“Een ontspannen badbevalling” | Bevallingsverhalen

Ontspannen bevallen zonder pijn? Dat is bijna onmogelijk. De pijn verlichten door optimale ontspanning? Dat is zeker mogelijk. Deze pas bevallen mama trok zich terug in haar eigen wereld en kreeg haar badbevalling. Lees hoe deze mama haar kindje het leven schonk, thuis in een bevalbad.

Ik wil graag een badbevalling

Na de helse bevalling van mijn eerste kind besloot ik dat ik dit nog niet een keer door zou kunnen maken. Onze kinderwens was nog steeds groot, maar de bijbehorende bevalling hield me tegen. Toen ik sneller dan verwacht weer zwanger bleek te zijn, ging ik als een gek op zoek naar een passende oplossing. En daar was het : een badbevalling.

Na een aantal ervaringsverhalen te hebben gelezen was ik meteen om. Ik moest en zou een badbevalling proberen. Het was dan wel niet zo praktisch allemaal, maar dat kon me weinig schelen op dat moment. Ik besloot mijn gedachten op papier te zetten, mezelf in te lezen in de badbevalling en alles wat hierbij komt kijken. Tijdens de intake zou ik alles delen met de verloskundige.

Ondanks dat de verloskundige niet heel veel ervaring heeft op het gebied van de badbevalling, wil zij ons graag bijstaan. Ze heeft de laatste tijd al meerdere aanvragen gehad en wilt zich er graag in verdiepen. De voorwaarde was wel dat we een echt bevelbad zouden regelen. Zo gezegd, zo gedaan.

De badbevalling begint : 38+6 weken zwanger

04:00. Ik word wakker van een scherpe kramp in mijn buik. De laatste dagen heb ik wat last gehad van mijn darmen, waarbij ik ook last had van stekende krampen. Zou dit hetzelfde zijn? Ik besluit naar het toilet te gaan, want ik moet ook nodig plassen. Zodra ik opsta weet ik direct dat het gaat beginnen, want op dat moment breken mijn vliezen.

Ik maak mijn man wakker, want het vruchtwater ligt overal en het stopt niet. Ik vertrek naar de badkamer om te bekijken of het vruchtwater er goed uitziet: dit is nog een voorwaarde voor een thuisbevalling. Wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept, gaat het hele feestje niet door. En gelukkig, het vruchtwater ziet er goed uit!

Weeën om de 5 minuten

Ik was heel bang dat de weeën niet uit zichzelf zouden beginnen, maar na een kwartier krijg ik dan echt regelmatige weeën. Ik besluit de verloskundige op de hoogte te stellen, want de samenstrekkingen in mijn baarmoeder komen iedere vijf minuten terug. Ze vertelt mijn man dat het tijd is om het bevalbad op te gaan zetten, omdat we anders misschien te laat zijn. Lichte stress, want het duurt wel even voordat alles op staat en voordat het bad gevuld is.

Hands-off bevalling

Een hands-off bevalling is een bevalling waarbij de verloskundige niet aanwezig is óf alleen de noodzakelijke handelingen uitvoert. Ik wilde niet perse een hands-off bevalling, maar wel zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Ieder kwartier de ontsluiting bekijken of andere onnodige handelingen vond ik niet fijn. De verloskundige steunde mij in mijn beslissing en haar aanwezigheid was erg fijn.

Ongeveer een uur na het breken van de vliezen staat het bad op, maar is nog niet helemaal vol. De verloskundige is gearriveerd en vraagt wat ik graag wil. Wil ik wel weten hoe het staat met de ontsluiting of wil ik dat ze weggaat en terugkomt wanneer het nodig is? Ik besluit dat ik op dat moment wil weten hoe ver ik ben, zodat ik daarna ontspannen in bad kan.

6 cm ontsluiting, kom maar op met die badbevalling!

Na het toucheren geeft de verloskundige aan dat ik al op 6 centimeter ontsluiting zit. Het bad is inmiddels gevuld en als ik wil mag ik gaan genieten van het warme water. De verloskundige mag blijven, want het gaat allemaal sneller dan ik had verwacht. Ik herken dit niet van mijn eerste bevalling, welke erg lang duurde en zeer pijnlijk was.

Het water voelt als een ware verlossing. De weeën zijn minder pijnlijk dan tijdens mijn eerste bevalling, maar ze doen alsnog heel veel pijn. In het water kan ik mezelf volledig ontspannen en voel ik me zo licht als een veertje. Ik voel direct dat ik de pijn beter kan handelen en ben blij dat ik mezelf ingelezen heb in het badbevalling-concept. Dit was de beste keus ooit!

Muziek aan, ontspannen en daar gaan we

Ik draai heen en weer, wat gemakkelijk lukt door het water in het bad. Dit is een heel groot voordeel, want in bed gaat dat allemaal niet zo makkelijk. Ik voel dat mijn lichaam alles overneemt en er komt een soort oerkracht naar boven. Ik voel dat het niet lang meer duurt en bij iedere wee voel ik mijn kindje meer naar beneden zakken. Op een gegeven moment voel ik persdrang, maar ik ben nog niet klaar om hier helemaal aan toe te geven.

Ik geef tussen de weeën door dat ik persdrang voel en dat de baby er zo uit komt. Ik kan de persdrang bijna niet meer tegenhouden en geef een klein beetje toe aan de onhoudbare drang om te persen. Ik wil niet uitscheuren en probeer mijn lichaam de volledige controle te geven. Ondanks dat ik niet actief meepers, voel ik dat de baby steeds meer naar beneden komt.

Daar is het gevoel: the ring of fire

Iedere bevallen vrouw kent het gevoel: het intens brandende gevoel daar beneden wanneer het hoofdje van je ongeboren kindje staat. Het hoofdje is nog niet geboren, maar bij iedere wee kan het nu gebeuren. Ik voel het: the ring of fire, het intens brandende gevoel. Ik geef nog steeds niet helemaal mee en mijn lichaam doet alles zelf. Wat een kracht, wat bijzonder. Precies zoals Moeder Natuur het wilt.

Bij de volgende perswee geef ik meer mee en daar is het hoofdje! Ik ben er bijna en voel me nog steeds ontspannen, ondanks de pijn en het brandende gevoel. Het lichaam van ons kindje moet nog geboren worden en ik probeer nog rustig te blijven. Ik kijk zo uit naar het moment dat ik ons kindje zelf kan opvangen en op mijn borst kan leggen!

Ons lieve meisje wordt geboren

Van tevoren had ik mezelf al heel goed ingelezen over een badbevalling. Ook las ik dat een kindje niet meteen boven water moet komen na de geboorte, omdat ze nog niet weten dat ze geboren zijn. Bij de volgende wee wordt het lichaam van ons lieve meisje geboren! De verloskundige heeft haar nog vast en ik zie hoe ze in het water drijft. Wat een prachtig, natuurlijk gezicht! Toch durf ik het niet lang en ik pak haar zelf op. Ik leg haar op mijn borst en ze begint te huilen. Hallo, lieve Andrea. Wat ben je prachtig!

Een badbevalling is een aanrader

Ik had nooit kunnen bedenken dat een badbevalling zó ontspannen en natuurlijk zou aanvoelen. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik misschien al eerder voor een tweede kindje durven te gaan. In het water voel je je licht, je kunt je gemakkelijk omdraaien en het warme water (en de ontspanning) zorgen voor een natuurlijke pijnstilling / pijnverlichting. Voor baby’s is de overgang via het water ook een stuk fijner en meer ontspannen.

Ik raad een badbevalling aan alle vrouwen aan!

Disclaimer: niet iedere verloskundige ondersteunt een badbevalling. Ook moet je zelf voor een geschikt bad en hulpmiddelen zorgen.

Dit vind je misschien ook leuk

Nicole
Scroll naar boven