Gemiddeld stroomverbruik gezin 2023 : tips en informatie

Stroomverbruik gezin

Januari, één van de duurste maanden wanneer het gaat om stroom- gasverbruik. De verwarming staat vaker aan, de dagen zijn korter en er is veel minder licht. Hoe kun je nog enigszins besparen op de energienota? Bekijk hier tips en informatie over het gemiddeld stroomverbruik gezin!

Meer stroomverbruik gezin in de winter

Op de 21e dag van december begint de winter officieel. Veel Nederlanders zetten tijdens deze koude dagen de verwarming een paar graden hoger. Houd jij precies bij hoeveel energie en gas je maandelijks verbruikt? Heb je een groot gezin en rijzen de energie en stookkosten de pan uit?

Veel Nederlanders hebben inmiddels al meerdere dagen hun verwarming een paar graden hoger gezet. Houd jij bij hoeveel energie en gas je maandelijks verbruikt? Heb je een (groot) gezin en rijzen de energiekosten de pan uit? Bekijk dan verder in dit artikel een aantal handige bespaartips! Op die manier houd je het gemiddeld stroomverbruik onder controle!

Kindje geboren en gemiddeld stroomverbruik als gezin

Wanneer je de trotse ouders bent geworden van een kleine frummel, merk je na een tijdje ook dat je meer stroom verbruikt. Je kleintje moet in bad, er worden (veel) extra wasjes gedraaid, de flesjes moeten uitgekookt worden, de verwarming staat vaak wat hoger en je bent waarschijnlijk meer thuis dan voordat je moeder (of vader) werd. Het gemiddeld stroomverbruik als gezin gaat omhoog!

Het is goed om hierover na te denken, zodat je aan het eind van de rit niet voor een vervelende verrassing komt te staan. Een zogenaamde slimme meter met een energiemanager kan duidelijk inzicht geven op de verwachte kosten op de jaarnota. Je kunt het maandelijkse termijnbedrag bijvoorbeeld bijstellen, zodat je niet te weinig betaald.

Handige bespaartips gemiddeld stroomverbruik gezin 2023

Wanneer mensen denken aan energie besparen, denken zij vaak al snel aan het isoleren van hun woning. Het isoleren van een woning is inderdaad een zeer effectieve manier van besparen, maar niet iedereen heeft hier een geschikt budget voor. Hoe kun je dan nog meer besparen op stroom- en gasverbruik?

#1 bespaartip stroomverbruik gezin 2023 : de verwarming

Deze bespaartip hoort met stip op nummer 1. Gas is ongeveer drie keer zo duur als energie. Ongeveer 70%-75% van de jaarnota bestaat uit gaskosten. Deze kosten worden voor het grootste deel gemaakt door de verwarming/kachel! Wil je flink besparen? Onderneem dan actie!

Thermostaat lager als ultieme tip stroomverbruik gezin

Je kunt al snel tientallen euro’s per jaar besparen wanneer je de thermostaat een graadje lager zet. Dit geldt overigens ook voor het douchen. Douche je iets kouder dan normaal, dan bespaar je al snel tientallen euro’s. Zet de verwarming uit (ongeveer een uur) voordat je gaat slapen of het huis verlaat.

Tochtstrips

Misschien is dit niet het eerste idee dat in je naar boven komt, maar tochtstrips zijn zeer effectief. Door kieren in huis gaat er veel warmte verloren, dit is zonde! Door het gebruik van tochtstrips bij bijvoorbeeld deuren en brievenbussen kun je al veel warmte binnenhouden. Op die manier kan de thermostaat omlaag.

Kiertjes en gaten dichten

Heb je een ouder huis en heb je last van kieren bij de kozijnen? Het kan helpen om deze dicht te kitten. Gebruik overschilderbare kit, zodat het uitzicht ook nog eens beter wordt.

Vooral de wintermaanden zijn duur. Het meeste gas wordt namelijk verbruikt door het gebruiken van de verwarming. Dit doe je (in Nederland) vooral veel tijdens de wintermaanden. Ga je een paar dagen weg? Zet de verwarming dan niet té laag, want anders loop je het risico dat de leidingen bevriezen.

#2 bespaartip gemiddeld stroomverbruik gezin 2023 : douchen

Nee, je moet niet stoppen met douchen. Maar iets korter douchen bespaart al snel veel water, energie en gas. Kinderen vinden het heerlijk om lang te douchen, maar dit is nergens voor nodig. Leer hen aan dat korter douchen goed is voor het milieu en voor de portemonnee (-;

Waterbesparende douchekop

Er zijn veel douchekoppen verkrijgbaar. Duur, goedkoop, waterbesparend of normaal. Een waterbesparende douchekop hoeft niet duur te zijn, maar bespaart je wel tientallen euro’s op jaarbasis. Bekijk hieronder een waterbesparende EcoJoy douchekop van Grohe.

