14 weken zwanger | zwangerschapskalender

14 weken zwanger

De vierde maand van je zwangerschap is aangebroken. Je kindje gebruikt deze komende maanden vooral om te groeien en verder te ontwikkelen. Merk je al dat de zwangerschapskwaaltjes beginnen af te nemen? De meeste vrouwen voelen zich in het tweede trimester ineens een stuk beter. Het hoofdje van je kindje is nog even groot als de rest van het lichaam en er beginnen zelfs haarzakjes op de kruin te groeien! Lees alles wat je wilt weten over 14 weken zwanger zijn.

14 weken zwanger | de groei van je kindje

Wanneer je 14 weken zwanger bent, ben je aangekomen in de 15e week van de zwangerschap. Deze week groeit je kindje lekker door en worden er weer behoorlijke sprongen gemaakt in de ontwikkeling. De komende weken en maanden staan in het teken van ontwikkelen en verder groeien. De babyvetjes komen niet zomaar op die bolle wangetjes terecht!

Hoofdje en gezicht

Op dit moment is het lichaampje van je kindje nog een beetje gek qua verhoudingen. Het hoofdje is even groot als de rest van zijn nog kleine lichaampje en net zo groot als een knikker. Bij de geboorte is dit natuurlijk helemaal anders! Er ontstaan neusgaatjes op de juiste plaats en ook de oortjes komen nu terecht op de juiste positie. Wist je dat er deze week zelfs haarzakjes ontstaan op zijn inimini kruintje? Misschien heeft je kindje wel een flinke haarbos bij de geboorte!

In de mond zijn er ook een aantal ontwikkelingen deze week. Het gehemelte en de tong ontwikkelen zich in rap tempo. De laatste weken is je kindje al begonnen met het oefenen van (vruchtwater) inslikken. Deze week kan hij ook zijn bovenlip bewegen en de lippen samenpersen. Dit alles is de basis van de zuigreflex, die hij later nodig zal hebben.

Verder groeien, bewegen en plassen

Afgelopen weken begonnen de nieren urine aan te maken, zodat je kindje al kon plassen in het vruchtwater. De afvalstoffen worden allemaal afgevoerd, dus hij zal geen schadelijke stoffen binnenkrijgen. Hij blijft oefenen met slikken en plassen en de hoeveelheid vruchtwater zal toenemen.

Om de spieren krachtiger te maken, beweegt je kleintje alle kanten op. Op een echo is dit ook goed te zien! Heb je hem al gevoeld in je buik? Soms komt dit veel later, maar sommige vrouwen voelen al snel een hoop gefladder in hun buik. Vergelijk het met een vlinder! De eerste keer dat je je kindje voelt is een fantastisch moment voor iedere moeder. De armen en benen kunnen nu ook buigen en je kleintje zwemt er heerlijk op los in het vruchtwater.

Lees ook  26 weken zwanger : zwangerschapskalender

Op dit moment kan een foetus nog niet buiten de baarmoeder leven. De komende maanden zal hij nog moeten groeien en rijpen.

14 weken zwanger | Jij

In de vierde maand van de zwangerschap zijn de meeste vrouwen al helemaal gewend aan de zwangerschap. Het is overigens helemaal niet gek om een beetje onzeker te zijn. Er staan een hoop verandeirngen te wachten de komende maanden en dat kan best beangstigend zijn op bepaalde momenten. De kans op een miskraam is nu vele malen kleiner dan in het begin van de zwangerschap en dat is een fijn idee voor veel aanstaande moeders.

Kwaaltjes als je 14 weken zwanger bent

Over het algemeen hebben zwangere vrouwen in het tweede trimester minder kwaaltjes dan in het eerste trimester. De misselijkheid neemt meestal af, je hebt nog geen last van je buik en je krijgt misschien weer iets meer energie. Toch kan het voorkomen dat je nog steeds evenveel kwaaltjes hebt en dat je nog een tijdje geduld moet hebben.

De borsten zijn nu iets minder gevoelig, maar wel een stuk groter. Vaak zijn de borsten van een zwangere vrouw in de vierde maand al een cupmaat gegroeid. De melkklieren zijn druk met de voorbereiding op de borstvoeding, wat kan zorgen voor grote borsten en tepels. Vaak ontstaan er ook grote, blauwe aderen en worden de tepels een stuk donkerder. Melkverlies komt ook voor in het tweede trimester. Meestal duurt dit maar even en stopt het totdat de bevalling nadert.

Placenta en extra bloed

Wist je dat er tot wel anderhalve liter extra bloed nodig is voor de placenta? Hierdoor kun je een (veel) snellere/hogere hartslag hebben dan normaal. Je hart moet extra hard werken om al het bloed te kunnen rondpompen, waardoor de hartslag tot wel twintig slagen per minuut toeneemt.

Tips | 14 weken zwanger

Waarschijnlijk heb je inmiddels kraamzorg aangevraagd. Heb je dit nog niet gedaan? Doe dit dan alsnog zo snel mogelijk. Sommige kraamzorgbureaus kunnen anders geen garantie op kraamzorg geven wanneer je bevallen bent.

Kinderdagverblijven hebben vaak lange wachtlijsten. Het lijkt raar om je ongeboren kindje in te schrijven, maar dit is wél nodig wanneer je gebruik wilt maken van kinderopvang na de geboorte. Probeer dit zo snel mogelijk te regelen.

Misschien wil je goed voorbereid de bevalling ingaan, maar wil je niet naar een bevalcursus. Tegenwoordig zijn er online cursussen te volgen die je voorbereiden op de bevalling. Lees in dit artikel meer over De Online Geboorte Academie.

Lees ook: