Laatste update 22/08/2023 by Nicole
Het idee van de menstruatiecup bestaat al eeuwen, maar pas sinds een aantal jaren hoor en lees je er steeds meer over. Is dit voor iedereen weggelegd? Is dat niet vies? Lees snel verder en ontdek de voordelen van het gebruik van een menstruatiecup!
Update: >> Lees hier de review over de Groene Cup!
De menstruatiecup, whut?
Yes, de menstruatiecup! Een zeer populair menstruatieproduct dat enorm in populariteit aan het toenemen is. Waarom? Je schaft eenmalig een cup aan en kunt hem blijven hergebruiken. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar scheelt ook enorm in de kosten op de lange termijn.
Ik ben nieuwsgierig van aard en besloot te gaan Googlen toen ik weer een bericht tegenkwam over de menstruatiecup. Als er zoveel over wordt geschreven, dan moet het toch wel een fijn ding zijn?
Dat is toch vies?
Yep, dat was mijn eerste gedachte. Ik zag mezelf al zitten, op een toilet, een gevuld cupje tevoorschijn toverend. Dat is toch vies? Hoe doe je dat dan? Toch zijn er ontzettend veel vrouwen die erg blij zijn met deze uitvinding en ik wilde natuurlijk weten waarom!
De voordelen van de menstruatiecup
Er is natuurlijk een reden dat veel vrouwen tegenwoordig kiezen voor het gebruik van een menstruatiecup. Hieronder kun je de meest genoemde redenen / voordelen lezen.
Een menstruatiecup is goed voor het milieu
Als je bedenkt dat de meeste vrouwen tot een bepaalde leeftijd iedere maand menstrueren, begrijp je vast ook dat dit een enorme berg menstruatie-afval met zich meebrengt. Tampons en maandverband bevatten vaak ook nog eens plastic, wat het milieu niet ten goede komt. Het gebruik van traditionele menstruatieproducten is dus best een grote aanslag op het milieu.
De menstruatiecup kan hergebruikt worden
Wist je dat een menstruatiecup tot zo’n tien jaar mee kan? Het is niet echt een hygiënisch idee, maar de cup is goed schoon te maken en gaat dan erg lang mee. Dit scheelt in afval én in kosten.
Een menstruatiecup hoeft pas 12 uur later verschoond te worden
Dit is wel een dingetje: twaalf uur lang een menstruatie “down there”. Loopt zo’n cup dan niet over? Men zegt van niet en aangezien vrouwen lyrisch zijn over de cup, zal dit vast kloppen. En zeg zelf: elke 12 uur verschonen is toch wel handig?
Er zijn geen schadelijke stoffen aanwezig
Wist je dat tampons, maandverband en andere menstruatieproducten schadelijke stoffen bevatten? Deze giftige stoffen kúnnen zorgen voor een allergische reactie. Let bij de aanschaf van een menstruatiecup wel goed op van welk materiaal deze is gemaakt, want er zijn verschillende soorten. Zul je net zien dat je die ene cup aanschaft waarvan je het materiaal niet kunt verdragen…
Comfortabel gevoel
Hoe dan? Dat vroeg ik me af. Maar als ik de ervaringen van al die andere vrouwen mag geloven, zit hij na wat oefening écht heel comfortabel en willen ze niets anders meer! Het materiaal dat gebruikt wordt voor de menstruatiecup is natuurlijk zacht en perfect geschikt voor dit doel. En zeg eerlijk: de eerste keer tampongebruik is ook niet prettig.
>> Inmiddels heb ik de Groene Cup getest en daar schreef ik een review over!
Een menstruatiecup heb je altijd in huis
Shit, vergeten maandverband (of tampons) te halen! Wanneer je kiest voor een menstruatiecup is dit probleem voorgoed verleden tijd. Je hebt dus altijd een menstruatieproduct in huis!

De nadelen van de menstruatiecup
Zijn er volgens de vrouwen die deze cup al gebruiken ook nadelen? Natuurlijk. Een product is bijna nooit “alleen maar goed”. Hier komen ze!
Het verwijderen van de menstruatiecup is lastig in het begin
Deze staat met stip op nummer 1. Het schijnt in het begin nogal lastig te zijn om de cup te verwijderen. Hier geldt wel: oefening baart kunst! Het is erg belangrijk om eerst de vacuüm van de menstruatiecup af te halen en hem daarna pas te verwijderen.
Schoonmaken van de menstruatiecup
Haal je de menstruatiecup eruit? Dan is het vanzelfsprekend dat je hem direct moet schoonmaken. Je hebt hier water voor nodig en je moet niet vies zijn van jezelf. Heb je geen water in de buurt? Dan wordt het al een stukje lastiger.
Zo’n cup kan best prijzig zijn
Een doosje tampons kost hooguit een euro of drie en voor een pakje maandverband betaal je ongeveer hetzelfde. Voor een menstruatiecup betaal je (minimaal) €24,95. Dit is een grotere uitgave in één keer, die je er op de lange termijn uithaalt. Maar, welke is geschikt? Koop je een verkeerde? Dan zit je met een gebruikte menstruatiecup die je niet kunt terugsturen.
Op onderstaande website kun je (betaalde) proefpakketten aanschaffen.
Verschillende maten
Ik las op meerdere websites dat er onderscheid wordt gemaakt in vrouwen die al een kind hebben gebaard en vrouwen zonder kinderen. Toch was de conclusie dat die vlieger niet altijd op ging. Proberen dus.
Zou ik de menstruatiecup zelf uitproberen?
In eerste instantie was ik niet geïnteresseerd in het gebruiken van een menstruatiecup. Naar mijn idee was dit helemaal niet hygiënisch en leek zo’n cup mij echt niet beter dan normale tampons. Toch werd mijn nieuwsgierigheid gewerkt, omdat duizenden (of meer) vrouwen weg zijn van dit product.
>> Inmiddels heb ik de Groene Cup (proefpakketje) getest en je leest mijn ervaringen hier!
Hoe gebruik je de menstruatiecup?
Voor het eerste gebruik dien je de menstruatiecup uit te koken. Ongeveer vijf minuten in kokend water. Als je dit hebt gedaan, was je je handen.
Je gaat de cup nu vouwen, zodat hij makkelijk in te brengen is. Uiteraard met de opening naar de kant van de baarmoeder. Zodra de cup helemaal ingebracht is, kun je hem voorzichtig loslaten, zodat hij zichzelf kan ontvouwen. De cup zit goed wanneer je er zachtjes aan trekt en weerstand voelt.
Wanneer je de menstruatiecup wilt verwijderen, was je eerst de handen en je probeert het vacuüm eraf te krijgen. Dit doe je door voorzichtig in de cup te knijpen. Uiteraard niet te hard. Als je heel hard trekt, zonder eerst wat lucht tussen de cup en jouw vaginawand te krijgen, kan dit pijnlijk zijn. En dat is niet de bedoeling!
Proefpakketten en de menstruatiecup
Omdat de menstruatiecups duurzaam zijn en heel lang hergebruikt kunnen worden, vind je geen gratis proefpakketten. Ik heb zelf wel een pakket gevonden, waarbij je twee verschillende producten kunt uitproberen voor een redelijk lage prijs. Deze website heeft ook positieve reviews en dus durf ik deze aan te bevelen. Kijk voor een proefpakket op: Menstruatiecups.nl
Meer alternatieve menstruatieproducten
Naast de menstruatiecups bestaan er nog meer menstruatieproducten. Wil je geen tampons en maandverband meer gebruiken? Bekijk hieronder dan de andere producten die je kunt gebruiken tijdens de menstruatie.
Menstruatiedisks
Wanneer je gebruik maakt van menstruatiedisks, kun je alles doen wat je normaal ook doet. De disk plaats je volledig in de vagina, direct voor je baarmoedermond. Zelfs het hebben van gemeenschap is dan mogelijk op een hygiënische manier. De disk absorbeert niet, maar vangt wel het bloed op. Het ziet eruit als een soort condoom. De disks gooi je weg na gebruik, maar het scheelt wel weer iets aan afval.
Let op! Menstruatiecups en disks zijn géén voorbehoedsmiddel!
Wasbaar maandverband
Ja, het bestaat. Wasbaar maandverband. Eigenlijk niet zo gek, gezien je ook gewoon wasbare luiers kunt kopen. Je vindt ze op de website menstruatiecups.nl gemaakt van bamboe en katoen. Je kunt ook kiezen voor een proefpakket, zodat je kunt bekijken of wasbaar maandverband iets voor jou is.

Relevante onderwerpen
Hallo, ik ben Nicole! Als moeder van vier kinderen begrijp ik als geen ander hoe waardevol persoonlijk koopadvies van andere ouders kan zijn. In de afgelopen jaren heb ik me verdiept in de wereld van baby- en kinderproducten en voorzie ik maandelijks duizenden ouders van deskundig koopadvies. Op MamaGroeit.nl vind je uitgebreide reviews, handige top 10 lijsten van de meest gewilde producten, en uiteraard de allerbeste aanbiedingen en prijstips!