Eerste hulp bij ongelukjes – wees altijd voorbereid

eerste hulp bij ongelukjes

Wist je dat de meeste ongelukjes gebeuren in- en om het huis? Met kinderen is de kans op een ongelukje veel groter en het is dan ook fijn om goed voorbereid te zijn. Sommige producten kun je het beste gewoon altijd in huis hebben, zoals een EHBO-koffer en pleisters. In sommige gevallen doen huis-, tuin- en keukenmiddeltjes het ook heel goed! Lees er hier meer over.

Gevallen? Boter erop!

Een paar jaar geleden vertelde een vriendin dat zij altijd boter op een bult smeerde, wanneer een kind gevallen is. Ik vond dat maar raar, want op welke manier kan boter helpen? En hoe kan boter ervoor zorgen dat er geen zwelling en/of blauwe plek ontstaat?

De laatste jaren heb ik dit trucje met boter meerdere keren uitgeprobeerd. Kinderen zijn nu eenmaal speels en vallen vaak genoeg. Wanneer een van de kids bijvoorbeeld tegen de tafel aan liep, smeerde ik wat boter op hun voorhoofd. De bult die gelijk ontstond, was de volgende dag nergens meer te bekennen.

Het maakt overigens niets uit welk merk boter je gebruikt. Het gaat om de boter die je op de boterham smeert. Deze tip werkt bij ons als eerste hulp dus prima!

Propolis tinctuur

We hebben al eerder geschreven over de kracht van propolis. Als je dit artikel wilt lezen, klik dan hier. Propolis tinctuur is echt een fijn middel voor bijvoorbeeld schaafwonden. Het middel ontsmet direct de plek en er wordt een vliesje gevormd over de (schaaf)wond.

De wondjes herstellen sneller, maar ook mooier. Bovendien is propolis ook goed voor volwassenen. Keelpijn of keelontsteking? Gorchelen met een glaasje water en propolis en je bent er zo vanaf. Ook bij koortslippen is dit fijn spul, al raad ik dan de creme/zalf aan. De tinctuur kun je hier vinden. Toch de zalf? Kijk dan even hier.

EHBO Kits

Een EHBO kits is altijd goed om in huis te hebben. In zo’n doos zitten vaak veel handige spullen en deze bewaar je dan makkelijk bij elkaar. Zelf heb ik nog nooit gebruik hoeven maken van zo’n doos, maar de pleisters zijn altijd handig. Voor kinderen zijn er speciale pleisters, die iets minder agressief zijn en makkelijker te verwijderen.

Op deze pagina van DeOnlineDrogist kun je meerdere EHBO koffers en navullingen vinden. Ook op BOL kun je meerdere EHBO sets vinden. Voor €11,00 heb je een 41-delige set, waar genoeg handige producten in zitten. Bekijk hem hier (op BOL.com).

Verbranding

Veel mensen weten zich geen raad als een kind een brandwond heeft. Bij ernstige brandwonden moet je natuurlijk altijd de huisarts bellen. Bij een lichte verbranding is het verstandig om direct met lauw, stromend water te koelen. Als het kind nog kleding aan heeft en dat plakt aan de wond, laat het dan zitten. De huisarts kan hier iets aan doen. Je kunt een brandwond tijdelijk met plastic huishoudfolie afplakken, maar smeer er verder niets op. Na het koelen bel je de huisarts voor advies.

Goed ingesmeerd en toch een verbrande huid door de zon? Hier kan een huisarts weinig aan doen. Zelf plaats ik een heel koude, natte handdoek op de rode plek(ken), zodat de warmte eruit kan trekken. Het kind kan dan een stuk beter slapen. Ook is een verkoelende gel of spray fijn, zoals aftersun.

Muggenbeet

In de zomer hebben we in Nederland best wel wat last van muggen. Er zijn tal van mogelijkheden om muggen te weren. Denk aan speciale lampjes, armbandjes, kaarsjes, horren en klamboes.

Op deze pagina van BOL kun je veel handige en energiezuinige lampen vinden die muggen weren/vangen. Ook Kruidvat verkoopt in de zomer vaak een simpel muggenlampje, die vaak goed helpt. Verder verkoopt Zeeman speciale citronella armbandjes. Hier moet je wel tegen kunnen, want de geur is heel sterk. Wij hebben hier goede ervaringen mee. Voor kinderen zijn er ook speciale anti-muggenstickers te koop. Nieuwsgierig? Bekijk de stickers hier. Voor 24 stickers betaal je ongeveer €8.

Citronella kaarsjes werken vaak ook goed, maar zijn niet aan te raden voor in de slaapkamer. In de woonkamer is dit overigens wel erg handig. Deze kaarsen zijn voor een of twee euro te koop bij ongeveer elke winkel.

Horren en klamboes plaatsen is ook nog een optie. Mocht je een simpele hor voor het raam willen plaatsen, dan kun je deze vaak vinden bij Action of Kruidvat. Voor twee euro kun je meerdere ramen voorzien van horrengaas.

Tips voor volwassen: een rauw stukje knoflook eten. Wanneer je vaak het slachtoffer bent van muggen, is dat erg vervelend. Na het eten van een stukje rauwe knoflook, vinden de meeste muggen je een stuk minder lekker. Toch geprikt? Dat is erg vervelend, zeker bij kinderen. Een dun laagje tandpasta op de bult smeren zorgt ervoor dat de jeuk snel verdwijnt. Ook keukenazijn schijnt goed te helpen, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee.

Giftige stoffen

Dagelijks zijn er veel kinderen die bij de huisarts belanden, omdat zij huishoudelijke middelen of andere giftige stoffen hebben genuttigd. Weet jij welke eerste hulp je moet bieden?

eerste hulp bij ongelukjes

Zodra je merkt dat een kind iets heeft gegeten/gedronken dat giftig is, bel je de huisarts. Zorg dat je weet wat hij/zij heeft gegeten/gedronken. Als de huisarts gesloten is, mag je 112 bellen. Wanneer het kind ernstige verschijnselen laat zien, bel je direct 112.

Soms moet het kind braken van de zorgprofessional. Dit kun je beter niet met je vinger doen, omdat een kind kan bijten uit schrik. Als een kind bewusteloos is, moet hij/zij in een stabiele zijligging worden gelegd. Zorg natuurlijk dat er zo snel mogelijk professionele hulp aan te pas komt.

Er is ook een speciale gifwijzer te koop. Liever een app? Tik “Gifwijzer” in en download de app. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Voorkomen = beter dan genezen

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Het is beter om alle giftige schoonmaakspullen e.d. op hoge plekken te plaatsen, zodat kinderen hier niet bij kunnen. Ook kun je beveiligingen aanschaffen die je op de kasten kunt plaatsen.

eerste hulp bij ongelukjes

Een beveiligingsset zonder schroeven? Die kun je hier vinden (BOL.com). Een onzichtbaar kinderslot plaatsen? Kijk dan even hier (BOL.com).

Elektriciteit

Elektriciteit is gevaarlijk, maar ook heel interessant voor jonge kinderen. Baby’s en peuters vinden het erg leuk om van alles in de gaatjes van het stopcontact te steken. Gelukkig kun je deze stopcontacten makkelijk beveiligen.

Je vindt hier (BOL.com) 20 stopcontactbeveiligers voor nog geen €8,00. Zorg verder natuurlijk dat andere vormen van elektriciteit geen schade aan kunnen richten. Een haspel in de woonkamer is net zo interessant voor jonge kinderen als een stopcontact.

eerste hulp bij ongelukjes

Ernstige verwondingen

Natuurlijk helpen huis, tuin en keukenmiddeltjes niet wanneer een kind een ernstige verwonding heeft. Als ouder kun je vaak zelf wel inschatten hoe ernstig de situatie is. Raak vooral niet in paniek en bel eventueel de huisarts. Propolis tinctuur is een wondermiddel en geweldig als eerste hulp, maar heeft geen nut bij een diepe snee die gehecht moet worden.

Dit vind je misschien ook leuk

Scroll naar boven