freestyle Flex is ook een populaire, uitgebreide kolf. Ga je de borstkolf veelvuldig gebruiken? Dan wordt de Medela Freestyle Flex aangeraden. De uitgebreide set zorgt ervoor dat je er helemaal klaar voor bent! De Medela Freestyle Flex is wel een stuk duurder en dus meer geschikt voor moeders die veel en vaak willen kolven.

Een oplaadbare accu en adapter met USB-kabel: dat is een groot voordeel van deze borstkolf. Kolf waar en wanneer je maar wilt en koppel de borstkolf aan de MyMedela app, welke gratis wordt aangeboden. De kolfgegevens worden allemaal geregistreerd via de app. Net als bij de andere Medela borstkolven heeft ook deze kolf een borstschild met een wijdere openingshoek en zachte rand. Dit zorgt voor een betere melkstroom en pasvorm.

Kolven in een ontspanning houding? Dat is mogelijk met deze fijne borstkolf! Ook wanneer je de melkproductie wilt stimuleren en een voorraad aan wilt leggen is deze borstkolf perfect geschikt. De Medela Freestyle Flex komt erg in de buurt van de Medela borstkolf die je in het ziekenhuis tot je beschikking hebt. Omdat het best een grote uitgave is, raden we aan deze kolf pas aan te schaffen wanneer je zeker weet dat je lang gaat kolven.

Reviews Medela Freestyle Flex | Beste borstkolf

Veel vrouwen zijn erg blij met de mogelijkheid om de borstkolf via Bluetooth te koppelen en op die manier de kolfsessies bij te houden. De kolf is “lekker stil” en de accu gaat lang mee. Volgens kolvende moeders is het kolven “een stuk relaxter” en is de Medela Freestyle Flex zijn geld echt waard. Andere vaak kolvende vrouwen hadden graag de mogelijkheid gehad om de instellingen nog meer te kunnen personaliseren, maar over het algemeen zijn de mama’s erg blij met deze aanschaf!

4. Philips Avent Handkolf Met Bewaarbeker

De simpele, basic handkolf van Philips Avent is prima geschikt om af en toe (op locatie of thuis) te kolven. Ieder onderdeel van de kolf is gemakkelijk te verwijderen, zodat deze borstkolf makkelijk schoon te houden is. De set bestaat uit de niet-elektrische handkolf en een flesje waarin je de melk op kunt vangen. Je hebt geen batterijen nodig, dus de kolf is ook zonder stroom overal te gebruiken. Een budgetproof borstkolf!

Door de lage prijs en goede kwaliteit van de Philips Avent handkolf is dit product erg populair. Deze borstkolf is goed geschikt voor mensen met een kleiner budget en het doel om sporadisch te gaan kolven. Wil je een flinke voorraad aanleggen of de melkproductie een boost geven? Dan kun je beter kiezen voor één van de Medela borstkolven.

Reviews Philips Avent Handkolf met Bewaarbeker

De handmatige kolf van Philips heeft een fijn formaat om mee te nemen onderweg, is gemakkelijk te reinigen en handig om de druk van je borsten af te kolven. Voor veelvuldig gebruik is de kolf niet geschikt.

5. Tommee Tippee Closer to Nature Starterset

Tommee Tippee biedt twee borstkolven aan: de Closer to Nature (elektrische borstkolf) en de Made for Me (handkolf). De Tommee Tippee Closer to Nature starterset wordt aanbevolen door vele vrouwen. Voor €95,00 ben je de eigenaar van een complete starterset, met vele extra’s. De kolf oogt heel basic, maar doet precies wat hij moet doen: zorgen voor veel melk!

De borstkolf is gemakkelijk te steriliseren in de magnetron, waarvoor je een kunststof sterilisator meegeleverd krijgt. De speciale massagepunten zorgen voor een goede toeschietreflex en garanderen een comfortabele zuiging. Deze handmatige borstkolf bestaat uit maar drie onderdelen, lekker basic dus!

Reviews Tommee Tippee Closer To Nature Starterset

“Helemaal tevreden met deze borstkolf!” is één van de reviews over deze handkolf van Tommee Tippee. De gebruiksaanwijzing is gemakkelijk te lezen, de drie standen zijn prettig, een neutrale kolf mét sterilisator, werkt ook op batterijen en de complete set is heerlijk!

6. Solo Care Elektrische Dubbele Borstkolf

Een elektrische, dubbele melkpomp / borstkolf van Solo Care met een wel heel lage prijs! Deze elektrische borstkolf krijgt zoveel goede reviews dat hij niet mag ontbreken in de top 6! Op een ontspannen, luxe manier kolven kan dus ook voor weinig geld! De borstkolf is BPA-vrij en geproduceerd van veilig materiaal. Oftewel, een geavanceerde, super deluxe elektrische dubbele borstkolf voor een zeer lage prijs!

Met de Solo Care borstkolf kun je zelf beslissen of je hem als enkele of dubbele borstkolf gebruikt. Je hoort de borstkolf bijna niet, wat wel zo prettig is wanneer je op locatie moet kolven. De massagefunctie stimuleert de borsten en de verschillende standen geven jou de controle over hoe intensief je wilt kolven. Bepaal zelf de snelheid, laad hem op via USB en kolf ontspannen met deze borstkolf!

Reviews Solo Care Elektrische Dubbele Borstkolf

Een fijne kolf voor op het werk, beste elektrische dubbele borstkolf die ik ooit heb gehad, maakt bijna geen geluid, handige accessoires, goede zuigkracht, leuke accessoires voor de baby werden gewaardeerd!

7. Elvie Curve Draagbare borstkolf

Een draagbare borstkolf van siliconen: dat is de Elvie Curve. Wil je op een comfortabele, handsfree manier melk kolven? Dat kan! Wanneer je een vol gevoel hebt in je borsten of wanneer de melk inschiet tijdens het voeden, kun je de Elvie Curve gemakkelijk in je bh stoppen. Je hebt je handen vrij en de melk wordt moeiteloos afgekolfd.

Omdat de Elvie Curve compact is, past hij in je bh en kun je hem gebruiken terwijl je met dagelijkse bezigheden bezig bent. Er zijn geen kleine onderdelen en de borstkolf is makkelijk in gebruik. Zodra je op de siliconen buidel drukt, wek je zuigkracht op en kun je tot wel 120ml melk kolven.

Vooral het feit dat de Elvie Curve borstkolf draagbaar is, zorgt ervoor dat hij nu al geliefd is onder veel moeders. Hij past precies rond de borst en heeft een afsluiter, zodat de zuigkracht geregeld wordt. Ook fijn: de Elvie Curve is vaatwasserbestendig en bevat geen BPA. Een ander voordeel: er geldt een garantie van 90 dagen!

Elvie kolf : beste borstkolf in 2021?

De nieuwe Elvie Pump is in de run voor beste borstkolfapparaat in 2021. Deze elektrische borstkolf is zeer geschikt voor moeders die vaak kolven en/of een flinke voorraad aan willen leggen. Deze nieuwste borstkolf is zeer handig, want hij is draagbaar! Je stopt hem in je bh en de kolf doet de rest. Niet meer urenlang per dag staren naar de opbrengst melk, maar gewoon verder gaan met je bezigheden.

Een aantal voordelen: een gratis app die verbonden kan worden en extra functionaliteiten heeft, overal & altijd kolven, stopt met kolven zodra de fles vol is, ontworpen om in een BH gedragen te worden, hands-free kolven, geluidloos (!), gemakkelijk te reinigen, snel gemonteerd, geen kabels, via de app te besturen, ook in als dubbele kolf te koop.

Nadelen: vrij prijzig en dus minder geschikt voor vrouwen die soms kolven, opbrengst melk klopt soms niet helemaal in de app, vaak niet op voorraad.

Lees hier ons uitgebreide artikel over deze tijdbesparende borstkolf!

Beste borstkolf aanschaffen : welke borstkolf heb ik nodig?

Ben je net moeder geworden of ben je nog zwanger? Waarschijnlijk heb je dan geen idee van welke borstkolf je aan zou moeten schaffen. Welke borstkolf is het beste? En welk kolfapparaat heeft een goede prijs- / kwaliteitverhouding? Heb ik genoeg aan een handkolf of moet ik toch een elektrische borstkolf aanschaffen?

Iedere situatie is anders. Misschien lukt het live voeden niet of wil je graag de melkproductie stimuleren en een enorme boost geven! Andere vrouwen gaan kolven om een voorraad melk aan te leggen, voor wanneer zij weer gaan werken. Het is goed om te bedenken voor welk doel je de borstkolf gaat gebruiken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wanneer je af en toe gaat kolven, is een handkolf vaak goed genoeg. Voor het ophogen van de melkproductie of regelmatig kolven (op je werk bijvoorbeeld) is een elektrische borstkolf veel praktischer. Dit gaat een stuk sneller dan kolven met de hand.

