De menstruatiecup

De menstruatiecup | heb jij het al geprobeerd?

Het idee van de menstruatiecup bestaat al eeuwen, maar pas sinds een aantal jaren hoor en lees je er steeds meer over. Is dit voor iedereen weggelegd? Is dat niet vies? Lees snel verder.

UPDATE: inmiddels heb ik een review geschreven, nadat ik de Groene Cup heb uitgeprobeerd. Lees mijn review hier.

Ik moet eerlijk zeggen: ik heb het nog niet geprobeerd. Toch ben ik nieuwsgierig van aard en ben ik gaan Googlen toen ik weer eens een bericht voorbij zag komen over de menstruatiecup.

Dat is toch vies?

Dat was precies mijn eerste gedachte. Ik zie mezelf dus helemaal niet op een toilet zitten en zo’n gevuld cupje tevoorschijn toveren. Toch zijn er ontelbaar veel vrouwen erg blij met deze uitvinding. Waarom? Dat wilde ik graag weten!

De voordelen

De menstruatiecup is goed voor het milieu. Dat begrijpt iedereen. Iedere maand tampons en/of maandverband verbruiken is best even een aanslag op het milieu, als je bedenkt hoeveel vrouwen er op deze aarde rondlopen.

Je kunt de cup hergebruiken. Men zegt dat de menstruatiecup tot 10 jaar mee kan. Ik vind dit geen hygiënisch idee, maar de cup is goed schoon te maken en dan kun je hem erg lang gebruiken. Dit scheelt natuurlijk ook in de kosten.

De menstruatiecup hoeft pas 12 uur later verschoond te worden. Dit vind ik dan wel een dingetje. Loopt hij dan niet over? Men zegt van niet. En aangezien de vrouwen lyrisch zijn over de cup, zal dit vast kloppen. Elke 12 uur verschonen, dat klinkt wel handig.

Er zijn geen schadelijke stoffen aanwezig. Tampons en maandverband kunnen schadelijke stoffen bevatten. Dit kan zorgen voor allergische reacties. Overigens moet je jezelf bij de aanschaf van een menstruatiecup afvragen of je niet overgevoelig bent voor het materiaal waarvan de cup gemaakt is. Je kunt kiezen uit verschillende materialen.

Comfortabel gevoel. Ik vraag mij af hoe? Maar als ik de ervaringen van vrouwen mag geloven, zit hij na wat oefening echt heel comfortabel. Het materiaal is natuurlijk zacht en gemaakt voor dit doel. En eerlijk, de eerste keer een tampon gebruiken was ook niet erg prettig (-;

Altijd in huis! Je kent het wel… plotseling ongesteld worden en geen tampons of maandverband meer in huis hebben. Met de menstruatiecup komt deze situatie niet meer voor.

De Menstruatiecup

De nadelen

Met stip op 1: het verwijderen van de menstruatiecup. Dit schijnt nogal lastig te zijn in het begin. Oefening baart kunst! Het is sowieso belangrijk om te zorgen dat je eerst de druk eraf haalt en daarna pas de cup verwijdert.

Schoonmaken. Als je de menstruatiecup eruit haalt, moet je hem direct schoonmaken. Je hebt dus water nodig en je moet niet vies zijn van jezelf. Als je dus geen water in de buurt hebt, ben je de sigaar.

Best prijzig. Als je naar de prijzen kijkt, is dat best even een uitgave. Toch haal je dat er op lange termijn makkelijk uit. Op deze website kun je proefpakketten bestellen. Niet alleen van de menstruatiecup, maar ook van wasbaar maandverband. Let op! Ze zijn niet gratis.

Verschillende maten. Ik las op meerdere websites dat er onderscheid wordt gemaakt in vrouwen die al een kind hebben gebaard en vrouwen zonder kinderen. Toch was de conclusie dat die vlieger niet altijd op ging. Proberen dus.

Zou ik het zelf uitproberen?

In eerste instantie was ik niet heel erg geïnteresseerd in de menstruatiecup. Ik vind het niet erg hygiënisch en het lijkt mij niet veel beter dan normale tampons. Toch moet het wel iets hebben, anders zouden niet duizenden (of honderdduizenden) vrouwen beginnen aan dé menstruatiecup.

Ik ga binnenkort zelf een proefpakketje bestellen en beslis daarna of dit iets is voor mij. Ik heb dit inmiddels gedaan en schreef er een review over.

Hoe gebruik je zo’n menstruatiecup?

Voor het eerste gebruik dien je de menstruatiecup uit te koken. Ongeveer vijf minuten in kokend water. Als je dit hebt gedaan, was je je handen.

Je gaat de cup nu vouwen, zodat hij makkelijk in te brengen is. Uiteraard met de opening naar de kant van de baarmoeder. Zodra de cup helemaal ingebracht is, kun je hem voorzichtig loslaten, zodat hij zichzelf kan ontvouwen. De cup zit goed wanneer je er zachtjes aan trekt en weerstand voelt.

Wanneer je de menstruatiecup wilt verwijderen, was je eerst de handen en je probeert het vacuüm eraf te krijgen. Dit doe je door voorzichtig in de cup te knijpen. Uiteraard niet te hard. Als je heel hard trekt, zonder eerst wat lucht tussen de cup en jouw vaginawand te krijgen, kan dit pijnlijk zijn. En dat is niet de bedoeling!

Proefpakketten

Omdat de menstruatiecups duurzaam zijn en heel lang hergebruikt kunnen worden, vind je geen gratis proefpakketten. Ik heb zelf wel een pakket gevonden, waarbij je twee verschillende producten kunt uitproberen voor een redelijk lage prijs. Deze website heeft ook positieve reviews en dus durf ik deze aan te bevelen. Kijk voor een proefpakket op: Menstruatiecups.nl

Meer alternatieve menstruatieproducten

Naast de menstruatiecups bestaan er nog meer menstruatieproducten. Wil je geen tampons en maandverband meer gebruiken? Bekijk hieronder dan de andere producten die je kunt gebruiken tijdens de menstruatie.

Menstruatiedisks

Wanneer je gebruik maakt van menstruatiedisks, kun je alles doen wat je normaal ook doet. De disk plaats je volledig in de vagina, direct voor je baarmoedermond. Zelfs het hebben van gemeenschap is dan mogelijk op een hygiënische manier. De disk absorbeert niet, maar vangt wel het bloed op. Het ziet eruit als een soort condoom.

De disks gooi je weg na gebruik, maar het scheelt wel weer iets aan afval.

Let op! Menstruatiecups en disks zijn géén voorbehoedsmiddel!

Wasbaar maandverband

Ja, het bestaat. Wasbaar maandverband. Eigenlijk niet zo gek, gezien je ook gewoon wasbare luiers kunt kopen. Je vindt ze op de website menstruatiecups.nl gemaakt van bamboe en katoen. Je kunt ook kiezen voor een proefpakket, zodat je kunt bekijken of wasbaar maandverband iets voor jou is.

De Menstruatiecup

Mocht je nog niet uitgelezen zijn, dan kun je mijn nieuwste berichten lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *