21 weken zwanger | zwangerschapskalender

21 weken zwanger

Laatste update 24/08/2023 by Nicole

De spannende 20 weken echo zit er (waarschijnlijk) op en misschien weet je inmiddels of je een zoon of dochter verwacht. Je kindje blijft in een hoog tempo doorgroeien en jij kunt meer last krijgen van bandenpijn. De zintuigen van je kindje blijven zich ontwikkelen en hij slaapt bijna de helft van de dag. Lees hier alles wat je wilt weten over 21 weken zwanger zijn.

21 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kindje weegt nu ong. 375 gram en is 27 centimeter lang. De oogjes gaan soms open en hij kan nu dromen! Je kindje beweegt lekker veel!

Heb je je kindje goed bekeken tijdens de 20 weken echo? Als het goed is heeft een echoscopist je ongeboren baby van top tot teen gecontroleerd op zijn groei en ontwikkeling. De groei wordt gemeten door middel van het buikje, het hoofdje en het botje in het bovenbeen op te meten. Uit deze metingen komt een gemiddelde, welke aangeeft of je kindje goed groeit en een goed gewicht heeft.

20 weken echo

De structureel echoscopische echo kan eventuele afwijkingen bij je kindje opsporen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand, maar soms krijg je minder leuk nieuws. Heb je de echo al achter de rug of heb je hem deze week gepland staan? De 20 weken echo mag plaatsvinden tot 21 weken en in zeldzame gevallen wordt hij zelfs uitgevoerd wanneer je “al” 22 weken zwanger bent.

Ontwikkeling zintuigen en organen bij 21 weken zwanger

Deze week ontwikkelen zich weer een aantal belangrijke zintuigen, zoals het gehoor, taal, smaak, geur en zicht. De oogjes gaan soms al open, maar hij kan natuurlijk nog niets zien. Omdat je kindje bijna de helft van de dag slaapt, zijn de oogjes vaak gesloten.

Wist je dat de oogkleur van je kindje pas rond de eerste verjaardag definitief zichtbaar is? Op dit moment zie je helemaal nog geen oogkleur.

Deze week ontwikkelen ook de tong en het evenwichtsorgaan zich. Handig, want zodra je kindje gaat lopen, wil je natuurlijk wel dat hij zich staande kan houden. Zijn huidje is nu niet meer doorzichtig en hij begint dus al écht op een mini-mensje te lijken.

21 weken zwanger : REM-slaap , baby kan dromen

Voor de ontwikkeling van de hersenen is het heel belangrijk om te dromen. Hallo, REM-slaap! REM-slaap betekent Rapid Eye Movement, oftewel: een snelle oogbeweging. Wanneer je kindje in deze slaapfase zit, bewegen zijn oogjes snel heen en weer. De oogjes zijn wel gesloten en de spiertjes in zijn lichaam zijn compleet ontspannend. Er is wél sprake van een verhoogde hersenactiviteit. Waar zou hij over dromen?

Veel bewegen en zwaarder worden

In deze week van de zwangerschap heeft je kindje nog steeds voldoende de ruimte om heel veel te bewegen en dat doet hij dan ook! De baarmoeder groeit heel snel en je kindje ook! Hij zal vanaf deze periode veel zwaarder en groter worden. Doordat hij nog veel ruimte in de baarmoeder heeft, kan hij alvast zijn spiertjes trainen en lekker veel salto’s maken in je buik. Heb je dat ook al gevoeld?

Naast al deze belangrijke groeispurtjes en ontwikkelingen, begint het lichaam ook steeds meer witte bloedlichaampjes te vormen. Deze bloedlichaampjes zijn nodig om je kindje te beschermen tegen ziektes en infecties.

21 weken zwanger : Jij

Je bent in de vijfde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 147 tot 153. Je haar en nagels groeien ineens razendsnel!

Misschien heb je erg opgekeken tegen de 20 weken echo en kun je nu eindelijk genieten. Je bent inmiddels gewend aan de zwangerschap en hebt wellicht al een beginnetje gemaakt aan de babykamer. Heb je de andere praktische zaken voor de komst van je kleintje ook al geregeld? Je kunt onze handige Checklist Zwangerschap bekijken voor een compleet overzicht van deze zaken!

Zwangerschapsstriemen / striae bij 21 weken zwanger zijn

Helaas hoort dit erbij: stria of zwangerschapsstriemen! Niet iedere zwangere vrouw krijgt deze ontsierende strepen op haar lichaam, maar veel vrouwen moeten eraan geloven. Deze striemen ontstaan meestal op de buik, maar kunnen ook voorkomen op andere plekken, zoals: borsten, billen, benen, heupen en dijen.

Er is jammer genoeg niet veel aan te doen, maar er bestaan wel wat producten (hydraterende creme of olie) om de huid elastischer te maken. De huid maakt zo’n snelle groei door, dat het onderhuids bindweefsel scheurt. Wist je dat striae niet alleen tijdens de zwangerschap voorkomt? Ook tijdens andere fases waarin je veel groei doormaakt kunnen huidstriemen ontstaan.

In het begin zijn deze striemen vaak donkerrood/paars van kleur. Meestal vervagen de zwangerschapsstriemen iets na de zwangerschap.

Snellere haargroei en langere nagels

Dit is dan weer een van de leuke dingen van zwanger zijn: je haar en nagels groeien een stuk sneller! Het lijkt misschien wel alsof je een extra dikke bos haar hebt gekregen. Omdat de bloedcirculatie tijdens de zwangerschap een stuk groter is, worden er ook meer voedingsstoffen rondgepompt. Dit resulteert in langere haren én nagels.

Geniet er even van, want na de zwangerschap is het gedaan met die mooie, dikke bos haar. Vaak merken vrouwen al snel na de bevalling dat ze last hebben van “haaruitval”. Natuurlijk vallen niet al je haren uit, maar van die extra dikke bos blijft niet veel over.

Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed voor je haar en nagels te zorgen. Ga bijvoorbeeld een langs bij een manicure en laat jezelf vertroetelen!

21 weken tips

Wanneer je 21 weken zwanger bent, heb je meestal al veel praktische zaken rondom de zwangerschap, bevalling en kraamperiode in orde gemaakt. Er is misschien al een begin aan de babykamer gemaakt en je hebt je werkgever (mits van toepassing) ingelicht. Ben je niet zo snel en heb je jezelf er nog niet toe kunnen zetten? Dan is dit het moment om een begin aan het geregel te maken!

Goedkope zwangerschapskleding / positiekleding

De ene vrouw heeft al vroeg een complete zwangerschapsgarderobe, terwijl de andere vrouw liever oversized sweaters of jurkjes koopt. Ben je nu écht toe aan zwangerschapskleding / positiekleding? Lees dan even onze artikelen met de leukste tips!

Zwangerschapsdagboeken / invulboeken

Vind je het leuk om een dagboek bij te houden met alle gebeurtenissen rondom je zwangerschap en bevalling? Dan is dit het moment om er eentje aan te schaffen. Wij hebben een artikel geschreven met de leukste invulboeken voor tijdens de zwangerschap!

Een luiertas of verzorgingstas aanschaffen

Een verzorgingstas of luiertas is ideaal voor de eerste periode met je newborn. Door de speciale vakjes kun je de luiertas handig indelen met alles dat je onderweg nodig hebt voor je kindje. Wist je dat er ook tassen verkrijgbaar zijn die je na de babyperiode als handtas kunt gebruiken? Wij schreven erover!

Relevante artikelen

Scroll naar boven