#3 bespaartip stroomverbruik gezin 2023 : sluipverbruik

Er is sprake van sluipverbruik wanneer elektronische apparaten energie verbruiken in de stand-by modus. Denk aan opladers van telefoons, tablets of laptops die in het stopcontact zitten zonder dat er een apparaat opgeladen wordt. Ook een televisie die op stand-by staat verbruikt (veel) energie. Op jaarbasis kun je tientallen euro’s besparen. Hoe?

Zet apparaten echt uit en haal opladers uit het stopcontact wanneer je klaar bent met het opladen van het device. Een stekkerdoos met schakelaar aanschaffen kan ook handig zijn. Zet alles in één keer uit en bespaar energie.

#4 bespaartip stroomverbruik gezin 2023 : energiezuinige apparaten en lampen

Gaat de wasmachine, stofzuiger of wasdroger kapot? Let bij de aanschaf van een nieuw apparaat dan op het energielabel. A+ is redelijk zuinig, A+++ super zuinig. Ga voor minimaal A++ om te besparen! De aanschaf is (meestal) duurder, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit.

Maak je veel gebruik van een wasdroger? Kijk dan eens naar een warmtepompdroger. Ook volgens de Consumentenbond is een dit apparaat een stuk voordeliger (in verbruik) dan een normale wasdroger. Zelf heb ik erg goede ervaringen met deze AEG warmtepompdroger (BOL.com). Zeker niet goedkoop in aanschaf, maar wel energiezuinig en erg praktisch.

Ook het gebruik van LED lampen is energiezuiniger. De prijzen van LED lampen zijn hoger, maar ze zijn véél zuiniger dan gloei- of halogeenlampen. Verder gaan LED lampen ook langer mee, waardoor je de aanschaf er al sneller uithaalt. LED verlichting kun je in alle soorten en maten aanschaffen.

Het is natuurlijk ook verstandig om de lichten uit te doen, wanneer je de ruimte verlaat. Leg dit ook uit aan andere gezinsleden, zoals de kinderen.

Op deze pagina kun je een groot assortiment aan LED lampen bekijken (BOL.com)

Tegenwoordig bestaan er ook opladers die zonne-energie leveren. Je kunt met deze zonne-opladers je telefoon of tablet opladen, nadat de zon de oplader heeft opgeladen. Een voorbeeld is de PowerPlus Tiger. Bekijk hem hier bij BOL.com.

#5 bespaartip stroomverbruik gezin 2023 : afwassen en een wasrek

Wist je dat afwassen soms best gezellig kan zijn? Het kan geen kwaad om een keer af te wassen in plaats van de vaatwasser te laten draaien. Halve vaatwasser gevuld? Dat kan ook makkelijk afgewassen worden!

Een andere manier van (veel) geld besparen is het wasgoed buiten ophangen. Is het buiten lekker weer? Hang de was aan een droogmolen! Zeker vanaf het voorjaar tot en met november is het vaak prima weer om de was op te hangen. De droger is een enorme energieslurper en hierop kun je dus ook snel besparen.

Zelf heb ik véél wasgoed, iedere dag weer. Met kleine wasrekjes kom ik dus helemaal nergens. Sinds twee jaar heb ik de Brabantia Lift-O-Matic droogmolen (BOL.com). Ik kan hier veel wasjes op kwijt en na een paar uur is alles lekker fris en droog. De droogmolen is in te klappen, zodat je hem ten alle tijden kunt verplaatsen.

Energie vergelijken via een vergelijker 2023

Ieder jaar stappen (veel) mensen over naar een andere energieleverancier. Dit is niet omdat deze klanten niet tevreden zijn, maar omdat zij veel geld besparen. Door de welkomstkortingen die je ieder jaar kunt ontvangen ben je goedkoper uit. Steeds meer mensen komen er achter dat overstappen echt loont.

Bij een nieuw energiecontract kun je vaak kiezen voor een welkomstcadeau in de vorm van cadeaubonnen (bijvoorbeeld BOL.com of Wehkamp), een cadeau in de vorm van een apparaat (Nintendo Switch, Playstation 5, tablets, iPad enz) of je kiest voor een welkomstcadeau in de vorm van korting.

Jarenlang trouw klant blijven? Dat is tegenwoordig niet zo handig meer. Welkomstkortingen (en kortingen in het algemeen) gelden meestal alleen voor nieuwe klanten. Waarom? Daar heeft niemand een antwoord op.

Op internet kun je allerlei energieleveranciers bekijken. Er zijn veel mogelijkheden en soms lijken de mogelijkheden oneindig. Via onderstaande vergelijker kun je gemakkelijk bekijken wat de tarieven zijn van energieleveranciers.

Relevante artikelen

Scroll naar boven