Zwanger worden tips in 2023! 10x de beste tips!

Zwanger worden tips

Hebben jullie besloten dat er ruimte genoeg is voor een kindje (erbij)? Dan wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk zwanger worden! Maar hoe werkt het ook alweer? Wanneer was de eisprong en welke tips zijn écht handig? Ontdek nu de beste ‘Zwanger worden tips’!

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend

Ieder jaar worden er heel veel vrouwen zwanger. De lucky ones zijn na een maand zwanger, andere vrouwen moeten er misschien wel maanden op wachten. Kun je wel wat tips gebruiken? En wil je goed voorbereid zijn op de komende zwangerschap? Lees dan de volgende tips en doe er je voordeel mee!

Zwanger worden tips # 1: Relax!

Dit is de beste tip en het beste advies dat je ooit zult krijgen. RELAX! Dat is erg moeilijk, dat weten we allemaal. Toch kun je ook écht teveel bezig zijn met het bijhouden van je menstruatiecyclus en het “verplichte” vrijen. Dit werkt je uiteindelijk alleen maar tegen. Probeer dus zoveel mogelijk plezier in de hele rit te houden. Wanneer het een aantal maanden duurt, wordt het allemaal een “moetje”. Voorkom dit! Houd de seks leuk, spannend en avontuurlijk.

Zwanger worden tips # 2: Vitamines & foliumzuur slikken

Het toekomstigehuisje van je lieve baby moet natuurlijk gezond zijn. Zorg goed voor jezelf! Slaap voldoende, eet goed/gezond en slik vitamines! Vooral foliumzuur en vitamine D wordt aangeraden. Foliumzuur (vitamine B11) kun je al slikken voordat je zwanger bent. Het advies is dan ook om hiermee te starten wanneer je een kinderwens hebt. Het liefst minimaal vier weken voordat de bevruchting plaats zal vinden. De voordelen van foliumzuur zijn enorm!

  • Belangrijk voor de groei van het zenuwstelsel van de ongeboren baby.
  • Belangrijk voor het bloed en de zenuwen.
  • Verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.

Vitamine D zorgt onder andere voor sterke botten en een goede gezondheid in het algemeen. Niet iedereen krijgt genoeg vitamine D binnen door zonlicht. Het advies om extra vitamine D te nemen komt direct vanuit de Gezondheidsraad.

Er bestaan ook goede voedingssupplementen voor zwangere vrouwen. In deze supplementen zit precies wat je nodig hebt tijdens de zwangerschap. Davitamon Mama Compleet Zwanger bevat ook visolie.

In visolie zit een hoge dosis DHA. DHA is een vetzuur dat zeer belangrijk is tijdens de zwangerschap én borstvoeding. De hersenen bestaan voor een groot deel uit DHA en voor de opbouw hiervan is dit vetzuur nodig.

Zwanger worden tips # 3: Voldoende lichaamsbeweging

Eigenlijk zouden we altijd voldoende moeten bewegen, maar dit is niet altijd haalbaar. Probeer een gewoonte te maken van lichaamsbeweging. Sporten (in de sportschool of thuis), fietsen, zwemmen, wandelen en skaten zijn goede voorbeelden van lichaamsbeweging.

Teveel sporten is overigens niet goed voor de vruchtbaarheid. Probeer het allemaal in balans te houden, zodat het leuk én gezond blijft! Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een gezond lichaam, meer energie en een gezond(er) gewicht.

Wanneer je veel te licht of veel te zwaar bent, heb je een kleinere kans op een zwangerschap. Een BMI tussen de 18,5 en 25 is goed. Daarmee zijn de kansen op een zwangerschap “normaal”.

Zwanger worden tips

Ook stoppen met roken en alcohol is belangrijk! Lukt dit niet? Neem dan contact op met de huisarts. Deze kan de juiste ondersteuning bieden.

Weten hoe je veilig moet sporten tijdens de zwangerschap? En welke voeding het beste is om je baby optimaal te laten ontwikkelen tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode? Dan is onderstaand boek een gouden tip! Lekkere recepten en realistische work-outs!

Zwanger worden tips # 4: Vruchtbare dagen herkennen

Het is belangrijk om je eigen lichaam te kennen. Iedere vrouw heeft een andere menstruatiecyclus en het is handig om deze te herkennen. Wanneer ben je vruchtbaar en wanneer komt de eisprong eraan? Hoe beter je je lichaam leert kennen, hoe groter de kansen op een zwangerschap worden. In ons andere artikel kun je meer lezen over de ovulatie.

Heb je hulp om te bepalen wanneer je meest vruchtbare dagen eraan komen? Verdiep jezelf dan eens in ovulatietesten. Lees in dit artikel een uitgebreide uitleg over de beste ovulatietesten en bekijk tips om je vruchtbare dagen te bepalen.

Jammer genoeg zijn er maar een paar dagen per cyclus waarop je het meest vruchtbaar bent. Maak gebruik van deze dagen en vrij de sterren van de hemel! Regelmatig seks hebben vergroot de kansen op een zwangerschap.

Zwanger worden tips # 5: Probeer niet te stressen

Slechts een handjevol vrouwen wordt meteen zwanger. Ongeveer 70% van de vrouwen die zwanger proberen te worden is zwanger binnen een half jaar. Na een jaar is dit aantal gestegen tot 80%. Soms duurt het nog langer!

