6 weken zwanger – zwangerschapskalender

6 weken zwanger

Laatste update 04/09/2023 by Nicole

Lijkt het alsof je lichaam overgenomen is door monsterlijke zwangerschapshormonen (of liever: demonen)? Je bent 6 weken zwanger en de hormonen gieren door je zwangere lijf! Geen stress: over een paar weken is alles hopelijk weer enigszins gestabiliseerd. De neuraalbuis van je kindje gaat zich sluiten en zijn gezichtje begint zich te vormen. Een transformatie van rijstkorrel tot garnaaltje in een paar weken!

6 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kleintje weegt nu ong. 1 gram en is 3 millimeter lang. Het embryo lijkt op een garnaaltje, maar is nog zo klein als een sesamzaadje en zo licht als een speldje.

Je bent inmiddels alweer aangekomen in de zevende zwangerschapsweek, wat betekent dat de bevruchting zo’n vier weken geleden plaatsvond. In die vier weken is je kleintje ontzettend hard bezig geweest met groeien en ook deze week gebeuren er weer belangrijke dingen!

Nog maar kort geleden was je baby’tje een recht staafje, zonder enige details. In deze week begint je kleintje al een beetje op een garnaaltje te lijken. Wist je dat het embryo nog steeds een gekruld staartje heeft? Het is belangrijk om te weten dat je baby vanaf deze week zijn voedingsstoffen binnenkrijgt via jouw bloed. Het is nu dus echt heel belangrijk om goed te eten, genoeg rust te nemen en te zorgen voor voldoende bouwstoffen voor dat kleine, grote wonder.

Het meest belangrijke deze week is dat het hartje begint met kloppen! Dit is een spannend moment en vanaf nu zal de groei alleen maar harder gaan. Het embryo heeft nog een primitieve bloedsomloop, welke het bloed nog niet door het lichaampje heen pompt. Hiervoor is het nu nog te vroeg. Ook de longen, lever en nieren ontwikkelen zich flink door deze week.

6 weken zwanger

Het gezichtje van je baby begint een klein beetje vorm te krijgen. De wangen, neus, ogen en oren beginnen zich te vormen en in de kaak kun je zelfs al de knopjes vinden van de melktandjes. Hoe bijzonder is dat? Deze week sluit de neuraalbuis zich, waaruit later het ruggenmerg ontstaat. Dit zijn erg belangrijke ontwikkelingen! Slik je nog geen foliumzuur? Dan raden we zeker aan dit te doen. De uitsteekseltjes waar de benen en armen uit gaan groeien ontwikkelen zich steeds verder.

Gratis babydozen 2023

Heb je al gratis babydozen aangevraagd? Dit is mogelijk vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Wij hebben een uitgebreide lijst met gratis babydozen én producten gemaakt die je tijdens je zwangerschap aan kunt vragen!

Jij in de zesde week van je zwangerschap

Jij: Je bent in de tweede maand van het eerste trimester. Deze week loopt van dag 42 tot dag 48. Progesteron, hCG en misselijkheid kunnen nu bezit nemen van je lichaam!

Deze week van de zwangerschap kan best lastig zijn. Misschien ben je erg misselijk en/of vermoeid, maar wil je nog aan niemand vertellen wat daar de reden van is. Probeer soms toe te geven aan de vermoeidheid wanneer dit mogelijk is en kruip lekker op de bank of in bed. Ben je vaak misselijk? Probeer dan wat lichte crackers te eten en genoeg te drinken. Stress en drukte zijn funest voor misselijkheid, dus probeer dit te vermijden.

Vaak plassen als je 6 weken zwanger bent

Ondanks dat je nog geen zwangerschapsbuikje (grote baarmoeder) hebt, kun je wel vaker het idee hebben dat je moet plassen. Dit komt hoofdzakelijk door progesteron en het zwangerschapshormoon hCG. Je nieren werken door deze hormonen een stuk sneller! Een klein pluspuntje: al die urine kun je verzamelen voor andere moeders! Ken je Moeders voor Moeders al? Zo niet, lees dan hier meer informatie en help vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen door het doneren van jouw urine.

Lees ook: Onderzoeken tijdens de zwangerschap – welke zijn er?

Extreme misselijkheid bij 6 weken zwangerschap

(Ochtend)misselijkheid kan al optreden vanaf het moment dat de eicel is bevrucht. Veel vrouwen krijgen hier pas later last van en sommige vrouwen zijn nooit misselijk. Ben je extreem misselijk en is het een grote opgave om ook maar iets aan voedsel en/of water binnen te houden? Pas dan op dat je niet uitdroogt. Er is een term voor deze hardnekkige zwangerschapskwaal: hyperemesis gravidarum.

6 weken zwanger

Hyperemesis gravidarum is een vorm van extreme misselijkheid. Soms is deze zwangerschapskwaal zo ernstig dat de zwangere vrouw opgenomen moet worden in verband met uitdroging. Heb je het idee dat je niks meer binnen kunt houden? Neem dan zeker eens contact op met je huisarts of verloskundige. Wellicht kan hij/zij meer voor je betekenen.

Chinese geslachtskalender

Ben je nu al hartstikke nieuwsgierig naar het geslacht van je kindje? Dan ben je niet de enige! Veel aanstaande mama’s en papa’s willen maar wat graag weten of ze een zoon of dochter krijgen. Ondanks dat de Chinese geslachtskalender helemaal niet 100% betrouwbaar is, kan het leuk zijn om deze te gebruiken om het geslacht van je ongeboren kindje te voorspelen. Je leest er meer over in ons andere artikel!

Foliumzuur blijft belangrijk

Eerder heb je al kunnen lezen dat foliumzuur het eerste trimester erg belangrijk is tijdens de zwangerschap. Het ondersteunt de groei en ontwikkeling van je kindje, maar verkleint ook de risico’s op aangeboren afwijkingen. Je kunt foliumzuur apart slikken, maar je kunt ook kiezen voor een zogenaamd Multi Mama (BOL.com) supplement. In deze zwangerschapsmultivitamines zit alles wat je nodig hebt tijdens de zwangerschap, inclusief vitamine D en foliumzuur.

<< Naar week 5
>> Naar week 7

Scroll naar boven