20 weken zwanger – zwangerschapskalender

20 weken zwanger

Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Waarschijnlijk heb je het structureel echoscopische onderzoek (SEO of 20 weken echo) nu achter de rug of moet je hem nog krijgen? Een spannende echo, die precies laat zien hoe goed je kindje is gegroeid en of er aangeboren afwijkingen zijn. Lees alles wat je wilt weten over 20 weken zwanger zijn.

20 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kindje weegt nu ong. 300 gram en is 25 centimeter lang. De spijsvertering van je kindje komt op gang en er wordt al meconium gemaakt!

Van een ei- en zaadcel tot een compleet mini-mensje: je bent op de helft van de zwangerschap en je kindje groeit al wekenlang op een hoog tempo. Van het klompje cellen dat hij in het begin was is niets meer over. De ritmische schokjes van de hik van je kindje herinneren je er constant aan dat het echt waar is: er groeit een nieuw leven in je buik!

Voel je je kindje nog niet? Ga er dan eens rustig voor liggen. Sommige vrouwen voelen hun kindje de hele zwangerschap weinig. Over het algemeen hoor je je kindje regelmatig te voelen wanneer je 20 weken zwanger bent. Hij heeft zelfs al de hik, welke je herkent aan ritmische schokjes. Dit kan heel vaak gebeuren en soms zelf een beetje gaan vervelen.

De 20 weken echo of structureel echoscopisch onderzoek (18-21 weken)

Wanneer je net zwanger bent, krijg je van de verloskundige of gynaecoloog een stapel boekjes en formulieren mee. Bij deze informatieboekjes zit ook een handig boekje over de 20 weken echo. Dit structureel echoscopisch onderzoek (SEO, midzwangerschapsecho of 20 weken echo) wordt gratis aangeboden (volledige vergoeding) en is beschikbaar voor alle zwangere vrouwen tussen de 18 en 21 weken. Let op: de 20 weken echo is géén pretecho.

Tijdens deze speciale prenatale screening wordt de groei van je kindje bekeken, maar tegelijkertijd wordt er ook gekeken naar eventuele aangeboren afwijkingen. Bedenk van tevoren goed wat je wilt met de uitkomst van deze echo. Over het algemeen zijn deze controle-echo’s juist erg leuk, maar er wordt soms ook een afwijking gevonden waarop je meestal niet bent voorbereid.

Softmarkers op de 20 weken echo

Veel voorkomende “softmarkers” zijn vocht in de kleine hersenen en twee aders in de navelstreng (in plaats van drie). Heb je meerdere softmarkers? Dan kan het zijn dat je kindje een onderliggende afwijking heeft, welke misschien niet altijd te zien is op de echo. Wanneer je een enkele softmarker hebt, krijg je uitleg over wat dit betekent en hoe de zwangerschap verder onder controle wordt gehouden.

Naast softmarkers kunnen er meer afwijkingen gevonden worden. De meest bekende zijn de hazenlip en een open ruggetje (spina bifida).

Naast de medische kant van deze 20 weken echo zitten er ook nog een paar leuke voordelen aan: even een half uurtje spieken naar je kleintje! Ook komen de meeste ouders tijdens de 20 weken echo te weten wat het geslacht van hun kindje is, hoe bijzonder! Wanneer je 20 weken zwanger bent, is het geslacht negen van de tien keer erg duidelijk te zien.

Spijsvertering en het opmeten van je kindje

Vanaf deze week wordt je kindje in zijn geheel opgemeten: van hoofdje tot voetjes. Tijdens de voorgaande weken werd er nog gekeken naar de kruin-romp lengte. Hierdoor lijkt het alsof je kindje ineens een ontzettende groeispurt heeft gemaakt, maar het verschil wordt door de manier van opmeten verklaard.

Wist je dat ook de spijsvertering inmiddels op gang is gekomen? In de eerste (poep)luier van je kindje zul je een kleverige, zwarte substantie aantreffen. Deze eerste ontlasting wordt ook wel meconium genoemd en deze wordt nu al aangemaakt.

Ook kan je kindje inmiddels reageren op geluiden en bewegingen. Zelfs de smaak van het vruchtwater zal hij proeven! Zorg dat je gezond (en lekker!) eet en maak er een lekker smaakje van voor je kindje.

Het neusje van je baby begint nu steeds meer te lijken op een échte neus. Verder zijn de nageltjes nog erg zacht. Dit zul je ook ná de geboorte nog merken. Tijdens de 20 weken echo zijn de vingertjes en teentjes van je kindje geteld: zijn ze alle twintig aanwezig?!

20 weken zwanger – Jij

Je bent in de vijfde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 140 tot 146. Je baarmoeder groeit nu een centimeter per week!

Hoe zitten je broeken? Het is niet vreemd als je inmiddels een complete zwangerschapsgarderobe hebt aangeschaft. De meeste vrouwen passen op de helft van hun zwangerschap niet meer in hun normale, comfortabele kleding. Wist je dat je baarmoeder vanaf nu zo’n centimeter per week groeit?!

Geef er aan toe en koop goede, passende positiekleding. Dit zit een stuk fijner, vooral bij je buikje. Weg met die strakke broekrand!

Zwangerschap bekendmaken en genoeg energie

Voor de buitenwereld kun je het nu écht niet meer verstoppen: je bent in blijde verwachting! Heb je het al aan je werkgever verteld? En heb je de familie al ingelicht of moet je nog bedenken hoe je dit gaat doen? Je bent officieel verplicht om je zwangerschap uiterlijk 3 weken voor de uitgerekende datum aan je werkgever bekend te maken. De meeste vrouwen doen dit een stuk eerder en dit is ook verstandig. Op die manier kan je werkgever rekening houden met jouw gezondheid én die van je kindje.

De energie begint weer wat terug te komen en dit is dan ook het perfecte moment om aan de babykamer te beginnen. Wil je gaan verven en heb je een gloednieuwe babykamer besteld? Houd er dan rekening mee dat dit een tijdje moet luchten. De giftige stoffen zijn dan verdwenen voordat je kindje in zijn kamertje moet slapen.

>> Lees ons andere artikel: de complete babyuitzetlijst | wat heb je echt nodig?

Baarmoeder groeit snel

De baarmoeder komt al een aantal weken boven je schaambeen uit en dat kun je goed voelen. De harde rand die je eerder voelde is nu al een stuk groter geworden. Je kunt soms last krijgen van harde buiken, wanneer je bijvoorbeeld teveel gedaan hebt of last hebt van stress. Probeer goed voor jezelf te zorgen, genoeg te ontspannen en goed te eten. Veel harde buiken? Je lichaam vertelt dat het rust nodig heeft!

Gewichtstoename zwangerschap 20 weken

De gewichtstoename bij 20 weken zwangerschap blijft doorgaan. Vanaf nu zul je elke week ongeveer een halve kilo aankomen. Dit lijkt veel, maar is heel normaal. Kom je veel meer aan? Let dan goed op wat je eet. Die zwangerschapscravings zijn niet altijd even gezond en het is verstandig om hier niet altijd aan toe te geven. Zo houd je je gewicht een beetje in balans.

Heb je nog helemaal geen zwangerschapsbuikje? Ook dat kan gebeuren! Er bestaan vrouwen die een heel klein buikje hebben tot aan het eind van de zwangerschap. Dit wilt niet direct iets zeggen over de groei van je kindje. Bij twijfel kun je de verloskundige of gynaecoloog contacteren.

20 weken zwanger | kwaaltjes

Een opgeblazen gevoel, harde buiken, bandenpijn en/of buikpijn: het hoort er allemaal bij. Er groeit een nieuw leven in je buik en dat is niet niks. De organen moeten plaats maken voor de snelgroeiende baarmoeder en daar kun je last van hebben. Sommige vrouwen hebben veel last van maagzuur en/of misselijkheid en vervelende aambeien.

Bloedverlies zwangerschap 20 weken

Tijdens de zwangerschap kun je soms last hebben van (licht) bloedverlies en/of bruinverlies. Het bloedverlies is te verklaren door een hogere bloedaanvoer in het lichaam. Hierdoor zijn de bloedvaten extra gevoelig en kun je sneller bloeden. Bloedverlies na geslachtsgemeenschap en bloedneuzen komen dan ook regelmatig voor bij zwangere vrouwen.

Heb je extreem (vaginaal) bloedverlies? Dan moet je altijd contact opnemen met de verloskundige.

20 weken zwanger – praktische zaken en tips!

Op de helft van de zwangerschap = nog 20 (max 22) weken te gaan tot hét grote moment. Heb je alle praktische zaken al goed geregeld? Denk aan de babyuitzet, de gratis babydozen aanvragen, de aanvraag voor de kinderopvang en kraamzorg, verzekeringen enzovoort. Nog niet gedaan? Check dan even de onderstaande artikelen:

<< Naar week 19
>> Naar week 21

Scroll naar boven