Na twee jaar is ongeveer 90% van al deze vrouwen zwanger. Lukt het zwanger worden niet? Dan kun je denken aan behandelingen die de vruchtbaarheid ten goede komen. Na een jaar tevergeefs proberen zwanger te worden, kun je jezelf melden bij de huisarts. Deze zal je doorsturen naar een gynaecoloog.

Wanneer je de 35 bent gepasseerd, duurt het meestal langer om zwanger te worden. De vruchtbaarheid neemt na die leeftijd namelijk af. Ook stress is not done wanneer je in verwachting probeert te raken. Zorg voor voldoende ontspanning en blijf positief.

Zwanger worden tips # 6: gebruik geen (of speciaal) glijmiddel

Er wordt geadviseerd om geen glijmiddel te gebruiken tijdens de geslachtsgemeenschap. In de meeste glijmiddelen zitten namelijk zaaddodende ingrediënten. Er bestaan wel speciale glijmiddelen die je veilig kunt gebruiken wanneer je zwanger wilt worden.

Wist je dat ook speeksel een zaaddodende werking heeft? Houd hier rekening mee tijdens het voorspel. Onderstaand glijmiddel is “toegestaan” en veilig te gebruiken.

Conceive Plus zorgt op een natuurlijke manier voor hulp tijdens het zwanger worden. Het middel heeft geen zaddodende componenten en is veilig voor het sperma. Dit glijmiddel bevat ook calcium- en magnesiumionen, die belangrijk zijn voor de levensvatbaarheid van de eicel.

Zwanger worden tips # 7: Seks en een tijdstip

Stellen die een aantal maanden bezig zijn, weten als geen ander hoe lastig het is om de seks leuk te houden. Op den duur wordt het een verplicht nummertje en dat is ook niet de bedoeling. Wanneer je precies weet op welke dag de eisprong is, kun je de seks een beetje timen.

Iedere dag (of om de dag) van de cyclus seks hebben is één maand leuk, maar gaat al snel vervelen. Zorg ervoor dat je voldoende seks hebt in de dagen vóór de eisprong (ovulatie) en op de dag van de eisprong. Maak het leuk!

Het is overigens ook geen verstandig idee om iedere dag te vrijen. Zaadcellen overleven meerdere dagen in de baarmoeder, wachtend op een eicel. Om de kwaliteit van het sperma optimaal te houden, kun je beter om de dag vrijen. De dagen rondom de eisprong kan dit iedere dag.

Zwanger worden tips # 8: Standjes tijdens de seks

Fabeltje of feit? Men zegt dat er bepaalde standjes zijn waarmee je de kans op een zwangerschap vergroot. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen of onderbouwd. En toch: het kan geen kwaad! Afwisseling is altijd goed!

De missionarishouding, op zijn hondjes en lepeltje-lepeltje

Met deze drie standjes zou je de grootste kans hebben om zwanger te raken. De man komt dan zo dicht mogelijk bij de baarmoeder. De kleinste kans heb je wanneer je een staande positie aanneemt of wanneer de vrouw bovenop zit. Dit is verklaarbaar: de zwaartekracht werkt dan niet mee.

Plassen na een vrijpartij verkleint de kans op een blaasontsteking aanzienlijk. Toch kun je na het vrijen beter een minuut op tien blijven liggen. Sommige vrouwen beweren zelfs dat een kussen onder de billen helpt om de zaadcellen binnen te houden.

Zwanger worden tips # 9: vruchtbaarheid vergroten supplementen

Wil je je hormonen graag in balans krijgen of de vruchtbaarheid van jezelf of je partner proberen te verhogen? Lees dan zeker het volgende artikel:

De supplementen van OvaBalance dragen bij aan een hogere vruchtbaarheid bij mannen én vrouwen. Gezond de zwangerschap starten is altijd een goed idee! Ook tijdens de zwangerschap zijn deze supplementen geschikt! Onder andere het D-Chiro-Inositol en Tri Sense zijn bekende namen in de wereld van “zwanger worden”.

Zwanger worden tips # 10: Bezoek de huisarts

Ben je na een jaar intensief proberen nog niet zwanger? Dan is het wellicht tijd om contact op te nemen met de huisarts. Wanneer je ouder bent dan 35 jaar, kun je beter niet té lang wachten. Mocht je in een fertiliteitstraject belanden, dan kost dit ook weer veel kostbare tijd.

Soms zijn er onderliggende gezondheidsproblemen. Soms is er sprake van een (eerder opgelopen) seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Sommige SOA’s kunnen zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. Zo kan bijvoorbeeld chlamydia voor verklevingen en dichtzittende eileiders zitten. De huisarts kan hier gemakkelijk op testen, zodat er snel duidelijk is.

Er zijn ook andere redenen voor eileiders die dichtzitten. Wanneer de eileiders niet open zijn, kun je niet zwanger worden. Het is dus belangrijk om te weten dat alles goed zit.

Gebruik je bepaalde medicijnen? Soms wordt de vruchtbaarheid nadelig beïnvloedt door het gebruik van medicijnen. Het probleem kan bij zowel de man als de vrouw liggen.

Bronnen geraadpleegd: Wikipedia, Thuisarts

Dit vind je misschien ook leuk

Nicole
Scroll naar boven