Eigen risico zwangerschap – dit betaal je zelf in 2024

De nieuwe zorgpremies voor 2024 zijn bekend en veel Nederlanders gaan op zoek naar de beste zorgverzekering voor het komende jaar. Als je zwanger bent, maak je meer zorgkosten. Heb je een kinderwens? Dan is de kans groot dat je volgend jaar te maken krijgt met deze kosten. Veel mensen zijn op zoek naar ‘eigen risico zwangerschap’, omdat ze willen weten wat ze zelf moeten betalen. Lees het allemaal in dit artikel!

Eigen risico zwangerschap in 2024

De laatste jaren zijn er veel vergoedingen verdwenen en je moet dus steeds meer zelf betalen bij een kinderwens, zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Ondanks dat je jezelf aanvullend kunt verzekeren, blijven er nog steeds kosten over die vallen onder het eigen risico. Veel zwangere vrouwen zijn zichzelf hier niet van bewust en schrikken van de rekening na een bepaald onderzoek. Lees jezelf goed in en ontdek de aanvullende verzekeringen, zodat je precies weet wat je volgend jaar kwijt bent.

Tip: onderaan het artikel kun je gebruikmaken van een tool en verschillende zorgverzekeringen bekijken.

Bloedonderzoek zwangerschap eigen risico

De meeste vrouwen melden zich al snel na een positieve zwangerschapstest aan bij een verloskundige of gynaecoloog. Tijdens de intake krijg je veel informatie mee, maar ook een formulier voor bloedonderzoek tijdens de zwangerschap. Onlangs schreven we een artikel over bloedonderzoek tijdens de zwangerschap en het eigen risico. Het bloed wordt getest op besmettingen met hepatitis, Syfilis en HIV. Daarnaast wordt er gekeken naar je bloedgroep, de resusfactor en of het bloed antistoffen tegen andere bloedgroepen bevat. Vaak wordt er ook gekeken naar het hemoglobinegehalte en de glucosewaarde.

Ondanks dat het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap niet verplicht is, is het belangrijk om het onderzoek uit te laten voeren. Bevat jouw bloed antistoffen tegen een andere bloedgroep? Dan is het van levensbelang dat de verloskundige hiervan op de hoogte is. Heb je het eigen risico nog niet verbruikt? Dan gaat dit onderzoek hiervan af en moet je dit dus zelf betalen. Jammer genoeg kun je jezelf niet aanvullend verzekeren tegen het eigen risico.

Kraamzorg en eigen risico in 2024

De meeste vrouwen maken na de geboorte van hun kindje gebruik van het recht op kraamzorg. Deze zorg wordt vanuit de basisverzekering vergoedt, maar er wordt wel een eigen bijdrage gevraagd. In 2024 is dit een bedrag van €5,10 per uur, wat dus snel oploopt als je 49 uur kraamzorg ontvangt. Het is goed om te weten dat je geen eigen risico hoeft te betalen voor kraamzorg én dat je jezelf aanvullend kunt verzekeren voor deze eigen bijdrage. Via onderstaande banner kun je de aanvullende verzekeringen met kraamzorg vergelijken.

Medicijnen tijdens de zwangerschap

Geen enkele zwangerschap verloopt hetzelfde en soms kunnen er complicaties optreden. Denk aan hyperemesis gravidarum, waarbij je hele dag ontzettend misselijk bent. Ook een tekort aan vitamines kan zorgen voor complicaties en leiden tot het innemen van medicijnen. Als er bepaalde medicijnen voorgeschreven worden door de verloskundige of gynaecoloog, is de kans groot dat dit van het eigen risico afgaat en dat hier ook nog een eigen bijdrage voor betaald moet worden. De hoogte van deze kosten verschillen per medicijn. Ook tegen deze kosten kun je jezelf helaas niet verzekeren.

Ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie

Als je niet thuis wilt/kunt bevallen, is het mogelijk om in het ziekenhuis te bevallen zonder medische indicatie. Bij de bevalling gaat je eigen verloskundige mee en verloopt de bevalling zoals hij eigenlijk thuis zou verlopen. Veel vrouwen voelen zich veiliger in het ziekenhuis, omdat alle hulp dichtbij is in het geval dat er iets niet goed gaat. Een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling en hiervoor moet een (flinke) eigen bijdrage worden betaald.

Als de bevalling alsnog medisch wordt door eventuele complicaties, betaal je deze bijdrage niet. Het is goed om te weten dat veel zorgverzekeraars de mogelijkheid bieden om jezelf aanvullend te verzekeren voor de eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak in 2024. Weet je zeker dat je in het ziekenhuis wilt bevallen? Dan kun je via Independer verschillende aanvullende zorgverzekeringen voor tijdens de zwangerschap vergelijken.

Met de ambulance naar het ziekenhuis

Heb je een medische indicatie voor een ziekenhuisbevalling of verloopt de bevalling thuis niet goed? Dan kiezen sommige vrouwen ervoor om met de ambulance naar het ziekenhuis te gaan. Het is goed om te weten dat deze kosten van het eigen risico af gaan. Deze kosten zijn ontzettend hoog, dus een ritje met de ambulance zorgt ervoor dat je het eigen risico meteen kwijt bent aan kosten.

Eigen risico zwangerschap – Vlokkentest/vruchtwaterpunctie

Invasieve, prenatale testen zoals een vlokkentest of vruchtwaterpunctie worden vergoedt vanuit de basisverzekering wanneer je hiervoor een medische indicatie hebt. Deze indicatie wordt gegeven als je bijvoorbeeld een verhoogde kans hebt op een kindje met een afwijking. Als je het eigen risico in 2024 nog niet hebt verbruikt, wordt dit gebruikt voor deze testen. Je betaalt dus eigen risico voor deze zwangerschapsonderzoeken.

Gynaecoloog

In sommige gevallen worden vrouwen doorgestuurd naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Er zijn veel redenen om bij de gynaecoloog te belanden, zoals afwijkingen bij je ongeboren baby, problemen tijdens de zwangerschap, een te hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging. Als de begeleiding tijdens de zwangerschap wordt overgedragen aan een gynaecoloog, geldt er een eigen risico. Voor deze kosten kun je jezelf niet verzekeren. Is het eigen risico bereikt? Dan betaal je niets meer.

NIPT Test gratis

De NIPT is een niet-invasieve prenatale screening die steeds vaker wordt uitgevoerd. Heb je een medische indicatie? Dan is de test al een tijdlang helemaal gratis. Sinds 2023 hoeven ook vrouwen zonder medische indicatie geen eigen risico meer te betalen voor de NIPT test. Kortom: deze test is volledig gratis.

Eigen risico zwangerschap nacontroles

Voor verloskundige zorg hoef je geen eigen risico te betalen, maar dit is anders in het geval dat je bij een gynaecoloog onder controle bent. Ben je bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog en ga je na zes weken op controle? Dan kan dit van het eigen risico afgaan, mits hier nog iets van over is.

Wat is de beste zorgverzekering zwangerschap in 2024?

De ‘beste zorgverzekering zwangerschap 2024’ is jammer genoeg voor iedereen anders. Er zijn veel verschillende zorgverzekeraars, met ieder hun aanvullende verzekeringen. De ene zorgverzekeraar is goedkoper met fysiotherapie, terwijl de ander een goedkoper pakket voor zwangere vrouwen aanbiedt. Iedere vrouw heeft een andere zorgbehoefte, waardoor er geen beste zorgverzekering voor tijdens de zwangerschap is voor ieder persoon.

Ben je nog steeds op zoek naar de beste zorgverzekering zwangerschap 2024? Dan is het verstandig om te kijken naar het totaalpakket. Via websites als Independer (of onderstaande tool) kun je verschillende zorgverzekeringen bekijken. Vink alle opties aan die je zelf nodig hebt en bekijk daarna het totaalpakket.

Geraadpleegde bronnen: Wikipedia

Nicole
Scroll naar boven