[INFO] Bloedonderzoek zwangerschap eigen risico

Bloedonderzoek zwangerschap eigen risico

Laatste update 05/09/2023 by Nicole

Nu het einde van het jaar nadert, gaan veel zwangere vrouwen én vrouwen met een kinderwens op zoek naar de beste zorgverzekering in 2024. Tijdens de zwangerschap kunnen er best wat kosten om de hoek komen kijken en daar wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk voor verzekeren. Hoe zit het precies met het eigen risico als je bloedonderzoek laat uitvoeren tijdens de zwangerschap? In dit artikel lees je er meer over.

Standaard bloedonderzoek begin zwangerschap

Na de positieve zwangerschapstest kun je jezelf vrijwel direct aanmelden bij de verloskundige, waarna je samen een datum afspreekt voor de intake. Tijdens deze intake kun je heel veel vragen over de gezondheid van jezelf en je partner verwachten, maar je krijgt ook heel veel informatie over onderzoeken tijdens de zwangerschap. Ben je nu al nieuwsgierig naar welke onderzoeken er allemaal zijn? Dan kun je op deze pagina meer lezen over deze onderzoeken.

Tijdens de intake krijg je van de verloskundige of gynaecoloog een formulier, waarmee je kunt gaan bloedprikken. Dit uitgebreide bloedonderzoek wordt standaard uitgevoerd en is voor de verloskundige erg belangrijk. Het bloed wordt getest op eventuele besmettingen met HIV, Syfilis en hepatitis B, maar er wordt ook gekeken naar de bloedgroep, de resusfactor en of het bloed antistoffen tegen andere bloedgroepen bevat. Vaak worden de glucosewaarde en het hemoglobinegehalte ook gemeten, zodat de verloskundige een compleet plaatje heeft.

Bloedonderzoek zwangerschap eigen risico?

In ons andere artikel over de zorgverzekering tijdens de zwangerschap kun je precies lezen welke kosten je tijdens de zwangerschap kunt verwachten, maar ook welke kosten niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Als je het bloedonderzoek laat uitvoeren aan het begin van de zwangerschap, gaat dit van je eigen risico af. Heb je je eigen risico al verbruikt? Dan betaal je niets meer. Moet je in december bloedprikken? Dan zou je kunnen overwegen om dit even uit te stellen tot januari, omdat de kans groot is dat je ook in het volgende jaar weer eigen risico moet betalen.

Wanneer bloedonderzoek tijdens de zwangerschap?

Als je online op zoek gaat naar een antwoord op deze vraag, zul je vaak lezen dat je rond week 12 van de zwangerschap een bloedonderzoek kunt laten uitvoeren. Tegenwoordig vindt de intake echter vaak veel eerder plaats, waardoor je ook eerder kunt gaan bloedprikken.

Is het bloedonderzoek tijdens de zwangerschap verplicht?

Nee, een bloedonderzoek kan alleen plaatsvinden met jouw toestemming. Toch is het verstandig om dit onderzoek uit te laten voeren, omdat de gynaecoloog dan een goed beeld van jouw lichaam heeft. Bevat het lichaam bijvoorbeeld antistoffen tegen een bepaalde bloedgroep? Dan is dit ontzettend belangrijk om te weten! De uitslag van het onderzoek wordt meestal tijdens de volgende afspraak besproken, tenzij er iets afwijkends gevonden wordt.

Beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap in 2024

Als je nog maar net zwanger bent, zal je kindje geboren worden in 2024. De zorgverzekering die je op dit moment hebt, verloopt in december en kan vanaf november verlengd of stopgezet worden. Heb je een zorgverzekering die niet bij jouw huidige situatie past? Dan kun je ervoor kiezen om te kiezen voor de beste zorgverzekering tijdens de zwangerschap. Helaas is deze verzekering voor iedere vrouw anders, omdat iedere vrouw een andere zorgbehoefte heeft.

Hieronder kun je een handige tool gebruiken om jezelf een beetje te oriënteren. Daarnaast kun je ook onze verschillende artikelen lezen. Binnenkort maken de zorgverzekeraars de nieuwe premies voor 2024 bekend en vanaf dat moment kun je de verzekeringen met elkaar vergelijken. Uiteraard kun je hiervoor ook een website als Independer voor gebruiken.

Scroll naar boven