15x De Leukste Kinderboeken tot 6 jaar in 2021!

leukste kinderboeken tot 6 jaar

Wat zijn de leukste kinderboeken tot 6 jaar in 2021? Welke boeken mag je dit jaar niet missen? En welke klassiekers moet je zeker op de boekenplank hebben staan voor je kindje? In dit artikel lees je de leukste tips op het gebied van kinderboeken tot 6 jaar. Van nieuw tot (stok)oud, deze boeken móet je hebben!

Voorlezen maakt je kind slimmer

Wist je dat voorlezen aan je kind heel goed is? Begin er dan ook zo vroeg mogelijk mee, want er zitten veel voordelen aan. Al vanaf de leeftijd van drie maanden heeft het nut om je kindje voor te lezen. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s slimmer worden wanneer zij worden voorgelezen.

Ten eerste hebben kinderen die regelmatig worden voorgelezen een veel grotere woordenschat dan kinderen die niet voorgelezen zijn. Je leert je kindje nieuwe woorden en krijgt gelijk de mogelijkheid om moeilijke woorden uit te leggen, wanneer je kindje iets ouder is.

Ook de plaatjes in de boeken voor kleine kinderen (illustraties) zijn nuttig. Wist je dat kinderen van ruim één jaar oud een betere woordenschat hebben wanneer zij worden voorgelezen? Het is dus écht de moeite waard om zo snel mogelijk dat leuke boek in huis te halen en te beginnen met voorlezen.

Andere voordelen van voorlezen

Natuurlijk zijn er nog meer voordelen naast het vergroten van de woordenschat. De voordelen:

  • een sterkere band met je kindje. In het dagelijkse leven nemen we tegenwoordig (onbewust) te weinig tijd voor elkaar. Het voorlees-ritueel is quality time voor jou en je kindje, waarmee je de band versterkt.
  • je stimuleert het inlevingsvermogen. Voorlezen zorgt ervoor dat je kindje kennismaakt met allerlei situaties. Kinderboeken zijn educatief en zorgen ervoor dat kinderen veel leren. Kies de juiste boeken uit en leer je kindje zich in te leven in andere mensen.
  • interesse stimuleren. Wanneer kinderen bekend zijn met boeken, vinden zij het leuker om op school te lezen. Ze weten immers hoe leuk verschillende verhalen kunnen zijn. Een must voor kids op de basisschool!
  • een rustmomentje voor drukke baby’s/peuters. Wanneer je vroeg begint met voorlezen, creeër je een rustmomentje voor je kindje. Dit is voor ieder kind goed, dus ook voor drukke kindjes.
  • nachtrust verbeteren. Televisie kijken of een mobile device gebruiken voor het slapengaan is niet goed voor de nachtrust. Door het lezen van een boek worden kinderen (en volwassen!) rustiger en slapen beter.
  • fantasie. Er zijn ook boeken verkrijgbaar met alleen illustraties (plaatjes). Maak er samen met je kindje een prachtig verhaal van, dat iedere dag anders is. Op die manier bevorder je zijn fantasie.

De leukste kinderboeken tot 6 jaar top 15

Ieder kinderboek is anders. Een kind van 6 jaar heeft een heel andere ontwikkeling dan een kind van 10 jaar oud. Kies een boek dat speciaal geschreven is voor de leeftijd van jouw kindje, zodat het boek niet te moeilijk of te makkelijk is. Hieronder lees je tien tips voor de leukste kinderboeken tot 6 jaar!

1. Coco kan het! : de leukste kinderboeken tot 6 jaar

Coco kan het! is dit jaar bekroond tot Prentenboek van het Jaar 2021. Dit nieuwe prentenboek van Loes Riphagen is een verhaal over het verzamelen van moed en meer kunnen dan je zelf denkt.

Het is namelijk tijd voor Coco om haar vleugeltjes uit te slaan, want alle babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Coco vindt dat niet zo makkelijk, omdat ze bang is om te vallen. Toch wilt ze graag nieuwe vriendjes maken en door haar wijze moeder krijgt ze precies het zetje dat ze nodig heeft!

De boeken van Loes Riphagen zijn inmiddels in meer dan 15 landen verschenen! Naast het normale boek kun je ook kiezen voor vertelplaten en een doeboek.

2. Gewoon zoals je bent door Jonny Lambert

Ook het boek “Gewoon zoals je bent” krijgt erg goede reviews en staat niet zomaar op nummer 2. Bij veel ouders is dit hét favoriete boek in huis.

