TENS-apparaat bevalling | pijnbestrijding informatie

TENS-apparaat bevalling

Een bevalling is meestal geen pretje. De weeën kunnen erg heftig zijn en niemand weet hoeveel pijn deze doen. Iedere vrouw reageert anders op pijn en ervaart deze dan ook anders. Ben je op zoek naar pijnbestrijding tijdens de bevalling? Dan is de GeboorteTENS een handig hulpmiddel. Weeënpijn kan verlicht worden op een vriendelijke manier met de TENS-apparaat bevalling. Lees in dit artikel meer informatie over de ELLE GeboorteTENS.

TENS-apparaat bevalling : wat is een TENS?

Het TENS-apparaat richt zich specifiek op het verlichten van pijn tijdens de bevalling. Dit wordt gedaan door middel van lichte, elektronische prikkels. De Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie (TENS) stimuleert de zenuwbanen door de huid heen en het apparaat onderschept als het ware de pijn die door de dunne zenuwbanen in je rug lopen. Om dit te bereiken worden de dikke zenuwbanen gestimuleerd, zodat je minder pijn ervaart door de weeën.

Dit alles heeft te maken met je hersenen. Zodra er zenuwbanen geprikkeld worden, vertellen de hersenen dat je pijn zou moeten voelen. Dit is een waarschuwingssignaal. Denk aan je hand wegtrekken wanneer je een hete pan aanraakt. De hersenen hechten meer waarde aan prikkels die aan de dikke zenuwbanen worden doorgegeven, dan de prikkels die door de dunne zenuwbanen komen.

Het TENS-apparaat geeft je tijdens de bevalling kleine stroomschokjes/stroomstootjes. Op die manier wordt de pijn een stuk minder erg en worden de scherpe randjes eraf gehaald.

TENS-apparaat bevalling | hoe werkt de Geboorte-TENS?

Belangrijke waarschuwingen TENS-apparaat: in sommige gevallen mag het TENS-apparaat niet gebruikt worden. Gebruik deze vorm van pijnverlichting niet in de volgende situaties:

  • Hartritmestoornissen of bij het gebruik van een pacemaker
  • Niet gebruiken tijdens de eerste 6 maanden zwangerschap
  • Bij epileptische aandoeningen

Soms zal het nodig zijn om het TENS-apparaat uit zetten. Dit kan het geval zijn bij een CTG om de hartslag van je kindje te meten, omdat het apparaat de werking van het CTG-apparaat kan verstoren. Ook kan de werking van het apparaat verminderen wanneer je dichtbij microgolven (magnetron bijv.) staat.

Endorfines

Endorfine is een belangrijk stofje dat vrouwen ervaren tijdens de bevalling. Dit stofje heeft een pijnstillend effect op je lichaam en is een lichaamseigen stof. Om de aanmaak hiervan te stimuleren, gebruik je de ELLE Geboorte-TENS basisstaan. De endorfinespiegel wordt op die manier maximaal verhoogd.

Pijnprikkels blokkeren

Om de pijn nog meer te verlichten, beschikt het TENS-apparaat over de “boost” stand. Wanneer je weeën hebt, kun je een knopje indrukken die overgaat op de boost stand. Deze stand zorgt ervoor dat pijnprikkels geblokkeerd worden, zodat je minder pijn ervaart.

Je kunt de stimulatie van de twee los van elkaar bedienen. Ook de frequentie kan nog worden aangepast, mits je dit wenst. Op die manier zorg je ervoor dat je de juiste stimulatie ervaart.

TENS-apparaat bevalling | aansluiten

De ELLE Geboorte-TENS is een apparaat dat werkt met elektroden. Deze geven de stroomstootjes af, wat door de meeste vrouwen ervaring wordt als een tinteling in de rug. Je plakt de plakkertjes met een draadje op de onderrug. Plak de elektroden niét op de buik.

Voordelen & Nadelen TENS-apparaat bevalling

Aan medische pijnbestrijding/pijnstilling kleven altijd risico’s. Wil je weten welke andere (natuurlijke, alternatieve en medische) pijnbestrijding tijdens de bevalling mogelijk is? Lees dan even het volgende artikel:

Voordelen

Het eerste grote voordeel van het TENS-apparaat is natuurlijk dat er geen schadelijke effecten zijn voor jou of je kindje. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een suf kindje na de geboorte. Ook beleef je de bevalling zelf meer helder, dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een pethidine-injectie of een lachgasmasker.

Een ander groot voordeel is dat je gewoon kunt blijven rondlopen tijdens deze bevalling én dat je hem gewoon mee kunt nemen naar het ziekenhuis of het geboortehotel/geboortehuis. Je mag het TENS-apparaat natuurlijk ook gewoon thuis gebruiken.

Verder is het handig dat het apparaat makkelijk te gebruiken is en dat je de intensiteit van de elektronische prikkels zelf kunt bepalen. Bij rugweeën zul je een flinke vermindering van de pijn voelen.

Conclusie: veilig voor moeder en kind, een effectieve, natuurlijke manier van pijnverlichting, klein apparaatje dat je overal mee naartoe kunt nemen ,het meest aangeraden door verloskundigen, geschikt voor zowel een thuis- als een ziekenhuisbevalling en soms zelfs vergoed door de zorgverzekering (mits je aanvullend verzekerd bent).

Nadelen

Aan iedere vorm van pijnbestrijding zijn nadelen verbonden. Over het algemeen heeft het TENS-apparaat veel goede reviews/ervaringen en zijn er talloze vrouwen die baat hebben gehad bij deze vorm van pijnverlichting. Toch wordt het helpend effect door iedere vrouw anders ervaren. Ook is de ELLE Geboorte-TENS niet geschikt voor onder de douche of in bad.

TENS-apparaat bevalling | huren of kopen?

Je kunt de ELLE Geboorte-TENS zelf aanschaffen, maar je kunt er ook voor kiezen om hem te huren. Let wel goed op, want er zijn verschillende sets te koop en te huur. De Geboorte-TENS ELLE 2, de ObiTENS+ en de Geboorte-TENS Femina worden gebruikt tijdens bevallingen. Deze sets zijn online aan te schaffen.

De Geboorte-TENS Femina kan ook worden gebruikt bij klachten als bekkeninstabiliteit, rugpijn en voor het opbouwen van spieren.

De ELLE TENS 2 en de ObiTENS+ zijn alleen geschikt voor pijnverlichting tijdens de bevalling.

Prijzen huren/kopen overwegen

Voor de huur van een TENS-apparaat betaal je al snel tegen de €100. De Geboorte-TENS ELLE 2 kost momenteel €117,00 en de ObiTENS+ kost iets meer dan €97. Na de bevalling zou je het apparaat eventueel weer kunnen verkopen, waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent. De Femina versie kost echter €161,75. Dit apparaat kun je ook na de bevalling nog gebruiken of doorverkopen.

De huurovereenkomst van een TENS-apparaat duurt meestal minimaal zes weken en ieder apparaat heeft zijn eigen kosten.

Vergoedingen zorgverzekeraar

Veel kosten die je tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamperiode maakt komen niet in aanmerking voor een vergoeding. Zo wordt het TENS-apparaat ook niet gedekt vanuit de basisverzekering. Soms bieden aanvullende pakketten wel (gedeeltelijke) vergoedingen voor de huur of aanschaf van de TENS. Het bedrag schiet je voor en krijg je later terug. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar.

Lees hier meer over de kosten die bij de zwangerschap, bevalling en kraamperiode voorkomen.

Geraadpleegde bronnen: Diakonessenhuis, UMCG

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven