ZIEKTEKOSTENVERZEKERING 18 JAAR : welke zorgverzekering?

ziektekostenverzekering 18 jaar

“Help, mijn kind wordt 18 jaar!” Vanaf het moment dat je kind 18 jaar wordt, moet hij zelf een zorgverzekering afsluiten. Iedere inwoner van Nederland is dit namelijk verplicht. Maar wat is de beste zorgverzekering voor jongeren? Hoe duur is een zorgverzekering en heeft je kind ook recht op zorgtoeslag? Ziektekostenverzekering 18 jaar : lees in dit artikel de informatie over de verplichte zorgverzekering in Nederland.

Ziektekostenverzekering 18 jaar of zorgverzekering?

In Nederland is het wettelijk verplicht om een (basis) zorgverzekering af te sluiten vanaf de leeftijd van 18 jaar. Deze zorgverzekering wordt in de volksmond ook wel de ziektekostenverzekering genoemd. Vanaf de 18e verjaardag van je kind gaan er een aantal dingen veranderen, waarvan de ziektekostenverzekering 18 jaar een van de grootste veranderingen is. Je kind is vanaf deze leeftijd verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben, zodat hij verzekerd is van dekking van zorg bij ziekte.

Beste ziektekostenverzekering 18 jaar / beste zorgverzekering 18 jaar

Iedereen wilt natuurlijk de beste ziektekostenverzekering / zorgverzekering hebben wanneer hij 18 jaar wordt. Jammer genoeg bestaat de beste ziektekostenverzekering niet. Ieder persoon heeft een andere zorgbehoefte, waardoor iedere verzekering anders ingedeeld moet zijn. De verplichte basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar de aanvullende pakketten verschillen per zorgverzekeraar.

In ieder aanvullend pakket, welke je af kunt sluiten bovenop je basisverzekering, zitten verschillende dekkingen. Zo kun je kiezen voor vergoedingen voor: orthodontie, fysiotherapie, tandartskosten enzovoort. Om deze reden is geen enkele verzekering hetzelfde en is dus geen enkele zorgverzekering de beste.

Welke zorgverzekering als je 18 wordt?

Vanaf de 18e verjaardag mag je kind zelf abonnementen en verzekeringen afsluiten, zonder dat de toestemming van de ouders nodig is. Wil je kind graag geholpen worden door jou als ouder? Dan kun je samen kijken naar welke zorgverzekering / ziektekostenverzekering het beste bij hem past. Ook nu geldt weer dat niemand anders kan bepalen wat de beste zorgverzekering voor je kind is.

Studeert je kind nog? Werkt hij? Heeft hij aanvullende verzekeringen nodig? De basisverzekeringen zijn hetzelfde, al verschilt de premie wel per zorgverzekeraar. Wanneer je samen met je kind kritisch kijkt naar wat hij nodig heeft, kom je samen op de beste zorgverzekering uit.

Zorgverzekering aanvragen 18 jaar

Een ziektekostenverzekering 18 jaar aanvragen? Waar doe je dat? Gemakkelijk online! Maar bij welke zorgverzekeraar ga je dan een verzekering afsluiten? Kies je voor dezelfde maatschappij als die je als ouders hebt? Of is een andere zorgverzekering wellicht goedkoper? Je kunt online gebruikmaken van meerdere zorgvergelijkers. Deze zorgvergelijkers kun je vaak zelf instellen, zodat de beste premies tevoorschijn komen. Het kan verstandig zijn om zorgverzekering te vergelijken, voordat je een aanvraag gaat doen.

Wat moet je doen als je kind 18 wordt?

Naast het afsluiten van een verplichte zorgverzekering veranderen er nog meer dingen wanneer je kind 18 wordt. Zo vervalt de dekking van de uitvaartverzekering voor je kind wanneer hij 18 wordt. Bij sommige verzekeraars is je kind meeverzekerd tot de leeftijd van 21 of 25, maar bij andere maatschappijen dient een kind zelf een uitvaartverzekering af te sluiten wanneer hij 18 wordt.

Binnenkort volgt er een uitgebreide checklist met de belangrijkste veranderingen voor kinderen die 18 jaar worden.

Ziektekostenverzekering 18 jaar en zorgtoeslag

Om de Nederlandse inwoners tegemoet te komen, biedt de Belastingdienst de zorgtoeslag aan. Heeft je kind recht op zorgtoeslag? Dan kan hij deze toeslag gemakkelijk aanvragen met zijn DigiD op de website van de Belastingdienst. Let op: woont je kind nog thuis? Dan kan dit gevolgen hebben voor de inkomensgrens. Hoe lager het inkomen, hoe hoger de zorgtoeslag.

Hoelang mag je zonder zorgverzekering?

Deze vraag wordt vaak gesteld door jongeren die net 18 jaar zijn geworden. Een ziektekostenverzekering 18 jaar is ook niet zomaar iets: je gaat ineens best veel geld per maand betalen aan iets waar je niet direct iets voor terug ziet. Dit is voor veel tieners een grote omschakeling en daardoor vragen best veel 18-jarigen te laat een verplichte zorgverzekering aan.

Ben je langer dan drie maanden niet verzekerd? Dan riskeer je een boete. Wanneer je in Nederland woont, is het dus écht verplicht om jezelf te verzekeren voor zorgkosten. Op die manier blijft de zorg voor iedereen mogelijk. Ook wanneer je zelf nooit zorgkosten maakt, ben je verplicht om jezelf te verzekeren.

18 jaar geworden en eigen risico

Iedere inwoner van Nederland heeft een verplicht eigen risico, wat dus ook geldt wanneer je net 18 jaar bent geworden. Het eigen risico wordt overigens berekend over de maanden nadat hij de leeftijd van 18 heeft bereikt. Voorbeeld: je kind is jarig op 10 augustus en heeft dus vanaf september een eigen zorgverzekering nodig. Er is dus sprake van een eigen risico voor de maanden september tot en met december.

Wees dus gerust: je kind hoeft niet de volledige €385,00 te betalen wanneer hij later in het jaar jarig is.

Zorgverzekering 18 jaar geen inkomen

Veel kinderen studeren en wonen nog thuis wanneer zij de leeftijd van 18 bereiken en hebben hierdoor geen of weinig inkomen. Gelukkig bestaat er zorgtoeslag. Deze tegemoetkoming van de belastingdienst dekt meestal al een groot deel van de rekening. Studerende jongeren hebben vaak recht op studiefinanciering, waarvan zij dus een gedeelte moeten reserveren voor de zorgverzekering. Een zorgverzekering is prijzig, maar met de zorgtoeslag is de premie al beter te betalen.

Independer zorgverzekering 18 jaar

Independer is een bekende en populaire website om allerlei financiële producten te vergelijken. Je kunt hier voor zorgverzekeringen terecht, maar ook voor een woon- of autoverzekering. Waarschijnlijk heeft je kind deze nog niet direct nodig, maar het zijn wel goede zaken om over na te denken voor in de toekomst.

Ziektekostenverzekering 18 jaar vergelijken

Eerder in het artikel heb je kunnen lezen dat het wellicht een verstandig idee is om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk om van tevoren te bepalen welke zorg je kind verwacht nodig te hebben en daarop de zorgverzekering en eventueel aanvullende zorgverzekering te baseren. Op die manier ben je niet onder- of oververzekerd. Hieronder kun je een vergelijker gebruiken om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

Lees ook:

Scroll naar boven