Kleine Snuf kan niet in de rij lopen, want er is zoveel te zien! De lange steltpoten van Giraf, de prikhoorns van Gnoes en de tanden van Krokodil. Het verhaal vertelt dat ieder persoon uniek is en dat je bent zoals je bent: speciaal! Met dit boek leg je een goede basis voor de zelfverzekerdheid van je kindje.

3. Alfabet: de leukste kinderboeken tot 6 jaar

In dit boek kun je alle letters van het alfabet vinden op een leuke manier. Op iedere pagina kun je zoeken en ontdekken, iets dat kinderen fantastisch vinden! Zoek in de tekeningen de letters, voordat de dief ermee vandoor gaat. Dit gedetailleerde zoek- en kijkboek zorgt voor urenlang kijkplezier voor ouder en kind! Een echte aanrader met zeer goede recensies. Ook leuk: er is een speciale (gratis) app waar je de woorden kunt opzoeken.

4. De jongen, de mol, de vos en het paard

Een boek waar iedereen hartstikke enthousiast over is: De jongen, de mol, de vos en het paard. Charlie Mackesy schrijft in dit boek over liefde, vriendschap en jezelf zijn. Een moderne fabel voor alle leeftijd. Met de vele illustraties en prachtige teksten wordt het verhaal over een bijzondere vriendschap verteld tussen een jongen en drie dieren. Er komen allerlei levenswijsheden aan bod.

Dit ontroerende, maar vrolijke boek heeft al veel harten gestolen. Bekijk het boek en lees de vele, lovende recensies.

Auteur: Charlie Mackesy

5. Van wie zijn deze billen? Leukste kinderboeken tot 6 jaar

Een leuk, stevig kartonnen boekje waarmee je kunt raden en lachen! Behalve traditionele dieren staan er ook dieren in die niet zo vaak voorkomen. Door de vrolijke rijmpjes worden kinderen gestimuleerd om te ontdekken wat er achter de flapjes te zien is. Gegarandeerd plezier met je kindje! Dit boekje is natuurlijk ook een erg leuk cadeautje om te geven aan een kindje van minimaal 1 jaar oud.

Auteur: Thorsten Saleina

6. Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Dit boek mag ook zeker niet ontbreken, want het blijft razend populair onder kinderen én ouders. Op een dag steekt de kleine mol zijn kopen boven de grond en ja hoor: er komt iets op zijn kop terecht. Een rond, bruin ding dat eruit ziet als een wordt. Kleine Mol gaat op zoek naar de dader!

Omdat er niet teveel tekst op iedere pagina staat, is dit boek perfect geschikt voor kleinere kinderen. Het verhaal is grappig en ook handig voor kindjes die “bang” zijn om te poepen. Ze leren dat ieder mens en dier poept, zodat het gewoon wordt.

Auteur: Werner Holzwarth

7. Sst! De tijger slaapt : de leukste kinderboeken tot 6 jaar

Het boek “Sst! De tijger slaapt” werd al in 2016 geschreven. In 2018 werd het boek bekroond met “Prentenboek van het Jaar 2018”. Anno 2021 wordt het boek nog steeds heel vaak verkocht en de kinderen krijgen er geen genoeg van. Dit interactieve prentenboek heeft ballonnen in de tekeningen die glanzend zijn, net echt!

De tijger slaapt en we willen haar niet wakker maken. Maar hoe doe je dat als alle dieren langs de tijger moeten en wanneer ze in de weg ligt? De kikker geeft een idee: de dieren zweven met een ballon over de tijger heen. Maar… de dieren hebben hulp nodig van de lezer! Zal het de dieren en lezer lukken?

Sst! De tijdger slaapt kun je in een hardcover aanschaffen, maar ook als kartonnen boek. Verder kun je ook nog kiezen voor de leuke vertelplaten!

Auteur: Britta Teckentrup

8. Hé, wie zit er op de wc?

Beer moet heel nodig en loopt naar de wc, maar de deur zit op slot. Wat moet hij daar nu toch mee? In dit grappige prentenboek staan veel dierenvriendjes die moeten wachten totdat de wc-deur opengaat. Dit boek is populair bij kinderen, maar ook bij ouders en juffen/meesters. Verder is het een leuk boek voor tijdens de zindelijkheidstraining.

Auteur: Harmen van Straaten

9. Rupsje Nooitgenoeg : de leukste kinderboeken tot 6 jaar

Eric Carle is vooral bekend om het boek Rupsje Nooitgenoeg, maar heeft talloze andere boeken geschreven. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1969, maar is tot op de dag van vandaag nog zeer populair. Naast het gewone hardcover boek zijn er nog tal van andere boekjes en producten te vinden, zoals badboekjes, voelboekjes, pop-ups boekjes, stoffen boekjes en zoek- en vind boekjes.

