PREMATUUR KLEDING : informatie en tips

prematuur kleding

Wanneer je kindje prematuur of dysmatuur geboren wordt, moet je op zoek naar passende kleding. Winkels verkopen doorgaans babykleding vanaf maat 50, wat veel te groot is voor je te vroeg geboren kindje. Gelukkig heb je anno 2022 al veel meer keuze op het gebied van prematuur kleding! Lees in dit artikel informatie en tips!

Wat is prematuur kleding?

Kindjes die te vroeg geboren worden zijn natuurlijk een stuk kleiner dan baby’s die voldragen zijn. Babykleding wordt doorgaans vanaf maat 50 (soms maat 44) aangeboden in kledingwinkels, waar jij dus niets aan hebt. Tegenwoordig zijn er steeds meer winkels te vinden die prematuur kleding aanbieden in kleinere maten. Prematuur kleding is dus passende babykleding voor te vroeg geboren kindje.

Prematuur kleding wordt ook aangeschaft voor kindjes die dysmatuur geboren zijn, oftewel: met een te laag geboortegewicht. Normale babykleding is voor deze kinderen soms nog veel te groot, waardoor ouders op zoek moeten naar kleding in kleinere maten. De tips in dit artikel zijn dus ook geschikt voor ouders met een dysmatuur kindje.

Maten van prematuur kleding

Kinderen die heel vroeg geboren worden (voor de 30 weken zwangerschap) hebben doorgaans nog geen kleding nodig. Het is dan ook verstandig om te wachten met het aanschaffen van deze kleding wanneer je kindje kleding aan mag. Je kunt prematuur kleding aanschaffen vanaf maat 32 tot en met maat 44.

Wanneer een kindje vanaf 31 weken zwangerschap wordt geboren, zou het maat 40 moeten passen. Is je te vroeg geboren baby ook nog eens dysmatuur (te laag gewicht)? Dan heb je waarschijnlijk wel een kleinere maat nodig. Het is raadzaam om te overleggen met het personeel van de NICU welke maat kleding je moet aanschaffen.

Wanneer mag een prematuur kleertjes aan?

Online kun je allerlei babykleding vinden vanaf maat 32. Heel schattig, maar mag je prematuur geboren kindje wel kleding aan? Wanneer een kindje veel te vroeg op de wereld komt, zal hij een tijdje in een couveuse moeten verblijven. De couveuse is warm en je kindje heeft nog geen kleding nodig. Gaat je kindje naar een warmtebedje omdat hij het zo goed doet? Dan mag je hem/haar soms kleding aantrekken en dan heb je wel prematuur kleding nodig.

Ons advies: schaf niet te enthousiast een hele babyuitzet in maat 32/34 aan, want de kans is groot dat je kindje deze kleding niet (of niet lang) zal dragen. Overleg met het zorgpersoneel wanneer je kindje kleding aan mag en in welke maat je het beste babykleding aan kunt schaffen.

1. Noppies Prematuur kleding

Prematuur kleding

Het populaire merk Noppies biedt meerdere babykleertjes aan vanaf maat 44. De zachte stoffen zijn zeer geschikt voor te vroeg geboren kindjes. Naast de zachte stof biedt Noppies ook vaak overslagkleding aan, zodat je je kindje gemakkelijk kunt aankleden. Het aankleden van prematuur geboren kindjes kost veel energie en dan is overslagkleding de perfecte oplossing.

Op dit moment heeft Noppies een grote sale. Ook de kleding in kleine maten is in de aanbieding, zodat je niet veel geld kwijt bent voor een hippe outfit. Je kunt hier nu terecht voor broekjes, shirtjes, mutsjes, rompertjes, boxpakjes enzovoort.

2. HEMA Prematuur kleding

Ook HEMA biedt een aantal kledingstukken aan voor prematuur kindjes. Het aanbod is niet heel groot, maar wel groot genoeg om met jullie te delen. Vooral de overslagrompers en boxpakjes / onesies zijn zeer geliefd onder ouders met een te vroeg geboren kindje. De kwaliteit en het comfort zijn altijd goed bij HEMA, dus het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.

Momenteel beschikbare prematuur kleding bij HEMA: onesies/boxpakjes, broekjes, overslagrompers, bamboe jumpsuits en complete Newborn sets! Naast de neutrale look kun je ook kiezen voor hippe en kleurrijke designs.

3. Kleertjes.com vanaf maat 44

De webshop Kleertjes.com biedt ontzettend veel baby- en kinderkleding aan, vanaf maat 44. Op dit moment kun je ook sokjes kopen vanaf maat 38 in babymaat, maar kleinere prematuur kleding in die maten bieden ze niet aan. Merken als Bess, Noppies, Dirkje, Beebielove, Bonnie Doon en Kans kun je gewoon shoppen op deze website vanaf maat 44!

Er zijn zowel losse kledingstukken als complete sets verkrijgbaar, maar ook sokjes en losse mutsjes. Ga je voor een neutrale kleur of lekker donker? Of misschien toch voor de vrolijke kleurtjes van Dirkje? Je hebt de keuze uit ruim 250 items!

4. Prénatal Prematuur kleding

Prenatal prematuur

Prénatal mag natuurlijk niet uitblijven in deze lijst, want deze babyspeciaalzaak is een ontzettend fijne winkel voor al je babyspulletjes. Voor babykleding in maat 44 kun je goed slagen bij deze winkel, want ze hebben genoeg leuks! Overslagkleding, rib kleding, broekjes, rompertjes, vestjes en ga zo maar door. Voor betaalbare prematuur kleding in maat 44 zit je bij Prénatal dus goed!

5. Amelius vanaf maat 38

Is je kindje zo klein dat zelfs maat 44 nog te groot is? Dan kun je kiezen voor de prematuur kleding van Amelius. Je kunt kiezen uit complete sets of losse kledingstukken, zoals rompertjes, mutsjes enzovoort. Het onderstaande setje is een voorbeeld, want ze verkopen nog veel meer leuks!

6. Prematuur Kleding Zeeman

Ja, ook Zeeman heeft een aantal kledingstukken voor je prematuur kindje in de collectie. Jammer genoeg is het aanbod momenteel karig, maar je kunt hier wel terecht voor overslagrompers in drie verschillende kleuren en meerdere boxpakjes. Deze kleding is verkrijgbaar vanaf maat 44.

Veelgestelde vragen prematuur kleding

Lees hieronder de veelgestelde vragen rondom prematuur kleding voor te vroeg geboren of dysmature kinderen.

Waar kan ik prematuur kleding kopen?

In dit overzicht kun je een aantal bekende aanbieders van prematuur kleding en kleding voor dysmature baby’s bekijken. Wil je liever naar een winkel toe om babykleding aan te schaffen? Kijk dan eens bij kleinere babykledingwinkels. Deze winkels hebben vaak babykleding in kleine maten (vanaf maat 40) te koop.

Welke maat heeft een premature baby?

Hier is geen makkelijk antwoord op. Doorgaans passen kinderen die vanaf 31 weken zwangerschap geboren worden babykleding in de maat 40. Wanneer deze kinderen ook nog eens dysmatuur zijn, hebben zij vaak een kleinere maat of helemaal geen kleding nodig. Vaak verblijven deze kinderen nog enige tijd in de couveuse, die warmte afgeeft.

Prematuur kleding outlet

Voldragen baby’s groeien snel, maar ook kindjes die prematuur geboren worden hebben groeispurten. Omdat baby’s snel door kledingmaten heen schieten, is het niet handig om heel veel geld uit te geven aan prematuur kleding. Wil je graag kleding voor je prematuur in een outlet of sale kopen? Dat kan! De eerdergenoemde webshops in dit artikel hebben meerdere keren per jaar een grote sale, zodat je niet veel geld kwijt bent aan een leuke, comfortabele outfit voor je baby.

Wat is prematuur geboren?

Een baby is voldragen vanaf het moment dat je 37 weken zwanger bent. Kinderen die geboren worden voor de 37e week van de zwangerschap worden prematuur genoemd. Een baby is levensvatbaar vanaf de 24e zwangerschapsweek en artsen doen er dan ook alles aan om je kindje in leven te houden. Let op: extreem te vroeg geboren kinderen hebben nog geen baat bij kleding.

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven