Kosten kraamzorg 2023 : houd hier rekening mee

Kraamzorg kosten 2023

In Nederland is het qua zorg na de geboorte goed geregeld. Ben je zwanger en wil je graag gebruikmaken van kraamzorg na de bevalling? Dan ben je ook nieuwsgierig naar wat de kosten hiervan zijn. In dit artikel kun je alle informatie vinden die je nodig hebt, zodat je je goed kunt voorbereiden. Houd rekening met deze kosten kraamzorg 2023 bij het uitkiezen van een nieuwe zorgverzekering in 2023!

Heeft iedereen recht op kraamzorg?

Als je nieuw bent in de wereld van zwangerschap en bevallen, kun je jezelf afvragen of iedereen in Nederland recht heeft op kraamzorg. Het antwoord is: ja! Wanneer je een kind krijgt in Nederland, heb je altijd recht op kraamzorg. Let wel op: de ene vrouw heeft recht op meer uren kraamzorg dan de andere vrouw en dit wordt bepaald door een aantal factoren. Het standaard aantal uren kraamzorg is 49 uur.

Lees ook: Bekijk hier de goedkoopste zorgverzekering van 2023!

Hoeveel betaal je voor kraamzorg in 2023?

De kosten kraamzorg 2023 zijn inmiddels weer bekend. Het is goed om te weten dat kraamzorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed, maar… veel vrouwen weten niet dat er altijd een eigen bijdrage aan vastzit. In 2023 bedraagt deze eigen bijdrage €4,40 per uur. Heb je dus recht op 49 uur kraamzorg? Dan betaal je in totaal €215,60 aan eigen bijdrage voor deze kraamzorg.

De kosten voor kraamzorg kunnen per kraamzorgbureau verschillen, maar de eigen bijdrage is wettelijk vastgesteld. In principe ben je dus niet goedkoper uit bij een ander bureau en kun je kiezen voor de kraamzorg die je graag wilt.

Kraamzorg eigen bijdrage verzekeren

Ondanks dat het grootste deel van de kraamzorgrekening wordt betaald door de basisverzekering, is een rekening van ruim €200,00 een tegenvaller wanneer je net een kindje hebt gekregen. Het is dan ook niet gek dat veel vrouwen kiezen voor een aanvullende verzekering, zodat deze kosten gedekt worden. Wil je graag weten welke zorgverzekeraars de eigen bijdrage vergoeden? Dan raden we je aan om de ‘Zorgkiezer’ te gebruiken.

Let op: er zijn genoeg aanvullende verzekeringen voor tijdens de zwangerschap, maar niet iedere verzekering dekt de kosten van de eigen bijdrage van kraamzorg. a je een nieuwe zorgverzekering afsluiten in 2023? Dan kan het verstandig zijn om hier goed op te letten en de vergoedingen goed door te nemen.

Actuele vergoeding kosten kraamzorg per zorgverzekeraar

Zo’n tien jaar geleden kon je bij vrijwel alle zorgverzekeraars terecht voor een vergoeding voor de eigen bijdrage van kraamzorg. Jammer genoeg zijn deze vergoedingen bij veel zorgverzekeraars verdwenen. Hieronder kun je de zorgverzekeraars vinden die nog steeds aanvullende verzekeringen aanbieden waarbij je de eigen bijdrage volledig of vrijwel volledig krijgt vergoedt.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Nee, kraamzorg is niet verplicht. Je hebt wel recht op minimaal 24 uur kraamzorg per 10 dagen, waarvoor je alleen een eigen bijdrage hoeft te betalen. De meeste ouders die hun eerste kindje verwachten maken gebruik van kraamzorg, maar er zijn genoeg mensen die hiervan afzien. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld genoeg mantelzorg in de omgeving of te weinig financiële middelen voor het betalen van de eigen bijdrage.

Kraamzorg kosten 2023: hoeveel uur kraamzorg per dag?

In de praktijk komt een kraamverzorgster meestal zo’n 6 tot 8 uur per dag, maar je kunt hier samen afspraken over maken. Kies je ervoor om bijvoorbeeld minder uren kraamzorg af te nemen? Dan kun je deze uren verdelen over 10 dagen. Wanneer ouders kiezen voor minimale kraamzorg (24 uur totaal), komt de kraamverzorgster vaak 8 dagen lang 3 uur per dag. In deze 3 uren gaat de aandacht naar de verzorging van de baby. Ga je borstvoeding geven? Dan is minimale kraamzorg vaak niet voldoende.

Hoelang van tevoren kraamzorg aanvragen?

Om jezelf te verzekeren van kraamzorg is het noodzakelijk om jezelf tijdig aan te melden bij een kraamzorgbureau. Door jezelf op tijd aan te melden kan er een goede planning worden gemaakt, zodat je niet zonder kraamzorg zit. De meeste bureau’s verlangen van zwangeren dat zij zichzelf aanmelden voor de 16e zwangerschapsweek. Let op: sommige bureau’s willen graag dat je jezelf inschrijft voor de 12e zwangerschapsweek.

Kraamzorg basisverzekering 2023

Veel ouders worden een aantal weken na de bevalling verrast met een hoge rekening van de kraamzorg, de eigen bijdrage. Wanneer je jezelf hiervoor aanvullend hebt verzekerd, kun je deze rekening indienen bij je zorgverzekeraar. Ben je niet aanvullend verzekerd? Dan raden we je aan om alvast een bedrag opzij te zetten voor het betalen van deze rekening.

Kraamzorg wordt vanuit de basisverzekering vergoedt, maar er geldt altijd een eigen bijdrage. We zien in de praktijk nog steeds veel ouders die hiervan niet op de hoogte zijn/waren en onverwacht geconfronteerd worden met de hoge rekening. In 2023 bedraagt de eigen bijdrage €4,40 per uur.

Eigen bijdrage kraamzorg 2023

De premies van de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen worden bekendgemaakt in november. Op dit moment is het dus nog niet (precies) duidelijk hoeveel je voor een aanvullend pakket gaat betalen. De hoogte van de eigen bijdrage voor kraamzorg in 2023 is wel bekend: €4,40 per uur. In dit artikel heb je een lijst kunnen bekijken met zorgverzekeraars die de eigen bijdrage volledig of grotendeels vergoeden. Zodra de nieuwe verzekeringen voor 2023 bekend zijn, geven we het artikel een update. We verwachten weinig veranderingen in deze polissen.

Andere kosten zwangerschap

Natuurlijk zijn de kosten van kraamzorg in 2023 niet de enige kosten die je gaat maken wanneer je zwanger bent en gaat bevallen. Hoe zit het met de kosten van de verloskundige of gynaecoloog? En worden de echo’s in het ziekenhuis ook betaald door de zorgverzekeraar? We begrijpen dat je als zwangere vrouw heel veel vragen kunt hebben! In ons andere, uitgebreide artikel kun je heel veel informatie lezen over de kosten die bij een zwangerschap komen kijken.

Zorgverzekering vergelijken 2023

Je bent jezelf nu aan het oriënteren en wilt natuurlijk de beste zorgverzekering zwangerschap 2023! Hieronder kun je gebruikmaken van een vergelijken van Daisycon, waarin je verschillende zorgverzekeraars op een rijtje ziet en de optie kraamzorg kunt instellen.

Scroll naar boven