>> Bekijk alle RupsjeNooitgenoeg producten hier

In dit boek kruipt Rupsje Nooitgenoeg op een mooie dag uit zijn ei. Hij heeft zoveel honger dat hij direct begint met eten. Rupsje Nooitgenoeg kan niet stoppen en blijft eten tot hij een grote, dikke rups is. Hij bouwt een huisje om zich heen en komt er pas uit als hij een mooie vlinder is geworden.

Auteur: Eric Carle

10. Het grote Fiep kijkboek

Een indrukwekkend kijk- en aanwijsboek met onder andere onderwerpen als voertuigen, beroepen, dierentuin, boerderij enzovoort. Woordjes oefenen wordt een stuk leuker met dit rijk gevulde boek. Je kunt kiezen uit een hardcover of kartonboek, waarbij het laatste meer geschikt is voor jonge kinderen. Ook leuk: samen plaatjes kijken en geweldige verhalen bedenken.

Auteur: Fiep Westendorp

11. Boek Zoete Zusjes : de leukste kinderboeken tot 6 jaar

De Zoete Zusjes zijn vooral bekend op Youtube. Dit avonturenverhaal is geschikt om voor te lezen vanaf 4 jaar, maar kan vanaf 7 jaar ook zelf worden gelezen. Saar en Janna gaan op avontuur om een schat te vinden. Onderweg bedenken ze van alles: wat gaan ze doen als ze rijk zijn? In een kasteel wonen? Een frietkraam én een zwembad kopen? Maar schatzoeken is moeilijker dan verwacht…

>> Bekijk hier alle Zoete Zusjes boeken

Auteur: Hanneke de Zoete

12. De mooiste vis van de zee

Hoe kan het boek “De mooiste vis van de zee” ontbreken in de lijst met de leukste kinderboeken tot 6 jaar? Niet dus! Dit tijdloze boek komt ieder jaar terug en blijft een hit voor thuis, maar ook voor op school.

De mooiste mis van de zee, dat is Regenboog. Maar Regenboog is ook trots en ijdel, waardoor hij geen enkele vriend heeft. Ze vinden hem pas aardig wanneer hij een van zijn mooie schubben weggeeft en later zelfs nog meer. Op dat moment merkt hij dat het veel belangrijker is om vrienden te hebben dan de mooiste te zijn. Een mooie levensles voor kinderen.

Auteur: Marcus Pfister

13. Jip en Janneke : de leukste kinderboeken tot 6 jaar

Het boek “Jip en Janneke” heeft bijna geen tekst en uitleg nodig. Het boek is ontzettend vaak uitgebracht en dit betreft de herziene druk. De avonturen van de kleutervriendjes Jip en Janneke zijn in dit boek samengebracht en er zijn weinig boekenplanken waar het boek ontbreekt. Een aanrader!

Annie M.G. Schmidt is ook bekend van boeken als: Puk van de Petteflet, Ibbeltje, Floddertje, Otje, Minoes en Dikkertje Dap. De meeste boeken zijn verkrijgbaar in de vorm van een hardcover, paperback, luisterboek en e-book. Ook leuk: er is onlangs ook een Jip en Janneke boek in het Fries verschenen. Je kunt hem hier bestellen!

>> Bekijk hier het Jip en Janneke boek en meer producten bij HEMA

14. Raad eens hoeveel ik van je hou

Dit boek is populair onder de kraamcadeautjes en er zijn dan ook meerdere varianten verkrijgbaar. In het traditionele boek lees je over Hazeltje en Grote Haas, die elkaar zo graag willen laten zien hoeveel ze van elkaar houden. Steeds als Hazeltje iets heeft bedacht, besluit Grote Haas er nog een schepje bovenop te doen. Het boek is verkrijgbaar in de vorm van een hardcover en een kartonboek.

Auteur: Sam McBratney

15. Zaterdag : de leukste kinderboeken tot 6 jaar

Het laatste boek in de lijst met leukste kinderboeken tot 6 jaar. Zaterdag is een kijk- en zoekboek over de leukste dag van de week: zaterdag! Er is geen school en je kunt lekker uitslapen, als je niet hoeft te sporten natuurlijk.

Ga op zoek naar mensen en dieren in allerlei scenes. Honden, ouders, een voorleesjuf, een kleine verzamelaar. Je kind is uren zoet met dit leuke, grote zoekboek!

Auteur: Saskia Halfmouw


Lees ook: