Zorgenpoppetje – leukste zorgenvriendjes

Zorgenpoppetje

Ben je op zoek naar het beste zorgenpoppetje voor je kindje of voor jezelf? Zorgenpopjes kunnen de angsten en zorgen van je kind (of jezelf) verlichten, zodat je beter kunt slapen en beter kunt ontspannen. In dit artikel kun je meer lezen over de legende uit Guatemala en de leukste/beste zorgenvriendjes, ook wel worry dolls genoemd, bekijken! 

Wat is een zorgenpoppetje?

Een zorgenpoppetje, ook wel zorgenvriendje of worry dolle genoemd, zijn kleine poppetjes van katoen en draad. Deze poppetjes worden vooral gebruikt om angsten en zorgen te verlichten en ze komen oorspronkelijk uit Guatemala. Je kiest een zorgenpoppetje uit en vertelt het poppetje al je zorgen voordat je gaat slapen. Na het vertellen van je zorgen leg je het zorgenvriendje onder je kussen, zodat hij al je zorgen weg kan nemen terwijl je in dromenland bent. 

Zorgenpoppetjes worden niet alleen door kinderen gebruikt, maar ook door volwassenen. Angsten en zorgen kunnen verlicht worden, omdat je je gedachten uit en zorgen los probeert te laten. Hierdoor kun je vaak beter ontspannen én slapen. Officieel komt de legende uit Guatemala, waar ouders in bergdorpen worry dolle onder het kussen van hun kinderen leggen. 

Redenen om te kiezen voor een zorgenpoppetje

De meest belangrijke reden om te kiezen voor een zorgenvriendje is om zorgen en angst te verminderen. Dit kan zorgen voor een betere nachtrust en een ontspannen gevoel. Veel kinderen hebben veel baat bij een zorgenpoppetje en ervaren minder zorgen en stress als zij hun zorgen kwijt kunnen bij hun poppetje(s). Sommige kinderen hebben meerdere poppetjes en kiezen elke avond een andere uit.

Ondanks dat het praten tegen een poppetje voor volwassenen een beetje vreemd lijkt, kan het ook volwassenen helpen. Je wordt bewust van je eigen emoties én gedachten, zodat je hier op de juiste manier mee om leert te gaan. Door alles van je af te schudden voordat je gaat slapen, zul je merken dat je beter slaapt. Sommige mensen doen dit door van zich af te schrijven (dagboek) en andere door zorgen te uiten naar een poppetje.

Overzicht verkrijgbaar zorgenpoppetjes/worry dolls

Handgemaakte zorgenpoppetjes zijn het meest populair, maar er bestaan verschillende soorten zorgenvriendjes. Naast de traditionele poppetjes, kun je ook kiezen voor het Schmidt Spiele Zorgenvriendje, met een ritsje. Het idee hierachter is dat je kind zijn zorgen en/of angsten in het buikje van het vriendje stopt en dat deze er de volgende dag uit zijn. Dit kan door middel van schrijven op een briefje of denkbeeldig een gedachte erin stoppen.

Bekijk hieronder de leukste en beste zorgenpoppetjes van dit moment.

1. Handgemaakte zorgenpopjes

Deze handgemaakte zorgenpoppetjes zijn perfect geschikt voor het luisteren naar al je zorgen! Je legt het popje onder je kussen voordat je gaat slapen, maar eerst vertel je over je zorgen en angsten. Bij elk zorgenpopje krijg je een boekje, waarin je meer kunt lezen. Deze poppetjes hebben een afmeting van 7×5,5 centimeter en ze zijn dus echt lekker klein.

Als je kiest voor een zorgenpopje van deze aanbieder, krijg je één popje toegestuurd. Koop je er meer? Dan worden ze goedkoper. Je kunt van tevoren helaas niet aangeven welke kleur pop je graag wilt ontvangen.

2. Worry Dolls – handgemaakte zorgenvriendjes

In dit hartvormige mandje zitten een paar zorgenpoppetjes, zodat je kind iedere avond een andere poppetje kan pakken voor zijn zorgen. Zowel het mandje als de poppetjes zijn met de hand gemaakt en zorgen ervoor dat de angsten en zorgen van je kindje verdwijnen. Op het kaartje dat wordt meegeleverd, vind je een duidelijke uitleg over de legende van de Maya Indianen van Guatemala over de poppetjes.

Let op: het betreft poppetjes van ongeveer 2-2,5 centimeter lang en dus erg klein. Beschouw deze poppetjes niet als speelpoppetjes, maar gebruik ze precies waarvoor ze gemaakt zijn.

3. Zorgenvriendje sleutelhanger Rumpel

De grote zorgenvriendjes (die je hierna in het artikel vindt) zijn een stukje groter en neem je niet gemakkelijk overal mee naartoe. Veel kinderen willen graag een zorgenvriendje sleutelhanger in dezelfde vorm als het grote zorgenvriendje, zodat ze zich veiliger voelen. Deze sleutelhangers kun je aan de schooltas van je kindje hangen of bijvoorbeeld aan zijn sleutelbos.

Zorgenvriendjes nemen de zorgen van kinderen weg! De mond kan dichtgeritst worden, zodat de problemen zo snel mogelijk verteerd kunnen worden. Ondanks dat ‘grote’ problemen niet verdwijnen, geeft het kinderen wel een bepaalde rust. Veel kinderen schrijven hun zorgen en/of angsten op, zodat je als ouder ook weet wat er in het hoofdje van je kind speelt. Dit kan soms erg handig zijn, zodat je hier goed op in kunt springen.

4. Zorgenvriendje Pomm

Het zorgenvriendje Pomm is één van de meest bekende zorgenpoppetjes uit de hele collectie. Het ritsje zorgt ervoor dat je kindje zijn zorgen in het buikje van Pomm kan stoppen, zodat ze de volgende ochtend zijn verdwenen. Ondanks dat sommige problemen niet verdwenen zijn de volgende dag, heeft je kindje wel een stuk beter en meer ontspannen kunnen slapen.

Deze vriendjes zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en figuren, zodat er voor ieder kindje een geschikt exemplaar verkrijgbaar is. Op deze pagina van Amazon kun je veel verschillende varianten vinden voor een lagere prijs.

5. Traditioneel zorgenpoppetje

In sommige gevallen wil je graag een zorgenpoppetje cadeau geven en dan is dit exemplaar een leuk idee. Als je weet dat iemand (kind of volwassene) ergens mee zit, kun je dit zorgenvriendje aan hem/haar geven. Deze poppetjes zijn in verschillende varianten verkrijgbaar, zodat er waarschijnlijk een geschikt poppetje voor jouw vriend/vriendin of kennis tussen zit.

Als je kiest voor dit poppetje, krijg je een A6 kaart, met een blanco achterkant. Uiteraard zit er een passende envelop bij, zodat je het poppetje cadeau kunt geven. Soms kunnen de kleuren een beetje verschillen van de foto en let op: het popje is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar. Deze poppetjes worden Fairtrade gemaakt in Guatemala.

6. Zorgpoppetjes uit Guatemala – budget tip

Zorgenpoppetje

In dit zakje zitten 6 zorgpoppetjes, welke allen met de hand gemaakt zijn in Guatemala. In het zakje vind je een handleiding, zodat je weet hoe je de popjes moet gaan gebruiken. Ieder popje is zo’n 6 centimeter lang, wat een stuk groter is dan de standaard zorgpoppetjes. Omdat alle producten met de hand gemaakt worden, is ieder popje uniek! Met een prijs van €8,35 voor 6 popjes is dit een fijne budget tip.

Hoe worden zorgenpoppetjes gemaakt?

De traditionele zorgenpoppetjes uit Guatemala worden gemaakt van katoen in veel kleuren en van kleine stukjes draad. De draad wordt gevlochten om het lichaam van de zorgenpop te vormen en het katoen gebruikt men voor het haar en de kleding van de popjes. Vaak zijn de poppetjes heel klein, maar je kunt tegenwoordig ook iets grotere poppetjes kopen.

Hier let je op bij aanschaf van een zorgenpoppetje

Als je een zorgenpoppetje voor je kindje gaat aanschaffen, is het goed om te letten op het formaat van het poppetje. Sommige poppetjes zijn maar 2 centimeter lang en dat is erg klein. De meeste kinderen vinden dat niet erg, maar een groter poppetje kan voor sommige kinderen fijn zijn. Let ook altijd op jongere broertjes/zusjes met kleine poppetjes, want deze kunnen voor verstikkingsgevaar zorgen.

Relevante artikelen

Nicole
Scroll naar boven