Vergoedingen vruchtbaarheidsbehandelingen

Vergoedingen vruchtbaarheidsbehandelingen

Zwanger worden is niet altijd vanzelfsprekend. Ga je de Medische Malle Molen in en ben je op zoek naar informatie omtrent vergoedingen? De behandelingen zijn meestal erg duur en komen niet altijd in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar. Vergoedingen vruchtbaarheidsbehandelingen, hoe zit het?

Vergoedingen vruchtbaarheidsbehandelingen,wat is de beste zorgverzekering?

Omdat ieder mens uniek is, bestaat de beste zorgverzekering niet. Waar de een, naast vruchtbaarheidsbehandelingen, ook nog een uitgebreide tandartsverzekering en fysiotherapie dekking wenst, wilt de ander geen enkele aanvullend pakket.

Je persoonlijke situatie en wensen zijn dus erg belangrijk. Wat heb je echt nodig? Maak hier een handig en overzichtelijk lijstje van en maak dan een weloverwogen beslissing.

Let op: heb je in 2023 een grote kinderwens, maar lukt het maar niet om zwanger te worden? De kans is dan groot dat je in 2024 bij een fertiliteits-arts terechtkomt, om te vragen naar de mogelijkheden qua vruchtbaarheidsbehandelingen. Deze kosten vallen dan in het volgende jaar. Deze kosten zou je in kunnen dekken door goed na je zorgverzekering en specifieke vergoedingen te kijken.

Vergoedingen vruchtbaarheidsbehandelingen

Jammer genoeg is niet ieder stel gezegend met een hoge vruchtbaarheid. Soms heeft de natuur een beetje hulp nodig en daar zijn gelukkig vruchtbaarheidsbehandelingen voor uitgevonden. Lukt het zwanger worden niet? Lees dan volgend artikel:

Lees ook: Als zwanger worden niet lukt | Clomid, ICSI, IUI en IVF

De informatie in dit artikel is uiteraard ook van toepassing op vrouwen die samen een kindje willen krijgen.

In 2023 zijn er weinig veranderingen in de basisverzekering van de verplichte zorgverzekering in Nederland. Wat kun je allemaal vergoed krijgen? En wat moet je zelf betalen? Kun je jezelf ook aanvullend verzekeren? Hoeveel pogingen kun je vergoed krijgen en zijn er ook zorgverzekeraars die een 4e of 5e poging vergoeden? Je leest het hier!

Welke vergoedingen vruchtbaarheidsbehandelingen 2023 zijn er vanuit de basisverzekering?

Gelukkig zijn er best wat vergoedingen te vinden in de basisverzekering 2023. Hieronder zie je een lijstje met behandelingen die vergoed worden.
Voor alle behandelingen geldt een eigen risico (€385,00 maximaal). Heb je gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan kan het bedrag hoger uitvallen.

 IUI, mét medische indicatie. Intra-uteriene inseminatie (IUI) behandelingen worden vergoed en hiervoor is er verwijzing nodig. Het zaad (sperma) wordt in de baarmoeder gebracht.
IVF, ICSI, TESE, PESA, MESA. Je krijgt een vergoeding voor drie pogingen.
Ovulatie-inductie mét medische indicatie. Hiermee wordt een eisprong opgewekt en vrouwen tot 42 jaar komen in aanmerking voor een vergoeding.
Eiceldonatie, eigen donor. Wanneer je kiest voor een eicel uit de spermabank, betaal je een eigen bijdrage van €4800,00.

Anno 2023 bestaat er ook een speciale subsidieregeling voor vrouwen zonder partner. Je betaalt een bedrag van 192,50 en hebt dan recht op 12 pogingen.

Heeft het ziekenhuis een vergunning?

Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van ICSI of IVF, moet de behandelingen plaatsvinden in een speciaal IVF-centrum mét vergunning. Op dit moment zijn er 14 ziekenhuizen en klinieken met een vergunning waar je terecht kunt. Let hierop voordat je een behandeling ondergaat.

De grotere ziekenhuizen en fetiliteitsklinieken (zoals die in Twente) bieden deze behandelingen aan en hebben een vergunning. Je kunt natuurlijk ook naar het buitenland voor fertiliteitsbehandelingen.

Zorgverzekering en vergoedingen vruchtbaarheidsbehandelingen 2023

Op dit moment kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit is wel weer mogelijk vanaf november 2023. Het is wellicht verstandig om jezelf alvast goed te oriënteren bij verschillende zorgverzekeraars. De basisverzekeringen zijn hetzelfde, maar de aanvullende verzekeringen in 2023 verschillen sterk per verzekeraar.

Hieronder zie je een voorbeeld van OHRA uitgebreid.

3 pogingen worden vergoed. Er is sprake van “een poging” wanneer er met succes eicellen weggenomen zijn. Eerder verkregen embryo’s die teruggeplaatst worden, vallen onder de poging waarin de embryo’s verkregen zijn. Er kunnen dus meerdere terugplaatsingen per poging worden gedaan. Worden er weer eicellen (follikelpunctie) weggenomen? Dan is dat een nieuwe poging.
Opnieuw zwanger worden? Dan krijg je weer 3 IVF-pogingen vergoed. De hormoonbehandelingen worden ook vergoed.
Intracytoplasmatische sperma-injecties (ICSI) en een eiceldonatiebehandelingen kun je ook vergoed krijgen, in plaats van IVF.
De vergoedingen zijn voor vrouwen tot 43 jaar.

Vergoedingen 4e en 5e poging vruchtbaarheidsbehandeling 2023

Er zijn op dit moment ook verzekeringsmaatschappijen die meer dan drie IVF-behandelingen vergoeden. Sommige verzekeraars bieden zelfs ongelimiteerde pogingen aan. Let wel op! Aan ongelimiteerde pogingen zitten bepaalde voorwaarden. Lees dit goed door.

Als je van plan bent om over te gaan stappen, is het wellicht handig om hiernaar te kijken. Dit kan bijvoorbeeld bij Independer.

Eigen risico en eigen bijdrage 2023

Er zit een verschil tussen de eigen bijdrage en het (verplichte) eigen risico. Voor een IVF-traject betaal je in 2022 géén eigen bijdrage, maar wél eigen risico. Dit geldt alleen voor vrouwen die het verplichte eigen risico nog niet verbruikt hebben.

Alle kosten die boven de verplichte €385,00 eigen risico vallen, komen in aanmerking voor een vergoeding. Let op: heb je vrijwillig gekozen voor een hoger eigen risico? Dan moet je rekening houden met dat bedrag.

Vruchtbaarheidsbehandelingen 2023 en zwanger zijn

Een vruchtbaarheidsbehandeling onderga je niet zomaar. Je werkt toe naar een nieuw leven en dat is bijzonder. Misschien kun je nog niet bevatten dat het ooit zover zal zijn, maar toch is dat ook verstandig. Lees jezelf in over de zwangerschap en de kosten die dat met zich mee kan brengen.

Lees ook: Zwangerschap en je zorgverzekering | welke kosten kun je verwachten?

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, Rijksoverheid, Thuisarts

Relevante artikelen

Scroll naar boven