Eerste zwangerschapssymptomen – zwanger of niet?

Zwangerschapssymptomen

Laatste update 22/08/2023 by Nicole

Blijft de menstruatie uit en merk je dat je lichaam aan het veranderen is? Heb je last van misselijkheid, hoofdpijn? Of heb je juist helemaal nergens last van? De eerste zwangerschapssymptomen zijn er in alle soorten en maten. Twijfel je of je zwanger bent? Lees dan snel verder en ontdek wat de eerste symptomen tijdens de zwangerschap zijn!

Wat voel je als je zwanger bent?

Sommige vrouwen weten het direct: ze zijn zwanger! Andere vrouwen hebben veel zwangerschapskwaaltjes en beseffen nog steeds niet dat ze zwanger zijn. Bekende, eerste zwangerschapsverschijnselen komen bij veel vrouwen voor en staan dan ook bekend als de eerste zwangerschapskwaaltjes.

In dit artikel lees je de meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen. Let wel op: je hoeft niet perse kwaaltjes te hebben om zwanger te zijn. Er zijn vrouwen die 9 maanden lang nergens last van hebben en toch het leven schenken aan een kerngezonde, bolle baby.

Eerste zwangerschapssymptomen

Wanneer je bezig bent met zwanger worden, let je vaak veel meer op mogelijke eerste zwangerschapssymptomen of zwangerschapsverschijnselen. De laatste 14 dagen van een menstruatiecyclus zijn dan ook erg spannend wanneer je actief bezig bent met het krijgen van een kindje. Deze twee weken worden onder “lotgenoten” ook wel de “wachtweken voor de NOD” genoemd.

Sommige vrouwen merken helemaal geen zwangerschapssymptomen ook. Ben je helemaal niet actief bezig met het maken van een nieuw wondertje? Dan ligt de focus meestal erg anders en kun je jezelf ook niets inbeelden. Verder zijn er natuurlijk ook (zwangere) vrouwen die de dans ontspringen en simpelweg geen last hebben van zwangerschapssymptomen en later zwangerschapskwaaltjes.

Toch hebben de meeste vrouwen last van zwangerschapskwaaltjes. Misselijkheid, hoofpijn, een opgeblazen gevoel of veranderingen in de borsten zijn zomaar een paar vroege zwangerschapssymptomen. Maar, wanneer krijg je dan de eerste zwangerschapssymptomen? Komen die signalen/tekenen van een eventuele zwangerschap direct na de bevruchting (conceptie)? Of laat het langer op zich wachten?

Op zoek naar de eerste, vroege symptomen van een zwangerschap in week 1, week 2 of week 3? Lees verder en ontdek de eerste symptomen van een zwangerschap.

De ovulatie

Wanneer je een normale cyclus hebt, duurt deze 28 dagen. In de meest ideale situatie vindt de eisprong dan plaats op dag 14. Nu is geen enkele vrouw hetzelfde en niet iedere vrouw heeft dezelfde cyclus. Er zijn vrouwen met cyclussen van 20 dagen en vrouwen met cyclussen van 60 dagen. Sommige vrouwen hebben PCOS, waardoor een cyclus nog veel langer kan duren.

De kans dat je direct zwanger wordt in de eerste maand proberen is klein, maar niet onmogelijk. Toch is het handig om ongeveer te weten hoe het allemaal in elkaar steekt. Wanneer ben je vruchtbaar? Wanneer moet je geslachtsgemeenschap hebben om zwanger te worden?

De ovulatie = eisprong

Bij een normale cyclus van 28 dagen is het vrij simpel: de eerste 3 tot 7 dagen van de menstruatiecyclus ben je ongesteld. Op de 14e dag van de cyclus zou de eisprong plaats moeten vinden. Dit betekent dat je vanaf (ongeveer) dag 9 tot en met dag 15 vruchtbaar bent.

De eerste uren na de ovulatie is een vrouw het meest vruchtbaar. Na een eisprong wordt de kans op een bevruchting heel snel kleiner. Door het gebruik van ovulatietesten krijg je een beetje zicht op de cyclus en eisprong.

Na de ovulatie/eisprong

Tijdens iedere menstruatiecyclus komt er een rijpe eicel vrij. Het vrouwelijk lichaam is ervoor gemaakt om kinderen te baren en bereid zich daarom iedere keer voor op een eventuele zwangerschap. Het is belangrijk dat deze vrijgekomen, rijpe eicel wordt bevrucht door een spermacel (zaadcel).

Wist je dat spermacellen/zaadcellen gemiddeld 72 uur leven? Er zijn overigens ook voorbeelden van zaadcellen die ruim vijf dagen overleefden in het lichaam van de vrouw.

De kans op een bevruchting vergroten? Zorg dan dat je je cyclus in kaart brengt. Je kunt dit op meerdere manieren doen, bijvoorbeeld door het gebruik van de Billings-methode, temperaturen en het gebruiken van ovulatietesten. Wil je gaan temperaturen? Je kunt op internet speciale kaartjes vinden om de temperatuur op in te vullen.

Meest voorkomende eerste zwangerschapssymptomen

Wanneer je op deze pagina terechtgekomen bent, ben je op zoek naar de eerste tekenen van een eventuele zwangerschap. Hieronder kun je de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen bekijken.

Let op: veel van deze symptomen zijn ook toe te schrijven aan PMS (premenstrueel syndroom), oftewel, klachten die horen bij een naderende menstruatie.

Innestelingsbloeding | eerste zwangerschapssymptomen

Zwanger willen worden + bloed(verlies) zijn alles behalve een goede combinatie. Dit wil je natuurlijk absoluut niet. Ongeveer één op de drie vrouwen krijgt echter een innestelingsbloeding, wanneer zij net in verwachting zijn. Licht bloedverlies is dus niet direct een reden om jezelf zorgen te maken.

Na een positieve zwangerschapstest + een echo van een vitale zwangerschap ben je er pas zeker van dat je écht zwanger bent.

Een bevruchte eicel moet zich innestelen in de baarmoederwand. Het kan dus voorkomen dat hier een lichte bloeding bij komt kijken, maar dit hoeft niet altijd. De baarmoedermond staat tijdens een vruchtbare periode een beetje open en daardoor kan er wat bloed naar buiten komen.

Meestal gebeurt dit wanneer een “embryo” zich vast gaat hechten in het baarmoederslijmvlies. Dit baarmoederslijmvlies is gedurende de menstruatiecyclus aangelegd en kan er dus voor zorgen dat je licht bloedverlies kunt spotten.

Zwangerschapssymptomen bevruchte eicel

Een innestelingsbloeding: is een lichte bloeding, zónder stolsels en heeft meestal de kleur van oud bloed. Roze, donkerbruin of donkerrood. Over het algemeen zijn het een paar druppels en heb je er weinig last van. Sommige vrouwen spreken van innestelingspijn, een lichte kramp die niet lang blijft.

De bloeding vindt meestal tussen de 6e en 12e dag plaats. Dit is dus eerder dan de Niet Ongesteldheids Dag (NOD). Heb je licht bloedverlies voordat je ongesteld moet worden? Dan zou het zomaar eens raak kunnen zijn. Dit is dan ook een van de eerste signalen van een zwangerschap.

Misselijkheid / hyperemesis gravidarum of duizeligheid

Wist je dat sommige vrouwen vanaf het moment van de bevruchting al misselijk zijn? Over het algemeen begint de misselijkheid iets later, wanneer het hCG hormoon flink aangemaakt wordt. Er bestaan ook vrouwen die nooit één dag misselijk zijn geweest tijdens de zwangerschap. Wat een bofkonten!

Hyperemesis gravidarum is een extreme vorm van misselijkheid. Dit behoort eigenlijk tot de categorie “Zwangerschapskwaaltjes”, maar het komt ook voor bij een prille zwangerschap. Tijdens een zwangerschap wordt misselijkheid ook wel “ochtendmisselijkheid” genoemd, maar dit is onterecht. De misselijkheid is meestal ’s ochtends het meest heftig, maar blijft vaak ook overdag aanwezig.

Voel je je soms licht in je hoofd? Het hormoon progesteron kan ervoor zorgen dat je last krijgt van duizelingen. Progesteron is nodig voor de innesteling van het vruchtje. Ook biedt dit hormoon bescherming voor de baarmoeder en baarmoederwand. Tegelijkertijd verwijdt en ontspant dit hormoon ook de bloedvaten. Omdat er dan minder bloed naar de hersenen stroomt, kun je jezelf duizelig voelen.

Vermoeidheid als vroeg zwangerschapssymptoom

Ben je helemaal uitgeteld en heb je alleen maar zin om op de bank te liggen? Of misschien niet eens zin om je bed uit te komen? Vermoeidheid is ook een zwangerschapssymptoom dat al vroeg tijdens de zwangerschap voorkomt. Hoe komt dat?

Zwangerschapssymptomen

Nieuwe hormonen die als een gek door je lichaam gieren, andere kwaaltjes (zoals misselijkheid) en een baby’tje in de maak. Een zwangerschap wordt vaak onderschat. Probeer goed te eten, goede multivitamines te nemen en genoeg te slapen. Ook wanneer je misselijk bent, is het belangrijk om genoeg binnen te krijgen.

Heb je last van extreme vermoeidheid? Trek dan aan de bel bij de huisarts of verloskundige. Het kan zijn dat je een te laag ijzergehalte hebt. De verloskundige test dit meestal gewoon in de praktijk met een vingerprikje.

Smaakbeleving is anders

Een frietje, de aftershave van je man, je lievelingseten. Het kan ineens heel sterk of zelfs vies ruiken. Tijdens de zwangerschap ruik je veel beter en dat is niet altijd even handig. Een “stinkende man” vindt niemand fijn.

Toch is het soms wel erg handig. Ben je een stevige koffiedrinker? Het zou zomaar kunnen dat je koffie ineens heel vies vindt en laat staan. Dit geldt ook voor ander voedsel dat niet goed is voor de ongeboren baby. Zou de natuur een handje helpen? De afkeer van bepaald voedsel is in sommige gevallen alleen maar handig. De verleiding om producten te eten die worden afgeraden wordt kleiner!

Het is een feit dat het reukvermogen tijdens de zwangerschap sterk zal veranderen. Dit zwangerschapsverschijnsel komt meestal vroeg in de zwangerschap voor en hoort daarom in dit lijstje thuis. Wetenschappers denken dat ook dit zwangerschapskwaaltje te wijten is aan hormonen, zoals oestrogeen.

Stemmingswisselingen

Hormonale veranderingen maken het leven niet makkelijker. Tijdens de zwangerschap kun je hier heel veel last van hebben. Ben je een vrouw die overal doorheen fladdert? Geniet ervan! Veel vrouwen vertellen dat ze soms monsterlijk gedrag vertonen naar (bijvoorbeeld) hun partner of andere personen in hun omgeving. Progesteron en oestrogeen zijn de boosdoeners! Deze hormonen stijgen behoorlijk tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapshormonen kunnen veel “ellende” veroorzaken. Ook kunnen deze hormonen invloed hebben op de neurotransmitters in je hersenen. Dit zijn een soort “boodschappers”. Het gevoel dat je de controle verliest over je emoties is dus helemaal niet vreemd.

Ervaar je ineens heftige huilbuien, grote blijdschap, depressiviteit of ben je gewoon erg emotioneel in het algemeen? En dat zonder onverklaarbare redenen? Denk niet dat je gek bent geworden, want het hoort er allemaal bij. De slappe lach krijgen om niets of heel chagrijnig zijn tegen mensen die dit niet verdienen.

Troost jezelf: die achtbaan van emoties duurt een paar maanden en dan is het voorbij! Meestal zijn deze instabiele, emotionele gevoelens al wat gestabiliseerd wanneer je in het tweede trimester terechtkomt. In het tweede trimester is het lichaam namelijk meer gewend aan de hormoonschommelingen in je lichaam.

Veranderingen in de borsten en tepelhoven

Merk je dat je borsten aan het veranderen zijn? Het kan voorkomen dat ze ineens veel groter zijn, maar dat is niet altijd fijn. Zo kunnen ze ineens extreem gevoelig worden of kan het zelfs pijnlijn aanvoelen. Meestal worden de aders op de borsten ook beter zichtbaar (door een betere doorbloeding) en krijgen de tepels een erg donkere kleur. De hormoonhuishouding is een beetje van slag.

Gespannen, gevoelige borsten zijn niet vreemd wanneer je net zwanger bent. Heeft er een bevruchting plaatsgevonden? Dan zou je dit na een week al aan de tepelhoven kunnen zien. Deze worden donkerder (pigment neemt toe) en dat heeft een reden. Een baby moet de tepels straks goed kunnen vinden. Op die manier zorgt het hCG hormoon voor de voorbereiding op borstvoeding.

Wist je dat de bultjes op je tepelhoven (areola) geen pukkeltjes zijn? Deze bultjes worden “de klieren van Montgomery” genoemd en die worden tijdens de zwangerschap groter en nemen toe in hoeveelheid. Deze kliertjes zorgen ervoor dat de tepels soepel blijven en bieden tegelijkertijd bescherming tegen infecties van buitenaf. Dit doen zij door het afscheiden van een olieachtige substantie.

Constipatie – obstipatie – verstopping

Er zijn vrouwen die meteen weten dat zij zwanger zijn, wanneer zij grote veranderingen opmerken in de stoelgang. Het hormoon progesteron is ook hier weer de grote boosdoener. Omdat dit hormoon gaat stijgen, werken de darmen trager. Hierdoor kan er obstipatie ontstaan. Lastig naar het toilet kunnen is dus een van de bekende eerste zwangerschapssymptomen. Een opgeblazen gevoel kan ontstaan door een moeilijke stoelgang.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest vervelende vroege zwangerschapssymptomen. Met constante hoofdpijn functioneer je niet zo goed. Gelukkig krijgt niet iedere zwangere vrouw hier last van. Toch ervaart bijna de helft van de zwangere vrouwen (lichte) hoofdpijn. Hoe komt dit?

Stress, veranderingen in de hormonen en ontwenningsverschijnselen zijn een paar mogelijke oorzaken van deze hoofdpijn. Het ontstaan van een nieuw leven is spannend en al het geregel kan best wat stress veroorzaken.

Ook stoppen veel vrouwen direct met het (veel) drinken van koffie of het gebruiken van andere middelen die schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Door het acuut stoppen met bijvoorbeeld roken of het drinken van koffie kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Ben je erg misselijk? Dit kan ook zorgen voor hoofdpijn. Probeer ervoor te zorgen dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Een vochttekort kan namelijk ook leiden tot hevige hoofdpijn.

zwangerschapssymptomen

Verhoging in de temperatuur

Misschien ben je al een tijdje bezig met zwanger proberen te worden en weet je precies wat jouw normale lichaamstemperatuur is. Er bestaan basale temperatuurcurves, waarin je dit allemaal bij kunt houden.

Nadat de eisprong heeft plaatsgevonden, stijgt de basale lichaamstemperatuur. Meestal is dit een stijging van maximaal een halve graad. Op het moment dat je ongesteld wordt, daalt de lichaamstemperatuur weer. Tijdens de zwangerschap blijft de temperatuur hoger. Zolang deze nog niet is gedaald, blijft er hoop!

Vaak plassen | eerste zwangerschapssymptomen

Vaak plassen, dat is niet zo handig. Tijdens een zwangerschap wordt er veel meer bloed door het hele lichaam gepompt. De blaas raakt een stuk sneller vol, omdat dit ook bij de nieren het geval is. Nu moet je ineens heel vaak naar de wc!

Het kan ook voorkomen dat je ’s nachts je bed uit moet, om weer een plasje te plegen. Later in de zwangerschap is de groeiende baarmoeder (en buik!) een grote reden dat je vaker naar het toilet moet. Er is simpelweg veel minder ruimte. Let op! Plas goed uit. Doe je dit niet, dan loop je (sneller) de kans op een blaasontsteking.

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan gevaarlijk zijn. Zo kan het in een later stadium zorgen voor vroege weeën en leiden tot een premature geboorte. Houd dus goed je blaas in de gaten en plas goed uit!

Met al dat plassen wordt het doen van een zwangerschapstest wel erg gemakkelijk. Het is het beste om te testen met ochtendurine, zeker wanneer je net voor de NOD zit of net erna. Er zijn dipsticks en cassettes verkrijgbaar, gevoelige en ultragevoelige zwangerschapstesten.

(Vr)eetbuien | vroege zwangerschapssymptomen

Het is een fabeltje dat je moet eten voor twee (of drie, vier) wanneer je zwanger bent. Je moet er wel voor zorgen dat je gezond en gevarieërd eet, zodat je alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt die jij en je kindje nodig hebben. Toch is het niet gek dat je ineens last krijgt van ware vreetbuien.

Wist je dat je lichaam op zo’n moment soms aangeeft dat het iets tekortkomt? Deze zogenaamde cravings zijn niet heel vreemd. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk toe te geven aan gezonde zwangerschapscravings. Het advies vanuit het Voedingscentrum is: ongeveer 300 calorieën extra per dag eten tijden de zwangerschap.

Augurken

Heb je zin om lekker zoet te eten? Wellicht mist het lichaam dan bepaalde voedingsstoffen. Denk aan chroom, fosfor en koolstof. Zin in augurken? Dan heeft het lichaam behoefte aan zout. Veel vrouwen geven ook aan dat zij extra veel dorst hebben. Dit kan te maken hebben met de aanmaak van nieuwe cellen bij de baby. Deze bestaan namelijk voor het grootste deel uit water.

Rood vlees is uit den boze tijdens de zwangerschap, in verband met toxoplasmose. Heb je veel zin in rood vlees? Wellicht heb je dan een tekort aan eiwitten en ijzer. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het is goed om erop te letten. Eetlusten (of foodcravings) ontstaan soms zomaar en soms zit er een goede reden achter.

Pica | gekke zwangerschapssymptomen

Pica is een vreemd zwangerschapssymptoom en sommige vrouwen hebben hier misschien nog nooit van gehoord. Voel je ineens de behoefte om dingen te eten die helemaal niet eetbaar zijn? Dan heb je last van Pica. Dit is een eetstoornis en is zeer zeldzaam.

Meestal heb je last van een ernstig ijzertekort, wanneer je last krijgt van Pica. Merk je dat je vreemde eetbehoeften aan het ontwikkelen bent? Neem dan even contact op met de verloskundige of huisarts. Er kan gecheckt worden of je ijzergehalte goed is of juist niet. Er zijn speciale drankjes (ijzerdrankjes) die ervoor zorgen dat het allemaal in orde komt.

Foodcravings en gewichtstoename | let op!

Bijna iedereen weet dat het gewicht van de vrouw toe zal nemen tijdens de zwangerschap. Een baby’tje, het extra bloed en vocht zorgen allemaal voor extra gewicht. Toch kun je ook een extreme gewichtstoename verwachten wanneer je teveel toegeeft aan de zwangerschapscravings. Het is dus belangrijk dat je probeert om zoveel mogelijk gezonde producten te eten en niet teveel toegeeft aan ongezonde snacks.

Overtijd – uitblijven van de menstruatie – NOD

Dé dag waar alle vrouwen op wachten, die bezig zijn met zwanger worden. De NOD, oftewel Niet Ongesteldheids Dag. Vanaf deze dag “mag” je officieel een zwangerschapstest doen. Ben je altijd stipt op tijd en heb je een zeer regelmatige cyclus? Dan weet je precies wanneer de NOD is.

Heb je een onregelmatige cyclus, maar weet je wel wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden? Dan is de NOD 14 dagen na deze dag. Je kunt je eisprong monitoren met bijvoorbeeld ovulatietesten of de temperatuur-methode.

Wanneer je ovulatietesten gaat gebruiken en geen idee hebt van jouw cyclusverloop, heb je vaak meerdere testen nodig. Het kan dan weleens een duur grapje worden. Gelukkig kun je ovulatietesten ook per 100 aanschaffen, zodat het een stuk interessanter wordt en leuk blijft.

Een zwangerschapstest kun je het beste doen met ochtendurine. Tegenwoordig bestaan er ook vroege zwangerschapstesten, waarmee je al voor de NOD kunt testen of je zwanger bent. Is de test negatief, maar ben je nog niet ongesteld? Herhaal de test dan na twee dagen.

Vanaf de NOD zijn zwangerschapstesten betrouwbaar. Toch zijn er ook vrouwen die wel degelijk zwanger zijn, maar geen positieve test in handen krijgen. Ook kan het voorkomen dat je pas later positief test, omdat je bijvoorbeeld een langere cyclus hebt gehad dan verwacht.

Ben je ziek geweest? Dit kan de menstruatiecyclus beïnvloeden. Ook stress kan ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft.

Verschillende zwangerschapstesten

Je kunt zwangerschapstesten kopen bij Kruidvat, de drogist, Etos, Albert Heijn, maar ook online. De meest bekende test is de ClearBlue zwangerschapstest. Deze digitale test heeft een indicator, die aangeeft in tekst of je zwanger bent of niet.

Deze gevoelige ClearBlue is wel redelijk prijzig. Veel vrouwen gebruiken deze digitale test wanneer zij een definitieve bevestiging willen, nadat zij een goedkopere, positieve test in handen hebben gehad. Deze digitale test geeft ook aan hoeveel weken je zwanger bent.

Op zoek naar goedkopere zwangerschapstesten? Lees dan zeker even dit artikel over de beste zwangerschapstesten die er zijn.

Ongesteld na een positieve zwangerschapstest

Wist je dat meer dan de helft van alle bevruchtingen eindigen in een (vroege) miskraam? Je kunt dus al vroege zwangerschapssymptomen ervaren vanaf de bevruchting, positief testen en toch ongesteld worden.

Om jezelf de teleurstelling te besparen, wordt dan ook geadviseerd om later te testen dan de Niet Ongesteldheids Dag. Toch kan het erg lastig zijn om jezelf te bedwingen, zeker wanneer je heel fanatiek bezig bent met zwanger worden.

Het kan overigens ook andersom voorkomen: een negatieve test en tóch zwanger zijn. Soms test je te vroeg en heeft de eisprong later plaatsgevonden. Ook zijn er vrouwen die nooit een positieve zwangerschapstest hebben en tóch zwanger zijn. Dit is wel zeldzaam.

Zwanger of ongesteld?

Je kunt soms symptomen ervaren die aan zowel een zwangerschap als naderende menstruatie kunnen worden gelinkt. Zeker wanneer je erg gefocust bent op een eventuele zwangerschap, wilt het lichaam weleens een loopje met je nemen.

Het Premenstrueel Syndroom kan bijvoorbeeld zorgen voor klachten als: een opgeblazen gevoel, stemmingswisselingen, hoofdpijn, vocht vasthouden, vermoeidheid en gespannen en/of gevoelige borsten. Dit zijn symptomen die ook voorkomen bij een zwangerschap.

Geen eerste zwangerschapssymptomen – wel zwanger

Vrouwen die de dans ontspringen en geen zwangerschapssymptomen hebben. Die bestaan ook! Vaak zijn dit ook de vrouwen die tijdens de zwangerschap vrijwel klachtenvrij zijn en fluitend de negen maanden doorlopen.

Deze vrouwen reageren minder heftig op alle hormonen die door het lichaam gieren. Heb je geen klachten of symptomen, maar ben je wel overtijd? Dan is het wellicht verstandig om een zwangerschapstest te doen. Er zijn ook vrouwen die maandenlang niet doorhebben dat zij in verwachting zijn. Dit is gelukkig wel zeldzaam.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap en zwangerschapssymptomen

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt ook wel een ectopische zwangerschap genoemd. Dit is het geval wanneer een zwangerschap zich buiten de baarmoeder innestelt. Er is nóóit een kans dat dit goed afloopt en dit moet zo spoedig mogelijk verwijderd worden.

Het vervelende hieraan is dat de test gewoon positief wordt en je de normale vroege zwangerschapssymptomen ervaart. In het begin heb je dus niet door dat je te maken hebt met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Een Extra Uteriene Graviditeit (EUG) kan op meerdere plekken voorkomen. Wanneer je last krijgt van bloedverlies en/of buikpijn, schouderpijn, duizeligheid of klachten aan de blaas/darm, trek dan gelijk aan de bel. Tegenwoordig worden er al vroege vitaliteitsecho’s gemaakt, zodat eventuele ectopische zwangerschap vroeg worden opgespoord.

Zwanger worden lukt niet

Ben je een aantal maanden bezig met zwanger worden en is het nog niet gelukt? Weet je precies wanneer je eisprong is, vrij je op het juiste moment en leef je gezond? Na een jaar proberen mag je naar de huisarts. Deze zal je doorsturen naar een gynaecoloog. Ook wanneer je PCOS hebt, kun je geholpen worden!

Hoera! Je bent zwanger!

Voor de een duurt het een maand, voor de ander misschien wel jaren. Maar het is officieel! Je hebt een positieve test en je bent zwanger. De zwangerschapssymptomen zijn nu officieel zwangerschapskwaaltjes geworden. Wat moet je nu doen?

Na de eerste euforische momenten is het tijd voor de praktische zaken. Wat moet je regelen wanneer je zwanger bent? Wanneer moet je de verloskundige of huisarts bellen? En heb je ook gedacht aan je zorgverzekering en uitvaartverzekering? Aan dat laatste denk je niet gelijk, maar dat is wel verstandig.

Tijdens de zwangerschap maak je vaak veel kosten. Ook verlopen niet alle zwangerschappen even goed. Hieronder kun je verder lezen over allerleli praktische zaken omtrent de zwangerschap, geboorte en kraamperiode.

Relevante artikelen

Scroll naar boven