Voordelen borstvoeding

De discussie over het wel of niet geven van borstvoeding speelt al jaren en loopt soms hoog op. Volg je eigen gevoel en maak zelf de keus voor het geven van borstvoeding. Iedere vrouw weet dat er grote voordelen zitten aan het geven van borstvoeding, maar in sommige gevallen is het niet mogelijk om borstvoeding te geven. Hieronder kun je lezen over een aantal voordelen van het geven van borstvoeding.

Oxytocine – het gelukshormoon

Tijdens het geven van borstvoeding aan je newborn komt het hormoon oxytocine vrij. Dit gelukshormoon zorgt onder andere voor de toeschietreflex, maar gaat ook gevoelens van depressie tegen. Je geeft je kindje de beste voeding die er is en je gunt jezelf ook nog eens een geluksgevoel : een win-winsituatie!

Afweerstoffen / antistoffen : het beste van mama

Het is algemeen bekend dat er antistoffen/afweerstoffen zitten in moedermelk. Deze antistoffen zorgen ervoor dat de gezondheid van je kindje beschermd wordt: een belangrijk gezondheidsvoordeel voor je kleintje. De afweerstoffen beschermen je kindje onder andere tegen luchtweginfecties en middenoorontstekingen. Verder is bewezen dat baby’s die opgroeien met moedermelk minder last hebben van huidklachten als eczeem en psoriasis.

Heb je de 22-wekenprik gehad tijdens de zwangerschap? Dan is je kindje de eerste weken/maanden beschermd tegen kinkhoest. Ook via de borstvoeding krijgt je kindje de nodige antistoffen binnen.

Sneller afvalen of terug komen op gewicht

Wanneer je borstvoeding geeft, val je sneller af. Natuurlijk vliegen niet alle zwangerschapskilo’s er meteen vanaf, maar je zult al snel een verschil zien. Tijdens het geven van borstvoeding is het van essentieel belang om goed voor je lichaam te zorgen. Normaal gesproken is dit al verstandig, maar tijdens de lactatieperiode nog net iets belangrijker. Gezonde maaltijden zijn een must, maar ook voldoende (proberen te) slapen is erg belangrijk.

Je hebt altijd voeding bij je

Een heel groot voordeel van het geven van borstvoeding is dat je het altijd bij je hebt. Je bent niet afhankelijk van een flessenwarmer (en dus een stopcontact), je hoeft geen melkpoeder mee te nemen en je kunt overal borstvoeding geven aan je kindje. Dit is een van de belangrijke redenen dat veel moeders kiezen voor borstvoeding, naast het feit dat borstvoeding goed is voor zijn gezondheid.

Soms is borstvoeding geven niet mogelijk

Zo zijn er nog veel meer voordelen op te noemen, maar het (realtime) geven van borstvoeding is niet voor iedereen weggelegd. Soms is de productie niet optimaal of weigert de baby aan de borst te drinken. Wil je toch graag borstvoeding blijven geven? Geef dan niet op en lever jezelf over aan de Wondere Wereld van de Borstkolf.

Borstkolven zijn overigens ook geschikt voor vrouwen die weer aan het werk gaan na hun bevallingsverlof. Om de productie niet te ver terug te laten lopen, is het vaak nodig om ook op de werkvloer melk te kolven. Gelukkig kun je tegenwoordig bijna geluidloos kolven, zodat het geen ongemakkelijk moment hoeft te zijn. Optimale ontspanning is erg goed voor de melkproductie.

Als live borstvoeding geven niet lukt

Lijkt het de eerste dagen alsof je gemaakt bent voor het geven van borstvoeding? Fijn! In sommige gevallen kan er na een aantal dagen een dipje optreden. Denk aan teruglopende melkproductie, het weigeren van de borst of andere problemen. Veel vrouwen grijpen dan naar de borstkolf, om de productie niet té ver terug te laten lopen.

Ons advies: laat je adviseren door een lactatiekundige. Vaak kun je met een aantal tips en adviezen weer live voeding geven aan je kindje. Maak genoeg tijd vrij voor de borstvoeding, wanneer je écht graag borstvoeding wilt blijven geven. Het beste van mama geeft altijd voldoening! Let wel op: het geven van borstvoeding lukt niet altijd! Probeer advies in te winnen, om het een kans van slagen te geven.

Flesvoeding is ook goed!

Wij zijn pro borstvoeding, maar ook realistisch genoeg om te weten dat borstvoeding niet áltijd haalbaar is. Soms is er simpelweg geen tijd of is er een medische oorzaak waardoor de borstvoeding mislukt. Ook zijn sommige vrouwen anti-borstvoeding en dit is een keus die iedere vrouw zélf moet maken.

Er zijn meer dan genoeg baby’s die groot worden op flesvoeding. Onze mening: voel jezelf niet schuldig als je de keuze hebt gemaakt om geen borstvoeding te geven of wanneer het niet lukt. Je bent écht geen slechte moeder. Wil je wel graag doorzetten? Schakel dan een lactatiekundige in.

Beste borstkolf : handkolf of elektrisch

De namen Medela en Avent kom je overal tegen wanneer je op zoek gaat naar borstkolven of ervaringen hiermee. Op ieder forum en tussen allerlei reviews over de beste borstkolf zul je deze bekende, populaire merken tegenkomen. Maar waar kies je voor? Ga je voor de handkolf of de elektrische borstkolf?

Het is belangrijk om te weten of je de borstkolf vaak gaat gebruiken of sporadisch. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om thuis elektrisch te gaan kolven en een handkolf aanschaft voor onderweg. De handkolf is vooral geschikt voor af en toe kolven op je werk, op vakantie of tijdens een familiebezoek.

Handkolf

Een simpele handkolf is meestal goedkoper, heeft geen stroom/batterijen nodig, maakt weinig tot geen geluid en is geschikt voor moeders die af en toe willen kolven. Handkolven zijn niet geschikt om de melkproductie een flinke boost te geven of om dagelijks te gaan gebruiken.

Enkelzijdig elektrisch

Ga je de borstkolf incidenteel gebruiken of ben je gewoon niet zo graag met twee borsten tegelijk bezig? Dan kun je voor de enkelzijdige, elektrische borstkolf kiezen. Je hebt dan één hand vrij, waarmee je borstmassage of borstcompressie kunt toepassen.

Dubbelzijdig elektrisch

Met een dubbelzijdige, elektrische borstkolf bespaar je veel tijd en stimuleer je de melkproductie optimaal. Veel ziekenhuizen en geboortehuizen hebben deze variant staan waar je gebruik van mag maken. Kan je melkproductie een goede boost gebruiken en wil je vaak/dagelijks gaan kolven? Kies dan voor deze variant.

Zoogcompressen voor bij de beste borstkolf

Je ontkomt er niet aan wanneer je borstvoeding gaat geven: lekkende borsten. Ook wanneer je niet voor borstvoeding kiest, zullen je borsten enkele dagen blijven lekken na de geboorte van je kindje. Het lichaam moet nog een seintje krijgen dat je geen borstvoeding gaat geven. Het is verstandig om niet intensief te kolven wanneer je geen borstvoeding gaat geven. Haal in dat geval alleen de ergste druk van je borsten af.

Zoogcompressen bieden de uitkomst bij lekkende borsten. Vroeger waren er alleen simpele pads verkrijgbaar, maar tegenwoordig kun je de compressen in alle soorten en maten kopen. Je hebt de keuze uit normale zoogcompressen of bijvoorbeeld uitwasbare, welke beter zijn voor het milieu.

Hieronder zie je een voorbeeld van wasbare zoogcompressen. We hoeven vast niet uit te leggen dat je een hoop geld kunt besparen door wasbare zoogcompressen te gebruiken. Daarnaast zijn deze compressen ook een stuk vriendelijker voor het milieu.

>> Bekijk ons artikel met de beste, wasbare zoogcompressen!

Beste borstkolf vergoeding

In sommige aanvullende pakketten van een zorgverzekering wordt de aanschaf of huur van een borstkolf (gedeeltelijk) vergoed. Niet alle zorgverzekeraars bieden deze vergoeding, dus kijk de voorwaarden van je polis hierop na. In november kun je overstappen van zorgverzekering.

>> Lees hier ons artikel over de Zorgverzekering en Zwangerschap

Wasbare compressen

Wasbare luiers, wasbaar maandverband en dus ook wasbare zoogcompressen. Wanneer je een lange periode borstvoeding geeft, bespaar je uiteindelijk een hoop geld met wasbare zoogcompressen. En het is nog beter voor het milieu ook!

>> Bekijk de wasbare zoogcompressen hier


Lees ook: