Twijfel je of de bevalling begonnen is of wil je meer informatie over de verschillende fases van een bevalling? Wanneer je jezelf goed voorbereid hebt, weet je ongeveer wat je kunt verwachten tijdens de bevalling. In dit artikel lees je alles over de eerste fase van de bevalling: de latente fase bevalling. Leer hoe lang en tot hoeveel centimeter deze latente fase duurt, hoe je deze fase kunt versnellen en wat je vooral niet moet doen.
Verschillende fases bevalling
Officieel zijn er drie verschillende fases van de bevalling, maar je kunt deze ook in meer fases indelen. Voordat de bevalling daadwerkelijk op gang komt, kunnen zwangere vrouwen veel last hebben van gerommel. Braxton hicks (harde buiken) of voorweeën/oefenweeën) kunnen vaak voorkomen in de weken/dagen voor de bevalling. Hierover lees je verder in het artikel meer.
Terug naar de verschillende fases van de bevalling. Wanneer de bevalling écht begint, kom je terecht in de latente fase. Deze fase duurt tot en met 3 centimeter ontsluiting. Na de latente fase kom je terecht in de actieve fase. In deze tweede fase krijg je ontsluitingsweeën, zodat de baarmoedermond open gaat staan. Hierna volgt de overgangsfase. Tijdens deze fase ben je aangekomen op 8 centimeter ontsluiting en heb je (doorgaans) heftige weeën die naar de volledige ontsluiting toe werken.
En dan is het zover: de meest spannende fase van de bevalling waar je zoveel werk voor hebt verricht. De uitdrijvingsfase. Je hebt nu volledige ontsluiting en mag je kindje naar buiten persen. Veel vrouwen ervaren dit als een grote opluchting, omdat ze eindelijk iets kunnen doen met de heftige baringspijn.
De uitdrijvingsfase is echter niet de laatste fase van de bevalling. Officieel feliciteert de verloskundige/gynaecoloog je pas wanneer de placenta (moederkoek) geboren is. Dit wordt ook wel het “nageboortetijdperk of nageboorte” genoemd. Na de “geboorte” van de placenta wordt gecontroleerd of deze helemaal compleet is.
Om het makkelijk en overzichtelijk te houden zijn er dus 3 “echte” fases van de bevalling: ontsluiting, uitdrijving en nageboorte.
Voorwerk / oefenweeën / Braxton Hicks
Is de bevalling begonnen? Zijn dit weeën of is het voorwerk? Het gerommel kan voor wat verwarring zorgen, zeker wanneer het je eerste kindje is. Het is dan ook niet raar dat vrouwen zich afvragen of de bevalling begonnen is. Ze hebben last van terugkerende (voor- of oefen)weeën en het rommelt constant. Voorweeën/harde buiken worden ook wel Braxton Hicks genoemd.
Sommige vrouwen hebben geen last van gerommel en voorwerk. Zij gaan ’s middags op controle, waar geconstateerd wordt dat de baarmoedermond nog niet verstreken en/of verweekt is. Aan het eind van de avond begint de bevalling en wordt er een kindje geboren. Voorwerk voordat de bevalling begint zegt dus helemaal niets over verweken/verstrijken en wanneer je zal bevallen.
Latente fase bevalling
- De latente fase van de bevalling duurt tot 3 centimeter ontsluiting
- Soms is er bloederig slijm te zien (slijmprop verliezen)
- Duurt zo’n 12-48 uur, sneller bij een volgend kindje
- Regelmatige weeën van minder dan 1 minuut, met pauze en goed op te vangen
Tijdens de latente fase van de bevalling heb je regelmatige weeën. Deze weeën duren nog niet zolang (nog geen volle minuut) en zijn nog niet heel pijnlijk. Tussendoor kun je even uitrusten, omdat er pauzes tussen de weeën zitten. Wanneer je elke 5 tot 10 minuten een wee (samentrekking baarmoeder) hebt, ben je in de latente fase aangekomen. Wist je dat bij slechts 15% van de zwangere vrouwen eerst de vliezen breken? Het grootste deel van de bevallingen start dus met weeën.
Je lichaam is zich op dit punt aan het voorbereiden op de naderende bevalling. De baarmoederhals zal korter worden (verstrijken) en ook soepeler worden (verweken). Uiteindelijk is deze zo zacht als je lippen. Normaal gesproken is de baarmoederhals een stug tuutje, zo hard als het puntje van je neus. Pas hierna zal de ontsluiting op gang komen.
Een echte wee komt met een aanloop, bereikt zijn hoogtepunt en ebt weer weg. Vergelijk weeën met de golven van de zee. Deze samentrekking van de baarmoeder kan voelen als een heftige menstruatiepijn in de onderbuik, onderrug of zelfs benen.
Latente fase bevalling : hoe lang duurt het?
Het is vervelend om niet te weten waar je aan toe bent. Deze fase stopt bij 3 centimeter, maar wanneer bereik je die? Niemand kan het je vertellen. Dit varieert enorm per vrouw, maar ook per bevalling.
Bij een eerste kindje kan deze eerste fase van de bevalling wel een dag tot 2 dagen duren, maar je kunt ook bevallen binnen een paar uur. Het is beter om jezelf zoveel mogelijk af te leiden en bezig te blijven met andere dingen. Probeer te ontspannen, rust goed uit en verleg je focus. Ook in beweging blijven is een goede tip. Wanneer je deze tips ter harte neemt, zul je het proces versnellen.
Krijg je een tweede of volgend kindje? Dan verloopt de latente fase bevalling meestal een stuk sneller. Je lichaam herinnert zich de baarmoedersamentrekkingen van de vorige bevalling en weet al hoe de bevalling moet verlopen.
Geraadpleegde bronnen: verloskundigen 101, Thuisarts
Relevante onderwerpen