25 weken zwanger : zwangerschapskalender

Als je 25 weken zwanger bent, kun je de bewegingen van je kindje aan de buitenkant waarnemen. Je kindje is volop bezig met het kweken van babyvet, zodat hij bij de geboorte een bundeltje liefde met een bolle toet zal zijn. Wat gaat er allemaal gebeuren deze week? En van welke zwangerschapskwaaltjes kun je last krijgen? Lees het hier!

Yes! Je bent nu 25 weken zwanger!

Op dit moment zit je in de zesde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 175 tot dag 181 en je kindje is nu ongeveer 34,5 centimeter. Wist je dat hij al zo’n 700 gram weegt? Dat is bijna een kilo! De komende maanden komt er nog heel wat babyvet bij en de schopjes zijn door de buik waar te nemen!

25 weken zwanger : de groei van je kindje

De zwangerschapsweken in het tweede trimester staan vooral in het teken van groei. Je kindje moet voordat hij geboren wordt nog veel groter en sterker worden, maar ook nog behoorlijk wat babyvet kweken. Vanaf het moment dat hij de veilige baarmoeder verlaat, zal hij zichzelf goed op temperatuur moeten kunnen houden. Ook als je 25 weken zwanger bent krijgt je kindje steeds meer vet, waardoor zijn huid ook minder doorzichtig en meer roze wordt.

De huid wordt meer roze doordat de haarvaten gevuld worden met bloed. Van het rimpelige huidje dat hij de afgelopen weken tot nu toe had, is straks weinig meer over. Bij de geboorte hebben baby’s doorgaans genoeg babyvet.

25 weken zwanger levensvatbaar

Officieel is je ongeboren kindje vanaf 24 weken zwangerschap levensvatbaar. Met intensieve zorg is er een kans dat je kindje een extreme vroeggeboorte zal overleven. Omdat de longen nog volop aan het ontwikkelen zijn, is het echter beter dat je kindje nog zeker tot 37 weken zwangerschap blijft zitten. De longen krijgen hierdoor de tijd om zich volledig te ontwikkelen, zodat je kindje zelfstandig kan ademen.

Wanneer je kindje op dit moment geboren wordt, zal hij een flinke tijd in de couveuse moeten doorbrengen. Iedere week dat je kindje langer in de baarmoeder zit, zorgt voor een hogere overlevingskans. Van de baby’s die bij 24 weken zwangerschap worden geboren, sterft ongeveer 60% direct na de geboorte. Na 25 weken zwangerschap is deze kans 40%.

Er heeft een onderzoek plaatsgevonden welke overlevende baby’s opvolgden tot het tweede levensjaar. Van al deze baby’s was 60% gezond en 40% van de baby’s moeten leven met een lichte tot zware handicap. Naast de niet-ontwikkelde longen is ook de schedel nog erg zacht in week 25 van de zwangerschap.

Een golvende buik

Je kindje wordt iedere week een beetje groter en sterker, wat je ook goed kunt gaan merken aan de bewegingen. Eerder kon je alleen zelf genieten van de magische bewegingen van je kindje, maar nu kan ook je partner, vriendin, moeder of zus de karatekicks van je kindje voelen! Soms lijkt het wel een golf en zie je je buik overal bewegen.

Baby minder voelen 25 weken

Maak je overigens geen zorgen wanneer dit (nog) niet het geval is. Sommige baby’s zijn rustiger dan andere baby’s en ook de ligging kan een verschil maken. Geen zorgen, want dit kan zomaar veranderen. Gekneusde ribben? Zelfs die kun je overhouden wanneer je druktemakertje alle kanten op schopt! Die bewegingen zijn natuurlijk ergens goed voor: het trainen van zijn spieren.

Maak je je zorgen om de kindsbewegingen? Zijn het er te weinig of veel minder dan normaal? Overleg dan altijd even met de verloskundige.

Gehoor en de hartslag

Het gehoor van je kindje is helemaal af en de kans is groot dat hij al goed reageert op je stem. Handig, want zo weet hij na de geboorte precies wie er bij hem hoort. Favoriete muziek? Beluister deze maar lekker vaak! Je kindje kan na de geboorte rustig worden van muziek die hij tijdens de zwangerschap heeft gehoord. Ook het geluid van je darmen en je hart zijn een rustgevend geluid voor je kindje. Dit hoort hij tenslotte de hele dag!

Wist je dat je de hartslag van je kindje steeds beter te horen is? Normaal gesproken laat de verloskundige het hartje met een doptone horen tijdens de zwangerschap, maar nu kun je het ook thuis proberen. Maak je niet ongerust wanneer je het niet direct hoort, want soms duurt het iets langer voordat het duidelijk te beluisteren is. Wist je dat de hartslag van je kindje op dit moment tot wel twee keer zo snel is als die van jou?

Tip: gebruik een toeter, welke je op de buik drukt met je oor. Gebruik niet je handen om de toeter vast te houden! Naast een speciale zwangerschapstoeter (BOL.com) kun je ook een simpel wc-rolletje gebruiken.

Jij wanneer je 25 weken zwanger bent

Heb je soms ook het gevoel dat je net een attractie bent voor andere mensen? Sta er niet gek van te kijken dat allerlei mensen ineens aan je buik willen zitten. Een babybuik heeft nu eenmaal iets magisch! Ben je hier niet van gediend? Geef dat dan duidelijk aan. Het is jouw lichaam en niet iedereen mag zomaar aan je lijf zitten.

Kans op een blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Heb je voor de zwangerschap nooit eerder een blaasontsteking gehad en heb je er nu al meerdere achter de rug? Je bent niet de enige zwangere vrouw die hier last van heeft. Doordat de baarmoeder de blaas wat kan verdrukken, kan het zijn dat er een restje urine achterblijft in de blaas. Bacteriën zijn hier maar wat blij mee en veroorzaken soms een blaasontsteking.

Ook de verslapping van de urinebuis kan zorgen voor een blaasontsteking. Zorg dat je genoeg drinkt en ook goed uitplast. Op die manier verklein je de kans op een (terugkerende) blaasontsteking. Let op: een blaasontsteking tijdens de zwangerschap kan anders verlopen dan normaal. Je hoeft bijvoorbeeld niet perse pijn te hebben bij het plassen. Denk je dat je een blaasontsteking hebt? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

Een blaasontsteking is snel te verhelpen, maar kan onbehandeld gevaarlijk zijn. In sommige gevallen kan een gevorderde blaasontsteking namelijk zorgen voor premature weeën en dat wil je natuurlijk niet!

BabyBaby

Hoeveel kilo kom je aan bij 25 weken zwangerschap?

Ieder vrouwenlichaam is anders en niet iedereen komt hetzelfde aan in gewicht. Gemiddeld zijn zwangere vrouwen bij 25 weken zwangerschap zo’n 6,5 kilo aangekomen. De meeste vrouwen zijn in deze zwangerschapsweek tussen de 0,5 en 12 kilo aangekomen: een groot verschil! Bedenk vooral dat ieder lichaam en iedere zwangerschap anders is. Twijfel je over de gewichtstoename bij 25 weken zwangerschap? Dan kun je dit altijd overleggen met de verloskundige of gynaecoloog.

25 weken zwanger en rugpijn

Rugpijn is een vervelende zwangerschapskwaal die bij veel vrouwen voorkomt. Door al het extra gewicht neem je automatisch een andere houding aan, wat kan zorgen voor rugpijn. De grote bolle buik en de grotere borsten nemen ook gewicht met zich mee. Probeer de juiste houding aan te nemen.

Kwaaltjes bij 25 weken zwangerschap

In het tweede trimester van de zwangerschap zijn de kwaaltjes doorgaans een stuk minder dan in het eerste en derde trimester. Toch geven veel vrouwen aan dat zij last hebben van brandend maagzuur, vaker naar het toilet moeten en harde buiken. Ook misselijkheid en vermoeidheid zijn bekende zwangerschapskwalen.

Probeer gezond te eten en voldoende rust te nemen. Heb je veel last van brandend maagzuur? Probeer dan kleinere porties te eten en vermijd pittig en vet eten. Ook warme dranken als koffie kunnen brandend maagzuur veroorzaken.

Tips bij 25 weken zwanger zijn

In elk artikel van de zwangerschapskalender kun je meerdere tips vinden voor de betreffende zwangerschapsweek. Sommige tips passen bij het gehele trimester van de zwangerschap waarin je nu zit. Hieronder kun je een paar handige tips lezen die je tijdens het tweede trimester kunt opvolgen.

Zwanger en naar de tandarts

In het vorige artikel gaven we al aan dat het belangrijk is om regelmatig de tandarts te blijven bezoeken tijdens de zwangerschap. Het gebit is een stuk meer kwetsbaar en ook het tandvlees heeft wat meer aandacht nodig. Wist je dat een slecht gebit de kans op een vroeggeboorte verhoogt? Naar de tandarts dus!

De babyuitzet in orde maken

Je hebt nog genoeg weken om alles in orde te maken voor je kindje. Toch geeft het veel vrouwen rust wanneer de meest belangrijke spulletjes voor de baby in huis zijn. Wij hebben een speciale babyuitzetlijst voor je samengesteld! Ook plaatsen we hieronder nog wat nuttige links naar andere artikelen op het gebied van de babyuitzet!

Geboortekaartjes uitzoeken

Weet je al welk geboortekaartje je wilt versturen, nadat je kindje geboren is? Tegenwoordig kun je bij talloze websites terecht voor de mooiste, meest luxe en stijlvolle geboortekaartjes. Onder andere Kaartje2Go biedt erg leuke, populaire en betaalbare geboortekaartjes aan. Ook leuk: beval je op de uitgerekende datum? Dan krijg je de geboortekaartjes gratis!

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven