14 weken zwanger – zwangerschapskalender

14 weken zwanger

Laatste update 23/08/2023 by Nicole

De vierde maand van je zwangerschap is aangebroken. Je kindje gebruikt deze komende maanden vooral om te groeien en verder te ontwikkelen. Merk je al dat de zwangerschapskwaaltjes beginnen af te nemen? De meeste vrouwen voelen zich in het tweede trimester ineens een stuk beter. Het hoofdje van je kindje is nog even groot als de rest van het lichaam en er beginnen zelfs haarzakjes op de kruin te groeien! Lees alles wat je wilt weten over 14 weken zwanger zijn.

14 weken zwanger – de groei van je kindje

Je kindje weegt nu ong. 40 gram en is 9 centimeter lang. Hij is zo groot als een citroen en blijft het inslikken en uitplassen van vruchtwater deze week verder oefenen. Ook worden zijn spieren steeds krachtiger!

Wanneer je 14 weken zwanger bent, ben je aangekomen in de 15e week van de zwangerschap. Deze week groeit je kindje lekker door en worden er weer behoorlijke sprongen gemaakt in de ontwikkeling. De komende weken en maanden staan in het teken van ontwikkelen en verder groeien. De babyvetjes komen niet zomaar op die bolle wangetjes terecht na 40 weken zwangerschap!

Hoofdje en gezicht

Op dit moment kloppen de verhoudingen van het lichaam van je kindje nog niet helemaal. Het hoofdje is even groot als de rest van zijn hele lichaampje en net zo groot als een knikker. Natuurlijk is dit bij de geboorte helemaal anders! Er ontstaan neusgaatjes op de juiste plek en ook de oortjes komen nu terecht op de juiste positie. Wist je dat er deze week zelfs haarzakjes ontstaan op zijn mini-kruintje? Misschien heeft je kindje wel een flinke haarbos bij de geboorte!

Ook in de mond van je kindje zijn er een aantal ontwikkelingen deze week. Het gehemelte en de tong ontwikkelen zich in een rap tempo! De laatste weken is je kindje al begonnen met het oefenen van vruchtwater inslikken. Deze week kan hij ook zijn bovenlip bewegen en zijn lipjes samenpersen. Dit alles is de basis van de zuigreflex, die hij na de geboorte hard nodig zal hebben.

Verder groeien, bewegen en plassen

Afgelopen weken begonnen de nieren urine aan te maken, zodat je kindje al kon plassen in het vruchtwater. De afvalstoffen worden allemaal afgevoerd, dus hij zal geen schadelijke stoffen binnenkrijgen. Hij blijft oefenen met slikken en plassen en de hoeveelheid vruchtwater zal toenemen.

Om de spieren krachtiger te maken, beweegt je kleintje alle kanten op. Op een echo is dit ook goed te zien en dat kan leuke beelden opleveren. Heb je hem al gevoeld in je buik? Soms komt dit veel later, maar sommige vrouwen voelen al snel een hoop gefladder in hun buik. Vergelijk het met een vlinder! De eerste keer dat je je kindje voelt is een fantastisch moment voor iedere moeder. De armen en benen kunnen nu ook buigen en je kleintje zwemt er heerlijk op los in het vruchtwater.

Op dit moment kan een foetus nog niet buiten de baarmoeder leven. De komende maanden zal hij nog moeten groeien en rijpen.

14 weken zwanger – Jij

Je bent in de vierde maand van het tweede trimester. Deze week loopt van dag 98 t/m 104. Je hebt een snellere hartslag door het extra bloed en je borsten groeien en veranderen vrolijk verder.

In de vierde maand van de zwangerschap zijn de meeste vrouwen al helemaal gewend aan de zwangerschap. Het is overigens helemaal niet gek om een beetje onzeker te zijn. Er staan een hoop veranderingen op je te wachten de komende maanden en dat kan best beangstigend zijn op bepaalde momenten. De kans op een miskraam is nu vele malen kleiner dan in het begin van de zwangerschap en dat is een fijn idee voor veel aanstaande moeders.

Kwaaltjes als je 14 weken zwanger bent

Over het algemeen hebben zwangere vrouwen in het tweede trimester minder kwaaltjes dan in het eerste trimester. De misselijkheid neemt meestal af, je hebt nog geen enorme last van je buik en je krijgt waarschijnlijk weer iets meer energie. Toch zijn er genoeg vrouwen die nog steeds veel last hebben van kwaaltjes, welke nog iets meer geduld moeten hebben.

De borsten zijn nu iets minder gevoelig, maar (meestal) wel een stuk groter. Vaak zijn de borsten van een zwangere vrouw in de vierde maand al een cupmaat gegroeid. De melkklieren zijn druk met de voorbereiding op de borstvoeding, wat kan zorgen voor grote borsten en tepels. Vaak ontstaan er ook grote, blauwe aderen en worden de tepels een stuk donkerder. Melkverlies komt ook voor in het tweede trimester. Meestal duurt dit maar even en stopt het totdat de bevalling nadert.

Placenta en extra bloed

Wist je dat er tot wel anderhalve liter extra bloed nodig is voor de placenta? Hierdoor kun je een (veel) snellere/hogere hartslag hebben dan normaal. Je hart moet extra hard werken om al het bloed te kunnen rondpompen, waardoor de hartslag tot wel twintig slagen per minuut toeneemt.

Tips – 14 weken zwanger

Waarschijnlijk heb je inmiddels kraamzorg aangevraagd. Heb je dit nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog zo snel mogelijk. Sommige kraamzorgbureaus kunnen anders geen garantie op kraamzorg geven wanneer je bevallen bent. In ons andere artikel lees je meer over de kosten en eventuele vergoedingen. Wil je je graag oriënteren op je zorgverzekering tijdens de zwangerschap? Neem dan zeker dit artikel door!

Kinderdagverblijven hebben vaak lange wachtlijsten. Het lijkt raar om je ongeboren kindje in te schrijven, maar dit is wél nodig wanneer je gebruik wilt maken van kinderopvang na de geboorte. Probeer dit zo snel mogelijk te regelen.

Gezond zwanger – supplementen OvaBalance

Een tijdje terug schreven we een uitgebreid artikel over de supplementen van OvaBalance. Dit bedrijf biedt onder andere supplementen aan voor vrouwen met een kinderwens, vrouwen met een verstoorde hormoonbalans en vrouwen die al zwanger zijn. Zoek je nog naar het perfecte multi-supplement voor tijdens de zwangerschap? Lees dan zeker ons andere artikel door.

Scroll naar boven