6 weken zwanger | zwangerschapskalender

6 weken zwanger

Lijkt het alsof je lichaam overgenomen is door monsterlijke zwangerschapshormonen (of liever: demonen)? Je bent 6 weken zwanger en de hormonen gieren door je zwangere lijf! Geen stress: over een paar weken is alles hopelijk weer enigszins gestabiliseerd. De neuraalbuis van je kindje gaat zich sluiten en zijn gezichtje begint zich te vormen. Een transformatie van rijstkorrel tot garnaaltje in een paar weken!

6 weken zwanger | de groei van je kindje

Je bent inmiddels alweer aangekomen in de zevende zwangerschapsweek, wat betekent dat de bevruchting zo’n vier weken geleden plaatsvond. In die vier weken is je kleintje ontzettend hard bezig geweest met groeien. Ook deze week gebeuren er weer belangrijke dingen!

Nog maar kort geleden was je baby’tje een recht staafje, zonder enige details. In deze week begint je kleintje al een beetje op een garnaaltje te lijken. Wist je dat het embryo zelfs een gekruld staartje heeft? Ook belangrijk: vanaf deze week krijgt de baby zijn voedingsstoffen binnen via jouw bloed. Tijd om écht goed te eten en te zorgen voor voldoende bouwstoffen voor dat kleine, grote wonder!

Het meest belangrijke deze week: het hartje begint met kloppen! Dit is een spannend moment en vanaf nu zal de groei alleen maar harder gaan. Het embryo heeft nog een primitieve bloedsomloop, welke het bloed nog niet door het lichaampje heen pompt. Hiervoor is het nu (nog) te vroeg. De longen, lever en nieren ontwikkelen zich ook weer door deze week.

6 weken zwanger

Ook het gezichtje begint een klein beetje vorm te krijgen. De wangen, neus, ogen en oren beginnen zich te vormen en in de kaak kun je zelfs al de knopjes vinden van de melktandjes. Hoe bijzonder is dat?!

Wist je dat de neuraalbuis zich deze week sluit? Hieruit ontstaat later het ruggenmerg. Dit zijn erg belangrijke ontwikkelingen! Ook de uitsteekseltjes waar de armen en benen uit gaan groeien ontwikkelen zich steeds verder. Je kindje heeft het er maar druk mee!

Gratis babydozen 2021

Heb je al gratis babydozen aangevraagd? Dit is mogelijk vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Wij hebben een uitgebreide lijst met gratis babydozen én producten gemaakt die je tijdens je zwangerschap aan kunt vragen!

Lees ook  29 weken zwanger : zwangerschapskalender

Jij in de zesde week van je zwangerschap

Het kan op dit moment best lastig zijn: je bent misschien erg misselijk en/of vermoeid, maar je wilt nog aan niemand vertellen wat daar de reden van is. Probeer een beetje toe te geven aan je vermoeidheid wanneer dat mogelijk is. Ben je vaak misselijk? Probeer wat lichte crackers te eten en genoeg te drinken. Stress en drukte is funest voor misselijkheid, dus probeer dat te vermijden.

6 weken zwanger : vaak plassen!

Ondanks dat je nog geen zwangerschapsbuikje (grote baarmoeder) hebt, kun je wel vaker het idee hebben dat je moet plassen. Dit komt hoofdzakelijk door progesteron en het zwangerschapshormoon hCG. Je nieren werken door deze hormonen een stuk sneller! Een klein pluspuntje: al die urine kun je verzamelen voor andere moeders! Ken je Moeders voor Moeders al? Zo niet, lees dan hier meer informatie en help vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen door het doneren van jouw urine.

Extreme misselijkheid bij 6 weken zwanger zijn

(Ochtend)misselijkheid kan al optreden vanaf het moment dat de eicel is bevrucht. Veel vrouwen krijgen hier pas later last van en sommige vrouwen zijn nooit misselijk. Ben je extreem misselijk en is het een grote opgave om ook maar iets aan voedsel en/of water binnen te houden? Pas dan op dat je niet uitdroogt. Er is een term voor dit “kwaaltje”: hyperemesis gravidarum.

6 weken zwanger

Hyperemesis gravidarum is een vorm van extreme misselijkheid. Soms is dit “zwangerschapskwaaltje” zo ernstig dat de zwangere vrouw opgenomen moet worden in verband met uitdroging. Heb je het idee dat je niks meer binnen kunt houden? Neem dan zeker eens contact op met je huisarts of verloskundige. Wellicht kan hij/zij meer voor je betekenen.

Foliumzuur blijft belangrijk

Eerder heb je al kunnen lezen dat foliumzuur het eerste trimester erg belangrijk is tijdens de zwangerschap. Het ondersteunt de groei/ontwikkeling van je kindje en verkleint risico’s op aangeboren afwijkingen. Je kunt foliumzuur “los” slikken, maar je kunt ook kiezen voor een zogenaamd “Multi Mama” supplement. Hierin zit alles wat je nodig hebt, inclusief vitamine D én foliumzuur.

<< Naar week 5
>> Naar week 7

Lees ook: